DE PASTE, 2015 
Pe 12 aprilie 2015, cade Pastele ortodox, iar cu o saptamana inainte a fost cel catolic. E o sarbatoare a crestinatatii cand fiecare isi aduna ganduri, familie, avere intr-o liniste de 2-3 zile, cand sa nu-si faca griji zilnice, sa nu se mai gandeasca la mancare si gatit, la dusmani, la cerintele vietii. „Pastele fudulul” trebuie sa insemne si un fel de schimbare la fata si asa se si intampla datorita vanturilor de primavara, a soarelui care devine mai generos, a campului si padurilor, care pot hrani oameni (cu produsele lor vegetale sau animaliere).
Pana la urma, niste cuvinte din editorial raman pentru mai tarziu, macar ca amintiri. Pe 15 aprilie 1988 au fost 2 zile de furtuna de zapada incat aceasta umeda, se lipise de florile de cais si de cires (atunci am gasit titlul romanului meu ,,Zapada pe flori de cires”). N-a scapat nici o floare, n-au fost fructe din pomi cu floare de primavara. Pusesem o tabla cu lalele rosii, mari si bine inflorite insa rasarind din zapada cu reflexe verzi-albastrui. Era o perceptie unica si infioratoare pentru ca lalelele respective au inghetat dupa cateva ore si au cazut!
Anul acesta, pe 6-7-8 aprilie intre 4 si 6 dimineata am dat foc la paie si alte materiale de facut fum, spre a salva floarea de la un cais frumos inflorit. Poate...
In zilele din urma am avut si noi, cei dinprejurul Meridianului, a Unison Radio Barlad si a TVV.RO, satisfactia de a reusi cu primul numar din M.C.R. foarte bine primit, cu aprecierile cele mai magulitoare. Poate academicienii Mihai Cimpoi sau Nicolae Dabija s-au exprimat si prieteneste, dar fiecare a zis ca n-o spun sa ma flateze ci chiar ca e o revista ,,tare buna”.
Sper ca i-am prins de colaboratori, ba ne-au onorat si cu autografe pe cartile lor (vezi autograful lui Dabija in pag. 2).
Ne-am inhamat la o alta munca grea, onoranta si de ceva viitor!
Pe 4 aprilie, am participat la sarbatoarea celor 70 de ani ai lui Theodor Codreanu.
M-am bucrat mult de omagierea eminescologului Theodor Codreanu ca om, nu pentru ca a adunat aproape 100 de personalitati in jurul sau (ca asa am facut si noi pe 15 octombrie 2013, de Ziua culturii vasluiene) ci pentru ca au fost oameni de calitate de la Chisinau, de la Cernauti (Ucraina), din multe orase ale tarii.
M-a incercat mandria ca unul dintre noi, scriitorul Theodor Codreanu are asemenea pretuitori, printre care si grupul nostru de presa, constant pretuitor al muncii familiei („clanului”) Theodor Codreanu. Neaparat sa-l laud pe primarul de Husi, domnul Ioan Ciupilan, pentru sprijinul ,,divers” acordat.
Intr-o vreme de seceta culturala actiunea de pretuire a lui Codreanu este semn bun si de normalitate.
Ma gandesc si la cateva informatii de interes peste timp. Nu s-a insamantat nici un bob in Moldova, deci intarzieri in campania agricola; Fizicienii - elevi din Vaslui au obtinut rezultate de exceptie la olimpiadele scolare; Val Andreescu si-a lansat un mare roman ,,Pedeapsa iubirii”; Niste nimeni formuleaza critici la adresa noastra si a revistei care a fost lansata de Bacau, TVR-Iasi, Vaslui, Husi.
E tare greu cu banii, ca nu ne subventioneaza nimeni.
E tare greu cu valorificarea produselor agricole, drept care e saracie lucie.
Iarasi sunt vremuri grele. De fapt, continua cele de care ne plangem de destula vreme!
Sarbatori Pascale fericite !


[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | Next> Last>>