BATE VÂNT DE PRIMĂVARĂ… 
Debut călduros pentru primăvara care a inundat și județul Vaslui. Anul acesta e cu multe episoade vântoase, dar și multe zile călduroase. Pomii fructiferi „s-au dus” fără ca în stupii cu albine să fie și ceva rezervă, prin urmare se așteaptă salcâmul, care și el a început să îmbete cu mireasma lui pe mai toată lumea. E timpul iubirii, deci.
Bate din ce în ce mai aspru vântul prin buzunare: facturile la energie și gaz au crescut teribil, serviciile s-au avântat spre speculă, alimentele s-au scumpit încât ne întrebăm, până unde și când? Legumele „au sărit” peste tarabe, pentru că acei cumpărători de rând au devenit vizitatori cu oful în suflet din cauză că nu mai au cu ce cumpăra (din pensii ori salarii), că bruma de stare pe care o aveau s-a spulberat: cum să mai trăim, Doamne? De când au ieșit urzicile orice om are cum să trăiască, dar nu bine, nu cu îndestularea pe care a tot
jinduit-o.
A mai venit și un război, de fapt psihoza lui, determinată de psihoza lui Putin, cel care a aruncat lumea în lipsuri, teamă, nesiguranță prin războiul din Ukraina.
Și… abia e începutul, un început tranșant al împărțirii lumii în care Maica Rusie vrea să aibă locul de onoare. Numai că pe acolo se află americanii, chinezii, Uniunea Europeană. Până la urmă rușii își vor impune cu tancurile locul în lumea care devine din ce în ce mai îndușmănită. E un paradox, pentru că oligarhii ruși au avut arie mare de îmbogățire, pentru că erau și pe la ei marile companii din lume, deci „banii dumneavoastră” tot în mâini sigure erau. Cu sau fără ruși, prăpădiții de noi, tot greu o s-o ducem. Punct.
Înarmarea lumii este însă cea mai aspră pedeapsă dumnezeiască, pentru că nu se știe care dement ajuns la butoane va apăsa pe… sfârșitul lumii !!!


[ add comment ]
INFORMARE PUBLICĂ (1) 
PRECIZĂRI:
Am depășit câteva bariere importante în activitatea noastră publică de peste 52 de ani în sprijinul culturii, jurna-listicii, vieții sociale din Vaslui, din județ, din România. Prin revista internațională M.C.R., prin ziar, prin opera proprie, prin prezența în Agora am reușit, credem, să ridicăm Vasluiul pe harta culturală a lumii. Și, nu ne-a sprijinit vreo oficialitate (ci tripleta absorbantă… ne-a sabotat cât a putut) ci doar prin eforturi și capacitate proprie am realizat totul.
Am încheiat cu succes primul Simpozion Internațional OMAGIU CĂRȚII ȘI CULTURII VASLUIENE, care a fost a VIII-a ediție din seria inițiată cu tot atâția ani în urmă. Din cei 91 „convocați” 67 au fost permanent în sală iar alți 11 au poposit un timp scurt. N-a călcat nici primar (deși nu-l mușca nimeni), nici președinte de Consiliu județean (că nu e campanie electorală), nici reprezentanți de ai lor. Șefii de la direcțiile cu atribuții culturale aflați sub amenințarea destituirii de către Buzatu, n-au îndrăznit să treacă opreliștea. Dacă-l pomenesc de bine pe careva îi fac un mare rău pentru că Buzatu îi rupe dacă vede sau află că i-a încălcat ordinele.
„ABSORBANȚII DEMOCRAȚIEI” locale nu pot fi decât aceștia care au ajuns în frunte (culmea, unii cu ajutorul meu!) și care au grijă pe de o parte să nu aibă concurență în partidul lor, și pe cât se poate, nici în opoziție. De aceea funcționează perfect pactul Buzatu-Tătaru de acum câțiva ani ca fiecare să nu-l calce pe coadă pe celălalt, în care fiecare își înlătură pretendenții ghiciți, cum e cazul lui Marius Arcăleanu „bine lucrat” de fostul ministru care câștigă bine-bine și ca parlamentar și ca medic la Huși. La Mitică în partid nu chiscuie nimeni. TRIPLETA ABSORBANTĂ în cultura locală include pe veșnica trezorieră de la partid, dictatoarea de la Muzeu (tare îndurerată că și-a pierdut pisica, Muza! Muza de la Muzeu a dispărut!!!) R. Mocanu care veghează cu mare grijă la viitorul formațiunii, adică la perpetuarea puterii lor. Eu le cad rău la mațe ăstora.
