,,Firisoarele de aur puse in stema tarii de mari personalitati plecate de pe aici (Emil Racovita, Nicolae Milescu Spatarul, Gheorghe Vranceanu etc.) n-au insemnat nici atunci, nici acum existenta fizica sau spirituala in acest perimetru ca astfel sa aiba aureola de model. Adesea cei plecati au fost bun plecati si n-au mai avut legatura cu realitatea locala.
Cand Petru Necula si Mihai Ciobanu cutezau o ,,evocare si reafirmare mare a valorilor spirituale vasluiene in Dictionarul personalitatilor vasluiene, Vaslui, 2001, 176 pag., deschideau drumul si altora pentru relevarea marturiilor pilduitoare pentru cei care mereu vin. Prof. Ioan Baban aduce in atentia intr-alt dictionar alte cateva sute de nume din spatiul romanesc dar care fie s-au nascut, fie au activat un timp prin zona.
Desigur, stralucirea nationala e mai atractiva.
Dar:
a) Se face o nedreptate truditorilor pe aceste locuri care 1) au opera, adesea prost difuzata sau analizata, ba chiar sabotata; 2) au INFLUENTA necesara promovarii valorilor (inclusiv personale) prin functie, reviste, ziare, posturi tv, radio. Evident, nu numai cultural sociala ci si de promovare; 3) prezenta in Agora deci nu numai AICI, dar conteaza sa fie ACUM.
b) Avem in vedere statutul special al celor odata dusi si tot dusi. Au plecat de pe aici, dar cat au folosit dupa ei, cei ramasi? Desigur, spinoasa problema !
c) Influenta actualelor valori e reala? Scriitoarea Maria Cozma stabilita la Paris, ing. Sergius Marin din Canada s.a., cat conteaza in ,,competitie cu Lucian Vasiliu (n. la Puiesti), Vicentiu Donose (^), matematicianul Radu Miron (Iasi), Elvira Sorohan (prof. univ. Iasi), C. D. Zeletin (Bucuresti) si multi altii.
Se observa foarte clar ruptura intre generatii, optiunile liceenilor si studentilor mergand catre profesii pragmatice (banul ochiul...) si nicicum umanioare.
Cand mai descoperim cate un aspirant la bunavointa muzelor, jubilam de bucurie. Ne intrebam mereu pe unde mai sunt ,,urmasii nostri, adica cei care sa preia stafeta de la aceasta generatie activa, dar inspre varsta a-3-a. Daca-i luam numai pe cei nascuti in actualul judet, e bine?
Dar daca-i asimilam si pe cei care produc, imbogatesc spiritualitatea in alte zone? Castigam... ce? Apar straluciri pentru locuri uitate de Dumnezeu cu valoare diamantifera? ~mping ei viata in complezitatea ei, cea de aici, ceva mai catre lumina?
Desigur, ne agatam ca de fructe implinite de exemple luminoase din spatialitate nationala. Din nou intrebarile: ce ne foloseste, cat, cui, cand...?
Cele 183 de carti # titluri din expozitia de pe 25 octombrie 2013 in ,,Omagiu Cartii Vasluiene, revistele (putine si costelive), scriitorii (41) si alte personalitati in cadrul acestui Simpozion National sunt, absolut de necontestat, realitati palpabile. In virtutea acestui fapt (nu vorbe) continuam sa credem in Curentul Cultural Informational.
Trebuie insa, ,,sa vedem drumul de pana aici al creatorilor afirmati, adica mediul si momentul. (va urma)
[ add comment ] ( 30 views )
- Formidabil. N-am cuvinte sa exprim entuziasmul meu (Avram D. Tudosie).
- Manifestarea pe deplin organizata si realizata, exprimand si capacitatea promotorului D. V. Marin si valoarea creatorilor vasluieni. Prezenta tineretului, incurajatoare (Dumitru Braneanu Bacau).
- Ati reunit valori, ati demonstrat cu oameni, opere, reviste si public asistent evolutia fara precedent a culturii vasluiene, deci existenta Curentului Cultural Informational Vasluian (Mihaela Babusanu Amalanci Bacau).
- Ma intreb, oare cati ar mai putea face asta? (Mihai Apostu Vaslui).
- Desi-mi trebuia si mie mai mult timp, m-am conformat intrand in desfasuratorul dumneavoastra. Am fost incantat de valoare, opere, material uman si creator, de organizare, de prietenie. Felicitari ! (prof. dr. Alexandru Ionescu Bucuresti).
