O M A G I U Cartii, culturii si oamenilor de mare valoare 
Vineri, 27 aprilie 2018, intre orele 10 – 15, la Centrul Cultural
„Alexandra Nechita” din Vaslui, este o manifestare rara, de adevarata cultura, marca Dumitru V. Marin: OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE.
Sa precizam: aceasta a IV-a editie, este un Simpozion National, in organizare privata, in scopul prezentarii unor valori nationale care sa comunice la Vaslui si in judet din experienta, creatie si valoare, macar o catime elevilor participanti, cu indemnul de a contribui la autoritatea spirituala a judetului si nu la discreditarea acestuia (mereu dat ca negativ, cam pe
oriunde). Mari valori nationale prezente aici pot depune marturie ca nasc si la Vaslui Oameni! Toti cei care vin, multi sunt din judet si se mai intorc pe acasa, sunt prieteni ai meleagurilor acestora si devin vectori de imagine pozitiva atunci cand o persoana reuseste atatea lucruri durabile dintr-o localitate cam batuta de dumnezeu si autoritati, cam neluata in seama pana si de catre episcopie.
Desigur, e campanie, primavara, flori, libertate si… destul dezinteres, generat si de inexistenta preocupare a guvernantilor locali pentru o bruma de cultura. Atat pot, atat fac si ei, noi ne bucuram ca avem mai putine bete in roate. Pentru ca, trebuie sa fie clar, sunt destui platiti pentru o „cultura” pe care n-o fac in sensul ei adevarat, ci, mai strica, prin incompetenta si rautate, ce reusesc sa cladeasca doar cativa, putini, cu eforturi mintale, fizice, financiare (din care cauza se intreaba, de ce margaritare in ratul porcului?). Sunt invitati membri ai ansamblului „Privighetorile Zeletinului” cu prof. N. Popa care-l conduce de 43 de ani. Vin personalitati din Bucuresti, Bacau, Iasi, Vaslui, Barlad, Husi, Podu Turcului, iar expozitia de carte si reviste va fi singulara… si doar o zi!
Anuntam ca o unica realizare Dictionarul selectiv-afectiv … 77… pe care-l lansam vineri, impreuna si cu revista recordmena mondiala
Meridianul Cultural Romanesc, nr. 13, cu 414 colaboratori. Credem ca multi n-ar fi stiut vreodata de Vaslui daca n-ar fi existat activitatea si opera noastra. Si, apropo, cine ar putea cunoaste mai bine eforturile, suferintele, dusmaniile si opera subsemnatului? Cei 77 inclusi, dintre care 12 aprilisti, reprezinta „noduri culturale” fierbinti care au formulat si raspunsuri amicale. Nu regret neincluderea unor colegi din spiritualitatea locala care n-au formulat raspunsuri, si-au inchis telefoanele, s-au dat la fund… pe care nu i-am inclus. In definitiv, eu ofer, eu le ofeream un loc intr-o opera prin care sa mai ramana.
Tin sa evidentiez rolul ales, dar care merita multumiri anticipate: prof. univ. dr. Alexandru Ionescu (prezent un sfert de secol la actiunile noastre), academicienilor (din jud. Vaslui, de loc) Ionel Miron si Constantin Toma, dr. Valeriu Lupu, dr. ing. Dumitru Braneanu (unul dintre cei 3 muschetari culturali din Bacau), poetei Gabriela Ana Balan, comandorului Mihai Batog Bujenita si tuturor celor de la ALPI-Iasi si bineinteles celor din strainatate care, cu siguranta, ne citesc ziarul.
Am considerat ca e mult mai bine sa facem, chiar cu eforturile astea incredibile, decat sa nu miscam „un ac cultural”, poate spre bine in viitor.
Deci, vineri, intre 11 si 15 puteti fi alaturi de noi…, fara sa ne puteti uita dupa aceea!


[ add comment ] ( 29 views )
DAR, EU, DOAMNE? 
Legenda sortii romanului o transpune literar Mihail Sadoveanu in romanul Baltagul: Dumnezeu aproape terminase de impartit darurile catre oameni, neamtului i-a dat compasul si priceperea tehnica, rusului voinicia ursului si votca, francezului diplomatia si finetea. Intr-un tarziu vine gafaind si romanul:
– Dar, eu, doamne ?
