AUGUST... cel fierbinte! 
Or fi vreo 30 de ani de cand luna august nu mi s-a parut asa de calduroasa. Fierbinte, chiar, a fost anul acesta.
Am fost obisnuit ca de pe 6 august (Schimbarea la fata) sa cada frunze de pe copaci, sa se ingalbeneasca iarba, sa inceapa coacerea porumbului si... sa se racoreasca, uneori cu ploi ca de toamna.
Ce vedem, de 23 august 2017:
a) Toata luna a fost foarte calduroasa cu cel putin 2 intervale de canicula (peste 36 grade C)
b) Perioade scurte cu ploi, bune ploi, chiar cu vant si inundatii: culturile s-au dezvoltat normal si exista siguranta alimentara.
c) Cel mai mult s-au vandut harbujii (pepenele verde, lubenita) intr-o organizare nebanuita, dar care a mai dat de mancare unora care puteau taia frunza la caini!
d) Zilele comunelor din luna in curs au fost adevarate reusite cu osebire la Baltati, Laza, Duda-Epureni, Falciu, Stanilesti, Pochidia, Muntenii de Sus, Ivesti.
Multi primari au organizat si simpozioane cu ca-racter de comunicare stiintifica sau informare locala. Laza si Duda-Epureni pe locul I. Am apreciat in mod deosebit miscarea de la Duda-Epureni, deci pe primarul Petrica Chiriac.
Fiind asa de cald toata luna am observat usor ca nu luna lui cuptor a fost de vara ci aceasta, a lui Gustar cu temperaturi pana in 40 grade si nopti romantice.
e) N-au prea fost tantari, purici, dar au fost grauri tare pagubosi. E de mirare cum se misca simultan mii de aripate obraznice ca la o comanda electronica. Au un sistem unic de comunicare pe care omul nu-l stie. Graurii au ajuns o calamitate.
August cel fierbinte de azi, nu era asa de cald inainte de 89.
N-am dus (si purtat) nici steaguri nici pancarte (Ceausescu si poporul) dar a trebuit sa strig impreuna cu ceilalti o lozinca repartizata direct in mana, pe hartie. Am lipsit, putin, pentru ca eram amenintat cu demisia automata. Ca inspector la CJCA Vaslui am organizat o asemenea manifestatie intre 1970-1974, dar nu era de amploarea celor de mai tarziu. Ca director de scoala la Setrareni-Iasi am organizat defilarea elevilor cu lozinci si strigate prin sat, eu primind onorul. Am scapat nesanctionat pana la urma. Ne trebuiesc ani-romane (nu ani-lumina) sa scriem ce-a fost pana la Revolutie, de asemenea alti ani si alte romane cu ce s-a intamplat de atunci. Tare mult ne-a costat libertatea asta!
Astazi, cred:
Ca:
- Reabilitarea lui Ceausescu nu e departe. Va fi mai repede decat a maresalului Ion Autonescu, cel urmarit cu inversunare de evrei.
-Ziua de 23 august 1944 va fi intre datele importante in istoria tarii cu sau fara voia noastra, daca NATIUNEA romana va rezista.
-Regalitatea: n-are nici o sansa. In perspectiva? Nu stiu.
Oricum, o buna perioada o sa mai cadem... Limba ni se altereaza, poporul se subtiaza, alta cultura existentiala se formeaza.
Doamne, ocroteste-i pe romani!


[ add comment ] ( 21 views )

<<First <Back | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | Next> Last>>