MERIDIANUL, 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (III) 
Sintetic:
MERIDIANUL poate fi considerat principlalul exponent (scris) al curentului cultural-informational vasluian intr-o unica expansiune la cumpana dintre ani, secole si milenii. De ce? Paginile sale culturale au ilustrat valorile mai rasarite ale momentului. Din lista de 43 periodice editate dupa 1990 (fara Adevarul de Vaslui, Monitorul, Obiectiv, care au dat stiri, uneori, despre cultura, MERIDIANUL cu pagini consacrate) doar cateva sunt de mentionat pentru ceva condeieri de valoare sau realizari artistice ori contributii stiintifice. Sa zicem "Ecouri literare" (An I, 2008), Est expres (I, 2001), Vlastarul (I, 1990), EST(2001) restul sunt revistele liceenilor (sau de la scoli generale) si ale profesorilor ambitiosi. Daca le-am sti si pe celelalte, am putea trage aceeasi concluzie: In saptamanalul nostru a colaborat tot ce a avut mai valoros judetul.
Aceste contributii au fost, de regula, in mare extensie in emisiunile Unison Radio Vaslui sau Barlad, ori la Televiziunea Vaslui. Subiectele de exceptie de la aceste mijloace media au ramas doar prin scurte mentiuni scrise pentru viitorime. Interviuri sau emisiuni in direct cu 6 presedinti de stat (in functie !): Ion Iliescu, Mircea Snegur, Emil Constantinescu, Petru Lucinschi, Traian Basescu si mai ales cu Franēois Mitterand; cu 13 prim-ministri, sute de ministri sau parlamentari, cu Guvernatorul (prefectul) regiunii Lorraine (Franta), ministrii culturii din Turcia sau Republica Moldova si toti politicienii locali, de la prefect la consilieri locali si... mai ales... multimea interlocutorilor de rand, toate acestea, si altele, arata valoarea, profesionalismul si munca intregii echipe.
Scoala de presa "Marin TV" care EXISTA a determinat "prin actiune" afirmarea unor nume noi in toata presa si cultura romaneasca. I-as cita pe Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Catalin Lenta dar si pe Val Andreescu, Sorin Saizu, Cristi Lapa, Catalin Simpetru, Gabi Oprita, Luminita Lazarescu, Mirela Popa, Timona Balmus, Emil Lupu, de ce nu pe Aurina Petrea, Loredana Ciobanu, Romeo Cretu, Teodor Istrate, Mihaela Manu sau Mara si Mircea Popa, Clara Bisoc, Lili Trifu s.a. care au intemeiat si alte elemente mass-media. Multe flori sunt, dar putine rod in lume or sa poarte...
Ceea ce s-a nascut ca reactie la realizarile noastre, tot elemente ale acestui curent cultural-informational sunt ca alte valori cu alte conotatii care imbogatesc dimensiunea manifestarii iscate in cadrul grupului de presa CVINTET TE-RA. Romancierul Daniel Dragomirescu, poetul Mihai Apostu, fratii Corneliu si Gelu Bichinet, mai ales dr. Constantin Teodorescu. Consider ca nume grele, academicieni (Eugen Simion s.a.) si personalitati nationale: Mihai Miron, Valentin Silvestru, Alexandru Mironov, prof. dr. Alexandru Ionescu ( 62 carti), prof. dr. Mihai Ciubotaru s.a. valori ce nu pot fi puse la indoiala. Numele cele mai grele ale momentului, mare mandrie pentru noi, sunt prof. dr. Teodor Codreanu (sustinator si al A.C.V.), Teodor Pracsiu (recunoscut teatrolog si jurnalist), Dan Ravaru (vesnic tanar si proaspat in monografiile catorva comune), Ioan Baban (bun romancier si spirit mereu activ), prof. dr. Dumitru V. Marin (etnolog, monografist, romancier, editorialist etc.), Marin Rotaru (un invatator cu mult mai presus de conditia creatorului), Val Andreescu (exploziv ca jurnalist si poet), Ion Gh. Pricop, Cristian Simionescu, Samson Bogdanescu, Gruia Novac, Dan Grosu - condei sprinten in 3 volume, Maria Cozma (intre timp parizianca) 5 carti, Marina Costea, 6 carti, caricaturistul Nicolae Viziteu, sculptorul Cristian Pintea s.a. s.a. Scripta manent: peste 300 de volume, peste 150 de autori la peste 50 de publicatii, in aproape 20 de ani.