Creatorul se uita la el, ofteaza si-i zice:
– Apoi nu mai am ce-ti da, ca le-am terminat. Dar tu sa fii mereu DAR cand pentru unul cand pentru altul, in plus sa aveti femei frumoase si iubarete…
Desigur e o legenda, cu prea putin adevar si prea multa banuiala. Asa ca o s-o adaptez putin.
Ne pregatim sa scoatem volumul … 77… Noduri culturale si semne a-micale, Dictionar selectiv. Cutezam a zice ca va fi unicat in CULTURA ROMANA. Speram sa fie lansat vineri, 27 aprilie 2018, cu ocazia
Simpozionului National „Omagiu cartii si culturii vasluiene” editia a IV-a. Si pentru ca suntem aici sa spunem ca, iarasi, vom aduce mari personalitati ale culturii nationale, multi scriitori mari si mici, multe carti in expozitie, multe caricaturi ale lui Nicolae Viziteu, cateva sculpturi ale lui Gheorghe Alupoaie, alte expozitii ale Asociatiei condusa de artistul plastic Viorica Ghenghea. Vor avea interventii prof.univ.dr. Alexandru Ionescu (Bucuresti), prof. univ. dr. Daniela Gifu (Iasi), prof. dr. D.V. Marin, poeta Gabriela Ana Balan (Barlad), prof.dr.ing. Dumitru Braneanu (Bacau), comandorul Mihai Batog Bujenita (Iasi) academicienii Ionel Miron si Constantin Toma (Iasi), prof.dr. Pavel Toma de la Liceul Ion Mincu, destui altii. In anii anteriori am avut prezenta de 41 – 101 scriitori pe editie. Si suntem la a IV-a!
Momente alese vor realiza artistii invitati printre care cei de la
Privighetorile Zeletinului condusi de profesorul-muzician Nicolae Popa, din Podu Turcului. Nu lipsesc vasluienii. Deci va invitam pe toti la Centrul
Cultural „Alexandra Nechita” de langa Scoala gimnaziala cu acelasi nume. Desigur intre orele 10 si 15 se vor mai petrece si alte evenimente despre care am putea sa scriem, dar… daca tot vreti sa le vedeti…
Ce legatura are cu legenda initiala?
Ne-am adresat marimilor judetului si ale oraselor: dar ei, cu ce ne ajuta?
Doar primarul V. Paval prin doamna Ramona Ailioaie a raspuns, ca ne asigura spatiul. Ceilalti n-au raspuns. Daca Dumnezeu a formulat, totusi, un raspuns, ei, dumnealor n-au raspuns la nici o adresa scrisa a noastra! Daca tot sunt cocotati asa cam prea sus pentru meritele lor…
Asa se face ca vom suporta si anul acesta toate cheltuielile numai noi, asa cum s-a intamplat si la celelalte editii, ca si cum o manifestare de rang national nu trebuie sa– i intereseze pe…
Dar, noi, domnilor… cu ce suntem ajutati sa realizam aceste acte
culturale unice? Ca daruri de la voi nu primim, de la altii, nu, de la Dumnezeu n-avem decat vointa de a realiza ceva unic. Atat cat mai putem, cu adversitatile voastre in spinare!
AUZITI DOMNILOR… CEVA UNIC IN JUDETUL VASLUI. Si nu numai!


[ add comment ] ( 26 views )
LANSARE – SĂRBĂTOARE, la Bârlad 
Și a fost lansarea cu nr. 5 a Cărții de identitate a jud. Vaslui; după Huși, Iași, Berezeni, Vaslui, ca fiecare să poată participa.
Și a fost a V-a ediție a Simpozionului OMAGIU CĂRȚII ȘI CULTURII VASLUIENE care să consemneze existența în piața culturală a nr. 17 din Revista internațională MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC, în organizare privată, adică pe banii subsemnatului. Cine mai face astăzi, asemenea „gesturi culturale”? Unde, în județ, nici vorbă.
Și, a fost un moment cultural pe cinste la Biblioteca „Stroe Belloescu” între 0rele 13 și 15, vineri, 12, ora 13, pentru care mulțumim Doamnei Cristina Vizitiu, moderatoare și gazdă. Sala plină ne-a dat curaj.
