IERUSALIM... - Ganduri fugare - 
O calatorie in Israel (stat cu aproximativ 7 milioane locuitori), include aproape obligatoriu si o vizita in capitala Ierusalim - sau invers! Sa vezi atata pamant arid transformat in camp cultivat intr-o tara aflata de ani buni in razboi si unde intalnesti doar 4 surse de apa (deci, lipsa cronica de apa), pare un miracol de care sa te tot minunezi alunecand pe infrastructura perfect pusa la punct.
Culturile (performante) sunt sustinute de un program national de alimentare cu apa (noaptea) asistat de calculator, iar inlocuirea stancilor cu pamant de cultura se face pas cu pas, cu tehnica si stiinta. Desalinizarea apei din Marea Mediterana e la ordinea zilei, desi oamenii beau apa certificata, adica din comert.
Turismul ii aduce Israelului prosperitatea necesara (alaturi de prezenta americanilor intr-o zona strategica importanta: ca si Cipru, prezenta acestui stat e creatia... unchiului Sam).
Haifa e un port foarte important la mare. Tel Aviv-ul, fosta capitala, nu ne-a atras mai deloc atentia, alte orase mai mari sau mai mici nu ies cu ceva in evidenta pentru un excursionist.
Dar Ierusalimul ?! Ar avea doar 125 km patrati si 804.000 locuitori (date de pe internet) dar mi s-a parut mult-mult mai mare si ca suprafata si ca populatie. Teren stancos, sosele puse la punct, multe magazine si comercianti ambulanti. Probabil multi agenti ai Mosadului, cea mai eficienta structura de securitate din lume. Dar:
- Acum e capitala statului, cu atributii competente si infatisare pe masura.
- Oras multietnic si multicultural cu tot soiul de natii care de care mai colorate. Gradina Ghetsimani, unde Iisus Hristos a avut revelatii, e ca o mica ferma cu mai multi arbori, deci cu o sursa de apa; e vizitata de crestini.
Am ,,refacut” drumul Crucii purtate de Hristos, marcat din loc in loc de semne ale timpului pe care ghizii le exploateaza. Am ajuns la Lacasul Sfant, o aglomerare bisericeasca impunatoare, impresionanta, foarte populata. Aici se straduieste sa ajunga fiecare turist (sau credincios) care poate fi impresionat de pavelele sau desenele de acum 2000 de ani dar si cu totul emotionat asistand la slujbele si manifestarile evlavioase specifice, cu structuri spectaculoase speciale pentru cei prezenti.
La circa 20 metri peste un zid e o moscheie musulmana mai inalta de unde, in jurul orei 16:00, cand eram acolo, razbatea foarte puternic din megafoane chemarea catre credinciosi, biruind prin intensitate tot ce se intampla in Casa Domnului. Amestecul acesta mi-a creat un puternic soc emotional, cu meditatia asupra trecutului si viitorului natiunilor si religiilor (voi reveni).
Zidul plangerii e o intreaga mistificare a unei constructii care chiar are vechimea care i se atribuie: barbatii in stanga, femeile in dreapta se prosterneaza la baza unui zid langa care-si lasa biletele si pomelnice. Sunt aici mai ales evrei ultrareligiosi, cu pletele si palariile lor specifice, cu liote de copii dupa ei, imbracati in negru si cu scufa alba pe cap.
Am reusit sa intru si in grota de langa zid (bafta si indrazneala) unde exista o biblioteca impresionanta in aer liber si cei prezenti se concentreaza inclinandu-se in fata si spate, prosternandu-se.
In Turnul Babel care se numeste Ierusalim (englezit Gerusalem) traiesc populatiile cele mai diverse (exista si un teritoriu al Palestinei) intre ruinele provocate de un razboi indelungit si pagubitor. {tiinta evreiasca de a scoate banii de la crestinii de orice fel le aduce bunastare, recunoastere, putere (inclusiv prin razboi).
Ierusalimul rezista si infloreste pe banii crestinilor de pretutindeni, carora, insa, le pastreaza monumentele si le respecta credinta, fara a fi ceva pentru lumea crestina, cum e Vaticanul.
Sa stii ca ei l-au ucis pe Hristos si tot aici turistii contribuie cu sume importante ca ei sa reziste, inseamna nedumerire, indoieli, lupta contrariilor.
Dar romanii, ca si religia ortodoxa sunt mult prea slab prezente.
Pana nu vezi Ierusalimul, nu stii ce inseamna comercializarea in zona a unei anume religii chiar daca stii ca grecii vand istorie, legenda ori mitologie, englezii – maretia de odinioara, praghezii – faima unui imperiu etc.!
Intr-o viata ... Ierusalimul trebuie vizitat !


