Uneori avem revelatia ca realizarea unui important act social cultural ca cel de vineri, 25 octombrie 2013 este un pic mai presus decat s-ar organiza cu fonduri substantiale de institutiile abilitate ale statului si cu rezultate minore; vineri a fost cu adevarat:
1. O expozitie de carte de 183 volume ale autorilor prezenti sau care au transmis mesaje (total 63). A existat si carte rara si foarte rara (se vede in fotografii).
2. Mobilizare excelenta a creatorilor literari, dar si in caricatura, muzica, spectacol. Am numarat 41 de scriitori vasluieni dintre care n-a lipsit Gruia Novac, Simion Bogdanescu, Petrus Andrei, Oltea Gramaticu, Timona Balmus, (Barlad), Costin Clit, Vicu Merlan, Avi Tudosie, Aura Dan, Aurel Cehan, Constantin Donose (Husi), Mihai Apostu, Gelu Voicu Bichinet, Daniel Grosu, Val Andreescu, Dan Ravaru, Nicolae Ionescu, Valeriu Lupu si doamna Valentina, Ioan Mititelu si alta foarte buna parte din floarea creativitatii vasluiene.
3. Participarea unor adevarate personalitati din tara printre care prof. dr. Alexandru Ionescu (aproximativ 70 de carti) Bucuresti, Dumitru Braneanu, Mihaela Babusanu Amalanci si directoru de la ,,Plumb, Ioan Prajisteanu Bacau, Emilian Marcu (ce impresie puternica a lasat!), Mihai Batog Bujenita (incantator comandorul de la ,,Pastorel) si Ionut Horeanu - Iasi.
4. Au trimis mesaje: Mircea Colosenco, Emil Constantinescu, Mihai Miron, din Bucuresti, Calistrat Costin din Bacau, Stefan Boboc din Iasi s.a.
5. Au avut prestatie aleasa, Valeriu Lupu, Alexandru Ionescu, Gabriela Cretu, Petrus Andrei (ce mare poet e acest profesor), Mihai Apostu, Dan Ravaru s.a. s.a.
Peste 2 ore de etalare a personalitatii si operei fiecaruia, cu multe aplauze. Un cuvant aparte a rostit Gruia Novac... Multumesc tuturor, pentru ca toti au recunoscut meritul actiunii pentru subsemnatul.
6. Si turul orasului a fost interesant pentru toti participantii, dintre care unii au vazut pentru prima data Monumentul lui Penes Curcanul desi el strajuieste imaginatia noastra din 1934.
S-A DEMONSTRAT, direct (adica vazut), indirect (recunoastere sau negare) si expozitional:
a) Existenta (fizica) a unui mare numar de autori (am inventariat 163), a unui numar impresionant de opere (peste 300), ba chiar si a unor reviste de profil ca Ecouri Literare, Onyx, Elanul, Est, Lohanul, Meridianul s.a. Nu s-a prea discutat despre ,,ideologia Curentului Cultural Informational, cu exceptia doctorului Valeriu Lupu care-l plaseaza in protocronism. Au fost faptele.
b) Ziceti-i cum va place, dar emulatia asta din ultimele decenii, cu rezultatele ei VIZIBILE si prin Omagiu Cartii Vasluiene, este unica si cred, irepetabila. Acum ne indreptam spre noi forme de cultura si culturalizare, cu totul altfel, comparabile cu... Galaxia Guttemberg.
Permiteti-mi sa cred ca in contextul national, avem si noi importante cuvinte de spus; inca nu indeajuns de cunoscute.
c) Sunt si destule ecouri in strainatate!
d) Daca noi, cei de aici, cei care impingem vagonul cultural pe sinele istoriei, nu afirmam raspicat ca existam... cine s-o faca?
,,Istoria va face si va drege. Nimic, absolut nimic, nu va mai fi in conditiile globalizarii, a atentatului indelungat la limba romana, a lipsei oricarei incurajari sau directionari a scrisului romanesc! Chestia cu istoria care va face dreptate si va cerne valorile, e o mare prostie!
Dat fiind ca s-a adus Omagiu Cartii Vasluiene, ca s-a demonstrat forta creativitatii locale (e numai localism creator?) ca mai toata lumea a fost impresionata de organizare (inclusiv concertul ,,Rotariei) si valoare nu poate fi decat multumitor. Chiar si pentru cei peste 100 de elevi.
Nu pot decat sa (va) multumesc, din inima, TUTUROR!
[ add comment ] ( 34 views )