10 ianuarie (1475) - Batalia de la Podul - Inalt - Vaslui, cu consecinte importante pentru toata Europa. Armata moldovenilor condusi de Stefan cel Mare era de 3 ori mai putin numeroasa...
15 ianuarie - Nasterea lui Mihai Eminescu (1850 - Ipotesti, Botosani, m. 15 iunie 1889).
Ziua CULTURII ROMANE.
Opera celui dintai poet national, l-a impus pe fiul lui Gheorghe Eminovici ca pe farul calauzitor in poezia romaneasca, reprezentantul nostru in Pantheon si intre cei mai mari poeti ai lumii alaturi de englezul William Shakespeare, neamtul W. Goethe, francezul V. Hugo, italianul Dante Alighieri, americanul Walt Withman etc.
Varietatea si importanta creatiei sale in frunte cu binecunoscutul poem Luceafarul il impun ca mare poet european si emblema creativitatii romanesti.
De peste un veac si jumatate Eminescu este mereu intaiul intr-o constelatie care cuprinde pe Vasile Alecsandri, George Bacovia, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Mircea Cartarescu s.a.
24 ianuarie (1859) - Unirea Principatelor romanesti Moldova si Tara Romaneasca, prima incercare de unire a fost realizata de Mihai Viteazu (la 1600) iar Marea Unire a fost desavarsita in 1918. Unirea reprezinta o piatra de hotar in istoria Romaniei. Primul domn roman Alexandru Ioan Cuza este simbol al secularelor aspiratii istorice, de unitate nationala, inca ne-realizate pe deplin datorita vitregiei vremurilor care pastreaza despartita o parte a Moldovei (...)
26 ianuarie - Nicolae Ceausescu (n. 1918), ajuns Presedintele Romaniei, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Momentul de mare glorie a fost revolta sa si a poporului roman impotriva invadarii Cehoslovaciei, in 1968. Dupa care realegerea sa mereu cu 99,9% si masurile impopulare l-au facut odios, astfel ca executarea sa prin impuscare pe 25 decembrie 1989 a fost primita cu mare satisfactie de romani.
Conducatorul Romaniei timp de aproape un sfert de secol, cu bune si rele, va fi reabilitat destul de curand ca si maresalul Ion Antonescu, pentru ca istoria in perspectiva secolelor, nu poate fi nedreapta pana la sfarsit!
30 ianuarie (1852) - Sf. Ierarhi (Vasile, Grigore si Ion) dar mai ales:
- NASTEREA lui Ion Luca Caragiale, dramaturg (O scrisoare pierduta), nuvelist si autor de monumente si schite, mare om de spirit, exceptional observator al realitatii (perene) romanesti, cu opera foarte actuala si astazi.
Daca Stefan cel Mare a fost declarat prin referendum personalitatea reprezentativa pentru romanism, in decursul istoriei, poetul Mihai Eminescu reprezinta culmea stralucitoare a poeziei, Ion Luca Caragiale isi pastreaza emblema de observator sentimental al realitatii valabil si realist infatisate peste generatii, iar prietenia lor literara ramane unica. Ambii raman nepereche in istoria cultural - social - literara romaneasca.
Pentru sarbatorirea acestor uriasi ai LIMBII noastre, am organizat pe 15 ianuarie 2016 un Simpozion interjudetean, la Vaslui, cu scriitori de mare importanta si prestigiu din Iasi, Vaslui, Bacau. Vom avea mentiuni in cuprinsul revistei si mai ales al ziarului Meridianul.
P.S.:
Dintre cei nascuti in luna ianuarie din judetul Vaslui, trebuiesc neaparat amintiti medicul si naturalistul Anastasie Fatu (Musata - Berezeni - 2 ianuarie 1816), pictorul Stefan Dimitrescu (n. la Husi, 18 ianuarie 1886), Stefan Procopiu (Barlad, 19 ianuarie 1890), mare fizician, inventatorul magnetonului si al efectului Bohr - Procopiu.
[ add comment ] ( 11 views )