AR FI... 
La cate evenimente culturale sunt ,,in piata”, ne trebuie o scurta trecere in revista a acestora, evident si cu doza de apreciere personala.
FILIT - Iasi
A ajuns sa fie principalul eveniment cultural moldovean prin prisma concentrarii fortelor intelectuale din tara și din strainatate. Rezultatele meritorii ale acestei editii care sa se transforme in traditie, tin de varietatea manifestarilor, substanta lor si strangerea unor valori extra-nationale pentru schimburi culturale in prezenta publicului. Tot se lauda cu ,,echipa” lor prietenii nostri, asa ca... fara evidentieri. Inca.
Zilele (culturale ale) Bacaului includ numeroase actiuni ale altor buni prieteni care au ,,arcusul de la vioara” pe poetul si prozatorul Dumitru Braneanu. Vazand eforturile organizatorilor care mobilizeaza ansambluri, Filarmonica, tineri la Cros si mai ales tineret scolar la asistenta nu se poate sa nu-mi scape cuvinte de lauda. Mai impart niste laude pentru Carmen Mihalache, coordonatoarea aniversarilor legate de Revista Ateneu - Bacau. O toamna cu Zilele Bacovia si cu personalitati de marca umple spatiul cultural al municipiului cu dulceata limbii nationale comparabila parca oricum sugerand, aroma florilor de toamna si buchetul vinului in fierbere (ca tot n-am mai vazut nicaieri campanie de recoltare a strugurilor).
Festivalul Umorului de la Vaslui pare mai mult decat interesant in efortul organizat de a-i schimba profilul initial. In iulie 1970, la prima editie (am fost ,,alergatorist” la primele 3) scopul organizarii era (pentru) descoperirea si promovarea talentelor din judet si din tara, stimularea creatiei locale.
Ca om care am sprijinit 44 de ani acest Festival nu-mi pare prea fericita schimbarea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale in agentie teatrala. Oricum voi reveni cu concluzii.
Simpozionul interjudetean ,,Meridianul - Tudor Pamfile” - Tepu, judetul Galati
Aveti programul in interiorul ziarului. Trebuie sa va declar ca sunt tare multumit ca autoritatile locale, inimoasa Gina Obreja si directoarea scolii au percutat la timp sa celebram la timp disparitia unui monument al etnofolcloristicii romanesti - Tudor Pamfile, nascut la Tepu, 10 iunie 1883, decedat la Chisinau, 16 octombrie 1921.
Adevarat act de cultura pe 26 octombrie 2014, chiar la un centru cultural dintr-o comuna, tine de indrszneala, competenta, suflet. Invitatii de marca, expunerile, programul artistic impun atentiei noastre, din nou, ca centru cultural Tepu, de langa Tecuci.
Ziua recoltei
La scoala Sticlaria, comuna Scobinti - Iasi unde o directoare inimoasa isi sa-si educe elevii si sa-i impresioneze pe cetateni printr-un ansamblu de manifestari cultural-artistice si o expozitie cu produse agricole. Olga Hritcu ne-a vorbit cu dragoste si caldura despre oamenii locului, despre Constantin Curecheru, artistul popular, despre profesorul Costica Musei, pensionar, despre munca ei si a colectivului didactic. Pentru ca odinioara, la inceputuri, am fost profesor la Sticlaria, unde am lasat putin din sufletul meu,ma bucur mult sa aflu despre invatamantul de calitate din comuna Scobinti.
Un caz negativ: La Rachitoasa - Bacau pe primarul Ovidiu Ivanciu il doare in ,,cotul pisicii” de cultura locala. Inginerul mecanic ajuns primar nu da nici doi bani pe orice act cultural necesar a fi organizat si nu crede in rolul presei. si cand ma gandesc... la ceva laude in cartea mea recenta ,,Personalitati de pe Valea Zeletinului...”!

[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | Next> Last>>