ALBINELE MOR; S.O.S. - Apicultura 
Pur si simplu, e de necrezut ce se intampla in apicultura. Clar: NE MOR ALBINELE, deci, mii si mii de familii de albine dispar, urmare a unei boli... neclare. Si cativa tampiti de prin presa scriu sau spun pe posturi tv ca aici (in acest domeniu) e castigul de pe lume.
AFIRM TRANSANT: exista o boala neidentificata la albine. Nimeni nu vorbeste despre ea, nimeni nu da vreun fel de medicatie si nu se gaseste nicaieri ceva care sa opreasca fenomenul. In ordine:
a) Anul trecut a fost secetos si cu rezultate negative infioratoare in apicultura, unde salcamul a fost slab (3-5 kg de familie), la tei nu a fost nicaieri productie (eu am avut stupi in cinci locuri diferite si n-am scos vreun gram), la floarea soarelui nu mai este cules (mutatie genetica la aceasta cultura). Sa scot hrana, am fost in pastoral langa Braila, de unde, cred, m-am intors cu boala. Dovada ca cele de la Balteni pe care nu le-am deplasat, sunt sanatoase si productive.
b) Si atata lume a cumparat ,,de la nemti” sirop de zahar tratat. Albinele au depus un fel de miere foarte alba dar... au inceput sa fie din ce in ce mai putine. Am observat destul de tarziu efectul acesta de micsorare a perioadei de viata si respectiv ponta scazuta a matcilor. Nenorocirea poate vine si de aici. Sau chiar de la zahar, pentru ca nici acesta nu mai e dulce ca cel de acum 15-20 de ani. Ma rog, prelucrat.
c) Iarna care a trecut a fost foarte neprielnica pentru ca n-au existat zile pentru zboruri de curatire. Nici turtele de miere n-au prea fost luate, in primavara.
d) Am hranit familiile cu MIERE. De la ele, le-am tratat cu Varachet, Mavrirol pentru daunatori. Dar in loc sa se dezvolte, familiile au inceput sa piara.
e) Chiar dupa salcam, cand s-a inregistrat un reviriment de vreo 15 zile, ne-am trezit cu faguri plini dar musca a disparut. Procesul continua - accelerat!
Semnalmente: matcile au depus impresionant de mult. Ramele sunt batute cu puiet capacit, usor rosiatic (ca la familii asfixiate) dar parasite de albine. Un stup care acum o saptamana exploda de albine, ieri nu mai avea decat doar cateva sute intr-un colt.
Albinele nu mai stau pe faguri si nu hranesc matca.
Acolo unde mai sunt albine, se observa pe fundul stupului sacii albi (albi, nu sidefii) cu larvele care mai fac miscari agonice. E o tragedie sa vezi continuarea: din ce in ce mai putine si in cateva zile nu mai ramane niciuna!
Reiau: nimeni, ,,nu stie nimic”; la analize nu ies cauzele, nu se gasesc medicamente, medicii nu pot spune nimic.
Din informatiile noastre au disparut peste 20.000 de familii de albine numai in judetul Vaslui, dar si la Iasi sunt pierderi.
S.O.S.!
Ajutati apicultura romaneasca!


[ add comment ] ( 35 views )

<<First <Back | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | Next> Last>>