APRILISTII se aduna… 
Pentru volumul in curs de aparitie … 77… Semne… am publicat in numarul trecut un articol de prezentare – introducere in care am considerat, inca o data, ca chiar noi reusim ceva cu totul de exceptie: „noduri” culturale prinse intre ele prin terminatiile nervoase ale creativitatii de pretutindeni.
Initiativa noastra a dat si da rezultate: am depistat, cu ajutorul mesajelor primite de la dumnealor, alti multi aprilisti care, fie vor intra in capitolul
special pentru valorile lunii, fie intra in Dictionarul selectiv. Deja mi se pare un castig de luat in seama!
Iata, deschidem capitolul cu Theodor Codreanu, n. 1 aprilie 1945, unul dintre cele doua Turnuri Gemini din judetul Vaslui, critic si istoric literar afirmat la nivel national ca unul dintre cei mai mari eminescologi. S-a mai anuntat alt „pusti” deci generatie mai tanara, ziaristul Dan Teodorescu… Dar… sa va lasam in „prezenta” fragmentului respectiv deja, on line:
APRILISTII,
Ar fi un capitol care sa evidentieze contributiile importante ale marilor personalitati contemporane (deci vii!) din toata lumea. Extinderea intentiei ar insemna sa ne aducem aminte ca, dintre cei care au schimbat lumea, Timur Lenk (1336), W. Shakespeare (23 aprilie 1564), V. I. Lenin (22.04.1870), A. Hitler (20 aprilie 1889) Emil Cioran (8 aprilie 1911) Saddam Hussein (28 aprilie 1937) si altii s-au ivit pe lume in luna aprilie (primavara).
Intr-o incercare egoista cei 7 aprilisti din totalul de 77 alesi, ar merita individualizati ca un fel de omagiu la aceasta varsta (si) creativa. Cu ochi umezi de noroc si… de viata activa!?
In putine cuvinte: suntem legati prin forta de creatie, talent, umanism, dragoste de limba si mai ales de metafora care va contribui pururi la pastrarea umanului din noi. Si, va rog, sa nu uitati ca noua cultura existentiala nu se mai bazeaza (din ce in ce mai mult) pe cuceririle Galaxiei Guttemberg! Iar daca Dumnezeu cel de sus se va lasa condus de cel virtual – calculatorul, aici jos, pe pamant robotizarea este tare aproape. Cat mai putem, vrem sa ramanem… oameni… de ce nu intr-o hora globala a valorilor? Noi am reusit acest ceva unic, poate fi si mai mult (cam in vreo suta de ani), dar integrarea intr-un Pantheon sau macar in coloana infinitului spiritual, sigur, in Coloana Dorului de Tara, tine nu numai de ambitie ci si de noroc, munca, perseverenta, sacrificiu si ta-lent!
Avem pretentia ca acest „dictionar” chiar va fi ceva unic in peisajul literar romanesc si cu indelungate reverberatii peste hotare, ca cei care sunt cuprinsi… in CUPRINS, vor fi, prin opera lor marturisitori ai acestui moment rarisim (daca nu, unic) in care sa argumentam ca revista MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC, ziarul Meridianul… grupul de presa, conducatorul lor, au rea-lizat o retea culturala a carei margini numai Domnul o cunoaste (pentru ca fiecare dintre cei nominalizati o prezinta altora si altora); 414 colaboratori din toata lumea sunt, doar pana acum, doar in 13 numere.
Precizare importanta: toate realizarile mele… sunt opera de mecenat si sacrificii. Nimeni nu a sponsorizat cu ceva pana acum, iar asa numitele „organe locale” ne pun multe piedici…
De ce „aprilistii”?
Dintre cei 77 de selectionati, 7 sunt nascuti in luna aprilie (aprilisti, nu?), si pot alcatui numai prin opera lor volume impresionante si mai ales cu mare durabilitate in timp. Unii chiar vor fi embleme ale timpului lor, pentru o ramura social-culturala!
