Judecati… si primavara! 
In ultimul timp am fost antrenat intr-o serie de dosare de judecata, trebuind sa fiu prezent in sali din Iasi, Vaslui, Barlad.
Lume destula, certuri ca la usa cortului, cauze diverse, cele mai grave cu crima din inconstienta! Niste baietandri, probabil cam prosti au pus mana pe cutit si acum regreta, regreta. Unul dintre ei a reclamat ca l-au facut „fetita”! Divorturile sunt la mare putere mai ales dintre cei care au plecat la munca in strainatate si cele ramase acasa. Unui judecator din Vaslui i-a trebuit o ora si jumatate sa-l audieze pe un barbat venit din Anglia sa-si ia fetita cu el, niste tiganusi s-au tot terfelit dupa ce au trait impreuna cateva luni. Sala de judecata e o lume trista pentru ca cei care vor sa se bucure de viata fac nunti nu divorturi. Miercuri a fost ziua mea de documentare in cazuri sociale deci si… saracie!
Poate voi reusi candva sa sugerez atmosfera apasatoare si dezarmanta, cu oameni gata sa renunte la nadejdile vietii si care au renuntat la haina „culturala” si se arata preocupati de ultimii banuti pe care-i pot smulge cuiva cu care au impartit casa, patul, viata, sperantele. Fiecare impricinat este un fel de strigat in pustiul „pasilor pierduti” cu nadejdea de a fi auzit de cineva: poate, poate…
Marele florentin Dante isi imagina ca la intrarea in iad ar fi o inscriptie: „lasati orice sperante, voi care intrati aici”! In salile de judecata sufletele sunt traumatizate sau mutilate, si doar arareori mai rasare soarele.
Ar fi simplu: sa nu ajungeti la judecati, oamenilor! Dar cum adevarul e unul singur si fiecare are dreptatea lui, dintotdeauna unde au fost oameni au fost si… judecatori! Alta parere: timpul consacrat-consumat acordat unor dispute judecatoresti e chiar un timp pierdut. Invitam la meditatie!
Si totusi…
Insine suntem in cautarea unei dreptati pe care cu foarte mari greutati o vom obtine. La Barlad exista un grup de interese care dicteaza hotarari si sentinte dinainte stiute. Un grup de hoti dirijati de actualul primar din Ciocani, Gheorghe Calin, au devalizat o firma cu peste 5 miliarde si 300 de milioane lei vechi. Un procuror Iorga a reusit dupa 5 (cinci) ani de „cercetari” sa constante o paguba de 5000 lei si sa-i scape pe infractori. Oricate reclamatii s-au facut… au fost degeaba.
Judecatoria, Tribunalul, Curtea de apel au mii de procese In care se inchid intre copertile unor dosare destine, destine, destine.

*

De Martisor si Ziua femeii (veche si inspirata idee) toti acei care mai cred In frumusete, noblete, demnitate, dragoste pot Intreprinde (cIt pot) cate ceva sa-si asigure si astfel partenerul de taria sentimentului lor. Sunt dintre cei care cred ca barbatul perpetueaza specia, deci el are rolul important, determinant si hotarator.
Dar gradina in care cresc florile vietii, acea altera pars saditoare de pasiuni, visuri… si viitor, deci femeia este posesoarea marilor daruri ale vietii. Pana la urma simbol care inmanuncheaza tot ce are mai nobil In sufletul sau OMUL.
La multi ani tovaraselor noastre, cu gandul cel mai bun insotit de un ghiocel… permanent!


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | Next> Last>>