C. C. I. V. INSIST... ! 
De cativa ani buni (din 2006) persist a crede ca in judetul Vaslui inca, exista o exceptionala emulatie culturala, oricum am privi, UNICA. Argumente si etape: aparitia primelor ziare (1870 - Barlad - Semanatorul; 1873 - Husi - Vocea Husului; 1875 - Vaslui - Albina Vasluiului), primelor tipografii, primele reviste literare si importante unitati de invatamant din secolul al-XX lea au fost zvacniri care sa afirme, oameni, talente, locuri, imprejurari. Se detaseaza la Barlad grupul Pamfile - Tutoveanu - Antonovici care au inclus pe harta spirituala a Romaniei fie Revista ,,Ion Creanga”, fie pe poetul George Tutoveanu, fie istoricul (episcop) Antonovici si mai ales pe folcloristul si etnograful Tudor Pamfile. Desigur, si Vasile Parvan si alte nume mari. Localismul creator de aici a fost remarcat de Nicolae Iorga in repetate randuri.
Aproape un secol (inclusiv perioada socialisto - comunista) numele mari care sa rasara si sa se impuna in arealul national (poate Victor Ion Popa si... ministri) n-au prea fost.
V-as ruga sa observati privirea noastra: CEI CARE DE AICI, nu plasati pe orbite nationale ori internationale, DE AICI au impins si acum tot asa, imping vagonul cultural pe sinele istoriei. Nu stiu care cercetator intr-un institut bucurestean care si-a uitat obarsia nu pare nicicum stimulul important pentru lumea diversa a unui judet, unde numai cu rezonanta istorica nu se poate trai, afirma, impune.
Imi place sintagma ,,imping vagoanele cultural - spirituale pe sinele istoriei” de aici, de unde rasar cu importante contributii (ca Theodor Codreanu, Avi Tudosie, D. V. Marin, Dan Ravaru, Marcel Guguianu s.a.). Ma repet obsesiv, de aici, pentru a intelege ca volumul ,,Curentul Cultural - Informational Vasluian” este un monument al realizarilor localnicilor (din judetul Vaslui) care n-au avut nevoie de promovarea unor mentori, care au priceput mersul lucrurilor, care valorifica informatia pe internet si mai ales isi sacrifica timpul, familia, uneori bunastarea sa lase o urma a existentei lor in marea trecere. Sa lase o foaie de minte, inima, literatura, limba romana.
Pentru ca acest MONUMENT sub forma de carte sa aiba consistenta ceruta, se bazeaza pe niste criterii, nu imuabile, nu neaparat, de respectat pentru toti cei care vor sa se constituie fondatori, pentru ca volumul va avea doua parti: o analiza mai larga a fenomenului iar in partea a doua toate acele contributii care ne vor veni. Sunt, deocamdata, ale lui Petrus Andrei, Val Andreescu, Daniel Dragomirescu, Ioan Hodas, Valeriu Lupu, D. V. Marin, Gruia Novac, {tefan Plugaru, Dan Ravaru, Avram D. Tudosie, partial Simion Bogdanescu si Teo Codreanu.
Criterii orientative pentru stabilirea celor 4 sfere valorice de care am scris:
- Cel putin o carte publicata (valoare detectabila - sau semnalata);
- Mijloace de diseminare a culturii, inclusiv, a propriei opere (impact social - critic - valoric);
- Colaborare la diverse publicatii si recunoastere in reviste, ziare, uniuni de creatie;
- Suprafata (personala) sociala pe durate de timp (functii, arii, rezultate);
- Functia de model (nu modeling...!), cercuri/ cenacluri, profesii, indrumari si indrumatori.
Va cer curaj sa va luati la tranta cu aceste criterii, sau inventati altele sa va agatati in pomul valorii pe care-l crestem astazi. Va mai indemn si pentru ca daca nu afirmam noi (implicatii) dreptul la recunoastere, nu stiu de ce ar acorda-o altii care nu pot decat sa strambe din nas la o asa pretentie a noastra.
}ineti minte ca o asa incercare - realizare nu va mai fi prea curand materializata, asa ca nu lipsiti la masa destinului!
*
Am lansat actiunea culturala ,,Zilele Meridianului” desfasurata la Harlau, Prisacani, Romanesti, care va continua, sper tot anul. In ultima zi de februarie vom fi la Falciu, unde vom lansa si cartea ,,Ceausesscu - ... - Basescu... (evocari de reporter)”.
Pentru cativa scriitori ieseni, valori ale momentului: cred ca cei 1000 de cititori ai nostri vad cartile prezentate de noi, dar de ale lor, remarcate in cercuri inchise sau in reviste necitite, sigur NU. Ii asteptam alaturi!


[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | Next> Last>>