Sperantele din ianuarie... 
Au trecut 2/3 din prima luna a anului 2016 si optimistii si-au incarcat depozitele cu nadejdi cu care sa treaca peste an. In mod normal, la bilantul din decembrie ar trebui sa aiba ceva plusuri.
Cei din Grupul de presa au dus-o greu cu banii dar au realizari memorabile: au implinit un sfert de secol de existenta pentru ca TV.V. s-a infiintat pe 5 decembrie 1990, continua de 22 de ani activitatea la Radio UNISON, pe 26 septembrie ziarul Meridianul a pasit spre 20 de ani, mai mult, Meridianul Cultural Romanesc implineste un an de aparitie. Noi trebuie „sa spunem” des aceste date pentru ca, chiar din conducerea judetului Vaslui sunt dintre cei cu urechile infundate, si... la altii pentru ca nici nu ne supunem, nici nu le cerem nimic la nimeni, absolut la nimeni, decat prin munca si alergatura noastra ne afirmam ca cel mai de seama grup de presa din Moldova.
Va reamintim ca am organizat actiuni in judetele Iasi - Bacau - Vaslui, ca am fost prezenti in momente culturale importante, ca sub egida Uniunii Ziaristilor Profesionisti au iesit 3 brosuri de prezentare a actiunilor prof. dr. Dumitru V. Marin. Mai mult, s-a editat volumul „25 - TV.V. - Istorie si cultura” consacrat acestui eveniment unic in Tara Romaneasca: un sfert de secol de la infiintarea Televiziunii Vaslui.
Va mai amintim de manifestarile interjudetene importante:
- Omagiu Cartii Vasluiene, 26 octombrie 2015;
- Lansari de carte si aniversari si in alte judete;
- Omagierea poetului national in Vaslui, pe 15 ianuarie 2016 la Colegiul Economic „Anghel Rugina”, Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu” si Liceul Tehnologic „Ion Mincu”.
A fost un an greu. Urmatorul va fi si mai greu. A inceput cu temperaturi foarte scazute (dupa ce de Boboteaza nu era zapada), cu marire de impozite, cu dusmaniile vechi mai accentuate.
In anul acesta noi speram la mult mai bine, totusi, credem ca vom aniversa cateva date importante si ca anul agricol va fi mai bun: daca mancare nu e, nimic nu mai e.
Speram ca judetul Vaslui sa nu mai fie locul relelor pe plan national, pentru ca violuri, scandaluri, furturi sunt peste tot, dar aici parca sunt cele mai numeroase. Deci speram sa avem destule actiuni frumoase, educative, ca sa aratam si fata pozitiva a acestor meleaguri.
Stiti insa care-i trista realitate? Va raspund: oameni care au obligatia si fondurile de la stat, impiedica initiativele private sau nu le acorda nici un sprijin celor care pot si fac.
Iata de ce, poate, in 2016, unii dintre acestia ori vor pieri (vin alegerile), ori isi vor schimba „orientarea”.
In rest, vrem destula sanatate sa putem face mai mult !
*
Pe 29 ianuarie 2016 lansam M.C.R. nr. 4 si „25 - TV.V. - Istorie si cultura” la Liceul „Negruzzi” din Iasi.


[ add comment ] ( 10 views )
IANUARIE la ROMANI, DATE FOARTE IMPORTANTE 
6 ianuarie - Boboteaza; Botezul Domnului in apa Iordanului, mereu respectat si aniversat - sarbatorit (este) dovada crestinismului in Romania (si nu numai). Se asociaza cu gerul Bobotezei, o culme a frigului de peste an, cu crucile de gheata, cu sfintirea apelor, aghezmuirea bunurilor, animalelor, campurilor (Originile se pier in negura timpului).
10 ianuarie (1475) - Batalia de la Podul - Inalt - Vaslui, cu consecinte importante pentru toata Europa. Armata moldovenilor condusi de Stefan cel Mare era de 3 ori mai putin numeroasa...
15 ianuarie - Nasterea lui Mihai Eminescu (1850 - Ipotesti, Botosani, m. 15 iunie 1889).