Simpozionul internațional a fost o mare reușită personală, cu fonduri personale, cu ocultare oficială, cu participare entuziastă a ieșenilor, băcăuanilor, bucureștenilor etc. și cu frumoase aprecieri din exterior.
ACȚIUNE:
Am înștiințat prin ziar, revistă, TVV-online și în câteva emisiuni locale de organizarea celei de a VIII-a ediții a Omagiului, am trimis zeci și zeci de emailuri, am convorbit telefonic, am primit sugestii-solicitări, într-un cuvânt ne-am zbătut să aducem lume bună (bun cultural) la Vaslui dorind încă o dată să INFUZĂM o brumă de cultură în locul acesta blestemat de D-zeu să ne plece valorile. Hemoragia materiei cenușii e… seculară și, probabil, se va tot menține, dacă în frunte vor fi tot murături de acestea. (Mare deosebire de Buzău, de pildă).
Am fost întrebat, mie ce-mi iese, din această muncă. Am rămas interzis pentru că aici se cheltu-iesc ceva bani, dar la noi doar câțiva firfirici în comparație cu miliardele pe care le mânuiesc instituțiile cu atribuții culturale, bani mulți-mulți, rezultate insignifiante. Singurul de talie națională este Festivalul Umorului, la care am pus umărul cel mai calificat începând cu anul 1970 (prima ediție, 3-5 iulie). Să se ivească vreun talent local? Cu aceștia din frunte… nu se află. Până și fost-vasluianul Radu Trufea, tânărul de mare talent, crește pe la Piatra Neamț.
Am cerut sprijin măcar pentru sală (unde să-i concentrăm pe oameni), la Consiliul Județean care ne răspunde sub semnătură olografă că sala e ocupată cu recensământul (dar joi, era goală), Primăria ne-a ținut în șah până miercuri la prânz pentru Centru cultural „Alexandra Nechita”, și cred că Pavăl a scrâșnit din dinți, dar nu era sala lui; și, țineți-vă bine, de la Muzeul Județean ni se răspunde abia pe 9 mai cu o adresă semnată de oameni tâmpiți sub semnătura Ramonei Mocanu: „vă aducem la cunoștință că la data mai sus menționată sala e ocupată” (probabil de pisicile Ramonei!, pe 28 aprilie, răspuns pe 9 mai!). Puteam să ocupăm spațiul de la Bibliotecă dar era insuficient pentru 91 de persoane anunțate. Menționez că am colaborat instituțional perfect cu Gelu Bichineț, directorul BJV.
DESFĂȘURARE:
Începând cu ora 10.00 s-au organizat expozițiile de caricatură, pictură, sculptură (Ghenghea și ai ei), de ziare și cărți, după ce fiecare a fost îmbiat să ciocnească un ou roșu de Paște și o cafea… de primire. Flori de măr, naturale, destule.
La ora 11.00, dr. Valeriu Lupu a rostit un cuvânt scurt și apoi l-a însărcinat pe amfitrionul Marin să preia conducerea (care s-a produs până la ora 13 când și-au intrat în rol Dan Teodorescu, președintele filialei ieșene LSR și delegat UZPR, cu Corina
Gherman și ai lui, 35 de personalități. Deci un alt spectacol pe cinste.
La ora 14.40 au fost invitați la o masă de protocol în centrul orașului lui Peneș Curcanul
(Alecsandri l-a nemurit). O atmosferă excelentă.
SPICUIRI:
Aproape tot ce s-a înfățișat publicului a fost de mare calitate. Prof.univ.dr. Daniela Gîfu, din partea Academiei-filiala Iași, a rostit și un cuvânt laudativ; îi mulțumim. Aproape la unison a fost apreciat simpozionul la care a participat profesoara de limba română și poeta Veronica Rusu BUCICO de la Bălți. N-a putut veni prof.dr. Vasile Șoimaru de la Chișinău și acad. Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți, din cauza războiului din Ucraina. Au fost prezenți 16 vasluieni, printre care col. în rezervă Mihai Focșa în numele unei organizații obștești, un mare sufletist, Teodor Pracsiu, cel care i-a prezentat opera dr.
