SCURSURILE SOCIETATII – la mare cautare! 
Scursura = ultima urma perceputa dintr-un material presat, (sau) urme nedefinite si nesigure percepute din personalitatea umana ar fi un fel de definitie a unei paturi sociale cu care avem destul de a face in contemporaneitate. Unul Capreanu, poreclit asa pentru ca in afara de betii, ploduri si furturi, atat a reusit sa aiba la viata lui, o capra (caprean) nu era obraznic decat cu cei pe care-i intalnea la podul peste Zeletin si-i ameninta ca-i omoara daca „nu dau tot”. Drept care a lasat cei 14 copii pentru puscarie.
Un asemenea om era rar, tare rar pe vremuri si oameni din 7 sate il evitau, copiii lui scheunau de foame sau erau primiti slugi la gospodarii care-si amenintau copiii lor ca daca nu muncesc destul sau nu invata ajung fara capatai ca ai lui Capreanu.
Sintetic realitatea timpului nostru este urmatoarea: bogatii (cu sau fara probleme penale), politicienii (astia-s cei mai activi), micii intreprinzatori (care gem greu cu multime de probleme), agricultorii (care-si asigura mamaliga din exploatarea unor terenuri) cu cele mai mari deznadejdi din viata lor, generate de agricultura traditionala pe cale de disparitie.
Fiecare categorie sau patura sociala isi are scursurile societatii (capitaliste, de tranzitie) asa cum orice animal de pe lumea asta are paraziti!
Nu parlamentarii fac obiectul randurilor de fata desi nu-l pot numi pe cutare fost lipitor de afise ajuns deputat si care timp de 3 mandate n-a combatut in vreo sedinta decat cu juramantul. In rest tace, nu face nimic, dar isi sporeste averea: mut ca pestele cu miros specific precum dihorul! Nici celelalte categorii, ci doar acei care fura si fug.
A facut ocolul internetului afirmatia ca-s prea multi antrenati in actiunea fura si fugi, ceea ce transforma hotia in sport national.
Dintotdeauna in viata comunitatii au fost si rebuturi omenesti: minte putina, infirmitati, anomalii genetice, curve si... hoti!
Asistam astazi la revalorizarea acestor specimene care au invatat sa nu munceasca, beau, se bat, fura. Din cauza ca cei mai muncitori, cei cu simtul masurii si mai ales cei cu glagorie la cap au plecat peste hotare, micii intreprinzatori trebuie, chiar trebuie sa-si faca treaba cu tot felul de scursuri, culmea, cu destui alienati care vor sa fie considerati astfel.
Nu e vorba de cei de la L. 416, adica oameni in nevoie si pentru care statul cheltuieste destui bani; nu de cei care cauta un loc de munca mai bine platit, dar muncesc cinstit si-si respecta cuvantul.
Un tanar, Tigances, de 24 de ani, blond, doi copii facuti de concubina sa Iancu (unul din jud. Bacau, cealalta din jud. Iasi, cum s-or fi „inturlucat” numai ei stiu) sunt primiti la o ferma unde au de toate si ar fi trebuit sa pastreze graul, orzoaica, porumbul, pasarile, animalele. Lucian Tigances iese la crasma si anunta ca are de vanzare toate acestea si ajunge pana acolo incat sa vanda un sac de lucerna de 1800 lei cu... 20 lei, sa dea 4 (patru) carute cu stiuleti pe 2 litri de vin, sa instraineze o vaca, s.a., s.a. Mai urca si pe tractor si provoaca pagube de circa 10.000 lei. „Harnica” sa concubina taie pasari pe care le pune la fiert intregi, cu pene si neeviscerate! Asa ca Lucian cel de 24 de ani, dupa ce cheltuieste 1.600 lei cu telefoanele fierbinti, mananca „borsul” gustos, facut de Vasilica, alaturi de cei 2 copii. Cum sa nu-i vina chef de bautura?
Treaba... de ce?!
Altul, Macovei, era paznic! Nu prea pune osul la treaba pentru ca noaptea pazeste sa nu fie prinsi cei care fura din curte!
Si un „intelectual”, Ion P., saboteaza, fura, distruge si... dispare!
Si altii, destui, vin o zi, doua, inhata ce pot si... dispar!
Astia nu-s cumva cele mai moderne scursuri ale societatii?
In conditiile cumplit de grele intr-o agricultura „tradata” cu populatie imbatranita, cu tineret plecat... cum sa dam inainte?
Cu scursurile care au invatat sa ceara salarii de politist?


[ add comment ] ( 36 views )

<<First <Back | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | Next> Last>>