Cu legenda simpla, usor de inventat, despre contributia unui negustor turc la un pod peste apa nabadaioasa a Zeletinului.
Centru de raion, centru comercial (mai important) pentru vreo 60 de sate, un orasel dupa model evreiesc, in prezent comuna incluzand 10 sate: Podu - Turcului, Sarbi, Lehancea, Giurgioana, Cabesti (care au fost si centre de comuna), Balanesti (care a avut prima scoala primara publica), Hanta, Racusana, Plopu si Fichitesti. Primarul… e Gelu Ciorava.
Populatia comunei in februarie 2014, 4.936 de locuitori. Sunt 6 gradinite cu 157 micuti, 5 scoli cu 278 de elevi, un gimnaziu cu 240 de elevi. Liceul ,Alexandru Vlahuta” (infiintat in 1955?) are in total 1.183 de elevi cu 3 clase a-XII-a (87 de elevi), cate o clasa de profesionala: anul II - 30 elevi, anul I - 29 elevi. ~n clasele IX - XII sunt 505 ,,combatanti”.
Directoare: Mirela Balan, profesoara de matematica.
Secretara: Gabriela Ursoiu (de 3 ani), casatorita, baiat de 10 ani.
Un fost director, Dumitru Topa a condus scoala 20 de ani.
In septembrie 2008 directorul de atunci a organizat intalnirea promotiilor, o sarbatoare tare nimerita pentru arealul dintre Barlad - Berheci cu dominantul parau Zeletin in mijloc.
Despre liceu, invatamant, viata sociala si istorie sunt cel putin 3 carti notabile: Dorinel Ichim - ,,Targul Podu Turcului”, Hristache Pricopie - ,,O istorie a invatamantului”, Dumitru V. Marin - ,,Giurgioana, Sat - Biserica - Oameni”.
Prima… clasa de pe Valea Zeletinului poate fi un alt monument (mai ales ca nu sunt deloc statui prin aceste sate) istoricul literar, ca un omagiu adus locuitorilor mereu necajiti dar si marilor lor personalitati.
Mai mult: randurile de fata (ca si cartea) completeaza tabloul valorilor de talie nationala si nu numai, cumva intr-o cronologie (indispensabila) si fara a putea preciza cati, cum si cat de sus au ajuns cei de dupa 1959.
Crede, cititorule, neputintei omenesti.
Ei sunt ai nostri dintotdeauna
Nici macar arheologul si istoricul Dorinel Ichim n-ar putea spune de cand spiritul si munca alor nostri inaintasi s-au vazut consemnate in documente. Desigur, au existat de la inceputul lumii, s-au batut pentru glie in oastea mare a lui {tefan, au suferit, au patimit, au iubit… au murit! Satul Cabesti e atestat in 1509, Giurgioana in 1518 (Martinesti) si celelalte-s vechi. Prin cimitire si prin ,,pietrele vechi” nu gasim mare lucru. In Chestionarul lui Hasdeu (volumul XVIII) gasim dovezi sigure despre activitatea invatatorilor si preotilor ca si in ,,Giurgioana, Sat - Biserica - Oameni” (2011) dar date indestul de succinte. Ni se pare o impietate sa nu scriem despre covarsitoarea personalitate a lui C.D. Zeletin ,,un urias cu fruntea-n soare” (versul lui Cosbuc) decat putine cuvinte ca si despre ceilalti care se recunosc intr-o emblema creatoare statornica. Nu e deloc drept sa mentionam nume prestigioase in ordine alfabetica dar de vreme ce nu avem cunostinta despre realizarile impunatoare din zilele de inceput si pana azi, nici aplicarea ierarhiilor nu e corecta. Totul e intr-un timp foarte scurt de documentare oricat ne-ar ajuta internetul (pentru ca nu stim cat a contribuit in istoria stiintei abordate si nici care sunt domeniile cu valorificare personala).
Dintr-o istorie a afirmarilor in plan national nu pot lipsi, spre veneratie, exemplificare si infatisarea de modele cateva zeci de impatimiti ai studiului cu contributii exceptionale la dezvoltarea domeniilor lor de activitate.
Cine a facut lumea a dat omului puterea de a gandi, libertatea deci, dar cu nevoia de a manca. Pentru asta el savarseste nu ce ar vrea ci orice poate.