Ziua CULTURII ROMANE.
Opera celui dintai poet national, l-a impus pe fiul lui Gheorghe Eminovici ca pe farul calauzitor in poezia romaneasca, reprezentantul nostru in Pantheon si intre cei mai mari poeti ai lumii alaturi de englezul William Shakespeare, neamtul W. Goethe, francezul V. Hugo, italianul Dante Alighieri, americanul Walt Withman etc.
Varietatea si importanta creatiei sale in frunte cu binecunoscutul poem „Luceafarul” il impun ca mare poet european si emblema creativitatii romanesti.
De peste un veac si jumatate Eminescu este mereu intaiul intr-o constelatie care cuprinde pe Vasile Alecsandri, George Bacovia, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Mircea Cartarescu s.a.
24 ianuarie (1859) - Unirea Principatelor romanesti Moldova si Tara Romaneasca, prima incercare de unire a fost realizata de Mihai Viteazu (la 1600) iar Marea Unire a fost desavarsita in 1918. Unirea reprezinta o piatra de hotar in istoria Romaniei. Primul domn roman Alexandru Ioan Cuza este simbol al secularelor aspiratii istorice, de unitate nationala, inca ne-realizate pe deplin datorita vitregiei vremurilor care pastreaza despartita o parte a Moldovei (...)
26 ianuarie - Nicolae Ceausescu (n. 1918), ajuns Presedintele Romaniei, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Momentul de mare glorie a fost revolta sa si a poporului roman impotriva invadarii Cehoslovaciei, in 1968. Dupa care realegerea sa mereu cu 99,9% si masurile impopulare l-au facut odios, astfel ca executarea sa prin impuscare pe 25 decembrie 1989 a fost primita cu mare satisfactie de romani.
Conducatorul Romaniei timp de aproape un sfert de secol, cu bune si rele, va fi reabilitat destul de curand ca si maresalul Ion Antonescu, pentru ca istoria in perspectiva secolelor, nu poate fi nedreapta pana la sfarsit!
30 ianuarie (1852) - Sf. Ierarhi (Vasile, Grigore si Ion) dar mai ales:
- NASTEREA lui Ion Luca Caragiale, dramaturg („O scrisoare pierduta”), nuvelist si autor de „monumente” si schite, mare om de spirit, exceptional observator al realitatii (perene) romanesti, cu opera foarte actuala si astazi.
Daca Stefan cel Mare a fost declarat „prin referendum” personalitatea reprezentativa pentru romanism, in decursul istoriei, poetul Mihai Eminescu reprezinta culmea stralucitoare a poeziei, Ion Luca Caragiale isi pastreaza emblema de observator „sentimental” al realitatii valabil si realist infatisate peste generatii, iar prietenia lor literara ramane unica. Ambii raman nepereche in istoria cultural - social - literara romaneasca.
Pentru sarbatorirea acestor uriasi ai LIMBII noastre, am organizat pe 15 ianuarie 2016 un Simpozion interjudetean, la Vaslui, cu scriitori de mare importanta si prestigiu din Iasi, Vaslui, Bacau. Vom avea mentiuni in cuprinsul revistei si mai ales al ziarului Meridianul.
P.S.:
Dintre cei nascuti in luna ianuarie din judetul Vaslui, trebuiesc neaparat amintiti medicul si naturalistul Anastasie Fatu (Musata - Berezeni - 2 ianuarie 1816), pictorul Stefan Dimitrescu (n. la Husi, 18 ianuarie 1886), Stefan Procopiu (Barlad, 19 ianuarie 1890), mare fizician, inventatorul magnetonului si al efectului Bohr - Procopiu.


[ add comment ] ( 11 views )
LA MULTI ANI, prieteni ! 
TV.V. - 5 decembrie 2015 - 25 de ani de la intemeiere.
Mai intai, aniversarile noastre: 26 septembrie 2015 - ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau a inceput anul XX de aparitie. E printre foarte putinele saptamanale, daca nu cumva singurul cu asemenea vechime din tara.