[ add comment ] ( 63 views )
23 august …! 
A fost odata... ca niciodata, ca daca n-ar fi, n-am avea ce povesti: Pana la 23 august 1989 era sarbatoarea nationala a Romanilor urmare a ,,insurectiei” realizate de cei vreo 1.000 de comunisti in toata tara (!), dar… cu ajutorul tancurilor sovietice.
Era prilejul marilor manifestatii populare pentru preamarirea conducatorului iubit. Trecea osul prin os stand de la ora 5:00 pana catre ora 10:00 ,,in dispozitiv”, in picioare si cu multe pancarte in maini. ,,Traiasca 23 august” scria pe cea purtata de mine in 1989. Dupa cum se vede… n-a mai trait.
Poate pentru ca toti injuram si blestemam in gand. Cand m-am exprimat intr-un cerc de 3, adica 3 persoane, eu, Pracsiu, Apostolache, la cateva zile am fost chemat de col. Stefancu la securitate si batut putin sa nu-mi uit datoria de a-mi iubi partidul si pe Nicolae Ceausescu. Care din astia doi m-au turnat? Ori amandoi…
De mareata zi ne pregateam toti la licee si scoli cadrele didactice fiind, de regula, ascultatoare,supuse, fricoase. Cum teroarea nu lipsea, mai fiecare isi temea viitorul. Se putea sa faca altfel? Nici macar nu stiai de cine sa te feresti, ca erau… prea multi ,,lupii cenusii” si chiar printre elevi (destui) ... Bran si ai lui faceau repetitii cu noi pana stiam si cand sa intoarcem capul sau sa facem coregrafie pe asfalt. Cum au cazut astia cu un sistem opresiv asa de bine pus la punct, n-am sa pricep niciodata!
Vineri, 23 august 2013, nu cred ca vom defila (!). Nici macar in gand, si fara nici un regret pentru defilarile somptuoase de atunci.
Dar, cu regretul ca e tare greu in toata Romania! Tot spunem ca nu-s lucrurile asezate, n-avem… ce? Ba, avem regimul de tara ocupata si spoliata: mica Austrie se infrupta bine din BCR sau petrol, Grecia din comunicatii, germanii din specialisti, Europa din forta de munca tanara, viguroasa, creativa, procreativa! Tot se cam depopuleaza ea, batrana, iata a fost socul romanesc (care se stinge si el…).
Ce credeti, ca daca as lua un steag cu stema si as defila cu pancarte m-ar impiedica cineva?
numai ca acum e alta societate, alta viata sociala, alta politica. Gestul singular nu conteaza, chiar nici de vechea zi nationala. Oricat am striga, tot putem sa murim linistiti de foame!
*
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL VASLUIAN (II)

Exista deja o carte dedicata acestuia (TVV – Vaslui – Romania – Europa, 2011), care n-a prea starnit comentarii. Asta inseamna acceptare?
Precizez ca scopul cartii urmatoare pe aceasta tema este sa evidentieze munca, talentul, influenta si eficienta celor DE AICI, de pe aria acestui judet cu prea rare zvacniri intelectuale de aceasta autoritate si productivitate. Oameni ai locului care au avut cu ce, si-au exercitat o influenta (fie si locala), au avut personalitate si mai ales opera. Acei care au trait si o duc rau aici dar lasa ceva in urma lor inca de pe acuma!
Poate nu vom gasi particularitatile acestor creatori. Sigur ca ii vom pune in balans cu cei plecati de pe aici si afirmati in tara sau in strainatate. Vom acorda atentie si celor cu mai putine realizari sau incepatorii care-si marcheaza un drum al devenirii.
Documentul final ar putea sa mascheze nulitati dar, mai sigur va creiona talente sau personalitati care vor ramane in istoria locului sau in plan national.
Va invitam sa va spuneti punctul de vedere!