Niciunde oamenii nu sunt egali nici chiar cand se nasc. Diferentele intelectuale sunt cele mai multe si mai vizibile.
RAPORTUL CLASEI absolvente in 1959
Toti am primit talantii vietii: 74, 73, 72… Mai toti au stiut ce sa faca cu anii pe care-i avem; cu putine exceptii, toti avem nadejdile concrete oferite de nepoti.
O clasa de 32 de elevi, toti cu studii postliceale angrenati in viata sociala impreuna cu sotii, copii, nepoti; cele 19 de cupluri depistate ca TRAIESC astazi, adica in martie 2014, au adus pe lume aproximativ 52 de copii si ingrijesc 33 de nepoti, acestia fiind cea mai mare bogatie a lor pentru ca unii au opera cu care au calcat pe treptele posteritatii, altii averea cu care sunt mereu nelinistiti avand in vedere ca astazi, furatul e sport national (!) si toti, dar absolut toti au asigurate cele necesare traiului. Nu cunoastem vreun client al puscariilor, nici vreun deficient psihic ci doar cativa cu unele ciudatenii.
O prima lista cu personalitatile de pe Valea Zeletinului: Sergiu Adam - poet, Nicu Aur - pianist, Ion Berdan - profesor universitar doctor, Ovidiu Balan - dirijor, Nicolae Braescu - magistrat, Alexandru Demetriad - pianist, Ion Druica - profesor doctor fizician, Ion Florea Zeletin - poet, Dorinel Ichim - profesor doctor, istoric, arheolog, Iancu Grama - poet, Dumitru V. Marin - profesor, doctor, scriitor, etnolog, monografist, jurnalist de mare notorietate, Valentin Moraru - scriitor, Carmen Mihalache - critic literar. I.D. Musat - doctor in stiinte, George Nestor - ziarist, Letitia Oprisan - pictor, Constantin Popa - doctor in turism, Gheorghe Popa - profesor universitar doctor, geochimist, Nicolae Popa - proiectant, Constantin Prangati - ziarist, scriitor, Hristache Pricopie - istoric, Alexandru Tacu Zeletin - poet, Alina Tacu - poeta, Sorana Topa - doctor in istorie, C. D. Zeletin - academician doctor in stiinte, scriitor, poet, traducator, Stefan Zeletin - filozof.
E posibil ca aceasta lista sa sufere destule modificari.
[ add comment ] ( 40 views )
Orice om asteapta incalzirea vremii tocmai ca sa-si faca griji noi. Momentul sperantei maxime si al trecerii la actiuni care de care mai productive in stadiul de proiect - o noua primavara pe vechile dureri!
Cele mai marunte: fiecare gospodar isi dichiseste casa, grajdul, acareturile, apreciaza starea acestora, sanatatea animalelor si in raport de informatii - stabileste culturile.
Anul acesta, acum dupa lovitura crunta a preturilor din 2013: scaderea sub jumatate a preturilor de vanzare in asa fel incat chiar daca omul a avut 50% in plus productie, a incasat aproximativ 40% din valoarea lui 2012. Ramane sa vada de unde face rost de bani pentru seminte, motorina si tot ce inseamna cultura agricola. Oricum, nici un intreprinzator agricol nu e pe plus.
Pana la urma, reluarea acestui ciclu de productie nu e nicicum marunta pentru ca de cat arunca sub brazda depinde ce da de hrana la ai sai!
Marea grija ar trebui sa fie a guvernului. Dar acesta nu mai are de mult nici o alta grija decat sa ia banul si de la cel mai amarat si prapadit cetatean al acestei tari. Mai baga o acciza pe motorina, mai baga cateva zeci de mii in disperare (si spitale!).
Marea grija a PSD a fost sa ia UDMR la guvernare, sa vanda o parte din tara (lor si altora; sunt judete cu 40% din suprafata vanduta strainilor), sa-si sature clientela si lichelele politice.
Nu stiu cata paguba (…in ciuperci!) e prin eliminarea PNL care a fost lucrat in foi de vita. Chestia cu Tariceanu e marea lovitura politica a timpului! Si Victoras are o echipa adevarata langa el, deci Antonescu nu va fi niciodata presedinte!
