25 - TV.V. 
Prea scurta istorie: 5 decembrie 1990, 12 persoane hotarasc infiintarea Studioului de televiziune si radio Vaslui, 24 decembrie 1990 - prima emisiune in eter pe cele 14 emitatoare ale Directiei de radio si televiziune Iasi care ,,duceau” indrazneala noastra intr-o treime din tara si in Republica Moldova. 20 septembrie 1992 - obtinerea Licentei 001/TV; Interviu cu Francois Mitterand - 18 februarie 1991, apoi Mircea Snegur, Ion Iliescu si cu mult mai apoi cu ceilalti, in total 9 presedinti de stat, capii bisericii, prim-ministri, parlamentari si ministri; Filmari in Franta, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina etc., etc.
In 2009 TV.V. e vandut, ca si Unison; 2013 - disparute. Ramane TVV.RO si Unison Radio Barlad, ziarul Meridianul si din 2015 Revista Meridianul Cultural Romanesc.
Deceniul dusmaniei, manifestare violenta in arealul vasluian cu tot felul de invective, sabotaje, contre, lipsiri financiare. Mentinerea unui nucleu creativ cu profesionalizare in curs, si continut ideatic unitar, insotit insa de crunte defectiuni tehnice, atragerea tineretului ca proces imediat si pregnant evolutiv inspre Unison Radio, a ramas un merit deosebit. Aparitia ziarului Meridianul (26 septembrie 1996) completa registrul de exprimare a misiunii social-culturale si politice a Grupului de presa.
Scoala de presa a ramas UNICA in tara, practica ziaristica fiind punctul de plecare a peste 500 de tineri. Tot ce este mai valoros in judetul Vaslui si varfuri ca Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Mihai Ursu s.a. (ca ziaristi), dar zeci si zeci se exprima ca scriitori. Ca tribuna TV.V., Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad si ziarul raman de departe ca mari autoritati in presa locala. Ies valori pentru Iasi si alte posturi radio din tara (Cluj), dobandesc recunoastere cei amintiti si altii, directorul si patronul.
,,TV. Vaslui - Romania - Europa” (fila de istorie, presa si cultura), Ed. PIM, Iasi, 2011, 256 pag. - este una dintre cele 6 carti consacrate.
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL Vasluian cu prim manifest in „Vlastarul”, revista „Liceul Mihail Kogalniceanu”, precizarea liniilor directoare in „Teleradioeveniment” si mai ales in „Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau”, atmosfera efervescenta si pe lunga durata, isi spune cuvantul. Conducerea (Dumitru V. Marin si Val Andreescu) sustin „Zilele Meridianului” in toata Moldova, se incurajeaza orice fel de aparitie si valoare din zona. Se extinde localismul creator si sunt recenzate sute de carti in pagina culturala a Meridianului, mentinuta in toata durata de aparitie.
Printre localitati: Harlau, Lungani, Deleni, Prisacani - Iasi, Barlad - Vaslui si Bacau (Podu Turcului). La „Omagiu Cartii Vasluiene”, editia I (25 octombrie 2013) au participat 41 de scriitori, cateva sute de alti participanti, expozitie de carte (personala), 183 de volume; la editia a II-a (26 octombrie 2015), tot la Centrul de afaceri, 51 de scriitori cu participarea mai multor personalitati din Bacau - Iasi - Bucuresti. Expozitia de carti, 115 titluri !
Efectul educativ si stimulativ CONSIDERABIL, cifric: peste 150 de scriitori din judetul Vaslui, 63 de publicatii (inclusiv scolare).
Efect pervers la ziarele care mai sunt in judet: „Vremea Noua”, „Monitorul de Vaslui”, „Est News” (care nici n-au participat, desi au fost invitate).
Meridianul Cultural Romanesc: prima revista internationalizata din judetul Vaslui, in curand numarul 4; pana acum 3 numere, 263 de colaboratori, difuzare in 4 continente si pe internet.
25 - TV.V. este cartea care se scrie zilele acestea si se va edita pana pe 4 decembrie, cand avem sarbatoarea de un sfert de secol.
Va invitam la comentarii si completari.



[ add comment ] ( 11 views )

<<First <Back | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | Next> Last>>