Valeriu Lupu, D.V. Marin care a moderat totul dar a și prezentat cărțile sale cu nr. 52, 53, 54 (ultima, Groparii culturii vasluiene), revista Meridianul
Cultural Românesc (nr. 29/2022) cu 834 de colaboratori din toată lumea, ultimul număr din ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău.
D.V. Marin a nominalizat premiile și Laureații concursului interjudețean pentru înfrumusețarea comunelor, respectiv, Constantin Zamfirache
(Grajduri-Iași), Ioan Corobuță (Lungani-Iași), Horațiu Cărăușu (Băcești-Vaslui), ca după o pauză și Premiile Revistei M.C.R./2021, Gabriela Ana Balan – Bârlad, Dan Teodorescu – Iași, Cătălin
Sîmpetru – Vaslui, iar din străinătate poeta și traducătoarea din Roma, Rodi Vinău.
O mențiune specială a fost pentru ing. scriitor Mihai Caba din Iași care a împlinit 80 de ani, cu toate considerațiile și felicitările.
Au primit Diplome de Onoare, de Excelență, de Participare și de Laureat toți cei menționați și toți participanții pentru contribuția lor la realizarea Simpozionului.
Din cuvântul participanților doar câteva spicuiri:
Dr. Valeriu Lupu, exeget, despre manifestare: „acțiunea de față poartă amprenta personalității prof.dr. D.V. Marin, semnul de valoare și reprezentativitate în lume. Facem și noi ce putem pentru cultura vasluiană”.
Prof.univ. dr. Daniela Gîfu, jurnalisă: „prin eforturile dlui DVM la Vaslui se săvârșește un important eveniment cultural, participarea e selectă și foarte valoroasă, realizare demnă de toată lauda. Prin ce face, Profesorul e unic în țară.”
Dan Teodorescu, președinte L.S.R. Iași, repre-zentant UZPR: „aveți noroc de un adevărat lider cultural în persoana dlui profesor, care are darul de a face și face bine și mult; păcat că nu e sprijinit. Noi am venit cu plăcere și interes, ca întotdeauna, și azi, realizare de excepție.”
Prof. Nicolae Popa, mentorul Ansamblului „Privighetorile Zeletinului” de peste 48 de ani: „îl cunoaștem de o jumătate de secol pe dl. prof.dr. care ne-a încurajat permanent, ne-a popularizat în lume, ne-a susținut moral și material. Aici suntem prezenți cu material video, astăzi, totdeauna alături de dl. prof.dr. D.V. Marin”.
Dr. Corina Matei Gherman, poetă: „sprijinim pe dl. Marin, deci cultura vasluiană pe care o reprezintă cu demnitate în țară și peste hotare.”
Teodor Pracsiu: „dl dr. Valeriu Lupu este un reprezentant de seamă al culturii vasluiene, onorat de acest valoros simpozion”.
Veronica Rusu Bucico, poetă, Bălți – R. Moldova: „Am venit cu mari eforturi la prieteni adevărați, pe care-i prețuim precum și ei ne prețuiesc. Revista dlui Marin ajunge și la noi; vă citesc unele dintre poeziile mele”.
Vlad Ioan Marin, nepotul profesorului, prezent și la tribună: „felicitări, bunicule și la mulți ani!”.
Col. rez. Mihai Focșa: „fără dl. Marin am fi mult mai săraci cultural, oricum e unic și la noi și în țară. Felicitări că e un unionist înfocat.”
Constantin Chirica, jr. ,autor la Ghidul Iașului ș.a.: „fost elev al d-lui profesor, la Măcărești, poate nu ajungeam așa dacă nu-l luam ca model…”
Ieșenii, aproape la unison: „felicitări, vom veni cu drag și altădată!”. S-a detașat scriitorul inginer Ilie Serediuc prin urări, afecțiune, sprijin moral. Doamna Martha Eșanu, monografist, critic literar și promotoare a literaturii adevărate a rostit tare frumoase cuvinte de apreciere, pentru care îi răspundem cu aceeași căldură. Nici profesorul vasluian Pavel Toma nu a făcut excepție, rapsodul popular Vasile Bulai chiar s-a întrecut pe sine la caval, fluier, ocarină, iar caricaturistul Nicolae Viziteu ne-a adresat o lungă scrisoare de mulțumire cu aprecieri pe care le vom reproduce altădată.