Toti acestia au "poposit" in mijloacele mass-media ale Grupului de presa atat de activ (si controversat, nu ?), si-s statuati in cadrul Curentului cultural informational care, insa, a incurajat arderea etapelor si informatizarea intreprinderilor, institutiilor, scolilor etc. Aproape nu exista unitate sociala fara calculator si alte sisteme informationale - TV, radio si e de apreciat ce a facut Elena Poama pentru Biblioteca Judeteana, “capabila” azi sa fie consultata prin internet !
Relatia cu presa si cultura nationala este simplu de extras: toti cei mentionati, si multi altii, reprezinta ceva in domeniul lor de activitate la nivelul Romaniei si nu numai (prof. Gabriela Cretu este europarlamentar... din Vaslui) pentru ca Fantasia, Mioara Velicu si numeroase formatii artistice, fanfare, dansuri, obiceiuri - au colindat lumea in lung si in lat. Putem fi convinsi ca pe multi i-am facut noi harnici !
In devenirea istorica, dupa zvacnirea grupului creator la Barlad la inceputul secolului al XX-lea (G. Tutoveanu, T. Pamfile, episcopul Iacov Antonovici, G.G. Ursu, Gh. Vrabie etc.), dupa palpairea mai vioaie dintre cele 2 Razboaie Mondiale la Vaslui si Husi (prof. Constantin Capra, ministrul C. Angelescu, acad. Gh. Vranceanu, C-tin Ciuhodaru, Alexandru Mironescu etc.) si cei 50 de ani de lentoare sub comunism, iata in preajma lui 2000 municipiul Vaslui straluceste mult mai puternic prin grupul de intelectuali cu initiativa, ambitie si noroc, realizand ceea ce, cred, va ramane unic in istoria locului, CURENTUL CULTURAL INFORMATIONAL ca expresie a localismului creator, usor integrabil in valorile nationale.

[ add comment ] ( 18 views )
MERIDIANUL 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (II) 
Silaba din istoria social-culturala a judetului Vaslui, MERIDIAN, VASLUI – BARLAD se voia chiar de la reaparitie (22-24 martie 2000), Alt Merididan adica "ziar care "vede"," aude" si reproduce realitatea locului spre corecta informare a populatiei din zona alaturi de TVV si posturile Unison Radio, echidistanta, obiectivitatea, in egala masura comprehensiunea pentru necajitii soartei vor fi emblematice. Al doilea editorial de completare (nr.2, 28-30 martie 2000) exprima dorinta sefului publicatiei ca ziarul sa fie ALTFEL... mai altfel ! de presa, cu prezenta activa si apreciata in comunitate, pana la urma concretizarea angajamentului de pe frontispiciu: "bisaptamanal de opinie si informatie" la zi si pentru toate categoriile de cetateni !
Trebuie sa mentionam ca aceasta publicatie a avut intotdeauna un editorial spre deosebire de alte ziare sau foite locale care incercau sa iasa la concurenta, dar fara cuvantul greu (si rezumativ) al editorialistului. Afirmam ca in fiecare nr. se ofereau pana la 80 de stiri si informatii (volum si sinteza...) in timp ce celelalte aveau 18-40 de stiri, iar Unison Radio Vaslui era principala sursa de informatii prin stirile "la cald" reluate apoi si prelucrate. Extragem subiecte din an I, nr.8: Dialogul surzilor in Consiliul Judetean Vaslui, Disparitia Vascovinului, Promovarea de catre Asociatia Culturala Vasluiana (A.C.V., aproximativ 70 de creatori din judet) a tinerilor artisti plastici ("sunt incantat ca la Vaslui se nasc ghiocei talentati care scot capsoarele creative in lumea artelor cu ajutorul Asociatiei noastre", presedinte D.V. Marin, pag.5), 2 ministri la Vaslui, Corala Fantasia, prima pe tara (la P. Neamt), Actiunea Buldozerul in com. Stefan cel Mare, Vernisaj la Galeriile de arta "N.N. Tonitza" din Barlad, Aparitia drogurilor; rubrici permanente: info Barlad, pagina culturala si... caricaturile lui N. Viziteu, un caricaturist de valoare nationala, precum si programele TV, publicitate etc. Beneficiind de plaja foarte mare de informatii locale provenite si de la celelalte componente ale Grupului de presa, posturile de radio Unison + TVV – MERIDIANUL a fost un important punct de sprijin pentru tot ce a miscat in cadrul Curentului cultural-informational de care putem vorbi cu destula mandrie, ca incepatura, sustinere, continuare, autoritate.