Grijile foarte mari sunt ale celor care hranesc tara, adica cei ca Adrian Porumboiu cu raspunderi uriase pentru ei si arendatori.
Oamenii astia imping economia tarii. O spun fara gluma si avand simtul realitatii asupra domeniului esential al preocuparilor romanilor.
Nu stiu de ce n-am nici o grija in Ucraina. E gata, rusii au mai avut razboiul Crimeii cu vreun secol si jumatate in urma, dar acum au prins momentul si au luat peninsula acasa cu tot cu flota si petrol. Ce-or sa le faca europenii… decat sa tot zica, sa spuna, sa parlamenteze. Rusul ramane urs si caravana trece! Cand depinzi de gazul rusesc… mucles!
Tare ma tem ca asta va duce la… Chevron, adica la explorarea si exploatarea gazelor de sist. Si aici putem scrasni din dinti, urla, sa facem greva foamei (si, etc) ca Chevronul e invingator.
Tot Victoras ne-a inchinat cand a fost in SUA. Restul e istorie seaca!
Vedeti ca toti suntem chemati sa ne facem datoria aici, asa cum putem, cu mijloace putine pentru ca daca ieri eram sub roata istoriei, astazi suntem cu roata ei, deasupra.
La grijile de primavara sa le adaugam pe cele de sanatate.
Si asa nu stim prea bine de unde venim… poate sa intelegem unde trebuie sa mergem!
[ add comment ] ( 27 views )
Din Valea Zeletinului s-au ridicat ca florile valorii dintr-un bazin preponderent agricol mari personalitati ale stiintei, culturii, agriculturii si intregii vieti sociale. Daca satele Giurgioana si Cabesti existau pe vremea gloriosului Stefan, existau si oameni care populau si reprezentau aceste dealuri, ape, campii si sperantele firesti.
Din Valea Zeletinului s-au ridicat valori mari si foarte mari ale neamului romanesc care-au schimbat sapa-n condei si brazda in carti alcatuite cu truda, migala, cercetare, previziune etc. Unora nu li se pare relevant sa pomenim de academicieni (Miltiade Filipescu), C.D. Zeletin (academia oamenilor de stiinta in medicina), doctori in stiinte (Stefan Zeletin, I. D. Musat s.a.), profesori universitari (multi) sau eminente personalitati in domeniile pe care le-au si reprezentat.
Starea… DE AZI este cea pe care o accentueaza randurile de fata, in idea ca vagonul cultural – spiritual – informational este impins pe sinele istoriei de oameni care-si jertfesc timpul, avere, sanatate pentru a realiza opere de patrimoniu, convinsi ca cei care vin n-au de unde cunoaste daca acele elemente de cercetare nu-s facute public. Pentru ca vor fi si in cartea la care lucrez ,,PRIMA…. CLASA!” propun la o mai dreapta cinstire a muncii lor (azi) 5 contemporani care au absolvit liceul Podu Turcului in 1959 sau in preajma acestui moment cand a absolvit prima promotie de liceu cu 11 ani de studiu. ~n 1958, liceul Podu Turcului n-a avut promotie pentru ca s-a trecut de la liceul cu 10 clase, la cel cu 11. Dintre cei pe care-i consider MARI VALORI ale natiunii romane sunt Ovidiu Balan, mare compozitor si dirijor (la Bacau) nascut la Bouros, Ioan Berdan (n. la Tavadaresti, comuna Vultureni, 9 august 1941), chimist, Ioan Druica (n la Podu Turcului dar absolvent al Liceului ,,Gh. R. Codreanu” Barlad in 1957) fizician, Dumitru V. Marin, etnolog (n. la Giurgioana, 28 aprilie 1941, absolvent in 1959, romancier, mare journalist roman, istoriograf, monografist), Valentin Moraru din Burdusaci (n. 1942), absolvent in 1959, romancier si cu inalte functii de raspundere, Gheorghe Popa (n. 14 august 1940, Boghesti), deschizator de drumuri in Geochimie.