Interpretul Aurel Niamțu, cel cu golden buzz la „Românii au talent” a făcut destule aprecieri pentru participanți și propuneri pentru organizator. Mai remarcăm grupul de copii – familia Moise – foarte talentați și ambițioși.
E imposibil să reproducem mesajele de la atâția participanți.
Mihai Batog-Bujenița: „Stimate domnule profesor, Evenimentul de răsunet naţional Omagiul Cărţii Vasluene aflat, iată, la a VIII-a ediţie îmi prilejuieşte un firesc sentiment de mândrie fiindcă mă consider nu numai unul dintre cei care au participat la primele ediţii ci şi pentru că spiritual ne aflăm în această fastă zodie a culturii moldoveneşti, cea în care Vasluiul are rădăcini adânci. Vă felicit şi pentru această realizare, una din multele arondate vieţii dumneavoastră şi vă comunic regretul că, din motive personale, nu pot participa la această adevărată sărbătoare a sufletului.
Cu cele mai bune gânduri şi multă admiraţie.”
Mihai Caba: „La Mulţi Ani, cu sănătate şi continuitate luminoasă, stimate Domnule prof.dr. DUMITRU V. MARIN!
Cum bine se vede, aţi reuşit azi, 28 Prier 2022, să-l ridicaţi pe „3” la puterea a „4”-a, ceea ce înseamnă o performanţă personală, pe care o râvnim şi noi, cei din imediata Dv. apropiere, cei care vă iubim şi vă preţuim inepuizabilul demers cultural, etalat prin îndelungata şi laborioasa D-voastră activitate pusă în slujba Binelui şi Folosului comun.
Să vă ţină Dumnezeu pe mai departe ani îndelungaţi, la fel de roditori în cuget şi faptă, spre noi şi vrednice împliniri, străluminând în lume
Meridianul Cultural Românesc!

În faţa lui adânc eu mă înclin
Pentru demersu-i ce n-a fost în van
Şi iată că Dumitru V. Marin
E azi ... Dumitru V. Meridian!”


[ add comment ]
SIMPOZION, OAMENI, MUNCĂ, SATISFACȚII 
Mărturisesc sincer, și acum sunt epuizat după organizarea ca la carte a acestui Simozion Internațional la Vaslui, în legătură cu care unii participanți s-au exprimat că pun iarăși mărgăritare în râtul porcilor. Cam jignitor pentru mine și ai mei dimprejur dar cu corespondență reală în fapt: au participat doar 16 vasluieni dintre cei 67 prezenți în sală, au venit cu 35 cei de la Iași, au venit din alte localități ale țării și din orașul Bălți o poetă și profesoară de limba română, doamna Veronica Rusu-Bucico, căreia îi mulțumim fie și pentru cât a tremurat de frică față de invazia rusă în Basarabia. 6 bârlădeni ne-au fost aproape, și o felicităm pe Viorica Ghenghea care a venit tare bolnavă cu „Artă-Cultură-Tradiție”. (Nu și pe cei de la Biblioteci, care au lipsit „cu bunăvoință”).
Autorități? Care? Că tripleta sabotoare Buzatu-Mocanu-Pavăl n-a vrut să se mânjească de cultură. La adresele noastre de asigurare a spațiului pentru Simpozion, Buzatu a răspuns că sala e ocupată cu recensământul (dar joi era goală), Mocanu de la Muzeu nu ne-a răspuns neam, dovadă de mare preocupare că și-a pierdut pisica Muza de la Muzeu (să vedeți ce afișe îndurerate a afișat în oraș), iar primarul ne-promotor de cultură ne-a comunicat prin cineva abia miercuri dimineață că ne putem duce la Centrul Cultural „Alexandra Nechita”.
Să participe, sau să-și trimită reprezentanți… nu se află?!?
Deci, pentru atitudine cultural-civică…brava băieți.
În numărul trecut de ziar am ilustrat incomplet ce s-a întâmplat acolo între orele 10 – 15,30, adică un spectacol lung, în care și ieșeni și vasluieni s-au dovedit valoroși, patrioți, slujitori ai culturii moldovene. Vom mai face o cronică în numărul următor.