Pe 5 decembrie 2015 - o sarbatoare si mai importanta, inca nesarbatorita indeajuns pentru importanta sa in ISTORIA PRESEI romanesti. A fost (in eter) prima televiziune privata, cu Licenta 001/ TV din istoria cultural - jurnalistica a tarii! Vad ca unii sarbatoresc 15, 20, cel mai mult ca perioada 22 ani. N-am avut fonduri, ne-am sustinut singuri, ne-au felicitat niste prieteni, chiar ne-au impiedicat unii dintre cei care au beneficiat din plin de sprijinul video oferit. Cativa ne zambesc fals, ne pupa chiar, dar „ne dau” zdravan la picioare.
Ne-am sarbatorit si cu o carte de istorie si cultura „25 - TV.V.” de peste 300 de pagini, ne-am intalnit cu cititori la Lungani - Iasi si Barlad. Dat fiind ca fiecare carte are destinul ei, sper ca „25 - TV.V.” sa ofere contemporanilor si viitorimii date, informatii, momente autentice despre existenta acestui mijloc mass-media, rastimp de 25 de ani; la rascrucea dintre secole si milenii. Ca Grupul de presa care include TV.V. - Unison Radio Barlad - ziarul Meridianul si M.C.R. reprezinta Curentul Cultural - Informational Vasluian in expansiunea sa UNICA.
Alta sarbatoare: aparitia acum un an a revistei Meridianul Cultural Romanesc care zboara fericit in 4 continente... cu cateva sute de colaboratori si cu aprecieri de nevisat.
Astia suntem noi, cei bucurosi ca avem ce aniversa, apreciati si laudati.
Nu ma pot abtine sa nu mentionez cativa dintre prietenii nostri statornici, ei insisi cu realizari unice: dr. ing. Constantin Chirila de la Prisacani este intr-un cap de lista si pentru ca reuseste 3 festivaluri intr-o comuna, ca si Costel Iosub de la Tatarusi, o localitate din Mica Bucovina, cu oameni de isprava, cu sufletisti de mare calitate: tot cu 3 festivaluri intr-un an, cu cel mai impunator Festival al Obiceiurilor de iarna, din mediul rural. Nu poate lipsi ing. primar Gheorghe Pricopie de la Lungani, judetul Iasi, un inimos peste masura, sprijinit si de o competenta „doamna cu portofelul”, Marieta Gambuta. La Coarnele Caprei - Iasi e un primar de nota maxima, Constantin Grigoras, usor de inclus in topul edililor celor mai valorosi ca dr. Ioan Dorobantu de la Bogdanesti - Vaslui, Constantin Vieru de la Dumesti - Vaslui, Mihai Rebegea de la Codaesti - Vaslui, Valerian Radu de la Rebricea - Vaslui, primarul Constantin Bolohan de la Cristesti - Iasi si nu vrem sa-i uitam pe Gheorghe Tilibasa de la Glavanesti - Bacau, Gheorghe Andries de la Plopana - Bacau, Costica Anton de la Vulturesti - Vaslui, Costel Moraru de la Puiesti - Vaslui si destul de multi altii.
Desigur ca avem si exemple negative la Bals, Gorban, Popricani - judetul Iasi, Epureni, Suletea - judetul Vaslui.
Dar cum marea majoritate a primarilor din cele 3 judete cu care venim in contact ne sunt prieteni, ramanem cu parerea generalizata ca destui primari sunt iubitori de cultura si oameni adevarati.
Noi le dorim la toti, insa, multi ani cu sanatate presarata cu fericire si... reusita deplina in campania electorala de la mijlocul anului 2016.
Sa ne vedem, cu bine si cu nadejdile implinite !


[ add comment ] ( 9 views )
DESIGUR, 25 TV.V. 
Am fost invitat intr-o emisiune „speciala” a Doinei Secareanu la Media TV Barlad, marti seara. Scopul: cartea „25 - TV.V.”. De fapt a fost bunavointa acestei doamne sa-mi recunoasca „meritul de deschizator de drumuri” in media locala si nationala.