Subliniez ca Ioan Berdan, Dumitru V. Marin, Valentin Moraru si Gheorghe Popa, care au absolvit liceul (printre cei 7 in prima sesiune) in 1959, fac parte dintre cei cu contributii fundamentale in istoria disciplinei in care au activat. Cu exceptia lui Valentin Moraru (decedat) ceilalti sunt prezente vii in viata stiintifica si spirituala a Iasului si a tarii. ~n ordinea alfabetica e prof. univ. dr. Ioan Berdan, un cadru didactic universitar valoros, formator a peste 40 de generatii de studentti, doctoranzi, doctori in stiinta chimiei anorganice. Are peste 100 de lucrari (si 15 manuale si carti de specialitate), tratand indeobste chimia anorganica avansata, creativitate si mecanisme de reactie si probleme de logica in chimie. Ion (de la… Podu Turcului!) a participat in tara si strainatate la numeroase manifestari stiintifice (Lausanne, Chisinau, Halkidiki, Bruxelles etc. etc.) si a reprezentat tara si cercetarea romaneasca in Algeria (4 ani) si in numeroase alte tari. A indeplinit si destule functii de raspundere in cadrul Ministerului Educatiei si ~nvatamantului, in comisii importante.
Prof. dr. Dumitru V. Marin, cu aproape 4 decenii de activitate in liceele vasluiene, este primul etnolog din judet in Dictionarul etnologilor romani din toate timpurile (din cei 874 nominalizati), cu 9 fise in Istoria Jurnalismului din Romania care a infiintat posturi de radio, TV Vaslui (5 decembrie 1990) si ziarul Meridianul (din 1996). Primul romancier din istoria orasului (,,Zapada pe flori de cires“), cercetator stiintific (,,Tudor Pamfile si revista Ion Creanga” s.a.), istoric literar si al culturii (,,TVV – 15… explozia”, ,,TV Vaslui – Romania – Europa”, ,,Festivalul National ,,Constantin Tanase” Vaslui”, ,,Cu Eminescu – dascal de suflet”) cu ultima carte (a 22-a) din 2014 ,,Ceaușescu -......- Basescu, Mitterand - Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu, Regele Mihai I”. A realizat interviuri cu 9 presedinti de stat, a vizitat 32 de tari.
Multe dintre ,,Zilele Meridianului” de Iasi – Vaslui in numeroase localitati, inclusiv Podu Turcului sunt manifestari de inalta spiritualitate si valorificare a realizarilor literaturii contemporane.
De la ing. Valentin Moraru, fost director al Uzinelor Calarasi, ne-au ramas mai multe carti printre care ,,Quo vadis, homo” (1994).
Prof. univ. dr. Gheorghe Popa a imbogatit stiinta romaneasca cu primul studiu complex (mineralogic, petrografic si geochimic al zacamantului de mangan de la Sarul Dornei), cu studii hidrogeochimice prezentate la Iasi, Viena, Bucuresti, Bratislava, Rio de Janeiro si in Algeria (cu 3 proiecte in cativa ani). Manualul universitar ,,Hidrogeochimie” si muzeul de mineralogie din Iasi i-au adus o recunoastere valorica unanima.
Formator in invatamant in peste 4 decenii de activitate (peste 3000 de specialisti), indrumator de doctorate si masterate, decan, expert evaluator, vicepresedinte de comisie de acreditare a titlurilor, diplomelor si certificatelor universitare), inca nu completeaza destul valoroasa sa activitate de o viata.
Precizam ca articolul de fata urmareste sa infatiseze MODELE pentru toti cei care viseaza sa realizeze ceva in viata.
Pentru ca toti acestia sunt fii de tarani de pe Valea Zeletinului, absolventi ai Liceului ,,Alexandru Vlahuta”.
[ add comment ] ( 37 views )
Politica romaneasca ne-a aratat din nou fundul, desi, vorba lui Sadoveanu ,,toata lumea are fund dar nu e nevoie sa-l arate la oameni”. Vedem deci patimile si porcariile fruntasilor foarte alesi ai neamului, cei care au ocupat 600 de locuri in loc de 300 cat s-a votat la referendum.