ȘI, a mai fost ceva: prezența unora dintre cei 101, public avizat și un număr de elevi de la liceul „Mihai Eminescu”(mulțumim directorului Pricop), care s-au aflat într-o „petrecere cu vorbe” rară, dacă nu cumva, unică. Au lipsit oficialități, absență pentru care le mulțumim… La Iași, au fost, la Berezeni iarăși, ce atmosferă propice actului cultural…!! Aș vrea să subliniez câteva aspecte:
- Lipsa oricărui reprezentant de publicații locale (cu excepția ziarului Meridianul și rev. M.C.R), fapt care arată clar ce analfabeți se află în componența redacțiilor, ce catastrofe în conducerea lor. Cu două asemenea prăpădenii publice ne aflăm în judecată (voi reveni pe chestia asta).
- Deși e o carte eveniment, deși e o revistă INTERNAȚIONALĂ cu peste 500 de colaboratori din toată lumea MARE, mărunțeii la țâța publică din județ se fac a nu ști, sau, chiar vor să rămână proști: adică de ce să știe ei câte ceva din realizările social-culturale când nu-i preocupă decât mațul gros ?
- Există un nucleu cultural activ (pe banii lor), talentat (cu cărți valoroase pe masă), cu disponibilități sufletești puse în slujba unei comunități care le face mare cinste. La Bârlad n-au lipsit Gabriela Ana Balan, Simion Bogdănescu, Vasile Chelaru, Oltea Rășcanu, și Viorica Ghenghea cu „Artă, cultură și tradiție” adică o societate non-profit și non-ajutată care de ani buni încurajează talente, le lansează pe piață. Acum au organizat și o expoziție de sculptură și un spectacol bine articulat. Prof. Iolandina Ivan și un grup folcloric în costume naționale din Băcani au susținut un moment patriotic notabil.
Desigur, în mare parte, cam toți au avut păreri pozitive despre carte și autor, despre valoarea celor 100, reprezentați și corect selecționați de autor.
Pe scurt, direct, clar: a fost o mare sărbătoare culturală, la această lansare. Asta e tot !?

[ add comment ] ( 1 view )
ZAPEZI CU FURTUNI DE POVESTE 
Anul acesta, in 2018, a fost o zapada pe furtuna tarzie, la sfarsitul lunii martie, care a surprins prin intensitate si a intarziat venirea primaverii. Legat de asta, un pic de istorie traita:
18 martie 1966. Eram director de scoala la Macaresti, com. Prisacani, Iasi, chemat la sedinta de vestitul satrap-sef Boghitoiu. Aveam de parcurs distanta de 19 km pe jos dintre Macaresti si Osoi, mai aproape de Iasi. Nu obisnuiam sa lipsesc la chemarile cu directorii pentru ca invatam multe chiar daca parcurgeam pe jos, pe noroi, prin zapada, zeci de km. Invatam, faceam sport, scriam la diverse publicatii. Pe 18 martie, dimineata, intre Prisacani si Osoi m-a prins o furtuna de zapada cu totul neobisnuita, care m-a pedepsit pentru ca eram imbracat de primavara. Valurile de zapada, erau dese si foarte dense incat nu vedeam nici la 10 metri, pe drum nici tipenie, pe camp vajgaraul de pe lume credeam ca ma ia cu totul, nu mai puteam rasufla, totusi am ajuns la Iasi, cu remarca inspectorului sef: mai, prapaditule, puteai sa mori… Mi-am adus aminte ca in urma viscolului din 1955, am fost acoperit cu zapada si numai pentru ca m-a calcat in picioare un cetatean, Butnaru, m-a descoperit si m-a scapat…
15 aprilie 1988. Plantasem niste bujori rosii sub balconul de pe str. unde locuiam, Mihail Kogalniceanu, foarte frumos infloriti. In dimineata zilei de 15, furtuna mare cu zapada multa, incat la sol, pe zapada, se vedeau bujorii intr-o nuanta sinilie (curioasa senzatie), dar cel mai impresionant a fost ca pe florile de cais si cires (tare multe si frumoase) era cate un strat de zapada apoasa pe care n-o putea deslipi furtuna dimprejur. Senzatie stranie, frumusete salbatica, tablou unic. Atunci, in dimineata de 15 aprilie 1988, am inceput sa scriu romanul „Zapada pe flori de cires”, terminat in vreo 2 saptamani. Erau mai multe descrieri de natura, dar
le-am scos pentru a nu fi si „zarzavat sentimental” cum era cam la moda. Am tiparit mai tarziu romanul, primul realizat in istoria culturala a Vasluiului; dar, in 1988
n-am gasit o fructa romaneasca pe piata.
