M.C.R. ... ESTE ! 
Fapte:
Ne straduim sa binemeritam laudele cu care si prietenii si mai putin prieteni insotesc revista nou aparuta! In momentele de prezentare, noi nu putem fi altii decat ceea ce vad cei care privesc la noi sau ne asculta! Pana la urma, niste oameni muncitori care viseaza mai mult decat le ingaduie mijloacele si posibilitatile, in conformitate cu talentul si puterea noastra de A FACE.
La Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, in Amfiteatrul „D. Alistar”, ne-am adunat in fata studentilor de la filologie, cei din Bacau care am infiintat acest MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC si in capul listei se afla Dumitru Braneanu, care a primit cu deschiderea sufleteasca, aceasta impunatoare revista culturala, desi poetul organizeaza in intregimea ei, Toamna culturala si Zilele bacoviene, deci e mult prea ocupat; ba, acum traverseaza gripa romaneasca de peste 2 saptamani. Poetul, prozatorul si... criticul nostru Calistrat Costin, de langa el (la „prezidiu”), le-a citit celor peste 50 de participanti, din poezia sa dar si din volumul lui Iancu Grama, fostul meu profesor la Podu - Turcului. L-am simtit cu sufletul pe domnul Iancu Grama, ca si pe conf. univ. dr. Ioan Danila, in organizarea caruia ne-am deplasat cu totii. Adica si eu, si Val Andreescu, si Anca Moldoveanu, si Andrei Anton, si mai ales poeta Mihaela Babusanu, experta la Muzeul bacauan.
Cred ca atat studentii, cat si publicul asistent au realizat ca dintre cei peste 90 de semnatari ai primului numar, atatia cat erau acolo, pe podium (si) am sustinut si reprezentat corespunzator noua aparitie.
Miercuri dimineata, dupa ora 08:00, la TVR Iasi, cu cele doua coloane pe coperta (a Infinitului de C. Brancusi si Coloana Dorului de Tara a lui P. Mateescu) M.C.R. a fost prezentata la cererea redactorilor, de altfel, foarte binevoitori. Asteptam reactii si vom urmari reluarea TVR Iasi.
Tot miercuri, dupa ora 14:00, alaturi de lansarea romanului „Pedeapsa iubirii” a lui Val Andreescu (la Biblioteca judeteana Vaslui), am prezentat unui public ales si cu totul avizat, primul numar al noii publicatii.
M-am bucurat si de calitatea publicului, si de aprecierile oamenilor si mai ales de sarbatorirea lui Val si de ziua de nastere, pentru lansarea romanului, ultimul din trilogie si pentru ca este redactorul sef al publicatiei.
Interpretari:
a) Revista dinspre jurnalismul cultural exista si e cel putin buna si interesanta.
b) A inceput sa se vorbeasca despre ea la modul onorant, apreciativ, invidios chiar.
c) Vreun paduche mititel sau alti neputinciosi, nu ne pot intuneca senzatia deplinei noastre reusite.
Tocmai de aceea credem in viitorul ei si n-avem cum sa n-o sustinem si din partea ziarului Meridianul si din partea oricarui doritor sa razbata peste mari si tari cu ajutorul ei.
Inceputul e bun, Doamne ajuta!