S-a spart neverosimilul 70%. Determinat de prietenia apriga dintre doi politicieni indrazneti, USL s-a varsat in USD (cat era asta de asteptat!) care sa includa non-partidul conservator, UNPR-ul servilului Oprea, unde a fost dirijata rezerva de cadre a lui Ponta si care sa pescuiasca vartos cu ajutorul grofilor unguri si a ,,impartialilor” de la minoritati (un numar tampon de afaceristi ,,Dandanachi”) in paralel cu politica. Macar daca ar fi tigani, ca astia ar trebui mai bine reprezentati. La alegeri, UDMR e scos 5,1% deci exact cat sa intre in parlament ca masa de manevra pentru PSD. Cartile erau facute chiar in ziua alegerilor iar declaratiile de mare dragoste ale lui Victoras n-au avut si n-au absolut nici o manta de incredere.
Intr-un cuvant, din marea PRIETENIE se alege dusmania tare intre cele doua parti dupa izgonirea mieroasa a lui Crin si ai lui. Cuiul lui Pepelea pe care au vrut sa-l planteze liberalii, adica pe Iohanis, n-a fost acceptat, mai ales ca pregatirile de atata vreme erau incheiate. Trufas ca intotdeauna, partidul lui Ponta face legea, asa cum crede ca poate. Ca sa faca totul perfect, a ajutat PNL sa se sparga si el. Tariceanu - David si nataraul de Stroe (mare surpriza! mare surpriza!) dezvolta in aceste zile o alta formatie care chiar il va da gata pe Crinisor cel cu odihnitor somnisor. Cand a avut ocazia, acesta din urma l-a facut ministru pe Cristi David, sa-l rupa de Tariceanu dar iata, nu i-a mers.
Ce se va intampla dupa marea iubire (homo) in marea balacareala:
a) La nivelul tarii va iesi clar in evidenta inteligenta lui Antonescu, dar nu si orientarea sa spre ajutoare. Antena 3 il mai lasa pe Basescu si il toaca marunt pe liberal. Si nu-l vad invingator!
Stiind bine naravurile pesediste, inca de cand au semnat si insemnat alianta, am spus in aceasta gazeta ca Antonescu nu va ajunge prese-dinte. Tot aici am consemnat soarele cu dinti, PSD care stralumineaza politica romaneasca, o organizare care stie sa taie capete. Nu? Cate capete a scurtat maretul Stefan sa domneasca 47 de ani, ehei! Deci sa se mentina colosul politic romanesc are nevoie de jertfe nerecunoscute.
Tot la acest nivel: va fi din rau in mai rau ca nu vor putea fi votate unele legi, nu vor putea fi aplicate unele masuri. Circul mediatic va fi insa cu totul interesant.
b) La nivel local.
1. In prima etapa vor mai fi pastrati in functii locale destui liberali care sa asigure linistea. Cand pica ordinul de sus astia zboara; si asta pana in campania prezidentiala!
2. Ei, de-acum expresii piparate, acuze, jigodenii. Parca era prea liniste. Nu va fi tare zdruncinata din cauza celor doi frati cu afaceri comune desi acum sar cu barda pana-n luna! Niste reclamatii, pari, delatiuni ale unor anonimi vor fi la ordinea zilei. Daca tot ar fi justitia libera si independenta.
3. Vor calca repede niste parliti, lipitori de afise care-au urcat in posturi nevisate. Nu-l vad rezistand pe viceprimar de Iasi Danga, pe vicele Consiliului judetean de Vaslui - Bichinet si nici pe multi viceprimari liberali. Numai ca multi, foarte multi vor juca la doua capete, ba chiar dau imediat adeziuni la PSD. Daca aia din parlament fac destule invarteli, de ce nu s-ar invarti si ei ca nu-s chiar prosti!
Despre balacareala din politichie am mai scris. Asa ca e de asteptat sa vedem cat acid si alte otravuri vor varsa cei izgoniti. La cat au fost de prieteni, nu se poate sa nu fie vrajba in valuri. Macar pana in noiembrie si… cat tine valabilitatea proverbului.
[ add comment ] ( 31 views )
Intr-un numar trecut consemnam sarcina de VECTOR CULTURAL al ziarului Meridianul (aparut in 1996) caruia atatia ani, nu i-a lipsit pagina literar - culturala. Din ce cunoastem, este saptamanalul cu cea mai lunga aparitie din toate timpurile.
