BABAN-MARIN-PRACSIU 
Miercuri, 8 iulie 2009, la 10 fix a inceput lansarea a doua carti, "Proprietarul de timp" si "Transcendenta morilor de vant" (Iasi, Pim, 2009) ale poetului, criticului, prozatorului si mai ales profesorului Ioan Baban. Atmosfera selecta, organizare ireprosabila... emotii... inalte. Prietenul meu de o viata, "Ion al meu", trona ca un patriarh, cu degetele tremurand de emotie, alaturi de Theodor Pracsiu, critic literar, eseist, teatrolog, mare jurnalist (si profesor - profesor) si Gelutu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene, ca amfitrion cu tot spiritual activ necesar pentru reusita. M-am considerat privilegiat cand am luat loc in mijlocul audientei, dupa ce Doamnele din Institutie m-au "familiarizat". Actiune culturala adevarata, felicitari ! L-am ascultat pe Teo Pracsiu, in cel mai lung cuvant al sau, din vreo adunare, de cand il cunosc. Consideratii valorice si valorizante, expresie elevata, lauda masurata. Si nici nu se putea vorbi putin despre Ioan cu numeroasele sale volume dintre care, efigia, Dictionarul personalitatilor vasluiene intitulat "Univers literar vasluian" (2008). Mi-am ascultat si gandurile mele legate de cartea - gata "MERIDIANUL" — axa culturala, lovit de necesitatea ierarhizarilor.
Am auzit si ceva poezie in lectura autorului. Vibra omul asta ca o struna de vioara si i-am strigat sa-si lase emotiile mai pe-acasa. A marturisit, mahnit, ca ocupatia scriitoriceasca e azi o marfa proasta si paguboasa, autorul aduna banii cum poate, plateste editura care-i vinde lui cartile si el le da gratuit cu autografe! Stiu mai bine ca oricine ca asa este. Dar, EL, OMUL, are ceva de spus lumii, celor care vin, celor care vor trebui sa traiasca si... spiritual.
M-a incitat Gelutu, pardon, domnul director Gelu Voicu Bichinet, alt om de suflet si de toata isprava ca si fratele sau Cornel, sa zic ceva. Si-am zis:
"Am venit sa-l vad pe prietenul meu de decenii, cu care odinioara am alergat sa facem festivaluri si mari actiuni culturale ca festivalul Umorului si cel al Fanfarelor (nici azi nu mi-a dat caciula pierduta... ?!?) cu care am fost mereu in competitie didactica si spiritual — editoriala, absolut stimulativa. Asadar pe Ion al meu, desi mai este Ion al vostru, Ion al nostru, ba si Ion al lui Ion Baban (ce familie frumoasa si numeroasa cu Doamna Elena !). Pe Ion al meu il iubesc nemasurat dintotdeauna si desi a erupt editorial doar de 11 ani, il felicit pentru onestitatea lui, pentru realizarile de pana acum si cele din viitor.
Valoarea unui om este data de OPERA SI AVERE, dar mai ales CE FACE, din CE ESTE. Ion al meu ESTE un mare creator; acesta ! Restul e al dumneavoastra."
Dupa alte discutii, legate si de parerile despre prezenta noastra acolo si in spatiul zonal cultural — informational si, dupa microconcertul Elisabetei Furtuna (nepoata, foarte talentata), am adaugat: "Desi multi dintre dumneavoastra v-ati plans ca veti fi schimbati (din functii) sau veti pleca; va instiintez ca trioul Baban — Marin — Pracsiu am hotarat sa ramanem si dupa ce n-om mai fi.
Macar un timp.
Daca-i includem si pe Teo Codreanu, Gheorghe Pricop, Mircea Ciubotaru, trioul Baban — Marin — Pracsiu intra ca reprezentativitate, in primii 5 ?
Manifestarea culturala de la Biblioteca Judeteana Vaslui ar putea fi inceputul unei lungi perioade din care sa extragem cat mai multe valori — modele pe plan zonal, si posibili candidati pentru selectia nationala din Dictionare (eu sunt deja in Dictionarul etnologilor si Dictionarul presei din toate timpurile) si opere de sinteza. Indiferent cine le va face !
Dar... oare cat cuprinde Biblioteca Judeteana macar din opera celor trei ?
Felicitari, Ioane, iar pe dumneavoastra va asiguram ca mai avem destule de spus".


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>