Deci, o alergatura care-mi permite sa si stiu cum e in tara si peste, ca vazand la fata locului si scriind ce vad (mare noroc in viata sa consemnez ce-am gandit eu si nu ce-ar fi vrut altii), pot fi de folos celor care citesc ori chiar invata din ce apare in ,,Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau (de peste 18 ani) ori in cartile mele, eu fiind si jurnalist cu opera. Am inceput asa pentru a da greutatea impusa pentru semnalizarile dureroase pe care le fac.
Saptamana aceasta am fost si in nordul judetului Iasi, deci in Moldova de mijloc, unde abunda nume de localitati istorice, unde-si plaseaza marele romancier M. Sadoveanu ISTORIA sa si a noastra unde Siretul cel (uneori) navalnic aduna atatea paraie, atatea legende, atatea intamplari gata a fi uitate, Pascani, Lespezi, Valea Seaca, Harlau, Heci, Vanatori etc. etc.
Dar, doar la Tatarusi si Harlau am vazut cate ceva legat de maretia neamului si care sa ne intretina, cat de putin, increderea in ziua de maine. Primarii din preajma Pascanilor s-au alarmat cand au auzit ca cel de la Costesti a fost calcat de mascati in cautare de tigari de contrabanda, putini s-au aratat preocupati de festivalurile obiceiurilor de iarna, iar cei mai multi de lipsa banilor cu care sa se arate gazde primitoare.
De la Galati pana la Botosani lipseste preocuparea pentru istoria de odinioara, istoria de azi si de cea viitoare, adica educatia patriotica!
Oarecum pe buna dreptate oamenii se īntreaba cu ce sa iasa īnspre stimularea turismului (tematic) sa-i atraga pe straini cand buna parte din populatie trudeste prin lume, oamenii sunt īncrancenati din cauza lipsurilor, educatia copiilor e undeva, cam departe, prezenta preotilor lipsa! Sa mai auzi vreun cor bisericesc ori laic, sa mai gasesti formatii de dansuri ca de teatru nicicum nu mai dai!!!
Apropo de istoria stimulativa, adica de mult trecuta: M-am remontat īn MICA BUCOVINA, a profesorului primar Costel Iosub - Tatarusi, si tatarusii īnvatatorului folclorist Alexandru Vasiliu.
Primarul si vicele s-au desfasurat ca patrioti si pretuitori a valorilor neamului moldovenesc, pregatesc si anul acesta Festivalul interjudetean de mare faima. Ma gandesc si la ing. Constantin Cernescu de la Harlau care, cred ca va aduna vreo 20 de formatii, la locul I fiind abonata formatia din Parcovaci
Istoria īnsa nu se confunda nici cu elementele traditionale mereu redescoperite de sarbatori, nici cu vreo biserica ori alt monument = muzeu, ca la Ruginoasa si nici cu ce face Constantin Hara de la Helesteni care si poarta o formatie legendara deja prin mai multe judete. Cu atat mai putin istoria (ca mentionare a faptelor si īntamplarilor eroico - istorice) pare ca nu se mai ,,face astazi decat prin zonele noi si impunatoare ale celor ce īsi pun la adapost castigurile de pe aiurea. Credeti ca ceea ce se realizeaza la }ibanesti (Bravo, domnule Vasile Ipate) pentru pastrarea istoriei social - culturale, pogorate acolo de P.P. Carp, junimistul, poate fi usor de egalat?
Cel mai grav e ca ISTORIA NEAMULUI nu mai intereseaza (mai degraba contrabanda cu tigari ), ca ea se uita mult mai repede ca acum zeci si zeci de ani (prin suprapunerile emigrantilor) ca mai nimic nu pare a sparge timpanul indiferentei. Despre atentatul sustinul la Limba Romana am tot scris, dar cel ucigator asupra Istoriei nici nu se vede, nici nu se descrie. Si īn indoeuropenismul nostru actual pierdem atestatul nostru la noblete! Caci istoria ca certificare nationala se tot sterge īntr-un prezent identificat cu fata goala de la pagina 5, ori scandaluri, betii, omoruri, īntr-o cultura manipulata video, cu rezultat previzibil: ne topim īntr-un trecut care nu mai exista.
*
Am si uitat: Pe 5 decembrie 1990 a luat fiinta Televiziunea Vaslui. Au trecut peste 24 de ani de atunci. Asta e o istorie recenta si desi mai existam, suntem gata s-o uitam!
Ce ar trebui sa facem, oare, oameni buni!?
[ add comment ] ( 29 views )