[ add comment ] ( 33 views )
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL VASLUIAN 
Putem, linistiti, sa vorbim de o epoca de afirmare - renastere - dezvoltare si mai ales de mari eforturi ale scriitorimii vasluiene (a intregii lumi culturale) avand in componenta si explozia informationala (nu numai locala ci a intregii societati). Personalitati locale s-au implicat in derularea unor proiecte culturale importante cu largi implicatii in actul de creatie si exemplificam cu mass-media (ziar, televiziune, radio), cu diverse cercuri si cenacluri literare (cu numeroase reviste efemere ca Est, Gazeta de Est, Ecouri Literare, Baaadul literar etc.) si dezvoltarea fara precedent a comunicatiei in masa (calculatoare, telefoane mobile, operatori IT). S-a incercat si Asociatia Creatorilor Vasluieni cu activitate efemera.
Ideologie:
Intr-un deceniu al dusmaniei aprige, dupa oprimarea dinainte de ’89 e greu de spus daca cineva ar mai fi adoptat o anume linie ,,ideologica”. Revarsarea din prea plinul creativ individual a fost pe masura timpului si fiecare creator a abordat cele mai variate teme, genuri (ori specii), modalitati de exprimare. Inregistram cazuri cand numai si numai dupa Revolutie unii autori realizeaza zeci de scrieri preponderent in domeniul prozei; cazul Ioan Baban e peremptoriu.
Revista sau...
Cele 4 puncte din ,,Vlastarul”, 1990 si ,,Monografia Liceului Mihail Kogalniceanu” sunt fara indoiala, un punct de pornire; le reamintim: conditia omului modern; idealuri pentru noi si altii; cartea si civilizatia; informatia tehnico-stiintifica (orice subiect); experiente stiintifice interesante pentru toti. In plus, se mai lanseaza cerinta unor lucrari etnofolclorice legate de obiceiurile de iarna (v. pag. 36). Chiar nu se afla alte orientari pana in 1996, cand se impune pe piata ziarul MERIDIANUL. Acesta are pagina cultural-literara de la primul numar si pana azi, promovand valorile locale si nationale. Nici un scriitor important din judetul Vaslui si Moldova nu lipseste din paginile sale. E prea mult sa spunem ca reprezinta framantarile si realizarile acestor 23 de ani ?
Directii:
- Proza este ilustrata de peste o suta de nume cu scrieri inegale si ideatie variata. Cele mai interesante opere apartin lui Val Andreescu, Simion Bogdanescu, Ioan Baban, Dumitru V. Marin, I. Gh. Pricop, Daniel Dragomirescu s.a.
- Poezia are nume diverse, unele de prima marime in constelatia nationala ca Lucian Vasiliu, Vasilian Dobos, Val Andreescu, Ioan Baban, Leonard Ciureanu, Ioan Macnea.
- Dramaturgia mai slab reprezentata dar cu un nume prestigios, Daniel Dragomirescu.
- Critica literara, un capitol amplu avand in varful piramidei pe Theodor Codreanu, eminescolog recunoscut.
- Istoria culturala este ilustrata de lucrari ca Meridianul, Festivalul National al Umorului, TVV – 15, TV Vaslui – Romania – Europa.
- Monografistii momentului sunt, fara indoiala, intr-o constructie piramidala in varful careia se afla Dan Ravaru.
- Cultura de masa, confundata cu arta spectacolului cu doi lideri, N. Balan si G. Ilascu.
- Pictura lui Nastase Fortu, Nelu Gradeanu, Silviu Craciun. readuce in prim plan motive nationale dar abstractionismul lui Fortu e evident supraevaluat in plan universal.
- Sculptura si Marcel Guguianu sau Cristi Pantea mai exista!
Ar trebui un capitol special pentru IT-istii locali sau afirmati ca valori din Canada pana in Marea Britanie! Ne lipseste insa informatia necesara unor consideratii mai ample.
Material faptic: aproximativ 400 de volume cu valoarea intrinseca a existentei. Cat reprezinta arta, talent, facatura pentru cei aproape 200 de autori, ramane sa vedem.
Va invit la o dezbatere deschisa preferand sa urcati spre munte, nu sa stapaniti o caruta de cartofi!


