AN XIII 

Pentru cine nu stie, un an de aparitie in presa e cel calendaristic, chiar daca a aparut o luna sau o saptamana.
Am considerat an I al aparitiei 1996 si, desi, au aparut cateva numere si in 1997, am trecut anul II, pe 2000, cand MERIDIANUL si-a facut re-aparitia, incepand cu Buna Vestire, 22 - 25 martie. Anul 2011 este al 13-lea de aparitie a acestui saptamanal, fost bisaptamanal si cotidian.
In toti acesti ani, principalul sau merit este acela de document SCRIS, cronica si martor la principalele evenimente ale timpului reflectate mai amplu in TV.V. sau Unison Radio. A fost si este AXA stabila in cadrul Curentului Cultural - Informational din judetul Vaslui de dupa Revolutie.
Ziarul acesta cu circa 1000 de cititori stabili (de ani buni) a publicat tot ce a fost valoros, ba, si nevaloros in cadrul localismului creator din arealul mentionat, incepand cu academicienii Eugen Simion, Mihai Cimpoi, mari oameni de cultura, cercetatori, inventatori etc., ca prof. dr. Mihai Miron, Alexandru Mironov, Sergiu Andon s.a., din judet incepand cu dr. ing. Avram D. Tudosie, prof. dr. Theodor Codreanu, multi alti profesori si cercetatori cu doctorate, ca sa nu ne "racim" condeiul cu politicieni.
Pagina culturala mentinuta tot atatia ani (si prin osardia poetului Val Andreescu) a insemnat "cartografierea" oricarui aspect creativ cultural si incurajarea celor aproximativ 150 de autori cu realizari de peste 300 de volume (si alte vreo 63 de publicatii locale).
Ziarul acesta reprezinta si Uniunea Ziaristilor Profesionisti, care i-a conferit locul I pe tara, doi ani consecutiv (saptamanale), reprezentat in judet de un filolog si etnograf, doctor in stiinte, care, la randul lui a atras colaboratori de mare valoare ca, prof. dr. Nicolae Ionescu, teatrologul Theodor Pracsiu, {tefan Boboc Pungesteanu, poetul Lucian Vasiliu s.a., s.a.
In paginile sale au consemnat cate ceva (de la zero la infinit) multi ziaristi adevarati dar si nulitati in domeniu, care si-au incercat norocul. Poeti ca Mihai Apostu, Adina Huiban, Simion Bogdanescu, Val Andreescu vor tot ramane in istoria culturala a locului.
Sa tot fie peste 500, incepand din 1990 incoace, deci, si la TV.V. ori Unison Radio.
L-am rugat pe Gelu Bichinet sa cerceteze daca a mai existat vreodata pe aici alta publicatie cu acest nume. Mi-a comunicat ca doar la Craiova (1934), la Timisoara (din 2000), la Bucuresti (adica, cel cu care am impartit anii 1996 - 1997, condus de Ion Marin) si Meridianul romanesc (in strainatate) ar mai fi.
Desigur, ca aflarea unui nume potrivit nu e un cine stie ce merit (desi, niste jigodii de balegar spun ca foita lor ar fi fondata in 1910 … ce infractori … !, cand neam de neamul lor nu exista !) Dar nu lipseste meritul de a fi cel mai longeviv saptamanal din istoria presei moldovene ! Consemnat si in Dictionarul presei romanesti din toate timpurile.
Un mare camiloi politic din judet zicea ca aniversam 20 de ani TV.V. sa ne dam mari, asa ca nici cu 13 ani la ziar n-am avea motive de mandrie. Raspuns: Cand cineva vrea cu buna stiinta sa ramana analfabet sau nestiutor, nu-si merita titlu de reprezentant al neamului nostru.
MERIDIANUL, ca si TV.V. (20 !) ca si Unison Radio (acusi, 18, respectiv 17 ani de la infiintare) au fost si raman principalele unitati media si de presa care au ilustrat MEDIUL SI MOMENTUL devenirii unui esantion romanesc intr-o secunda a istoriei !


[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | Next> Last>>