De ani buni afirm ca acest DOCUMENT SCRIS REZUMATIV, reprezinta Curentul Cultural - Informational Vasluian in etapele sale valoroase si valorificabile si pe creatorii care s-au impus apoi, si prin cat sprijin le-am putut oferi. Fie si cateva sute (dar sunt... mii) de cititori si tot reprezinta un procent mult mai mare decat cei care consulta revistele de profil. E drept, calitatea cititorilor e doar de oameni obisnuiti (dar multi...).
Pana joia urmatoare, continuam ZILELE MERIDIANULUI, cu increderea ca realizam ceva mai deosebit in piata cultural - spirituala:
- Marti, 25 februarie 2014, ora 11:00 (ne) reunim la Liceul ,,Alexandru Vlahuta” Podu - Turcului un numar de scriitori din Bacau si Vaslui intr-un simpozion interjudetean ,,Actualitatea poeziei in societate”. Vor fi prezenti de la Bacau Dumitru Braneanu si redactorul sef al Revistei ,,PLUMB” Nelu Prajisteanu, Mihaela Babusanu Amalanci, Gheorghe Neagu si redactori de la Desteptarea; de la Vaslui Val Andreescu, Simion Bogdanescu, Dumitru V. Marin, Gruia Novac, respectiv redactorii Meridianului.
- Miercuri, 26 februarie 2014, incepand cu ora 12:00, la Barnova, judetul Iasi (Caminul cultural) dezbatem ,,Actualitatea poeziei in contemporaneitate” cu poeti din Iasi si din Vaslui. Academia de Umor ,,Pastorel” condusa de comandorul Mihai Batog-Bujenita va fi prezent(a), Emilian Marcu, Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, Nicolae Stancu iar de la Vaslui noi doi si-un Ioan Hodas.
- Joi, (sau vineri 28 februarie 2014) ne vom afla la Falciu. Sarbatorim un deputat drag noua, dezbatem aceeasi tema, provocam evenimentul cultural la Caminul cultural din Falciu. Scriitori din judetul Vaslui si Galati (care n-au confirmat inca). Toti scriitorii vor dona carti.
Dupa cum se vede, o saptamana plina, mai ales ca miercuri trebuie sa va pregatim ziarul de fata.
Prin titlu am vrut sa va atragem atentia ca NOI, cei activi avem zile pline si grele, dar putem vorbi si despre ce nu se face din comoditate, prostie sau neglijenta. Spre exemplu, in Moldova n-a existat anul acesta batalia cu zapada, dar noi am filmat ulite in care n-a calcat vreun utilaj sa le inlesneasca unor amarati deplasarea catre sufletul comunei.
Daca-i luam in seama, niste politicieni incearca sa ne faca noua celor de rand zilele grele prin instabilitate politica si ,,batalii” sterile. Bine ca viata economica mai merge, ca bursa functioneaza, ca avem primari intreprinzatori. Parca fara Gelu Ciorava (Podu - Turcului), Gheorghe Cazacu (Barnova) sau Neculai Moraru (Falciu) ne-am putea misca natural si eficient? Constantin Cernescu (Harlau) si Constantin Chirila (Prisacani) au devein deja simboluri.
Zilele de munca grea abia ca vor urma, prin martie, cand trebuie sa aruncam bobul sub zapada. Acum ne straduim sa aruncam bobul spiritual pe unde ne ducem. Facem si nu stricam!
Trebuie sa va mai spunem ca peregrinam prin multe localitati din cele 3 judete Iasi - Vaslui - Bacau. Constatam cu mult regret ca starea prietenilor nostri primarii, nu e cea mai… activa. Unii nu-si gasesc rostul functiei si fara fonduri alocate par tepeni!
Am calcat intr-o primarie de 11 ori si nici vorba de primar! Destui lucreaza doar cateva ore intr-o zi si cel mult 4 zile pe saptamana.
Nu va temeti, ca o sa-i cam imboldim si noi sa iasa la treaba, stiut fiindca numai puturosul nu-si gaseste ceva de facut!
Ca intotdeauna optimisti, sa speram numai in bine desi valvataia de la Kiev, care inseamna razboi si pericol la granita, sa se potoleasca si noi sa ne cautam de treaba noastra. Oricum, ca sa facem analize politice, mi se pare fara rost!
Tot la munca noastra... oricate zile grele ar fi!
[ add comment ] ( 28 views )