Parisul cel frumos = de zi, cel urat = de noapte 
Desi ar putea fi si invers, deoarece seara si noaptea e alergatura dupa placerile carnale si bautura. Daca ziua nu-i vezi, noaptea ies la vedere negri, mulatri si romani. Dar mai ales, ies niste curve frumoase încat si sfintii de la Notre Dame s-ar da repede jos.
Capitala lumii culturale si, pentru 2016 a fotbalului, e poluata si ziua si noaptea si in restul timpului, de milioane de masini, printre care se strecoara motociclete si biciclete, de milioane de oameni care nu prea baga de seama nici la cele mai durabile monumente arhitectonice, la carti sau la concertele date de formatii (uneori 20 - 30 de persoane) sau de artisti insingurati care canta si canta pentru 1 euro cu care sa-si astampere foamea.
Imprejurimea de la Notre Dame e de pe la 10:00 la ora 1:00 aglomerata de grupuri de excursionisti care nu poposesc si in cele cateva librarii mari unde nu se ingramadesc cumparatorii. Anticarii si buchinistii de pe Sena sunt prezenti sa-si vanda cateva carti pe zi.
In raport cu traficul de carne vie, cel cu cartea inseamna vreo sutime. „Frumoasele parizience” sunt romance, ucrainience, cehoaice, nordice si negrese (sculptate, nu alta) si mulatre din diverse tari ale globului, toate preocupate de ale trupului si nu de ale mintii.
Romancele sunt din poporul slugilor de tot felul, pentru ca noaptea se face curatenie pe strazi sau mai functioneaza baruri; romanii, la impins tomberoane sau la maturat!
Parisul cel frumos e plin de grupuri de excursionisti (astia-s cu ceva bani), e fastuos, spectaculos si mereu interesant, sub obladuirea unui simbolic Tour D’Eiffel. Desi e vorba de sfinti, tot pe pamant e Catedrala, halele, castelele, podurile, salile de tot felul, iar sub pamant Metroul. Mii de kilometri, Garre du Nord e IMENSA: incape in el Vasluiul cu catel si purcel; o agitatie naucitoare.
Pe Stade de France, zeci de mii de oameni au strigat, scandat, aplaudat, incurajat echipele si pe jucatorii la meciul Franta - Romania de deschidere a Campionatului European de fotbal, pe 10 iunie incepand cu ora 21:00, respectiv 22:00 la noi. Am fost acolo, am fost patruns de patriotismul francezilor, m-am integrat in cel al romanilor.
Stade de France - Saint Denis e o bijuterie arhitectonica si un simbol ca o ciuperca, lasand doar deasupra ierbii spatiul de aerisire. Are o acustica perfecta, gazon asisderea, camera tv mobila, organizare ireprosabila. Ne-a parut rau ca am luat golul victoriei lor cu 3 minute inainte de un rezultat de exceptie. N-am ragusit degeaba pentru ca ai nostri au jucat bine contra prognozatei campioane europene. si am sperat...
Spectacolul de dinaintea meciului: o alegorie pentru puritate, pace, intelegere si munca, la secunda pus la punct. Ora oficiala de incepere a meciului a fost respectata desi pe iarba s-a intins un covor imens, si pe el erau peste 1.000 de copii. Cam 1/5 din tribune a fost ocupata de romanii in galben, cu steaguri, vuvuzele si tot arsenalul suporterilor, cu vocile intacte! si sperante.
Spectacol civilizat si de mare calitate cu exaltarea sentimentelor patriotice, atata cat mai exista. N-a fost nimeni impiedicat sa strige, pazit de osteni inarmati pana-n dinti si de „volontieres”, vreo 3.000 in total!
Subliniez, organizare perfecta, explozie sentimentala specifica, intelegere intre participanti... supravegheati din aer si de pe pamant, ba si in metrou!
O imagine durabila: cei 80.000 de spectatori revarsandu-se spre Tour D’Eiffel! Noapte cu torte!
Parisul si... visul: pana la urma, faimoasa metropola atrage ca un magnet desi viata e foarte scumpa, nesigura, chinuita. Aurul si monumentele durabile sunt la vedere pentru a aduce alti bani, alti turisti, alte sperante. Pentru stralucirea asta vizitatorul nu mai observa fosgairea sobolanilor in parculete sau prin metrou. Distantele se topesc „la talpa” pentru ca circulatia auto e bine dirijata fara ca politia sa se vada dar se aude permanent si continuu, continuu sirenele politiei, salvarilor, pompierilor imprimate in urechi (si in subconstient saptamani intregi). Visul unui Paris „intelectual” si linistit mai exista inlauntrul chateau-rilor, bibliotecilor, in cartile vechi! (vom reveni)


[ add comment ] ( 22 views )

<<First <Back | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | Next> Last>>