URMARIRE… CRIZA… FALIMENT! 
M-au vizitat, intr-o urmarire penala, doi comisari de politie, tineri, foarte bine educati si politisti adevarati. Mi-au placut pentru atitudinea si profesionalismul lor pentru care merita toata pretuirea (le-am dat si cate o carte cu autograf).
Nu mi-a placut insa, obiectul cercetarii lor: dosar penal pentru un tanar intreprinzator care a dat faliment, dupa ce a incercat sa realizeze o fabrica de mobila care a dat de munca la aproape 100 de salariati din Vaslui. Din pacate cunosc acest caz dar (si) alte cateva sute de intreprinzatori de diverse varste care ,,si-au inchis afacerile” adica au ramas muritori de foame, dupa un stres inimaginabil, dupa riscuri teribile care au dus si la destramarea familiilor.
Nu pot lua apararea nimanui, dar nu pot a nu observa ca sute si sute de firme s-au desfiintat in ultima perioada, deci mii de oameni din judetele Iasi si Vaslui au ramas fara slujbe. Prin consecinte, hrana putina sau de loc, hoti mai multi, jigodii in inmultire, disperare mai generalizata.
Nu stiu din al cui interes se acrediteaza ideea ca falimentele s-ar datora patronilor tare naraviti la pacanele sau la jocuri de noroc. Iarasi, nu pot pune mana in foc, dar sa pierzi 300 de milioane intr-o seara cand stii ca a doua zi trebuie sa dai salariile, iarasi nu cred; pentru ca nu inconstientii s-au apucat de afaceri ci, de regula, cei care au ceva in cap si, eventual, ceva in buzunar.
,,Lumea” micilor afaceri despre care scriu, nu e nicicum a teroristilor, drogatilor, hotomanilor ci se leaga de o nadejde si nu se bazeaza pe noroc ci pe MUNCA! E sectorul cu cele mai mari sperante din toata populatia Romaniei. Copiii astia maturizati devreme ne pot descalci cai de reusita sociala. Ei vad munca aici si nu ,,peste” si inca mai vorbesc limba romana (cu termeni tehnici destui, dar, inca limba romana).
Politistii isi fac datoria conform legilor statului. Dar ei pot infunda un impatimit al muncii, nu un golan ca Bogdan Calin din Barlad care a tocat peste 3 miliarde lei la pacanele. Ei, politistii adevarati pot face departajarea intre hoti, tepari, jigodii si intreprinzatorii ajunsi la faliment. De ce? Pai, nu sistemul si darile impuse (observati cate impozite noi si mai mari?), la care se adauga fiscul nemilos, nu fac astazi cele mai grele zile pentru toti? Asemenea greutati pe umerii populatiei n-au mai fost de la al Doilea Razboi Mondial incoace, pentru ca atunci sovieticii ne executau pentru datorii de razboi iar statul de azi pentru sumele ,,exportate” in Elvetia, Cipru, Panama etc. de catre marii spoliatori ai tarii. Cinstit, n-a avut de unde (avea) atatia bani nici un deponent in strainatate. Iar statul nostru cel drag e la mana clientelei, criza fiind pentru cei multi si necajiti. Printre ei si micii intreprinzatori: ,,camatarii, impozitele si criza ne-au nenorocit”, imi declara un fost mare intreprinzator care acum nu are cu ce sa-si creasca cei doi copii si nu gaseste serviciu.
Falimentul este spectrul de viitor cativa ani buni! Scapa cine poate, adica cine pleaca peste hotare, cine mai fenteaza ,,organele”, cine fura si cine nu-si pierde speranta in binele de maine, traind prost astazi.
Urmaririle politienesti, fiscale si ale creditorilor (si debitorilor) vor fi la ordinea zilelor ... grele care urmeaza! {i nu e, nicicum, totul!
Mai vine alta aflatoxina, boala puilor nebuni, vreo brauloza si... ce mai dauneaza poporului roman. O fi criza peste tot dar mai mare ponos aici sa fie. (Cat de bine se potrivea neutralitatea Romaniei!)
Anul celor 4 calamitati (2012) are efecte destule in cel care urmeaza chiar daca nu avem tot felul de alegeri sau referendum. Avem in schimb, o clasa politica organizata bine care stie sa faca afaceri cu si pe banii statului si pe termen lung. De fisc, de moarte (si acum), de politisti nu te poate scapa nimeni!
*
Din nou multumiri domnului Vasilian Dobos pentru prefata dumisale la volumul ,,Editoriale valabile din vremuri regretabile”.


[ add comment ] ( 38 views )

<<First <Back | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | Next> Last>>