Revenind la importanța Simpozionului:
– Pentru noi, a însemnat harul de A FACE.
– Pentru ieșeni și alți invitați, dovezi necontestate de
valoare.
– Pentru publicul redus din sală: un fel de sudoare a cuiva pentru racordare la marea cultură națională.
– Pentru străinătate: iată că și la Vaslui, în loc de violuri, hoții, nenorociri, se mai afirmă și talente. Despre aceste talente și eforturi locale, nesprijinite nici cu fapta nici cu vorba cred că va mai trebui să scriem.
– Un cetățean voinic și cu mustață a rostit,pe stradă, un adevăr trist: „noroc de Dvs. să mai audă de bine lumea despre noi, vasluienii…” Presa?
– O ultimă considerație, legată de constatarea cuiva că mă străduiesc degeaba: cred că nimeni nu vrea să fie tâmpit și atunci vor veni și vremuri pentru aprecierea faptelor de cultură. Cinstit vă spun că mă străduiesc pentru aceștia de azi, dar viitorul va avea nevoie de mărturii nu numai cele necesare mațului gros. Acum pot, și pentru că pot… fac?!? Luați-mi ca o destăinuire amară pentru aceste vremuri, cu acest fel de oameni, cu această bătălie pentru cultură și pentru LIMBA ROMÂNĂ, pe care o slujesc de 52 de ani și 2 luni.


[ add comment ]
SĂRBĂTOARE CULTURALĂ… OMAGIALĂ 
Ne-am mobilizat haiducește să organizăm încă o importantă manifestare culturală în urbea Vasluiului, o spunem de la început, mai peste margine de rând.
A VIII-a ediție „Omagiu cărții și culturii vasluiene” este în primul rând rodul unor ambiții prin care să demonstrăm că și aici sunt oameni de acțiune și cultură; e dorința noastră să combatem indiferentismul de pe oriunde, să ștergem cât putem din pata stigmatizatoare care s-a așezat ca o cenușă vezuviană peste tot ce mișcă pe aceste plaiuri, că aici e centrul național al relelor de pe lume; al treilea element: mai putem FACE ca oameni de cultură câte ceva pentru ai noștri. Infuzia de cultură prim miile de interviuri, sutele de manifestări cultural-patriotice, zecile (multe) de lansări de cărți, în județ și în afara lui… în decursul celor peste 52 de ani, sunt dovezi de muncă specifică în folosul comunității.
Artileria noastră cea grea rămâne acțiunea concentrată a TVV + Ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău + Revista internaționalizată MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC. Acestea… recunoscute național și în universalitate pentru că ajung în 32 de țări de pe 4 continente!!!
Eforturile de ani și ani se văd ușor dacă cineva cercetează pe rețele de informare cum arată cultura locală astăzi: puțină lume își mai pune problema producției intelectuale, și mai puțină investește în cultură. E situația cunoscută în care primarul Vasile Pavăl a deturnat 4 – patru – miliarde de lei vechi, în buget prevăzute pentru cultura locală și distribuite de el unde a vrut. Aculturalul acesta despre care noi am mai scris și vorbit, figurează astăzi și într-o carte care să rămână în veci, GROPARII CULTURII VASLUIENE? ca dovadă de sabotare a acestui sector spiritual vasluian. Nenorocitul acesta nu sprijină în nici un fel cultura vasluiană!!! Un primar care trăiește de 40 de ani pe banii vasluienilor!!!
Autoritățile locale nu ne-au sprijinit în nici un fel. Tocmai aceasta ne-a ambiționat „să facem” Simpozionul INTERNAȚIONAL cu eforturi grele dar astăzi trecut la importante acțiuni în sprijinul culturii, limbii, spiritualității românești, nu numai vasluiene.
Penele jumulite de pe „vasluiul cultural” lasă la vedere doar eforturile câtorva de a mobiliza și determina concetățenii să participe la actul creativ-cultural, în timp ce tripleta Buzatu-Mocanu-Pavăl ocultează strașnic tot ce mai pot aceștia realiza: nu numai ei nu fac ce trebuie, dar îi amenință și pe alții dacă ne sprijină(!) Vom reveni pe temă, pentru că nu trebuie să se uite.