Cu cateva zile inainte, la Liceul „Mihai Eminescu” din Barlad, cu participarea si moderarea directorului Gheorghe Pricop, a avut loc lansarea cartii aniversative intr-un cadru adecvat in care au vorbit Petrus Andrei, Simion Bogdanescu, Vasile Chelaru, Petruta Chiriac s.a. Niciunul n-a pierdut nimic recunoscand si analizand succint importanta culturala, sociala, mediatica a celui mai cunoscut mijloc de presa din judet, lider timp de 25 de ani.
M-am simtit onorat ca Primaria Barlad, prin viceprimar, a inmanat diplome aniversative si de pretuire pentru Dumitru V. Marin, Val Andreescu, Ancuta Moldoveanu, Timona Balmus, Emil Lupu si Costel Nituc. Poate, curand o sa facem o asemenea sarbatoare si la Vaslui, unde dusmaniile sunt mult mai puternice si vechi si unde, pentru moment nu exista sala autorizata de ISU. Oricum, lansarea de la Lungani - Iasi si apoi la Barlad, va fi completata cu altele in scopul de a oferi MODELE. Se stie ca fara modele personale devii un nimeni, iar lipsa capacitatii de admiratie este un trist handicap chiar daca se impune periodic o anume demitizare.
In cazul de fata, cand mass-media nu mai e nicicum ceea ce am construit noi, cand „interesul” publicului merge catre femei despuiate, accidente, scandal si pitipoance fara minte, rememorarea unor realizari absolut notabile, tine de restituirea unor valori culturale si social-istorice; daca tot avem meritul deschiderii unor parti noi in viata spirituala romaneasca... Asa am crezut atunci ca e bine si, observam astazi ca am realizat tare bine, cu o tehnica rudimentara, cu sufletisti, nu profesionisti, cu imensa dragoste de neam si locuri...
S-ar putea sa se mai gaseasca vreunul cu invatatura pana la genunchiul broastei, sa rasara cu negatia. E chiar bine sa oracaie si dintre astia, dar sa si aiba vreun fel de merit!
In emisiunea tv cu pricina, am raspuns la intrebari cu ceva dificultate, inclusiv daca mi-am facut statuie. Raspuns afirmativ. Am preluat fragmentul lui Avi Tudosie din articol (si din carte): recordman mondial, cel mai vechi editorialist din tara, primul om de televiziune de dupa 1989, om de cultura remarcabil... Ce-ar mai trebui sa nu trebuiasca sa-l consideram cel mai valoros jurnalist vasluian din toate timpurile? (Avram D. Tudosie, 25 nov. 2015, pag. 292 din „25 - TV.V.”)
Va trebui sa ne mai referim la momentul TV.V. - 25, asa cum in numarul urmator trebuie sa ne ocupam de prima emisiune in eter, 24 decembrie 1990 - iata, tot cu 25 de ani in urma.
Prietenilor:
Recunoscand meritele unor inaintasi, nu numai ca nu pierzi, ci castigi serios in autoritate stiind ca valoarea personala creste cand stii cu cine te insotesti.
Adversarilor:
Faceti si voi ceva, macar egal cu ce-am reusit noi si voi fi primul sa va recunosc valoarea.
Asa cum am demonstrat in cartea „25 - TV.V.”, afirmarea spiritului vasluian in Moldova - Romania si prezenta peste hotare, tine de momentul unic in care s-a desfasurat Curentul Cultural Informational Vasluian. Un surplus de valoare pentru aceste vechi plaiuri romanesti.



[ add comment ] ( 26 views )
25 - TV.V. (4) NISTE... 
Momentul in care scriu aceste randuri e bulversant: o discutie cu un individ care crede ca cei 25 de ani de activitate jurnalistica ar fi de domeniul obisnuitului, neuitand „sa observe” ca televiziune la Vaslui nu exista, asa acum s-a dus pe calea ne-nturnata si radio Vaslui, cele doua unitati de presa carora le-am dat viata in 1990 (5 decembrie) si 1993. Ca acestea n-au avut nici o importanta pentru judetul in care traim...