Daca in perioada comunista a existat UN singur ziar, Vremea Noua (Vaslui, 1968) si foarte putine foi volante de cenaclu (cine avea masina de scris o inregistra la Securitate) imediat dupa 1989 s-a largit oarecum aria de interes pentru presa scrisa. "Vremea Noua" s-a transformat in (micul) Adevarul de Vaslui (am fost in redactie la tiparirea primului numar impreuna cu Th. Pracsiu), de la 8 mai 2001 bisaptamanalul devine cotidian ca o componenta a Adevarului din Bucuresti, Gazeta de Est (1990), doar 3 numere dar ce atacuri de presa !, Monitorul de Vaslui cu nr 0 (zero), 6 aprilie 1996 (din care s-a desprins din 16 august 2001 – Infomonitorul, apoi 8 sept. 2001, Obiectiv, director Irina Sadici, redactor sef Viorel Oprea... si alte cateva foite cu sustinerea unor "ziaristi" cu scoala profesionala, au completat evantaiul presei scrise locale. Merita consemnate: Pareri Tutovene (1992), Barladul (1996), Jurnal vasluian (1995), Oferta (1990), Pagini medicale barladene (1998), Semnal (1999). La data consemnarii de fata exista 3 cotidiene respectiv Adevarul (de Vaslui), Monitorul (local) si Obiectiv. Ar fi usor de mentionat tot felul de reviste, total 32 de titluri, revistute scoase de scoli sau grupuscule de ambitiosi care nu stiu regulile de ortografie. In cartea TVV -15... explozia... am mentionat contributia meritorie a dr. C-tin Teodorescu, un Mecena al saptamanalului BARLADUL (cu intermitente).
O caracteristica a acestei perioade de mare vrajba nationala: prieteni de visuri si aspiratii, frati cu surori, parinti cu fii... s-au indusmanit. Realizarile Grupului de presa (toate componentele) si mai ales ale subsemnatului au fost tratate cu tacere sau au fost comentate negativ urmare a unei "concurente" subintelectuale sau intereselor celor plecati de la noi. Scoala de presa TV.V. - Marin a functionat in tot acest timp si... exista ! Neoficial, dar cu reprezentanti de valoare (chiar daca... in opozitie sau concurenta !) dintre cele aproximativ 500 de persoane "trecute" pe aici.
MERIDIANUL la 10 (zece) ani batuti pe muche este cea mai clara dovada a exploziei cultural-informationale si documentul viu si pentru ceea ce s-a irosit in eter prin imagine sau sunet (TV.V. si Unison) dar “scripta” ramane in ziarul de fata, cu declaratii, relatari, colaboratori ori mentiuni ale unor personalitati nationale ca prof. dr. Ioan Pop de Popa, Alexandru Mironov (fost ministru), Mihai Miron (presedintele UZP), Alexandru Ionescu (prof. dr. univ., 62 de carti) etc. presedintii de stat (in functie), prim-ministri, ministri, parlamentari etc. etc.
Dovada de capacitate, competenta si... munca Meridianul ilustreaza o epoca de transformari si realizari in "orasul nostru cel vechi" unde nu se prea intampla mare lucru.
Previzionez ca inflorirea aceasta cultural-informationala deci si a presei locale va ramane, foarte curand, unica in istoria locului.

[ add comment ] ( 14 views )
Fabule 
Recomand cu placere si cu mare satisfactie sufleteasca noua carte de ... Fabule a prietenului meu de suflet Val Andreescu.

Satisfactia e cu atat mai implinita cu cat a) valoarea literara a volumului este absolut notabila
b) tehnoredactarea e realizata de Mirela Popa, asistent manager la Grupul de presa care tipareste Meridianul
c) se demonstreaza si astfel, prin aceasta mica piedica in cale uitarii, scrisul in ziar sau carte, (ca sa nu mai vorbim de TVV si Unison Radio Vaslui si Barlad) ca in continuare Curentul cultural-informational din judetul Vaslui este ilustrat de fruntasi culturali de cea mai inalta valoare.
Felicitari Val, felicitari Mirela, mai ales de sarbatoarea celor 10 ani de la aparitia Meridianului.
Felicitari Dvs. daca cititi si... meditati asupra vol. Fabule.
Se dovedeste si prin asta ca in jurul Grupului nostru de presa se strang mereu oameni de valoare din judet !


[ add comment ] ( 22 views )
MERIDIANUL 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (I) 
Se implinesc 10 ani batuti pe muchie de cand "Meridianul de Vaslui, Barlad, Husi" serveste curentul cultural-informational local, cu rezonante nationale, manifestat in comunitatea vasluiana. In perspectiva istorica apare ca cea mai longeviva publicatie saptamanala din istoria presei de pe aceste meleaguri, avand doar scurte perioade cand a fost cotididan, trisaptamanal, bisaptamanal. MERIDIANUL sarbatorit este certamente o pagina ilustrativa pentru localismul creator in conditiile reinstalarii economiei d epiata.