Sărbătoarea culturală de la Vaslui, de joi, 28.04.2022 e o pledoarie că spiritul nostru nu trebuie să dispară: limba și poporul român au nevoie de noi.
Simpozionul INTERNAȚIONAL „Omagiu cărții și culturii vasluiene” ediția a VIII-a, cu aproape 70 de oameni în sală, cu spectacol, de calitate ridicată, cu participare valorică, a fost o altă mare reușită a noastră.


[ add comment ]
„PREVIZIONARE” pentru SIMPOZION… 
MĂRTURISIRE: a organiza Simpozion internațional la Vaslui, e greu-greu. Trebuie să țineți cont că totul, absolut totul, cade în sarcina unui singur om. Îl fac însă din dorința de a continua o acțiune de succes (suntem la ediția a VIII-a) prin care se aude/vede locul pe care l-am ridicat în cultura lumii, prin operă, revistă, activitate. Îl mai fac spre a dovedi că chiar la 81 de ani slujesc, în continuare, municipiul acesta care mă ocultează cu o diabolică perseverență. Acțiunea în judecată a contestatei directoare de Muzeu e o altă încercare de acest fel: după ce mă scoate afară dintr-o manifestare publică, tot ea mă cheamă în proces.
NOUTATE: este un Simpozion Internațional, nu spun că e unic, pentru că și cei cu atribuții culturale pe bani mulți-mulți și cu salarii babane, au chemat de prin țări străine reprezentanți de valoare. E unic, totuși, pentru că e organizat de o persoană, doar una, cu sprijin moral al câtorva inimoși. La prima strigare ar fi peste 81 de persoane puse în mișcare de ideea de cultură, în prima joi de după Paște. Zic „peste” pentru că unii, zic ei, vor trece pentru saluturi și urări, așa cum mi-a comunicat prietenul și poetul Petruș Andrei.
SPECTACOL garantat pentru cele 3 ore, prin cuvintele participanților, prin acordarea diplomelor, prin prezența unor valori interpretative cu multe carate. Cel puțin ieșenii, în frunte cu Dan Teodorescu anunță o garnitură de aur cu 30 de oameni. Vom avea și de la noi artiști nu glumă.
PRESTANȚĂ națională asigurată de cei de la UZPR, de reprezentanta Academiei Române, de mari și foarte mari scriitori, publiciști, interpreți etc., etc. pentru valoare ar fi putut fi doar vreunul mai important, dar, sperăm noi, sunt nume foarte mari în desfășurătorul pe care-l aveți sub formă de program.
PRESTANȚĂ INTERNAȚIONALĂ asigurată de universitarul Vasile Șoimaru (un prieten mult stimat, deputat/Chișinău), de doamna Bucico (Bălți) și ai fi venit și acad. Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți, dacă n-ar fi războiul din Ucraina. Au fost invitați toți prietenii noștri de peste mări și țări, adică din cele 4 continente, 32 de țări, dar cum despre importanța orașului Vaslui, n-au prea auzit… Au auzit, văzut, citit (ori au fost publicați de noi) de Meridianul Cultural Românesc, despre ziarul nostru Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău, despre TVV, cea cu Licența națională 001/TV. Tot așa, s-a auzit de nume mai mari de pe aici, de la noi, puține, dar prezente în Agora.
REGRETE: destule. În primul rând că suntem în perioada de vacanță și ne vor lipsi elevii de prin școli și licee, că după pandemia asta unii „au dispărut”, că e o sărbătorire imediat după Paște, că tot nădăjduim la susținere financiară, ș.a.
SATISFACȚII: a face ceva de această anvergură poate fi numai ca excepție. După cele 1488 de interviuri cu mari personalități din România și din afara ei, după interviurile cu președinții de stat, cu prim-miniștrii și mulțime de politicieni, iată mai putem prezenta publicului, presei, iubitorilor de cultură ceva mai deosebit, semn că și la Vaslui „nasc oameni” care să-i afirme valoarea. Și cât vor avea nevoie cei care mereu vin de această bază cultural-spirituală…?!?
Iarăși zicem: putem avea pretenția că punem o cărămidă la Pantheonul Național.


[ add comment ]

<<First <Back | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Next> Last>>