20 aprilie 2017. Vifornita acoperea cu zapada uda si parbrizul masinii, si iarba campului, si gropile din soseaua plina de baltoace... Am filmat si fotografiat ciresii plini de floare inchingata de neaua „reavana” (ca si o vietate in chihlimbar;) bine lipita de tot ce reprezinta pomul in bataia viscolului.
28 martie 2018. Furtuna mare cu zapada multa in toata tara, indeosebi Moldova. Pana si cresterea margaretelor a fost incetinita… Asta ca marturie…


[ add comment ] ( 19 views )
APRILISTII se aduna… 
Pentru volumul in curs de aparitie … 77… Semne… am publicat in numarul trecut un articol de prezentare – introducere in care am considerat, inca o data, ca chiar noi reusim ceva cu totul de exceptie: „noduri” culturale prinse intre ele prin terminatiile nervoase ale creativitatii de pretutindeni.
Initiativa noastra a dat si da rezultate: am depistat, cu ajutorul mesajelor primite de la dumnealor, alti multi aprilisti care, fie vor intra in capitolul
special pentru valorile lunii, fie intra in Dictionarul selectiv. Deja mi se pare un castig de luat in seama!
Iata, deschidem capitolul cu Theodor Codreanu, n. 1 aprilie 1945, unul dintre cele doua Turnuri Gemini din judetul Vaslui, critic si istoric literar afirmat la nivel national ca unul dintre cei mai mari eminescologi. S-a mai anuntat alt „pusti” deci generatie mai tanara, ziaristul Dan Teodorescu… Dar… sa va lasam in „prezenta” fragmentului respectiv deja, on line:
APRILISTII,
Ar fi un capitol care sa evidentieze contributiile importante ale marilor personalitati contemporane (deci vii!) din toata lumea. Extinderea intentiei ar insemna sa ne aducem aminte ca, dintre cei care au schimbat lumea, Timur Lenk (1336), W. Shakespeare (23 aprilie 1564), V. I. Lenin (22.04.1870), A. Hitler (20 aprilie 1889) Emil Cioran (8 aprilie 1911) Saddam Hussein (28 aprilie 1937) si altii s-au ivit pe lume in luna aprilie (primavara).
Intr-o incercare egoista cei 7 aprilisti din totalul de 77 alesi, ar merita individualizati ca un fel de omagiu la aceasta varsta (si) creativa. Cu ochi umezi de noroc si… de viata activa!?
In putine cuvinte: suntem legati prin forta de creatie, talent, umanism, dragoste de limba si mai ales de metafora care va contribui pururi la pastrarea umanului din noi. Si, va rog, sa nu uitati ca noua cultura existentiala nu se mai bazeaza (din ce in ce mai mult) pe cuceririle Galaxiei Guttemberg! Iar daca Dumnezeu cel de sus se va lasa condus de cel virtual – calculatorul, aici jos, pe pamant robotizarea este tare aproape. Cat mai putem, vrem sa ramanem… oameni… de ce nu intr-o hora globala a valorilor? Noi am reusit acest ceva unic, poate fi si mai mult (cam in vreo suta de ani), dar integrarea intr-un Pantheon sau macar in coloana infinitului spiritual, sigur, in Coloana Dorului de Tara, tine nu numai de ambitie ci si de noroc, munca, perseverenta, sacrificiu si ta-lent!
Avem pretentia ca acest „dictionar” chiar va fi ceva unic in peisajul literar romanesc si cu indelungate reverberatii peste hotare, ca cei care sunt cuprinsi… in CUPRINS, vor fi, prin opera lor marturisitori ai acestui moment rarisim (daca nu, unic) in care sa argumentam ca revista MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC, ziarul Meridianul… grupul de presa, conducatorul lor, au rea-lizat o retea culturala a carei margini numai Domnul o cunoaste (pentru ca fiecare dintre cei nominalizati o prezinta altora si altora); 414 colaboratori din toata lumea sunt, doar pana acum, doar in 13 numere.
Precizare importanta: toate realizarile mele… sunt opera de mecenat si sacrificii. Nimeni nu a sponsorizat cu ceva pana acum, iar asa numitele „organe locale” ne pun multe piedici…
De ce „aprilistii”?