[ add comment ] ( 20 views )
M.C.R. ... cel de azi! 
M-a sunat Vasile Larco din Iasi, un mare poet, un si mai mare epigramist si un exceptional om de caracter.
- Domnule profesor, va sun asa tarziu (pe la ora 21:00), ca nu vreau sa mai tin la mine felicitarile pe care le meriti!
- Pentru ca-s primul european cu interviuri cu 9 presedinti de stat, ca am īnfiintat prima televiziune privata din tara (Licenta 001/ TV) sau pentru roman (psihologic) din istoria Vasluiului...
- Si pentru astea, dar eu consider ca Meridianul Cultural Romanesc este o realizare cu totul de exceptie si vreau sa te felicit din toata inima pentru valoarea ei, inca de la primul numar...
De la Bacau, pretentiosul conf. univ. dr. Ioan Danila zice ca ma imbratiseaza cu sufletul si nu uita sa descopere ceva virgule, puncte si... idei, lipsa.
Din Australia, Ben Todica, ne trimite un set de materiale, sa tot avem de reprodus un an. Draga vasluianule, mi-ai devenit foarte drag, chiar daca esti departe...
Din Geneva, domnul Stefan Racovitza ne trimite multumiri. Le primim dar, sigur vor veni si ceva propuneri de imbunatatire.
Familia Mihai Batog Bujenita, adica si doamna dr. Cornelia ne congratuleaza pentru munca noastra comuna: „o revista impunatoare ca asta nu e de ici - colea”.
Ne-a atacat direct si un paduche I. M., ingrozit de babilonia ce s-ar inregistra in revista cu atat de multe rubric si atat de multi colaboratori. Pentru asta n-am raspuns! Paduche !
Pana la urma, lansarea de marti, 10 martie 2015, ora 13:00, la Casa Corpului Didactic Iasi a fost un succes cuvenit pentru o revista de reala noutate in peisajul romanesc. Daca vom reusi, va fi dupa munca noastra, daca nu, vina e numai a mea. Cu certitudine: SUNTEM in viata spirituala a acestei natiuni... incorect, a acestui popor vorbitor de limba romana. Desi vom avea creatii si in alte limbi, cred ca „puterea” va fi pe creatorii seriosi dintre granitele limbii romane.
Va instiintam ca pe 24 martie 2015, revista Meridianul Cultural Romanesc va fi lansata la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, iar pe 31 martie 2015 va fi lansata in judetul Vaslui. Pe 25 martie 2015, prietenul nostru Val Andreescu isi lanseaza ultimul sau roman „Pedeapsa iubirii”.
Unor critici: In afara productiilor spirituale, eu sunt si manager. Si cum e cumplit de greu in aceste vremuri, e de alergat, gandit, inventat. Ba, ma si chinuie o gripa tare aspra.
Cum gripa, ne-gripa, trebuie sa muncim. Tot inainte, zicem noi.
Ramane bucuria mare ca am reusit prima revista dinspre jurnalusmul cultural, pe care, speram, s-o internationalizam tot mai mult!


[ add comment ] ( 30 views )
M.C.R. ... la aplauze ! 
E fapt implinit: revista internationalizat Meridianul Cultural Romanesc este lansata pe piata intelectuala intr-un cadru adevarat, Casa Corpului Didactic Iasi, cu public ales (peste 100 de persoane in sala), cu un mare entuziasm al publicului si al celor de la roate si un comperaj excelent pentru un spectacol al mintilor, cum s-ar zice, o mare petrecere cu vorbe.
Cateva date:
Din cele aproximativ 30 de persoane cu opera in spate, aproape 20 au sustinut prin cuvant, fragment de creatie sau epigrame, o desfasurare de forte intelectuale coordonate de prof. drd. Luminita Cozmei, prof. dr. Dumitru V. Marin, c-dor Mihai Batog - Bujenita si Silviu Iordache, tanarul director al CCD Iasi. N-a lipsit redactorul sef Val Andreescu, primarul comunei Prisacani, judetul Iasi, Constantin Chirila si o majoritate din Academia „Pastorel”; cu rabdarea necesara si cu interesul de a invata, elevi din clasele superioare ale Liceului „Costache Negruzzi” si Liceului de Informatica.
Cele peste 70 de reviste distribuite au atras privirile si mintile tuturor incepand de la copertele inspirate si prin calitatea si diversitatea materialelor incluse... si foarte numeroase: 92 de autori.
Rubricile/ sectoarele sunt usor de descoperit, inclusiv pe ultima coperta a revistei de 152 de pagini! Pana la urma, O OPERA adevarata a zecilor de semnatari.
Cate ceva despre aplauze:
Mai intai aplaudam noi pe doamna profesor documentarist drd. Luminita Cozmei, de la Liceul „Costache Negruzzi”, pentru multe, foarte multe merite de organizator, autor si promotor al revistei. Chiar daca nu le auziti, ele exista.
Rareori astfel de sarbatori ale mintii, creativitatii, au fost insotite de atatea aplauze. Vorbim de toate categoriile de aplauze: cele de apreciere si participare afectiva pentru elevii rostitori de cuvinte de salut doveditoare de talent, pentru cuvintele multora, daca nu cumva toti, care s-au constituit in partile comunicante pentru valoarea unei reviste care si-a luat zborul in lume.
Va instiintam ca am primit confirmari de la Geneva, Montreal, Roma, Madrid s.a.
Revenind la aplauzele care n-au fost de loc de complezenta in nici un moment din cele 76’ cat a durat lansarea Meridianului Cultural Romanesc.
Aprecieri, multe, toate pozitive, destule entuziaste; „este un moment istoric, fapta remarcabila” (Mihai Batog - Bujenita), „M.C.R. mi se pare foarte ambitioasa” (Daniel Corbu), „un document in calea anilor ce vin” (Constantin Chirila), „sper ca va ajunge in toata lumea si va dainui de-a pururi” (Dan Teodorescu), „cine o deschide, se simte ca acasa” (dr. Valeriu Lupu), „paleta larga de adresabilitate” (Val Andreescu) s.a. Toti au adresat cuvinte de apreciere pentru conducatorul revistei.
In concluzie:
Din centrul cultural iesean „pleaca” in toata lumea o revista dinspre jurnalismul cultural. Fara credinta ca fiinta ei va fi durabila, nici n-am fi declansat acest nou front in batalia tuturor pentru maica noastra Limba Romana.
*
Ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau - Galati va sustine total aparitia noii reviste, multe dintre materialele receptionate vor intra mai intai in acest mijloc de comunicare. Pana cand M.C.R. va dobandi notorietatea (si independenta financiara) ne bazam pe cei peste 18 ani de la aparitia ziarului, pe valoarea colaboratorilor si pe dorinta noastra de a realiza o TRIBUNA A VALORILOR ROMANESTI, indiferent in care parte a lumii se afla acestea.
Credem in steaua unei reviste bazata pe sudoarea noastra, creativitatea si vointa noastra. Subsemnatul sunt doar un garant ca asa va fi.


