Valori nationale in judetul Vaslui 
In ultima perioada am meditat asupra valorilor care ne reprezinta astazi si care cu destula siguranta vor ramane reprezentative pentru acesti ani.
Am zis sa aplic niste criterii de valoare, printre care: 1) In ce masura munca sau produsul muncii fiecaruia este cunoscuta in plan european, national sau macar in Moldova; 2) Activitate cultural-sociala, politica sau economica care sa fie benefica acestui judet, cunoscuta, recunoscuta (sau, mai putin), comentata, domenii aplicate. 3) Durata si 4) Influenta (reactii).
Desigur, e o intreprindere dificila, cu reactii imprevizibile, comentarii si negari. Dar, bazat pe destul de vasta mea experienta, pe o analiza cat de cat obiectiva, pe articole din presa si manifestari publice directe, imi pot permite macar scurte pareri. M-as bucura sa existe comentarii care sa conduca la adevarul acestui timp, pe care-l parcurgem. Nu cred in fantasmagoria ca „istoria va decide...” Personalitatile timpului care se impun atentiei, la prima vedere sunt: Gh. Alupoaie (prof., sculptor afirmat), Val Andreescu (poet, prozator, jurnalist, epigramist), Mihai Apostu (poet, cu mai multe volume publicate), I. Baban (poet, prozator, profesor-fost inspector, autorul catorva carti importante), Laurentiu Chiriac (dr. in istorie, cu studii si volume), Costin Clit (prof. cercetator istoric, indrumator al unor reviste, printre care “Prutul”) , Th. Codreanu (profesor dr., prozator, filozof al culturii, unul dintre cei mai mari eminescologi ai Romaniei), Nastase Fortu (pictor suprarealist), Marcel Guguianu (sculptor de renume international), Valeriu Lupu (dr. in medicina, cu volume publicate, dar si excelent analist si comentator al fenomenului literar istoric, cu inedite comentarii despre M.Eminescu), prof. dr. Dumitru V. Marin (mare jurnalist, autor al primului roman reusit din istoria culturala a Vasluiului, peste 20 de volume publicate, conducatorul celui mai important grup de presa din toate timpurile, organizator de unice evenimente culturale), Gruia Novac (profesor, conducator al revistei “Baaadul literar”, autor de importante eseuri, prezentator de spectacole), Th. Pracsiu (profesor, fost inspector, autorul catorva carti, exeget si cunoscut critic literar), Ion Gheorghe Pricop (poet si mare romancier), Dan Ravaru (activist cultural cu lunga activitate, istoric al culturii locale, respon-sabil pentru cateva marunte publicatii locale), Avram D.Tudosie (prof. dr.inginer, oenolog, autor de carti si monografii, creatorul vinului “Busuioaca de Bohotin”), poate, Valentin Silvestru.
Consider ca cele mai cunoscute valori din judetul Vaslui, care au reprezentativitate nationala si chiar de referinta europeana sunt: eminescologul Th. Codreanu, cel mai valoros jurnalist din toate timpurile, prof. dr. Dumitru V. Marin si creatorul “Busuioacei de Bohotin”, prof. dr. ing. Avram D.Tudosie.
Argumente:
Toti 3, indeplinesc toate cele 4 conditii;
Toti acestia au realizari apreciate peste hotare: “Busuioaca de Bohotin” se vinde in Europa si se afla in rafturile unor magazine din Canada. Cartile lui A.D.Tudosie se citesc si azi, unele au retete pentru producerea de vinuri, altele cuprind meditatii legate de viticulture sau snoave, glume, intamplari cu mari personalitati ale neamului. A fost indrumatorul multor generatii de elevi. “Podgorii si vinuri in judetul Vaslui”, “Studiul comparativ al soiurilor...”, “Via si vinul in literatura”, ar fi doar cateva dintre cele aproape 20 de carti publicate. Vinoteca e unicat!
Th. Codreanu, este un creator efervescent, prodigios si neasteptat in asocierile sale, foarte prezent la manifestari culturale in toata tara. Ca professor in Husi a indrumat generatii de elevi catre studiul aprofundat al limbii romane, iar cele peste 65 de carti sunt dovada inaltelor sale preocupari stiintifice. “Eminescu- Dialectica stilului”, “Complexul Bacovia”, “Caragiale – abisal”, “Transmodernismul”, “Dialoguri pilduitoare” s.a. sunt dovezi pentru un monument Codreanu.
D.V. Marin ca recordmen mondial prin interviuri cu 9 sefi de stat, 14 prim-ministri, papa, patriarhi romani etc. transmisii din peste 32 de tari din 4 continente, isi depaseste in mod evident contemporanii, chiar din Romania. Opera sa vasta – de la reportaj, la roman, de la editoriale la istorie culturala, de la studii literare la volume etnofolclorice cu valoare definitiva, n-au atras destul de mult atentia. Dar cele peste 20 de volume tiparite, “Tudor Pamfile si Revista Ion Creanga”, “Zapada pe flori de cires”, “Prima clasa”, “Ceausescu... regele Mihai, TVV – istorie si cultura” si altele...” raman reprezentative pentru un mediu si un moment anume din Istoria Romaniei; adaugam Grupul de presa unic prin durata si complexitate in Moldova, toate acestea ii confera autoritatea de a fi cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile. Dintre toti vasluienii prof. dr. D. V. Marin a avut cea mai mare prezenta si reprezentare internationala ca om de presa, ca politician, ca intreprinzator media cu singura scoala de presa din tara (varfuri: Catalin Striblea, Lucian Parvoiu s.a.). Prezenta la BBC n-a fost decat una dintre confirmari.
