Există un soi de nepăsare „comună”, un fel de nesimțire, care-i ajută să nu prea bage de seamă, chiar dacă la picioare câinele îi rupe pantalonii. Țipă, își trage piciorul, dar nu-l lovește pe agresor… Mă gândesc, văzându-i, că oricum fiecare trebuie să muncească pentru a putea trăi.
Pentru toată lumea, însă: E JALE MARE în toată lumea, se vede din ce transmit ăștia de pe la televiziuni, ne paște și pe noi JALEA CEA MARE.
Să rămânem înțeleși: cred că ce fac guvernanții actuali, fac tot ce pot ei mai bine. Sistemul sanitar are și va avea întotdeauna fisuri, în sistemul politic vor fi întotdeauna „mai deștepții” din opoziție, în economie vor fi și alte căi de producție, în învățământ alte metode de predare și tot așa. Până la urmă important e să nu fie afectată baza existențială, în care mâncarea e esențială, că dacă mămăliga nu e, nimic, nu e.
Nenorocirea asta peste lume, peste toată lumea, se numește pandemie, și mi se pare o imensă prostie ca cineva să creadă în direcționarea ei ca pe un fascicul dăunător, la dispoziția cuiva.
Sub furtuna asta a cerului trebuie să căutăm scăpare și fără muncă nu se poate, chiar și fără alegeri, după cum se vede la americanii cei mai grav loviți de covid. Cum?
Să fie în toate statele, că-s toate, numai proști care să încarantineze teritorii și să le ia oamenilor libertățile fundamentale? Ce-i mai important, să ai toată libertatea de a muri (ca tot prostul, că Dan Bitman ca un tâmpit vorbește) sau să ai obligația de a trăi?
Ne așteaptă jale mare tocmai pentru că trebuie să trăim, cât mai mulți dintre cei de azi, că acolo, sus-sus nu prea avem ce face. Trebuie să suportăm niște măsuri care nici așa nu ne prea scapă, dar măcar ne mai acordă unele șanse. Mă surprinde unul ca Victor Ponta și ai lui care SABOTEAZĂ permanent măsurile disperate guvernamentale, îndemnând chiar la revoltă. Eu l-aș băga mintenaș la răcoare…
La câte pagube produce pandemia mă mir că guvernul mai acordă ba un ajutor, ba altul. Sănătatea să fie pe primul loc și e corect. Am trăit după Război… cu tifosul exantematic și alte molime. Trebuie să găsim și noi, cu toții, și alte modalități de apărare împotriva Coronavirusului.
Ajunși în cimitir, nimic nu mai folosește nimănui, deci pentru viață.
În foarte multe locuri s-a introdus purtarea obligatorie a măștii. Ce e până pe acolo, încât să n-o purtăm, oameni buni?
[ add comment ] ( 2 views )
Și, marți, zi cu ceasuri rele, a avut loc Ședința noului
Consiliu Județean Vaslui despre care noi, cei de la Grupul de presă, n-am fost înștiințați, dar ne-am prezentat.
Pentru cine nu știe sau nu vrea să-și amintească, D.V. Marin a fost răstimp de 5 mandate consilier județean și 2 local. Nu tăcut, nu ascultător, nu nepregătit și nu să ducă oala vreunui șef de partid.
Iată-i pe vajnicii luptători pentru bunăstarea altora (măi, să fie) grupați împrejurul meselor, ba chiar și pe la măsuțe la-terale, doar cu președintele singur, în față. Și, a început HÂRÂIALA sub înfățișare de dezbateri organizatorice, că politice nu erau. Dinspre ferestre părea a veni lumina care nu de la Răsărit sosea prin grupul de liberali susținut de useriștii subțirei. Oricum, am remarcat două tabere bine pregătite pentru hărțuială fără frontiere. Bine organizați liberalii, bine motivat președintele Dumitru Buzatu, vizibil încruntat inițial, apoi foarte stăpân pe situație. La ce argumente a adus formația liberală, care are și un dinozaur politic în componență, se putea ca „înfruntarea” să dureze 2 săptămâni și tot ce voia președintele nou ales ieșea.
Au fost aleși cei doi vicepreședinți: Ciprian Trifan și Dan Marian, cele două partide reprezentate fiind de fapt dintotdeauna unul singur, cel mare. Rezultatul era previzibil și de pe lună.
Am fost tentat să consacru mai multe pagini momentului, dar, acum, doar formulez o singură felicitare izvorând și din prietenie și din aprecieri de-a lungul timpului: felicitări ec. Ciprian Trifan pentru re-alegere, pentru funcție și pentru modul de comportament dintotdeauna.
Despre pofta de harțag și înfruntările sterile, bune de măcinat nervii, putem să ne referim și în viitor. Acum:
Era tare bună o schimbare de forțe la nivel de județ, dar ce pot vedea acum e că politicianul Dumitru Buzatu n-are contracandidat nicicum. Așa că, 4 ani, îl vom tot vedea în prim plan. Condeiul reporterului se tot îndeamnă la comentarii politice. Așa vom mai face, în perioada următoare.
