Marile prietenii culturale de pe Valea Prutului / Marin – Mâcnea – Dima – Pricop – Tudosie 
De peste 5 decenii oamenii aceștia se cunosc, se respectă, se întâlnesc și… creează, fiecare în direcția predilectă dar cu deplin profesionalism.
De 3 decenii acești formatori de opinii și de cultură mult peste nivel local, împletind uneori actul creator cu impulsul politic, au ajuns embleme ale localităților în care trăiesc (excepție Pricop și Tudosie, decedați)...
De la Revoluție încoace D.V. Marin a ajuns cel mai mare jurna-list vasluian din toate timpurile, Ion Mâcnea este fără îndoială cel mai de seamă poet, monografist și infuzor media din Vetrișoaia natală, Toader Dima, dr. inginer agronom, fost parlamentar a ajuns primar și promotor al agriculturii performante, prof. Ion Gheorghe Pricop s-a afirmat ca mare scriitor, poet și aleasă personalitate locală, iar dr. ing. academician AOȘR Avram D. Tudosie, a adus în lume Busuioaca de Bohotin și peste 20 de cărți.
Coeficientul comun maximal: MUNCA, PERSEVERENȚA,
PASIUNEA, TALENTUL prezența lor în prim planul bătăliilor concurențiale în folosul comunității, susținute chiar și în confruntări naționale. Se adaugă cel puțin câte o bucată de suflet…
Diferențierile rămân de ordin strict profesional: unul a devenit reputat om de presă (de 62 de ani prezent în cea scrisă și mass-media), al doilea după încercarea de a deveni mic întreprinzător a ajuns primar în Vetrișoaia lui, azi pensionar, unde a realizat un muzeu etnofolcloric unic (Popasul Spiritului) dar și un grupaj de 13 statui consacrat marilor personalități ale culturii naționale – absolut unic și interesant, care-i asigură dăinuirea peste acest veac, al III-lea a publicat câteva romane și alte câteva volume de poezii care-l consacră ca talent pe deplin afirmat, totul din Duda, sat din care n-a plecat decât să-și editeze operele…, Toader Dima, după acele numeroase inițiative depuse în Parlamentul României pe teme de sprijinire a agriculturii (după ce a reușit să mențină cea mai productivă asociație agricolă „Agroind” de pe toată Valea Prutului, dacă nu cumva și din țară), a candidat și a reușit să ajungă primarul uneia dintre cele mai importante comune din județul Vaslui, Berezeni, iar Avram D.Tudosie a fost un oenolog rarisim, agronom și viticultor de excepție, creatorul unui Muzeu al vinului la Huși.
Vom mai scrie de multe ori, că aceste adevărate personalități,
oamenii aceștia, s-au respectat, s-au consultat și comunicat, au format separat dar și împreună o entitate culturală reprezentativă și durabilă pentru o suprafață de aproximativ 7000 de km pătrați din România, pe lunca Prutului (Vaslui – Huși – Duda Epureni – Vetrișoaia – Berezeni).
Un volum cu titlul (aproximativ) de mai sus, poate da o imagine a zbaterilor îndelungate dar și cu rezultate adesea spectaculoase ale unui grup din acel Curent Cultural Informațional Vasluian (CCIV) care a semănat credință în biruință o întreagă generație, într-o epocă istorică în mare frământare, în urma căreia se făurește o altă cultură existențială pentru toată omenirea, pentru românism, pentru oamenii locului.
O încercare menită să sensibilizeze și pe cei care mereu vin, care vor avea totuși nevoie de modele oricum ar arăta istoria acestor plaiuri, încă românești…
Succesul „social” în re-minor pe muzica poetului Ion Mâcnea Vetrișanu, acompaniată de trilurile păsărilor din Luncă adunate de Toader Dima, repovestite de toți în acorduri de suflet și entuziasm la o Zghihara de Huși, ar putea fi „varianta” jurnalistică finală, pe care noi o recomandăm ca MODEL.

[ add comment ] ( 1 view )

<<First <Back | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | Next> Last>>