- Si ce-as mai fi citit vreo cateva poezii ! (Petrus Andrei).
- Nu va flatez dar ce-am vazut, depaseste ce credeam ca puteti face. Uimirea mi-o voi exprima si in scris. Sa va vedem la urmatoarele editii (Emilian Marcu Iasi).
- A fost o initiativa indrazneata; ma bucur ca v-am ajutat si noi un pic. (Valeriu Caragata - Vaslui).
- Nu ne-ati dat si noua cuvantul (Simion Bogdanescu). Ba, da, adaugam noi.
- E cam greu de demonstrat CURENTUL CULTURAL INFORMATIONAL VASLUIAN, pentru ca atunci fiecare judet are asa ceva, si pe tara la fel. Mii si mii de carti, mii de autori, din mii de localitati. Cum sa argumentam asertiunea noastra? Dincolo de orice, insa, efervescenta fara precedent a miscarii literar culturale si informatizate e clara si de necontestat. De aici deriva orice argument: exista chiar daca nu are prea bine definit actul de identitate (studiu teoretic lamuritor). Cine-i mai important ca personalitate, ce opera se impune si care alcatuieste muntele de maculatura pe care sade OPERA MAGNA necesara tarii si omenirii, sper sa fie curand clarificata ca idei calausitoare.
Pe scurt: scriem, ne afirmam, deci EXISTAM, indiferent de denumire sau recunoastere publica sau pe net. Si mai e ceva clar: n-am facut destul, chiar pentru noi insine, creatorii locali (D.V. Marin).
[ add comment ] ( 30 views )
SA INTELEGEM:
Uneori avem revelatia ca realizarea unui important act social cultural ca cel de vineri, 25 octombrie 2013 este un pic mai presus decat s-ar organiza cu fonduri substantiale de institutiile abilitate ale statului si cu rezultate minore; vineri a fost cu adevarat:
1. O expozitie de carte de 183 volume ale autorilor prezenti sau care au transmis mesaje (total 63). A existat si carte rara si foarte rara (se vede in fotografii).
2. Mobilizare excelenta a creatorilor literari, dar si in caricatura, muzica, spectacol. Am numarat 41 de scriitori vasluieni dintre care n-a lipsit Gruia Novac, Simion Bogdanescu, Petrus Andrei, Oltea Gramaticu, Timona Balmus, (Barlad), Costin Clit, Vicu Merlan, Avi Tudosie, Aura Dan, Aurel Cehan, Constantin Donose (Husi), Mihai Apostu, Gelu Voicu Bichinet, Daniel Grosu, Val Andreescu, Dan Ravaru, Nicolae Ionescu, Valeriu Lupu si doamna Valentina, Ioan Mititelu si alta foarte buna parte din floarea creativitatii vasluiene.
3. Participarea unor adevarate personalitati din tara printre care prof. dr. Alexandru Ionescu (aproximativ 70 de carti) Bucuresti, Dumitru Braneanu, Mihaela Babusanu Amalanci si directoru de la ,,Plumb, Ioan Prajisteanu Bacau, Emilian Marcu (ce impresie puternica a lasat!), Mihai Batog Bujenita (incantator comandorul de la ,,Pastorel) si Ionut Horeanu - Iasi.
4. Au trimis mesaje: Mircea Colosenco, Emil Constantinescu, Mihai Miron, din Bucuresti, Calistrat Costin din Bacau, Stefan Boboc din Iasi s.a.
5. Au avut prestatie aleasa, Valeriu Lupu, Alexandru Ionescu, Gabriela Cretu, Petrus Andrei (ce mare poet e acest profesor), Mihai Apostu, Dan Ravaru s.a. s.a.
Peste 2 ore de etalare a personalitatii si operei fiecaruia, cu multe aplauze. Un cuvant aparte a rostit Gruia Novac... Multumesc tuturor, pentru ca toti au recunoscut meritul actiunii pentru subsemnatul.
6. Si turul orasului a fost interesant pentru toti participantii, dintre care unii au vazut pentru prima data Monumentul lui Penes Curcanul desi el strajuieste imaginatia noastra din 1934.