M-am plans unui prieten care a izbucnit: „NISTE TAMPITI”, ramasi analfabeti indiferent de functia pe care o au...” sau, nu vor...
Alt preopinent din aceasta zi de miercuri mi-a reprosat ca, chiar in carti scriu prea mult despre Dumitru V. Marin, ca cititorii il considera un orgolios”. N-am avut decat raspunsul: „daca aceasta am facut... cum pot zice ca altul ar fi autorul? Si apoi daca nu mai sunt oameni de o asemenea calitate, cu un asemenea volum de munca si cu realizari de-a dreptul unice, sa nu-l nominalizam pe cel care le are, sub motiv ca lumea (proasta) ar carcoti sau barfi pe aceasta tema?”
Un altul, care zice ca-i si ziarist, spune senin: „ce sa citesc, doar cum va laudati Dvs.?”
Mi-am adus aminte de expresia cu tampitii: adica luand la cunostinta de zbaterea de un sfert de secol al unui jurnalist adevarat, retin numai ca asta s-ar lauda, sau elementele de educatie, cultura, turism, invataturile pe care s-a straduit sa le transmita ca si alte experiente de viata?!
Nu cumva selectand astfel, dovedesti mica intindere intelectuala, invidie, incultura, prostie? Sa zicem ca alpinistul pe Himalaya isi prezinta eforturile, batalia pentru performanta, uita pericolele. Deci, se lauda?
Sa intram in drepturi:
Daca nu stim ca s-au infaptuit realizari deosebite, ele nu exista?
NOI:
Constatam, de regula, fapte certe:
- Interviuri cu 9 presedinti de stat (englezul David Frost - doar 7);
- Prima televiziune privata din tara, autorizata: Licenta 001/TV;
- Primul Grup de presa (pana acum si singurul) din Moldova;
- Primul roman din istoria prozei vasluiene si alte 19 intaietati in judet.
Sunt argumente sa privim activitatea de un sfert de secol cu toata deferenta?
A nu sti, o intreaga generatie este cumva de lauda?
Incercam sa nu-i condamnam pe cei care nu stiu ce fac!
Dar nu putem sa nu incercam sa trezim la viata nu numai generatia pe care o reprezentam, ci si pe cea care vine in conditiile re-formarii nationale (cum o fi... ea?) a atacului criminal asupra Limbii Romane care nu pare a mai avea multe sanse sa reziste la „invazia” limbii unice? Am urmarit o perioada radioul national: muzica romaneasca e pe sponci, muzica populara pe cale de disparitie in programe.
Filmul romanesc e tare rar prezentat; pana si emisiunea TV a Iulianei Tudor („O data in viata”) are melodii si interpreti straini, ca sa nu mai zicem de „Vocea Romaniei” si alte emisiuni mai de Doamne ajuta cu frecvente atacuri la Limba Romana si la tara unde-si castiga painea: orice rau semnalat de ei „doar in Romania se poate petrece!” Patrihotii!!!
S-au implinit cei 25 de ani de televiziune la Vaslui, in tara, in Europa. Ei, si, vor exclama... niste tampiti...
Iata de ce manifestarile initiate de noi pentru evidentierea rolului jucat de organizarea aceasta intr-un sfert de secol, vor continua. Generatia prezenta ARE DREPTUL sa cunoasca realizarile deosebite in domeniul social, cultural, stiintific, jurnalistic ale unui grup mic, tare mic, dar cu efecte „de patrimoniu” pentru o multime impresionanta.
Macar ultima carte „25 - TV.V.” daca nu si altele demonstreaza prezenta vasluienilor in lume, pe spitele din roata istoriei.
Ce, nu mai semanam malai, pentru ca ni-l mananca pasarile?
M.C.R. este o dovada certa de mondializarea noastra intr-un proces pe care muritorii de rand nu-l pot opri.
Dar, mai suntem si noi aici cu armele noastre in slujba Limbii Romane!


[ add comment ] ( 8 views )

<<First <Back | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | Next> Last>>