Dintre cei 77 de selectionati, 7 sunt nascuti in luna aprilie (aprilisti, nu?), si pot alcatui numai prin opera lor volume impresionante si mai ales cu mare durabilitate in timp. Unii chiar vor fi embleme ale timpului lor, pentru o ramura social-culturala!
Va propunem aprilisti:
Th. CODREANU, n. 1 aprilie 1945, Sarbi, com. Banca, stabilit la Husi unde este un profesor stimat, un critic literar si istoric de talie nationala. Recunoscuta. A scos un numar impresionant de carti, a participat la actiuni cultural-patriotice si literare. Alcatuieste un valoros cuplu de creatori impreuna cu sotia sa, Lina Codreanu. Acesta „deschide”, ca mai tanar, o lista prestigioasa, dar al celor care implinesc…77 de ani:
DAN RAVARU, Vaslui (n. 3 aprilie 1941), din ce in ce mai bine recunoscut pentru volumele sale publicate, pentru activitatea sa pe taram social, pentru patrunderea in domeniul cultural vasluian. „Provine dintr-o veche familie romaneasca, cu radacini de peste 300 de ani in judetele Prahova si Neamt… licentiat in 1965… profesor la liceele din Puiesti si Negresti… din 1979 si pana in prezent activeaza in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui”. Pe ultima coperta a ultimului sau volum apar publicate exact 18 carti, dar D. R. a sprijinit ca nimeni altul miscarea artistica de amatori, a sprijinit publicatii si persoane, a sustinut conferinte publice etc., etc.
VIOREL SAVIN, n. 4 aprilie,1941, Bacau, indeosebi dramaturg, dar creator de mare diversitate: 46 de carti, cu rol important in afirmarea culturala a Bacaului in context national, activ si… reprezentativ!
MIHAI HAIVAS (n. 6 aprilie 1941) prof. de matematica in Iasi o viata, epigramist cunoscut si recunoscut in Iasi, membru al Asociatiei literare Pastorel Iasi, chiar cu functii de conducere, cu numeroase volume tiparite, editor, printre altele, al revistei de umor Booklook, colaborator la ziare si reviste, prezenta in viata culturala a Iasului.
DUMITRU V. MARIN (n. 28 aprilie 1941, familie atestata in 1822, com. Podu Turcului - Bacau), deschizator de drumuri in presa moderna, intemeietorul singurului grup de presa din Moldova, romancier, reporter, editorialist, autor a doua recorduri mondiale, 6 nationale, 26 judetene, promotor in cultura si presa, cu peste 60 de ani de la debut, 28 de carti scrise, revista Meridianul Cultural Romanesc mentinuta prin eforturi proprii (de toate felurile). Candidat in alegeri pentru consilii locale, judetene, la Camera Deputatilor, Senatul Romaniei, sef de partid peste un sfert de secol, profesor, intreprinzator, doctor in stiinte filologice. Scoala de presa de pe langa TVV a ramas unica. Transmisiile in direct din 32 de tari, 4 continente, prezenta cultural-ziaristica in tara si peste hotare ii asigura calitatea de cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile (v. Istoria Enciclopedica a Jurnalismului din Romania).
JIPA ROTARU (n. 28 aprilie 1941), comandor (in marina), prof. dr. in istorie, autor a zeci de studii si carti, cu prevalenta despre al doilea Razboi Mondial, rolul lui Ion Antonescu, situatia Romaniei din sec. al XX-lea, etc.
EUGEN DEUTSCH, (Iasi, 26 aprilie, 1933), poet, epigramist, conducator de revista, opera impresionanta in peste ½ secol (autor a 23 de vo-lume). Eugen „inchide” lista, ca mai varstnic, dar tot aprilist. Cum s-ar zice, incheiem cu un aprilist mai vechi, din lista celor 7, desi DAN TEODORESCU (n. 19 aprilie 1950, la Iasi, cel mai tanar) se poate impacienta ca-i si el o valoare recunoscuta., ca si cei de „dupa”. Ma rog, chestii gazetaresti.
GEORGETA PAULA DIMITRIU (Iasi, 28 aprilie 1929), medic, poeta, epigramista, membra ALPI.; urmeaza si alti prieteni.
Una peste alta se poate argumenta ca fie si intr-o lista restransa de 77 de personalitati, cei nascuti primavara contribuie la realizarea NODURILOR CULTURALE SI RASPUNSURILOR AMICALE.


[ add comment ] ( 17 views )

<<First <Back | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | Next> Last>>