S-A DEMONSTRAT, direct (adica vazut), indirect (recunoastere sau negare) si expozitional:
a) Existenta (fizica) a unui mare numar de autori (am inventariat 163), a unui numar impresionant de opere (peste 300), ba chiar si a unor reviste de profil ca Ecouri Literare, Onyx, Elanul, Est, Lohanul, Meridianul s.a. Nu s-a prea discutat despre ,,ideologia Curentului Cultural Informational, cu exceptia doctorului Valeriu Lupu care-l plaseaza in protocronism. Au fost faptele.
b) Ziceti-i cum va place, dar emulatia asta din ultimele decenii, cu rezultatele ei VIZIBILE si prin Omagiu Cartii Vasluiene, este unica si cred, irepetabila. Acum ne indreptam spre noi forme de cultura si culturalizare, cu totul altfel, comparabile cu... Galaxia Guttemberg.
Permiteti-mi sa cred ca in contextul national, avem si noi importante cuvinte de spus; inca nu indeajuns de cunoscute.
c) Sunt si destule ecouri in strainatate!
d) Daca noi, cei de aici, cei care impingem vagonul cultural pe sinele istoriei, nu afirmam raspicat ca existam... cine s-o faca?
,,Istoria va face si va drege. Nimic, absolut nimic, nu va mai fi in conditiile globalizarii, a atentatului indelungat la limba romana, a lipsei oricarei incurajari sau directionari a scrisului romanesc! Chestia cu istoria care va face dreptate si va cerne valorile, e o mare prostie!
Dat fiind ca s-a adus Omagiu Cartii Vasluiene, ca s-a demonstrat forta creativitatii locale (e numai localism creator?) ca mai toata lumea a fost impresionata de organizare (inclusiv concertul ,,Rotariei) si valoare nu poate fi decat multumitor. Chiar si pentru cei peste 100 de elevi.
Nu pot decat sa (va) multumesc, din inima, TUTUROR!
[ add comment ] ( 34 views )
Care poate fi cel de vineri, 25 octombrie 2013 sau cel care se tot indeparteaza ca linia orizontului.
Mai intai, vineri: cam stiu cati scriitori, oficiali, elevi sau alte personae interesate vor participa la eveniment. E bine ! Am pregatit un program pentru minte, inima, literatura, divertisment. Dat fiind ca am obtinut sprijin si de la Consiliul judetean, sper ca intreg programul sa fie intocmai realizat. Se detaseaza Simpozionul national ,,Curentul Cultural Informational vasluian incepand cu ora 13:00, precedat de o expozitie de carte, incepand cu ora 10:00. Rotaria va sustine un program dupa ora 14:30, dar fiecare participant va incerca sa-si sustina propria partitura (in cel mult 3 minute) dupa principiul uite omul, uite opera.
Sa nu se inteleaga cumva ca e simpla lansare de carti pentru ca, in esenta, participarea unui atat de mare numar de creatori locali sau din afara judetului e foarte greu de realizat si cu siguranta va ramane unica in istoria culturala locala, pentru ca indraznim sa provocam o lume diversa, cu tot felul de ambitii, comportamente si capacitati, cu rare disponibilitati de timp.
Esenta:
Incercam ca cei prezenti sa socializeze (nu-mi place deloc termenul) si sa prezentam exemple pentru lumea scolara, elevi de la licee si scoli vasluiene fiindu-ne musafirii...
Numarul special al ,,Meridianului, cel de astazi, va fi distribuit gratuit, sperand ca va trezi interes si mai ales discutii, multe discutii din care sa sara scanteia creatiei, a bataliei cu cuvantul !
Va avertizez ca nu va avea caracter politic desi am invitat si politicieni si dau ca exemplu pe doamna senator Gabriela Cretu, care are cateva carti de valoare, Corneliu Bichinet si multi altii. Cei anuntati in program vor fi autorii care cuteaza sa se expuna publicului !
Nadejdile mele de azi sunt legate de asigurarea confortului spiritual si personal pentru fiecare, drept care alte pareri... pe maine.
Legat de maine, cel din viitor:
Dupa cum vedeti si din materialele publicate alaturi, parerile sunt impartite, dar indeobste se recunoaste ca ,,explozia literar stiintifica si culturala din aceste decenii, in acest judet e cat se poate de reala si benefica. Cartile exista, scriitorii exista, ideologie (nu prea era nici nevoie), revista consacrata Curentului... nu prea rezista (cu cateva incercari).
Va avertizez ca vor fi sigur, surprize placute pentru dumneavoastra orideunde veti fi. Speram sa ne imbogatim mintea si la situl de pe langa biserica Sfantul Ioan, si la Muzeul judetean, si la Mausoleul Penes Curcanul.
