– Nu de ajuns, considerându-se tema lansată spre dezbatere, largă și foarte amplă, adică bătălia pentru carte și învățătura ei de-a lungul celor peste 100 de ani; Tocmai pentru că bârlădencele au numeroase prilejuri de mândrie, de autoritate, de istorie trăită, de capacitate și profesionalitate. Un astfel de eveniment putea avea tentă națională și cu multă siguranță trebuia să fie bine-bine popularizat în TOT județul.
– Dintre cei prezenți „în prezidiu” s-au nimerit și niște aflați în eroare și în ceea ce au afirmat și în ceea ce privește situarea în temă. Un oarecare a afirmat că „Ursine, sabia tăcerii” ar fi poezia altcuiva decât a autorului ei Simion Bogdănescu. Tot el a încercat să fie și cam spiritual deși naviga pe câmpiile albastre ale literaturilor străine.
– Autoritatea bibliotecii bârlădene trebuia susținută cu mai multă vigoare și competență, chiar cu patimă pentru că Bârladul spiritual este unul dintre cele mai autoritare orașe din România în ceea ce privește istoria culturală și localismul creator.
Niciodată nu vom avea destule cuvinte de încurajare a muncii adevăraților bibliotecari, pentru că, din păcate, pe teren vedem contrariul. Și mai vedem ceva șocant: tare mulți se îmbată cu apă rece și cu multe vorbe de clacă.
Deci apreciem mult Simpozionul organizat de doamnele de la „Stroe Belloescu”.
Nu putem trece însă peste gâlgâiala unui ajuns „împărțitor la poștie” nici peste lipsa unor idei sti-mulative, nici peste privirea voievodală a unor invitați pe bani destui, că iată au venit ei să verse din marea lor cultură peste cei vreo 40 de participanți, ba, unul chiar a dat indicații prețioase, prețioase.
Nu neapărat sunt pornit împotriva cuiva, dar nici să vină unii cu pretenții cu „amintiri din copilărie” la un public select ca la Bârlad, nu mi se pare corect. Subiectiv privind, în temă au fost Vasile Chelaru, Mihai Apostu, D.V. Marin și Iolandina Ivan. Cristina Vizitiu, a condus timorată de prezența primarului Boroș, (poate-l găsim și noi prin primărie, că se ascunde mai ceva ca Pavăl) dar corect și chiar afectiv.
Cultura vasluiană e bine reprezentată de bârlădenii cu istorie, cu mari realizări, mari personalități, mari împătimiți, ca cei de marți 15 noiembrie 2022, prezenți la sărbătoarea bibliotecii. Vom reveni.
[ add comment ]