[ add comment ] ( 33 views )
Fotbal, regionalizare si necazuri ! 
Caldura prea mare ! Norocul e ca ce s-a plamadit in trupul plantelor s-a cam implinit, si porumbul ori strugurii trebuie sa se coaca la soare !
Recolta se strange cu problemele de rigoare. Oricum, agricultura e curata pierdere (grau 0,6 – 0,7 lei per kg, floarea soarelui aproximativ 1 leu, celelalte... nu-s) !
Din presa centrala reiese ca se cam amana atat Revizuirea Constitutiei, cat si regionalizarea.
REGIONALIZAREA ar fi tema actuala si necesara!
Argumentul ca noii stapani ai Europei ne cer faramitarea unui teritoriu adunat astfel de sute si sute de ani ca sa ne dea bani, adica sa mai returneze ceva din ceea ce platim noi ca pret al capitularii – e un argument pernicios si neadevarat.
Ca s-ar guverna mai bine e si mai neadevarat. S-ar mari aparatul birocratic si administrativ, s-ar cheltui fonduri suplimentare (ca si in cazul ,,micsorarii” parlamentului dupa alegeri), ,,s-ar ingrasa” alti burtosi care fac parte din lantul oficial! Ar creste aparatul de opresiune si mai ales CORUPTIA.
Ceea ce e si mai grav, s-ar clatina apartenenta la un neam prin dezavuarea provinciilor istorice (observati propunerile lui Dragnea, nu mai includ denumirile traditionale). Nu se face altceva decat jocul strainilor pe care cu greu ii mai putem inlocui sau izgoni. Cine nu vede statutul de tara ocupata a Romaniei, ori e orb, ori un sarlatan.
Constiinta de neam e aproape desfiintata si presa sapa serios infatisandu-i pe cei care neaga apartenenta. Or fi ducand-o prea bine pe acolo unde-si fac matul gros. N-am auzit sa vina si cu vreo carte sau alte elemente de cultivare spirituala.
Cum ne putem opune valului?
a) Pastrand limba romana si pamanturile pentru noi si ai nostri. Cu mari greutati, cu plus de instructie, educatie, profesionalism si... vointa!
b) Incurajand inteligenta romaneasca! 500 de lei nu e egal cu 500 de euro, dar atenti, cu leii romanesti, putem realiza ceva mai mult decat cu valuta. Voi reveni!
c) Invocand istoria si trecutul familiei! Nu e usor in conditiile in care principalul vector cultural, televiziunea, darama tot ce inseamna traditie, onoare, adevar. Toti hotii de pe lume-s mediatizati cu insistenta si devin modele de viata.
d) ,,Eu imi apar saracia si nevoile si neamul...”, in diversele forme posibile. Cineva ar zice ca stapanirea turceasca, fanariota, ruseasca nu ne-au desfiintat. Da, dar comunicarea atunci, permitea acest lucru. Unificarea educationala, informatizarea cu tot felul de neologisme e nivelatoare si pagubitoare.
De ce Regionalizare? Romanilor, din ce in ce mai putini, oricum nu le foloseste!
FOTBALUL ne-a adus lunea trecuta o mare satisfactie. Cele cateva mii de oameni de pe stadion au vazut cel mai frumos meci al echipei favorite.
Indiferent cine ar fi in fruntea clubului, Adrian Porumboiu are tot meritul! I-l recunoastem si-l sfatuim sa continue!
Necazurile de care voiam sa ma plang se reduc la 2 elemente: parca nimic nu misca in tara (oricum, investitiile-s lipsa) si in judet si lipsa banilor de consum, de la vladica pana la opinca!
Cum naiba sa mai faci ceva daca darile se inmultesc si se diversifica?
E clar, am intrat intr-un deceniu gata sa ne desfiinteze, ca oameni, cu tot cu idealurile noastre!
Totusi, trebuie sa rezistam, trebuie!

[ add comment ] ( 33 views )
Proiecte de vara 
Altfel spus, proiecte vechi, pentru ca vara e pe sfarsite desi august a fost foarte calduros in ultimele decenii! Oricum, dupa Schimbarea la fata (6 august) vremea se mai schimba. Dupa cum se vede, prognozele ultime nu prea s-au adeverit. Deci... sperante.
Sa ramanem in campul Dvs. vizual si afectiv. Dupa cum se observa, si in editiile on-line si in cele tipografice suntem cat putem de actuali si vrem sa va fim alaturi in incercarea fierbinte-fierbinte a acestui an cu macar un pas mai departe de saracie. Ne ajuta si Cel de sus cu o recolta buna in acest an la mai toate culturile. Si daca mamaliga e, aproape toate sunt!
Seceta din presa, am vrea noi, sa nu ne afecteze. Dupa cum se vede, avem reteaua on-line binisor pusa la punct si e destul un click sa aveti stirile si sufletul nostru in palma. Numai ca ziarul, cu mirosul sau tipografic si materialitatea lui e diferit ca si vizionarea unui meci la televizor sau pe stadion.
IMPOTRIVA REGIONALIZARII ne vom exprima constant! Suntem cam impotriva curentului care ne deznationalizeaza (ce de emigranti avem!) si ne desfiinteaza ca forta si stat national. Statele unite ale Europei au nevoie de o constitutie ,,federativa”, drept care unii se agita, urla chiar, sprijiniti de afara dupa principiul ,,probleme noastre - victoria lor”. Cat mai putem sa mentinem statul, limba si traditiile? Nimeni nu stie, dar pericol mai mare pentru romanism decat e acum, n-a mai existat vreodata.

Trece sezonul APICOL. Depun marturie pentru acum si pentru mai tarziu ca ,,politica” europeana ne distruge familiile de albine. Nu se permite tratamentul pentru bolile grave si, mai mult, nu se furnizeaza informatii despre noua boala de origine afro-asiatica in plina expansiune. Cum 4 decenii, ,,am trait” cu albinele, sper ca stiu exact ce spun. Stapanii astia nu stiau, oare, pentru ce ne dau bani sa crestem albine?
SPORT, deci afacerea numita fotbal. I-am vazut pe ai nostri cu Dinamo! Poate fi si o eclipsa de moment, dar unii dintre jucatori sunt clar, de dat afara! Ilie Stan face ce poate, dar astia se tot menajeaza pentru... altii! Oare nu exista niste clauze contractuale specifice obiectului muncii?
Totusi: Hai Vaslui !, Hai Iasiul !

[ add comment ] ( 33 views )

<<First <Back | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | Next> Last>>