*
Publicăm fragmente dintr-o următoare carte Călimăneștii lui Neculai Popa (titlu provizoriu) care marchează și sfârșitul răzeșimii moldovenești. O veți citi foarte curând.
Deocamdată au apărut: Opera Magna 2 și Opera Magna 3.
*
Pe 5 decembrie 2020, se împlinesc 30 de ani de când a luat ființă TVV, studioul de televiziune și radio Vaslui, Licența 001 TV, din România. Vom veni și cu alte informații.
Așteptăm să ne contactați, toți acei care credeți că mai aveți ținere de minte și mândria necesară unor oameni de onoare și valoare.
[ add comment ] ( 3 views )
Înainte de scrutin am opinat că 80% dintre primari, sau chiar 90% își vor păstra fotoliul deci vor fi re-aleși. Exact așa s-a întâmplat, 82% au fost realeși în județele Iași și Vaslui. Pentru orașele vasluiene, m-am înșelat doar în privința lui Dumitru Boroș care și-a păstrat Bârladul ca loc de acțiune administrativ-socială.
În categoria surprizelor din județul Vaslui intră pierderea alegerilor de către preotul Mihai Rebegea din Codăești, a lui Băhnăreanu din Tătărăni, a lui Cârjonțu de la Costești, a celui din Munteni de Jos, Crețu, despre care scriam că s-a urcat scroafa în copac. O mare surpriză s-a petrecut la Rediu jud. Iași, unde familia Haidău, tatăl și fiul, a pierdut… pe mâna PNL-ului care nu le-a permis să-și facă ei campania pe care o puteau face, pentru că erau prea siguri de victorie. Unde n-au mai candidat vechii primari, s-a ales după inspirație. Oricum, noul val în administrație este foarte, foarte mic, chiar neînsemnat. Deci mergem tot cu vechea garnitură dintre care doar unii sunt cu adevărat primari și oameni.
Într-un editorial scriam că sunt unii primari-feudali, adică privesc primăria ca pe o feudă proprie. Și nu-s puțini, în cele două județe pe care le cunosc bine. Probabil, de acum încolo, adică cel puțin 4 ani, le va crește și mai tare rânza, vor fi și mai „stăpâni” pe banul public, și mai aroganți față de lumea prin care trec. Unii, deja au acumulat averi mari, și-au rostuit copiii, sunt, prin bogăție, mari potentați, le pasă de primărie ca mie de mitropolie.
Despre averea primarilor, un material, în viitor.
O „poveste” ar trebui să prezinte drame și bucurii. Sunt dramolete cu cei care n-au ieșit și nu prea mai au nici servicii sau avere. Depinde ce-au păzit în ultimii ani, dacă le-a mers mintea sau au crezut că s-au ales pe viață. Că sunt unii, ca Teodorescu de la Bivolari, Ivănucă de la Trifești, pe care nu-i clintește nimeni, având ei grijă să-și desființeze adversarii chiar de când îi „pricep”. A căzut totuși un mamut de la Ipatele și unul de la Focuri, dar nu s-a mișcat cel de la Erbiceni sau Lespezi (Iași), ori Hultoană de la Zorleni, Diaconu de la Pădureni.
Sunt destui re-aleși care le vor face în continuare mult rău comunelor care au avut parte de ei: Blăgești, Șuletea, Gherghești, Ibănești (Vs), Plugari, Prisăcani, Roșcani, Tansa ș.a. (Iași), dintre care unii nici nu știu ce caută prin primării. Faptul dovedește calitatea electoratului ca să nu spun prostia lui.
E nevoie și de o mărturisire de credință: mă bucur mult să-i revăd în funcții pe Vasile Aștefanei (Bălțați), Virgil Corobuță (Lungani), Vasile Stoica(Băcani), Horațiu Cărăușu (Băcești), Ion Dorobanțu (Bogdănești), Valerian Hriscu (Lipovăț), Cristian Lungu (Coroiești), Dănuț Iacob (Dragomirești) și mulți alți primari adevărați care au făcut câte ceva important pentru comunitatea lor.
[ add comment ] ( 2 views )
- Curând, pe 5 decembrie 2020, TVV, adică televiziunea Vaslui împlinește 30 de ani. A fost prima televiziune privată din România, aici, la comuna Vaslui, Licența 001/TV. A produs cultură locală, chiar un curent cultural-informativ concretizat în sute de autori și mai multe sute de cărți. S-a împrăștiat în lume prin reportaje, interviuri și alte materiale video-audio-scrise de pe 4 continente, 32 de țări. Mulți știu de marile și unicele noastre realizări dar în curat spirit comunist OMIT sau denigrează ce-am făcut. E păcatul lor. Noi o să mai scriem cam până la Crăciun, pentru că de ajunul Crăciunului 1990 am difuzat prima noastră emisiune pentru ¼ din teritoriul României și Republica Moldova.
Vă invităm să ne scrieți.
