Lumea moare si festivalul se piaptana ! Adica in zilele acestea "cultura" (ca institutie) fierbe programul pentru noua editie a Festivalului Umorului "Constantin Tanase" Vaslui, din octombrie 2010.
S-au implinit 40 de ani de la prima editie a acestei "initiative" pe care am botezat-o (chiar eu) cu numele lui "Constantin Tanase" (la aniversare 90 de ani).
Pe 3 - 4 - 5 iulie 1970, pe scena de lemn a cinematografului Traian (unde-i blocul Elvila, azi), cu balcon si scartaieli infioratoare au evoluat artisti de frunte ai tarii si multi amatori. Se desprinsese cultura (C.J.C.A.) de Inspectoratul Scolar, eu fiind singurul inspector, promovat pe 3 martie, ceilalti avand functii politice. Numele si primul proiect s-au vehiculat la sfarsitul lunii aprilie, aprobarea programului de catre Biroul Judetean de partid cam pe 20 iunie, Oficiosul PCR, Vremea Noua l-a publicat pe 24 iunie 1970 amintind si cativa dintre invitati. Pentru ca eram singurul cu titlu stiintific presedintele Balauta si secretarul Tolescu m-au intins in toata tara dupa invitati, interpreti, formatii.
Pe fiii lui Tanase (unul n-avea voce dar semana izbitor cu tatal) si sotia Virginia i-am convins (in strada Plopii fara sot, nr. 10 - 12) sa vina la Vaslui si am fost foarte bucuros ca l-au adus pe Nicolae Stroe si Aurel Storin. N-a venit nici Nicolae Dinescu (directorul teatrului de revista), nici Radu Beligan (vicepresedinte al Uniunii artistilor din lume), nici Valentin Silvestru, care avea la radio Unda vesela. Teatrul bucurestean a editat un programel intitulat "Salut" si a trimis 3 balerine si cativa artisti in voga, dar n-au venit macar cu spectacolul anuntat "La gradina Carabus" pentru ca nu era sala de spectacole.
Am mobilizat atunci cu Gheorghe Stoian mai multe brigazi artistice, cea de la Laza fiind premiata (instructor Victor Ailoaie, azi director la Scoala generala nr. 6 si Alexandru Guzu, profesor Laza).
Concluziile din oficios (V.N. 19 iulie). Ecouri la Festivalul "Constantin Tanase" si cateva inadvertente (pag. 2) ne erau favorabile pana la urma, desi calul de bataie era "cultura" care sa educe omul nou socialist, iar eu, executantul, nu existam in competitie cu "linia partidului". La cateva luni a fost vestita plenara a P.C.R. cu directive pentru cultura si omul nou.
De altfel, in acele momente, pe plan judetean (judetul Vaslui a fost infiintat datorita lui Virgil Trofin, la reforma administrativa din 1968) se discuta "pe plansa". Adica se prevedea sistematizarea orasului Vaslui in raport de actualul sediu al Politiei judetene, respectiv constructia Palatului administrativ (actual), constructia postei (azi, parasita), hotelului (azi, Racova), a Casei de Cultura si … blocuri, orasul fiind de case, care se daramau masiv.
Dintre alte evenimente: Serbarea populara de la Movila Lui Burcel pe 21 iunie (integral organizata de subsemnatul, care a vorbit pentru prima data, la portavoce, la cca. 5000 de persoane), un succes (vezi Vremea Noua, miercuri 24 iunie 1970, pag. 2), Fanfara Valea Mare, locul I la Piatra Neamt; se vorbea despre "telefon fara cablu", greu de 230 gr. care sa poata permite deplasarea prin camera sau alaturi.
El Mundialul, din Mexico era comentat la radio si vazut in jurnalul dinaintea filmelor la cinematograf sau la putinele televizoare din oras.
Asa ca in saracia si inapoierea de la Vaslui, bucurestenii nu se ingramadeau de loc, iar cei care veneau din tara descopereau un targ prapadit. Castigatorul concursului de umor, Ion Dobra din Oradea nu s-a mandrit de loc cu titlul de aici, unde, in sport, Recolta Laza castiga campionatul judetean in batalie cu Metalul.
Totusi, ideea a prins, patronul Constantin Tanase acceptat, cosmetizat, comunizat, actorul Alexandru Giugaru impamantenit, festivalul popularizat in mai multe publicatii si orase: Pitesti, Bucuresti, Craiova, Iasi.
Lui Valentin Silvestru i-a parut rau ca n-a venit dar de la editia a II-a a fost presedinte multi ani.
Editia din 1972 care a avut in plus sectia de pantomima (pe langa brigazi artistice si interpreti), s-a desfasurat pe 23 - 24 - 25 iunie 1972, cu 23 de judete participante (cu concurs de filme satirice in noua casa de cultura terminata cu 2 luni inainte si cu aport substantial al lui Valentin Silvestru).
Vremea Noua din 24 iunie consemneaza ca la deschidere au luat cuvantul primul secretar Tanase, Radu Beligan, Constantin Chiper, Silvestru, Ioan Massoff.
Alergatoristul de serviciu - recunoscut si de dusmanii din presa, Dumitru V. MARIN.
(va urma)
[ add comment ] ( 26 views )