STRATURI CULTURAL-EXISTENTIALE CONTEMPORANE 
Am scris de curand despre cultura paralela in limba romana pe care o promoveaza biserica. Am scris de mai multe ori despre noua cultura existentiala a poporului roman (ca si a altor popoare). Am calatorit mult in lume, am predat aproape 40 de ani la catedra, am observant indelung transformarile profunde si ireversibile in viata sociala si in domeniul comunicarii ca intemeietor de mijloace mass-media.
Gandurile pe care le-am avut in timpul unei slujbe festive la o biserica noua, din Chicerea-Tomesti-Iasi, invitat de fostul primar Ion Oprica, si, nu de vreun preot desi soborul era format de 14 in odajdii si 3 in sutana, si acestea mi-au permis urmatoarele consideratii:
- In Romania, ca peste tot in lume se faureste un nou fel de cultura existentiala care ar insemna ansamblu de reguli (noi) de comunicare, comportament, munca, gandire. Este epoca istorica a computerului care ofera solutii surpriza, creaza noi valori, provoaca noi tendinte. Epoca fierului a insemnat schimbare majora, cautari, inventii (pana la tanc si rachete). Galaxia Gutenberg a insemnat revolutia culturala bazata pe cultura si genii in stiinta. Cele cateva sute de ani par putine fata de importanta civilizatiei fierului. Scurta perioada, dar cea mai scurta este aceasta din urma a informatizarii si schimbarii conceptionale si materiale. Nici macar razboaiele propriu zise nu se mai desfasoara fara calculatorul care permite utilizarea spatiului cosmic si cucerirea planetelor.
E o perioada dura de cateva DECENII dar in care globa-lizarea devine efectiva, comunicarea se uniformizeaza, limbajul tehnico-literar se impune, dirijarea computerizata a populatiei apare ca reala si imposibil de inlaturat.
- Noua cultura existentiala are componente deocamdata neantagomice dar diferite. Paradoxul: nu sustinatorii educatiei si culturii traditionale sunt pe val ci invers iar acestia devin anacronici. Pe cale de consecinta cultul cartii din epoca Gutenberg deci tipar si lectura este inlocuit de lectura pe micul ecran, videocultura deocamdata de valoare indoielnica deoarece se bazeaza pe sex, violenta, limbaj unificator (mondial).
- Ziua limbajului codificat e aproape: ori inveti sa folosesti computerul ori esti in afara! Ce traditii, ce cult al stramosilor sau cartii, ce metafora? Ochiul dracului pentru matul gros cum imi spune poetul Filip din Montreal!
Recapituland:
a) Viata spirituala romaneasca se mai bazeaza pe carte adica metafora pentru ca mai exista generatia activa adica varstnici dar aprigi luptatori (constienti sau nu) pentru limba romana. Si revista noastra MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC este in batalia aceasta cu cei 333 de colaboratori din cele patru continente (adica din toata lumea!), 73 din afara Romaniei. Limbajul artistic e in framantari si modificari.
b) Exista o cultura paralela, cea a Bisericii. Aceasta se bazeaza pe preceptele biblice, pe comunicare si satisfactii traditionale si are batranetul in ascultare. Informatizarea e si in biserici (la buton se trag clopotele), si nu inseamna modificarea metalimbajului si nici modernizarea care sa reziste calculatorului. Dar pentru ca EXISTA, are aspecte spirituale benefice. Inca.
c) Viitorul suna bine pentru generatia in transformare dar pe un alt „portativ”, nu cel inca actual, dar noua conceptie (si cultura) despre viata este, clar, existenta. Asta explica ruptura dintre generatii, prezenta pe retelele de socializare, tineretul in conflict cu generatia activa. Ar fi alt strat cultural existential.
d) Se pune problema rezistentei limbii romane, evident si cu sprijinul eminescian (si caragialian) cu opera inca acceptate.
Desigur discutia despre straturile cultural existentiale e mult mai ampla…Dumneavoastra ce credeti?


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Next> Last>>