[ add comment ] ( 20 views )
M.C.R.!!! 
Un eveniment exceptional, la care va invitam sa luati parte: PRIMA REVISTA INTERNATIONALIZATA, de cultura, din Vaslui!
86 de condeieri, cu opera in spate, cu fantezie debordanta cu talent afirmat, va propun sa asistati la deschiderea unui nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA!
O revista trimestiala (deocamdata), care, tiparita si online (ca donatie), va pleca in 4 continente, circa 20 de capitale europene, in multe localitati din tara si mai ales... spre sufletele dumneavoastra! Ale tuturor care comunicati in Limba Romāna, visati in aceeasi limba si sperati intr-un viitor mai frumos.
Intre granitele Limbii Romāne, adica pretutindeni in lume! 86 de oameni intr-un altfel de asalt pentru limba noastra aparata de localnici si de Diaspora, de europeni si de pe alte continente: Africa, Australia, America de Nord...
Pornim un drum greu, tare greu, dar cu vointa nemarginita si creativitate neobosita!
Va avem alaturi?

*
M.C.R.
O revista mai altfel cu:
- Studii si Istorie Literara;
- Poezie;
- Proza
- Teatru
- Interviuri
- Eseuri
- Stiinta si Educatie
- Aforisme si Panseuri
- Comentarii politice
- ,,Pastorel” (cenaclul) are cuvāntul! Ridente dicere verum!
- Istorie
- Tinere condeie
- Pagini din lupta anticomunista
- Opinii, fise de autori etc.

Un segment (moment) din batalia pentru Limba Romāna cu arma cuvāntului si sensibilitati omenesti.
86 de semnatari pentru METAFORA - IDEE - INTELEPCIUNE - UMOR, altfel spus, pentru istorie, pentru viata!
CITITI
DIFUZATI
SCRIETI


[ add comment ] ( 19 views )
MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC (An I, nr. 1/ 2015) 
O revista cu unic grad de universalitate pleaca in martie 2015 de la Vaslui, sediul grupului de presa care sustine TVV.RO, Unison Radio Barlad - eter si online, ziarul Meridianul - tipografic si online. Acum si revista de cultura cu titlul de mai sus care, insa, este administrata de societatea nonprofit UJPI ECOMAR Vaslui.
Zestrea intelectuala: 3 academicieni, 18 profesori doctori, 60 de colaboratori cu opera in spate, multa vointa si fantezie.
Aparitie: trimestriala. Deja sunt materiale pentru trimestrul II.
Difuzare: 4 continente (Europa, Africa, Australia, America) peste 20 de mari orase ale lumii (Montreal, New York, Sidney, Ierusalim, Paris, Geneva, Stuttgart, Roma etc) colaboratori romani si straini.
Componente: Poezie, proza, eseuri, pictura, viata spirituala, stiinta, umor (capitol... PASTOREL), informatie la zi etc.
Particularitate: vine dinspre jurnalismul cultural, deci nerv si comentarii. Revista... mai altfel!!!
Deschidere: Catre orice creator dintre granitele limbii romane, adica de pretutindeni. Vom avea grija si de noi posibile talente.


[ add comment ] ( 23 views )

<<First <Back | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | Next> Last>>