ATENA+ ATENA 
Am revazut Grecia, evident ATENA – capitala si, desigur, simbolul national Acropole. Am "revazut" si zeita protectoare ATENA, intelep-ciunea intruchipata ...
Dus acolo sa simt si sa gandesc, desi puteam doar sa beau si sa mananc, am fost alaturi de F.C. Vaslui, o echipa care ne poate aduce mari satisfactii morale, cu un finantator deja vestit; dar reporterul din mine s-a simtit obligat sa va ia parteneri pe Dvs., stimati telespectatori (sper ca ati vazut emisiunea de duminica, 30 august), ascultatori (auzit, transmisiile in direct) si cititori.
Pe scurt, principalele impresii:
- Acropole e principalul obiectiv turistic, simbolul vitejiei si maretiei de odinioara a Eladei. Astazi tara are aproape 10 milioane de locuitori, dar in fiecare zi, 11 milioane de turisti, din toate colturile lumii, care vin sa vada acest monument unic al lumii, urca muntele aproape toti, platind biletul 12 euro. (in scurt, numai aici, e un buget national...)
- Infrastructura e perfect pusa la punct, cu pana la 12 benzi pe sens ! Milioanele de masini polueaza dar... exista ! Tot felul de artificii arhitectonice infrumuseteaza un oras plictisitor in sine prin geometria veche, strazi inguste, multe mii de semafoare si galagie infernala. "Desenele" smintitilor, graffiti, uratesc substantial cladirile.
- Cel mai urat centru din lume: Omonia are un platou de vreo mie de m.p. cu W.C. in mijloc, cercurile olimpice (aproape neobservabile), tot felul de drogati si amatoare de servicii sexuale. In apropiere, magazine, magazine (de lux) si carciumioare foarte stilate, cu servicii perfecte, dar si preturi mari.
- Motociclisti foarte multi: motociclete de toate preturile, cu nebuni de diferite grade, viteze considerabile, intamplari ciudate. M-a socat ca un proaspat accidentat de pe micul bolid avea o gaura cam de 20 mm. deasupra fruntii, i-am observat bine, bine gaura, dar el gesticula cand il ridicau cu salvarea ! N-am crezut vreodata ca un om mai poate fi constient dupa o asemenea borta in cap.
- Romanii... prapaditii neamului, pe acolo. Slugi si cersetori, iar care au vreo slujba onorabila nu se recunosc din aceasta natie. Tragedii si indiferenta: o tiganca din Murgeni (cu copil) batuta crunt de alt cersetor din Sibiu pentru locul de cersit; un vasluian, Cretu Stefan din Trestiana, inselat de un antreprenor grec de doua ori: sa munceasca trei luni in Maroc si sa-i dea lichidarea doar jumatate din promisiune; un cantaret in cinci limbi din Bucuresti, strangea cate 18 – 19 euro pe zi intr-o palarie, in fata Academiei...
- Turismul exceptional organizat cu valorizarea monumentelor istorice. Anticii au facut, cu adevarat ceva (din ce-au acumulat): monumente impunatoare, de regula din marmura, si... legendele Olimpului. Cu astea au asigurat existenta unui popor... cat va exista aceasta manifestare omeneasca numita turism. Cine nu vrea sa vada Partenonul, Meteora, insulele, Pireul... ?
- Echipa noastra a fost un mesager luminos, chiar daca a pierdut cu 3-0.
- Olimpics Stadion e o bijuterie arhitectonica, filigran pe cer. E si o adevarata industrie. Sute de oameni isi castiga existenta in acest complex de sanatate si sport. Cele doua etaje si forma elipsoidala asigura o acustica perfecta, comparabila cu a vechilor arene, Karaiskakis sau cu Panathinaikos.
- Am filmat vacarmul organizat in Golful Pireu cu adevarat centru de afaceri, stadionul Olympiakos. E viata, afaceri si... evaziune serioasa acolo, ca si in portul viu animat chiar la 2 noaptea. Sportul ca afacere e profitabil in tara aceasta in care, daca nu stii engleza, esti pierdut.
- Delegatia noastra a fost respectata pretutindeni si l-am filmat pe Adrian Porumboiu alaturi de boss-ul de la A.E.K. Atena. Al nostru e un tip popular si foarte afectuos cu echipa. Al lor, cu 8-10 insotitori si distant.
- Cristi Dulca, antrenorul F.C. Vaslui, a promis ca ai nostri vor lupta ca la Podul - Inalt. Mi-a placut, dar... poate, altadata si asemenea victorie !
- Despre arta greaca, parcuri, divertisment, hoteluri se pot scrie multe. Turul Atenei cu omnibusul (cu 18 euro) e la fel de interesant ca cel din Paris sau Londra. Ce mai, stiu sa-si vanda marfa !
- Ce-am putea invata noi ? Macar cum sa ne organizam, cum sa facem turism intr-o tara cu mult mai frumoasa ca a lor.
Si, de ce nu, cum sa traim mai bine !


[ add comment ] ( 10 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>