Dupa Licenta audiovizuala 001/1993 (6 ianuarie), si dupa cea de Radio Vaslui cu nr. 100/ 20 octombrie 1993, pe 13 octombrie 1994 C.N.A. acorda Licenta si pentru Barlad. Postul barladean a inceput sa emita din decembrie 1994, de sarbatori, cu incercari de vreo 8 frecvente, din cauza ca erau probleme pe banda 5.
Cat de serios era privita noua unitate de cultura, se demonstreaza si prin modificarea ordinei de zi a Consiliului Local Barlad, din noiembrie 1994 pentru "aprobarea" intrarii in functiune intr-o baie de bloc: "Apoi ordinea de zi a fost modificata, in sensul ca prima problema dezbatuta a fost legata de aprobarea functionarii pe raza municipiului Barlad a unui post de radio local sub patronatul S.C. CVINTET TE-RA S.R.L. si Televiziunea Vaslui. Postul este inregistrat la C.N.A. si poseda Licenta de emisie si grila de programe aprobate de forurile in drept.
Evenimentul a fost apreciat drept istoric si ca deosebit act de cultura, in consecinta fiind votat in unanimitate. "Era in noiembrie 1994 ! Acum 15 ani."
Cred ca a fost un entuziasm mai aparte, pentru ca "s-a lipit" de radio lumea culturala a urbei, cu tot ce a avut ea mai valoros. Populatia Barladului a gasit la Unison sprijin, alinare, informare, muzica si... dragoste ! S-a format si o echipa de valoare exceptionala condusa de Daniel – Cernat Marin. Primarul de atunci, Aurel Gavan, a sprijinit cu toata bunavointa noul mijloc media. Un prieten foarte apropiat a fost si a ramas Costel Nituc.
Ar trebui un capitol special consacrat primarului actual, Titi Constantinescu si fostului vice, Adrian Solomon, actualmente parlamentar, care au incurajat permanent, cel putin verbal, evolutia unitatii. In capitolul memorialistic vor fi mai multe episoade cu bune si rele...
Rolul postului de radio in promovarea culturii locale, unde Timona Balmus are preocupari serioase, iar Virgil Giusca (de la Casa de Cultura), Toni Iosipescu (director la Biblioteca Stroe Belloescu), Gruia Novac (chiar director intr-un timp) s.a., s.a. sunt mereu alaturi. Multilateralitatea informatiei este asigurata de Emil Lupu, mare impatimit de radioelectronica. Diversitatea informatiei este insa faptul cel mai imbucurator. Invatamantul local are partea leului, divertismentul... a tigrului ! Adica destul ca in cele 24 de ore din 24 sa se asigure un program interesant si audiat in masina, acasa sau la serviciu.
Subliniem ca dincolo de importanta locala a fiecarui mijloc mass – media a existat o constanta: incurajarea talentelor si a copiilor. Faptul e rasplatit prin numarul mare de membri ai Uniunii Scriitorilor, membri ai Uniunii Ziaristilor Profesionisti si destui doctori in stiinte care se adauga la numarul de prestigiosi autori barladeni.
De fapt, Unison Radio Barlad a fost si este VOCEA municipiului intr-o concurenta serioasa si nu totdeauna loiala.
Absolut sigur, aparitia tuturor mijloacelor media ca si a diversificarii presei sau tematicii literare, nu este altceva decat efectul CURENTULUI CULTURAL – INFORMATIONAL, unic in evolutia istorica a acestui judet.
I-am zis acestei perioade de 15 ani, magica, pentru ca nicicand nu va mai exista un timp atat de framantat si un mediu efervescent ca cel promovat la radio.
Generatia UNISON mai are inca destule de spus.
[ add comment ] ( 11 views )