Pana la urma, reusita (la care speram) maine se leaga de ce vom constata peste catva timp ca un numar atat de mic de oameni inmanuncheaza - cristalizeaza un monument spiritual care nu va fi recunoscut daca noi, cei de azi, nu-i cerem dreptul de existenta si valoare. Complexul de manifestari de pe 25 octombrie ar putea fi un certificat pentru alte timpuri.
Insist asupra punctualitatii pentru ca avem mare concentrare de spirit si daca nu se degajeaza... ies critici !
Va invit: veniti cu toata increderea, nu musca, nu sangereaza, nu dauneaza !
Pana la urma, e manifestarea dumneavoastra pentru dumneavoastra. La buna vedere !
[ add comment ] ( 34 views )
Sunt zile in care trebuie sa multumim cuiva, Celui de sus, ca putem respira, ca ne doare cate ceva, dar ne miscam, in sfarsit, ca traim!
Asta ca suntem bine crescuti si multumim gospodinei pentru masa si trebuie sa ne multumim noua macar, pentru rezultatele muncii cu succes. Cand putem, o facem si cu banul...
Vedeti, in esenta, vreau sa scriu de satisfactia de a trai... si, cum fara munca nu se poate, de a munci. Omul fara ocupatie e gata de moarte. De ce atata munca? Pentru ca altfel nu se poate, sensul intregii existente este dragostea si roadele muncii.
Omagiu cartii vasluiene de pe 25 octombrie 2013 ar fi incercarea de a atrage atentia ca si aici sunt creatori de mare valoare care nu si-au gasit recunoasterea dintre cei de foarte sus, descoperiti candva de alti foarte de sus.
Ani de zile am afirmat ca pentru lumea dimprejur sunt importanti acei care imping vagonul social cultural pe sinele istoriei aici, subliniez aici unde activeaza si disemineaza elemente de valoare nationala chiar daca sunt doar aspecte ale localismului creator. Intr-o suma nationala pot fi mai putin relevante dar dintr-o emulatie remarcabila e imposibil sa nu fie cineva de inaltimea spirituala a unui neam.
Am lansat o ACTIUNE de recunoastere a valorilor noastre intitulata astfel dar convocandu-i si pe muzicieni (domnule Marcel Iorga, astept materialul), artisti plastici, chiar interpreti mai mari si mai... putin compozitori (!?)
Dintre zecile de discutii, cineva mi-a reprosat ca umblu dupa glorie cu ce fac. Raspund: nu umblu, pentru ca o am! Le mai trebuie vreo 3 vieti unora sa faca atat cat am reusit eu! Si ce urmeaza, sper ca urmeaza, o alta dezlantuire creativa care nu poate fi decat in spatiul si timpul ,,de azi si de maine! Ne trebuie actiune chiar daca cineva crede... alte bazdaganii!
Ce estimez ca va fi vineri, 25 octombrie 2013:
a) Prezenta unui numar mare, mare de creatori sau personalitati locale. Ecce homo ecce sua opera e cel dintai castig pentru cine vede, aude, judeca.
b) Buchet si esente umane si de personalitate (individualitate)! Din cate-i cunosc eu pe unii, ar fi careva sa vina sa vada, sa-si rasuceasca nasul si sa carteasca. Ei, si?
c) Comunicare (sincronic si diacronic), adica intre creatori (observati nu numai partea scrisa) si intre acestia si lumea tanara scolara.
d) Pentru elevi, modele si exemple care sa-i ajute sa se orienteze in viata.
e) Manifestare culturala ampla, unica.
In conditiile in care insasi limba romana e in stare de asediu (cu totul distructiv), noi indemnam la lupta cu cuvantul pentru a gasi drumul altei existente a acestui principal stalp al devenirii noastre istorice.
Avem nevoie de ,,batausi cu cuvantul pentru ca momentul din timp pe care il parcurgem inseamna cumpana din care vom iesi ingenunchiati! Nu-i aceeasi treaba ca pe vremea turcilor, ci mai degraba in cea a romanilor care au desfiintat Dacia (atunci in sute, azi in cateva zeci de ani).
Asa ca AZI, e inca un timp pe care trebuie sa-l omagiem ca-l traim!
Ca putem sa fim noi insine.
Va astept vineri, pe 25 octombrie 2013, incepand cu ora 10:00.
[ add comment ] ( 32 views )