Va propunem aprilisti:
Th. CODREANU, n. 1 aprilie 1945, Sarbi, com. Banca, stabilit la Husi unde este un profesor stimat, un critic literar si istoric de talie nationala. Recunoscuta. A scos un numar impresionant de carti, a participat la actiuni cultural-patriotice si literare. Alcatuieste un valoros cuplu de creatori impreuna cu sotia sa, Lina Codreanu. Acesta „deschide”, ca mai tanar, o lista prestigioasa, dar al celor care implinesc…77 de ani:
DAN RAVARU, Vaslui (n. 3 aprilie 1941), din ce in ce mai bine recunoscut pentru volumele sale publicate, pentru activitatea sa pe taram social, pentru patrunderea in domeniul cultural vasluian. „Provine dintr-o veche familie romaneasca, cu radacini de peste 300 de ani in judetele Prahova si Neamt… licentiat in 1965… profesor la liceele din Puiesti si Negresti… din 1979 si pana in prezent activeaza in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui”. Pe ultima coperta a ultimului sau volum apar publicate exact 18 carti, dar D. R. a sprijinit ca nimeni altul miscarea artistica de amatori, a sprijinit publicatii si persoane, a sustinut conferinte publice etc., etc.
VIOREL SAVIN, n. 4 aprilie,1941, Bacau, indeosebi dramaturg, dar creator de mare diversitate: 46 de carti, cu rol important in afirmarea culturala a Bacaului in context national, activ si… reprezentativ!
MIHAI HAIVAS (n. 6 aprilie 1941) prof. de matematica in Iasi o viata, epigramist cunoscut si recunoscut in Iasi, membru al Asociatiei literare Pastorel Iasi, chiar cu functii de conducere, cu numeroase volume tiparite, editor, printre altele, al revistei de umor Booklook, colaborator la ziare si reviste, prezenta in viata culturala a Iasului.
DUMITRU V. MARIN (n. 28 aprilie 1941, familie atestata in 1822, com. Podu Turcului - Bacau), deschizator de drumuri in presa moderna, intemeietorul singurului grup de presa din Moldova, romancier, reporter, editorialist, autor a doua recorduri mondiale, 6 nationale, 26 judetene, promotor in cultura si presa, cu peste 60 de ani de la debut, 28 de carti scrise, revista Meridianul Cultural Romanesc mentinuta prin eforturi proprii (de toate felurile). Candidat in alegeri pentru consilii locale, judetene, la Camera Deputatilor, Senatul Romaniei, sef de partid peste un sfert de secol, profesor, intreprinzator, doctor in stiinte filologice. Scoala de presa de pe langa TVV a ramas unica. Transmisiile in direct din 32 de tari, 4 continente, prezenta cultural-ziaristica in tara si peste hotare ii asigura calitatea de cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile (v. Istoria Enciclopedica a Jurnalismului din Romania).
JIPA ROTARU (n. 28 aprilie 1941), comandor (in marina), prof. dr. in istorie, autor a zeci de studii si carti, cu prevalenta despre al doilea Razboi Mondial, rolul lui Ion Antonescu, situatia Romaniei din sec. al XX-lea, etc.
EUGEN DEUTSCH, (Iasi, 26 aprilie, 1933), poet, epigramist, conducator de revista, opera impresionanta in peste ½ secol (autor a 23 de vo-lume). Eugen „inchide” lista, ca mai varstnic, dar tot aprilist. Cum s-ar zice, incheiem cu un aprilist mai vechi, din lista celor 7, desi DAN TEODORESCU (n. 19 aprilie 1950, la Iasi, cel mai tanar) se poate impacienta ca-i si el o valoare recunoscuta., ca si cei de „dupa”. Ma rog, chestii gazetaresti.
GEORGETA PAULA DIMITRIU (Iasi, 28 aprilie 1929), medic, poeta, epigramista, membra ALPI.; urmeaza si alti prieteni.
Una peste alta se poate argumenta ca fie si intr-o lista restransa de 77 de personalitati, cei nascuti primavara contribuie la realizarea NODURILOR CULTURALE SI RASPUNSURILOR AMICALE.


[ add comment ] ( 17 views )

<<First <Back | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | Next> Last>>