– A apărut Revista noastră, dar internațională, MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC, nr. 23. Bucurați-vă toți, și dușmani, și prieteni, pentru că și prin el am ridicat Vasluiul pe harta culturii universale. Dovezi că e așa: 1. Înregistrăm 628 de colaboratori din toată lumea; 2. Sunt nume mari și foarte mari dintre cei afirmați și aici și în alte publicații; 3. Am găsit nișa noastră, JURNALISMUL CULTURAL pe care o slujesc toți colaboratorii; 4. Suntem în prim plan în BĂTĂLIA PENTRU LIMBA ROMÂNĂ; 5. Nu ne ajută nici un fel de oficialitate, dimpotrivă, ne sabotează (vezi cazul Mocanu), deci ne ridicăm prin eforturile și valoarea noastră; 6. Nasc și în Vaslui… oameni?!?
Vă invităm să colaborați.
– Vă aducem aminte că ziarul acesta Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău a împlinit 24 de ani pe 26 septembrie, trecut. Putem considera drumul spre 25 ca un adevărat drum al împlinirilor ? Dvs. știți că în aceste peste 2 decenii n-a lipsit pagina culturală, că mii de oameni, subiecte, situații și îndemnuri po-zitive au însuflețit ziarul…că totdeauna am fost pozitivi ?! Dacă imaginea video, sunetul de pe radio Unison (Vaslui+ Bârlad)
s-au putut pierde, iată „scripta manent” prin ziar, pentru viața noastră trăită în acești ani.
Vă invităm să-l citiți!
În sfârșit: să nu cădem pradă nenorocitului de Covid, să rezistăm acestor 2 tururi de alegeri care în final nu vor schimba mare lucru, dar mai ales să putem rezista SECETEI care a lovit și o bună parte din Moldova noastră. Sfaturi, sunt multe, cu faptele stăm mai rău. Din păcate se accentuează exodul creierelor de pe aceste meleaguri, și, nu spunem că rămânem tot mai proști ci că ne paște veșnica sărăcie. Chiar de secole, tot ce a produs mai bun, mai inteligent și mai durabil aceste plaiuri s-a strecurat în lume. Spre permanentul nostru dezavantaj. Golirea demografică e fapt real, hemoragia creierelor concretă, imposibila înlocuire a pierderilor este faptul curent.
Când se ivește o minte mai luminată și pe aici, comunistoizii de azi au multă grijă să-l oculteze. De aceea vă invităm… SĂ MEDITAȚI.
*
Nu cred că vom mai putea organiza Omagiu Cărții și
Culturii vasluiene, ediția a VII-a, și nu știu cât din aniversarea evenimentului cultural din 5 decembrie 2020, înființarea TVV. Spre cinstea județului Vaslui, ne vom strădui, totuși.
[ add comment ] ( 1 view )
Probabil, acesta va fi ultimul articol consacrat alegerilor locale, ca un fel de concluzie la ce s-a observat în teritoriul vasluian. Ce s-a întâmplat la Iași, unde un ministru, C. Alexe, s-a implicat s-a și văzut: mai mulți primari PNL, Consiliul Județean câștigat de liberali, un procent ridicat ca scor electoral. Dacă pe ici pe acolo liberalii au pierdut (vezi cazul
Prisecani) a fost cazul de conjunctură, pentru că oricum,
liberalii au îngălbenit județul.
Dacă Nelu Tătaru, ministrul sănătății de azi, s-ar fi implicat și la VASLUI s-ar fi întâmplat același lucru dar aici e de mai multă vreme un blat între PSD și PNL, de pe timpul USL, când Tătaru era în campanie electorală cu Toader Dima să-și ridice procentele, adică să folosească autoritatea unui inginer doctor reputat.
Curios că în politica vasluiană se respectă o înțelegere și aceasta se datorează lui Dumitru Buzatu care nici în această campanie n-a atacat în vreun fel contracandidații, nicicum pe Tătaru, ceea ce dovedește că profesorul vasluian e un foarte bun politician.
Mai scriu o dată că dacă Tătaru s-ar fi implicat (sfătuit prost, foarte prost de Simona Polak), tânărul și promițătorul Marius Arcăleanu reușea să fie astăzi, președinte.
De altfel, obicei vechi la liberali, s-au sabotat ei între ei ca chiorii, și familia Polak a șuntat cât a putut candidatura lui Arcăleanu care are meritul de a se fi bătut de când este prezent ca politician, pentru victoria liberalilor. Era mai cunoscut în municipiul Vaslui, și 99% aici ajungea primar, dar aceeași
familie Polak și-a vârât coada=fiul… că, poate…
Adevărul curat e că Marius Arcăleanu este cea mai cunoscută figură de liberal în județul Vaslui.
Cel mai adevărat lucru e că Dumitru Buzatu e cel mai abil, cel mai fin și cel mai hotărât politician din teritoriul amintit și cât va mai candida el, nu văd cum ar putea pierde.
Ca semnal, azi: în teritoriu au existat multiple înțelegeri de tipul candidaturi ale primarilor cu viceprimarii: mă, care dintre noi iese, îl pune pe celălalt viceprimar…
Aceasta este cauza acestei campanii electorale tare anoste și fără scântei productive, cu atâtea efecte și multiple defecte.
[ add comment ] ( 1 view )