Dintr-o lucrare a noastra mai veche, reiteram ca Vasluiul, ca asezare atestata la 1375, a fost teatrul de operatii din 10 ianuarie 1475, capitala a Moldovei de Jos cateva luni (1435) a avut prima scoala publica in 1841, prima biblioteca in 1861, primul gimnaziu in 1890 (considerat si anul infiintarii Liceului "Mihail Kogalniceanu"), primul spital (in 1852), primul parc, 1890, primul Festival al Umorului (1970), primul post TV, 1990, primul radio local UNISON, 1993.
Primul ziar din judet a fost Semenatorulū, la Barlad (1870), la Husi, Vocea Husului (1873) si apoi la Vaslui, VASLUIUL in 1886. Am putea considera "Expunere a situatiunei judetului Vaslui pe 1874-1875" drept prima publicatie locala sau in 1882, "HIGIENA, revista stiintifica si literara destinata educatiunii poporului" dar VASLUIUL, tiparit la Barlad (1886) deschide seria presei scrise din oras continuata cu Ordinea (Vaslui, 1902), Democratul (Vaslui, Barlad, 1906, intermitent 1911-1937), Revista militara (1913), Vasluiul (1914) apoi Propaganda, Poporul, Vocea Vasluiului, Cultura, Vlastarul, Invatatorimea vasluiana (pana la al II-lea Razboi mondial).
Dintre PERSONALITATILE care, evident, au publicat si in presa locala: Petre Andrei, episcopul Nifon, N. Georgescu-Tistu, C. Zotta, C. Motas, Gh. Vranceanu, N. Tiktin, N. Macarovici, Valentin Silvestru, etc. etc.
Tematica ziarelor nu se putea indeparta de realitatea vremii oricat ar fi fost de politizat vreunul. Publicatiile in discutie sunt deopotriva folositoare oricarei stiinte moderne pentru amanuntele legate de viata publica, politica, economica etc. si mai ales cu date despre marile personalitati (nationale sau universale) plecate de aici.
Originea curentului cultural-informational vasluian poate fi in programul si provocarile formulate in Vlastarul nr.1/1990 care se lansau spre dezbatere, subiecte ca Idealuri pentru noi si altii, Conditia omului modern, Cartea si civilizatia, Informatia tehnico-stiintifica (orice subiect), Experiente stiintifice; se asteptau culegeri etno-folclorice (locale). TELERADIOEVENIMENT fondat in 1993, an I, ian. 1994, isi propunea un "serviciu de informatie multipla", "ilustrarea vointei Dvs. cu drept de opinie si replica"sa fie si "mijlocul cel mai accesibil, cel mai util si necesar care sa tina in loc preturile, sa diminueze barfa neproductiva si mai ales sa scoata in evidenta valorile. Nu lipseau rubricile pentru social, cultural, divertisment, literatura, stiinta. Colaborari: D.V. Marin, Gruia Novac, Catalin Striblea, Constantin Clisu s.a.
Articolul program ACEST MERIDIAN din an I, nr.1, joi 26 septembrie 1996 anunta intentia de a ramane echidistant, obiectiv. "Un hebdomadar, cu prea putina politica dar cu stiri, informatii, divertisment si... ce ar mai vrea cititorul care se poate adresa ca la cel mai bun prieten. Dorim ca MERIDIAN-VASLUI sa nu poata fi decat ilustratia adevarului de zi cu zi. Cu incredere in izbanda, am trecut... la MUNCA ! (directorul publicatiei prof. dr. Dumitru V. Marin). Colaborari: acad. dr. Ioan Pop D. Popa, Sergiu Andon; interesant articolul Goana spre viitor (p.3) cu previziunile lui Ian Pearson de la British Telecom, posibil in viitor atunci, realizari la indemana noastra azi ca mobilul, videotelefonul, plasmele etc.. In nr. 2 din 13 oct.1996 sondajul GISO il dadea castigator pe Emil Constantinescu in campania prezidentiala (confirmat de vot). Nr.3, joi, 10 octombrie 1996 prevedea, printre altele, explozia nucleara de la Cernobal, ajunsa cea mai mare catastrofa nucleara, consemna Programul Festivalului Umorului, editia XIV-a , 7-20 octombrie 1996 si realiza pagina electorala cu candidatii Uniunii Nationale de Centru la Parlament: deputati D.V. Marin, Dan Albescu si altii, Senat – Oct. Ciobota !
