MANDRIE SI … NEJUDECATA ! 


Pentru agricultura 2010 este foarte bun, in sensul caderii ploilor si a umezelii in sol. Era chiar o satisfactie ca, in sfarsit, avem un an bun, roditor. Si era tare, tare necesar !
Numai ca am dat si de scarba: rapita s-a innegrit si se scutura, graul incepe sa incolteasca in spic, orzul si orzoaica s-au maturizat si combinele nu pot intra, in fine, paioasele sunt in mare pericol. Pana si porumbul neerbicidat, scapat in dudau nu prea revine. E jale mare in gradinile de legume unde imburuienarea e totala oricate erbicide ar fi.
Intreprinzatorii din agricultura sunt negri de necazuri ! Nu mai pot face fata cheltuielilor, nu gasesc mana de lucru desi costul acesteia a crescut. Sunt foarte multi "necajiti" cu aproape tot ce le trebuie acasa, dar primesc ajutoare la Legea 416. Astia sunt cei mai mandri: decat sa lucreze cu 30 de lei ziua, mai degraba stau in crasme multe ore si consuma de 50 de lei. La Costesti, ziua in amiaza mare barurile-s pline iar cand mos Serafim i-a oferit unuia 20 lei (200.000 lei vechi) sa incarce 16 stupi, i-a raspuns mandru: "incarca-ti-i, daca poti !" Deci, 1/2 ora de treaba, dar nu si-a miscat fundul ! Toti carciumarii tot de astia au nevoie !
S-a tinut de mine unul Ion, cam o saptamana, sa-i dau de lucru. Vorbaret foarte, slabanogul se tot lauda cu ispravile din armata si succesul la femei (dar Ileana il bate zdravan ca nu munceste !). L-am trimis cu altul la prasit si doi oameni au prasit trei randuri, adica 130 metri liniari (pe randuri), toata ziua sporovaind si facand pauza de bere (lunga) pentru ca le-am dat bani de mancare. Seara n-a avut cum sa-si motiveze munca pentru bani, nici deplasarea la crasma, unde n-a uitat sa spuna cat de gospodar e el, la bloc !
Doi absolventi de liceu au dat piept cu nevoia pentru ca parintii i-au trimis la treaba: "! ce stii sa faci (la 18 ani !!) - orice !", raspuns cu nonsalanta si … a doua zi nu mai vin !
Astia tineri le au cu cafelele si bauturile tari. Un prieten se plange ca "fermierii" pe care-i are, adica o familie la ferma, se cred imparatii locului, comunica la celulare in nestire, lasa vitele flamande si-s tare preocupati de campionatul mondial de fotbal (si eu, n-am vazut decat un meci !)
Apicultura vasluiana e in mare nenorocire desi multi nu se dau prinsi: unul a obtinut 16 kg la salcam, altul 60 la tei (pe familie). Mai, sa fie, precizez ca am stupine in cinci locuri :Balteni, Balesti, Viisoara, Idrici, Ivanesti si i-am adus din pastoral mai usori decat i-am dus. Care (mai) tot minti, ma … ? Doar sa-ti motivezi "poliflora" din zahar ?
Doar tot vorbim de miere, poate sa fie la floarea soarelui … ca altfel e jale sau dezastru. Om vedea !
Vedeti, fiecare are mandrie: intreprinzatorul sa aiba recolta mare, puturosul ca-si vinde forta lui de munca pe cat mai multa bautura (ca acolo-i ajunge tot ce castiga), politicianul sa promita cat mai mult, apicultorul sa obtina miere, nu gluma iar vreun harnic sa se miste repede dupa orice fel de ban.
"A fi domn e o-ntamplare, a fi om e lucru mare !" imi tot recita, odinioara, un prieten care tragea strasnic la masea, desi era sofer.
Ma rog, fiecare cu mandria lui, cu … judecata lui !



[ add comment ] ( 9 views )

<<First <Back | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | Next> Last>>