Seria NOUA, ca an II, incepe cu nr.1/22-24 martie 1990. Saptamana de saptamana Meridianul n-a lipsit de pe piata asa cum n-a lipsit zilnic TV.V., Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad.
Meridianul e o “silaba”din istoria social-culturala a judetului Vaslui.
(urmeaza)

[ add comment ] ( 13 views )
TV.V 18 
Azi, cu 18 ani in urma, am inceput sa lucram la PRIMA emisiune a TVV. Pe 5 decembrie 1990 s-a intrunit comitetul de initiativa cu 12 oameni care nu prea credeau ca se poate face asa ceva pentru ca in tot judetul nu era decat o singura camera video M7; pe 10 cand soferii strigau in piata televiziunii romane "Jos Valeriu si Razvan" am intrat la directorul general al Televiziunii Razvan Teodorescu (et. X) si mi-a semnat acordul. Alte alergaturi pana pe 18 d.m. cand eu am adus un televizor si alte accesorii, Grigore Avram un reostat adaptat pentru sunet, am cuplat mai multe becuri cu Neculai Iftime... am amenajat "studioul" intr-o sala de sedinte Automoment vis-a-vis de actuala Casa Armatei.
Prima EMISIUNE (cu caseta pe statia Barlad) a fost pe 24 decembrie intre orele 6.30-8.00 ! Jumatate din Vaslui era cu televizorul deschis pentru ca toti am popularizat evenimentul!
Primul an TV.V. a fost un an tare greu, si la 13 aprilie 1991, daca nu era Luminita Lazarescu la montaj si-ar fi incetat activitatea. Evident dusmanii, lipsa fondurilor, intuitia ca televiziunea va fi o forta in politica...
Azi nu e un majorat ci o re-confirmare a maturitatii profesionale a autoritatii in mass-media judetului si nationala.
Bilant:
- EXISTA TV.V. in context judetean si national (ca prezenta activa)
- AUTORITATE. Slujitorii acestui lacas au reprezentat judetul si tara, in aproape toata Europa si chiar in Asia Mica. Interviuri cu ministri, parlamentari si autoritati in Turcia, Republica Moldova, Franta, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Ungaria, Elvetia...
PERFORMANTE: Interviuri si in direct cu 6 presedinti de stat in functie, 14 prim-ministri, sute de oameni politici si din administratie, mii de cetateni obisnuiti.
- S-au distribuit numai in anul trecut 16.000 de obiecte si pachete pentru ascultatori sau telespectatori si cititori.
- Singurul grup de presa din judet cu lider de opinie Unison Radio Vaslui (bravo Gabi si Catalin), TV.V. preluat de telecabluri in tot judetul. Unison Barlad cu o buna audienta (Felicitari, Timona Balmus) Ziarul Meridianul (asisderea, Andreescu) si INTERNET (deci 6 mijloace de presa)
SCOALA DE PRESA:

In volumul TVV-15... explozia... s-a demonstrat ca oficiosul curentului cultural -informational, unic in istoria Vasluiului, a fost Grupul de presa CVINTET TE-RA prin mijloacele sale de presa.
Sa argumentam: 1) pe aici au trecut circa 500 de persoane dintre care 250 lucreaza si azi in presa. Din cei vreo 200 de "presari" din judet, 180 au trecut pe la noi...
2) Aici, pe langa TVV si Unison au venit mai toti oamenii de cultura si adevaratii specialisti pentru a publica sau a fi popularizati. S-au lansat multi scriitori, au fost incurajati aproape toti autorii, care, au tiparit circa 300 de volume.
3) Au intrat in direct la TVV sau la radio toate talentele locale de la gradinite la consacrati si din afara judetului.
4) Suntem singurul post de radio care efectuam transmisii in direct din oras si din comune deci informatia calda, exacta.
5) {coala vasluiana de presa este recunoscuta de Uniunea Ziaristilor Profesionisti in numele careia am organizat 2 editii din Gala Ziaristilor Vasluieni si va urma a 3-a.
6) Am promovat adevaratele valori pe trepte de varsta si pe specialitati. Alaturi de Porumboiu am aratat viata adevarata a Vasluiului muncitor si creativ.
Ce ne propunem? Evident, si mai mult !
Sa nu uitam ca pe 24 decembrie 1990 au rasunat acordurile de recunoastere a TV.V., prima televiziune privata din Moldova si a 3-a din tara (a 4-a a disparut).
Sa nu uitam ca TVV este PRIETENUL DE CARE AI NEVOIE !

[ add comment ] ( 120 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>