Anii care vor urma vor prilejui afirmarea si altor personalitati acum nominalizate sau nu. A se observa ca nu am facut referiri la cei plecati peste granita, din lipsa de informatii. Poate, se va anunta vreun reprezentant si dintre acestia.
Pana la urma, demersul nostru este menit sa provoace, chiar sa provoace discutii si alte opinii din care cei care mereu vin sa-si alimenteze fie localismul creator, fie si noua forma de patriotism, in contextul globalismului, a modificarilor in substanta limbii romane, a fauririi unei alte culture „existentiale” si alta organizare statala.



[ add comment ] ( 24 views )
Seceta si ... Monarhie(!?) 
Editorialele mele de aproape 26 de ani se
straduiesc sa dezbata probleme actuale la limita dintre
simtamant si realitate cu exemple practice.
Unele dintre ele au atras atentia unor mari
personalitati, dar mai ales a cititorilor, dintre care multi
il citesc mai intai pe acesta. Actualitate:
1. Jocurile Olimpice Rio Brazilia 2016.
Pana la incheierea editiei... nici o medalie pentru
romani. (Evolutii slabe, neasteptate, rusinoase. Cel
putin echipa de handbal fete e cea mai ... deziluzie! Ca
fost sportiv de performanta, care n-am cedat ,,din pod”
nici cand imi pocneau oasele stiu ce inseamna competit
ia, degringolada , raspunderea. La handbal au fost
ultimele doua caracteristici. A fost un meci de chin
pentru toti romanii (cum a fost si infrangerea CSMS la
Botosani).
Dintre cei aproape 100 de romani ajunsi la Rio
cu masa, cazari, transport, diurna si emotii pana in
prezent niciunul nu e de valoare olimpica.
E pacat de atatia bani pierduti, de prestigiul
sifonat, de iesirea noastra in lume. Au dres mohorul cu
Muntenegru 25-21. I-as pedepsi exemplar pe vinovati!
2. Seceta e... in Moldova, iar.
Sub parjolul din ultima luna de zile se usuca
totul: la 2 ha de porumb ar fi 4-5 babe de copt, la 2
hectare de floarea-soarelui (doar cat porumb) ar iesi
vreo 100 de kg. Dar nu mai e iarba pentru vite si vegetat
ia necesara unei productii agricole si implicit in
zootehnie. Nici primele n-au vreo realizare pentru ca
lucerna (a 3 - a) nu mai creste, porumb nu e. Cu
ce sa creasca?
Umbla vorba de ajutoare de la guvern: la cat fura
guvernantii si parlamentarii, la ce contracte inrobitoare
avem, de unde?
3. Monarhia pierde Romania
Raman de-a dreptul interzis de intensitatea cu
care s-au repezit unele posturi de televiziune asupra
subiectului ,,moartea reginei”!!!
O absurditate fara seaman! N-a fost o zi, o zi
macar, regina Romaniei, n-a stiut decat doua cuvinte in
limba romana si nu cred ca a facut ceva pentru
Romania. Nici nu stiu daca a locuit cat de cat pe
pamanturile romanesti.
Subiectul e grav pentru tv si alte mijloace media
sau presa serioasa. E nou si permite cele mai nobile
inchipuiri, cele mai ,,curajoase” cauze si evocari.
Familia regala, cat exista in Republica Romania
n-are alt rol decat de a fi un subiect mai altfel. Pot face
eu insumi numeroase comentarii. Cred insa, ca:
INTR-O REPUBLICA se promoveaza regalitatea
(ca) impusa de altii!? Tot felul de fripturisti si
inconstienti promoveaza o alta forma de organizare de
stat: REGALITATEA, desi TOATA LUMEA, in
toate continentele toti vor REPUBLICA!
Am trait un pic si cand era monarhia prezenta.
Erau prea multe framantari sa aiba ceva de spus in fata
comunistilor. Dar parintii mei (si... Marin Preda)
spuneau ca n-a fost bine pe timpul regelui.
Vocile republicane pot si trebuie sa afirme
normalitatea vietii intr-o republica abia in consolidare
si din ce in ce mai buna organizare. In loc sa vorbim de
acel parlament cu cel mult 300 de locuri, vorbim de
,,beneficiile” monarhiei!
E un bun prilej ,,sa exultam” pentru un personaj
care nici nu ne-a cunoscut, nici nu ne-a invatat limba si
nici nu nu cred ca va reprezenta ceva in istoria noastra.
Vorba Dianei Popescu (Stuttgart): ,,Dumnezeu s-o ierte
, dar nu a fost regina Romaniei!”


[ add comment ] ( 37 views )
NE PURTAM prin tribunale ! 
Cred ca problema zilei, marea problema a zilei este SECETA, de care ne tot plangem de cativa ani. In ultimul deceniu, partea a doua a verii este destul de secetoasa ca sa ne ingrijoreze serios. Daca odinioara luna lui cuptor era calduroasa nu caniculara, era ceva mai lipsita de ploi care inverzeau campurile dar erau de Sfantul Ilie si doar de Schimbarea la fata (6 august) ne uitam la frunzele care se ingalbeneau la copaci, dupa acest front de ploi (care ,,faceau” porumbul), zic august era ,,culesul fasolelor si fructelor”, navala harbujilor si a strugurilor!
La 1 august 2016 suportam o extraordinara „invazie” de pepeni impanati cu pesticide si medicamente, unii zic de Bailesti si alte localitati oltene; dar mirosind de la distanta a medicament…
Cine mai seamana pepeni in Moldova e un falimentat pentru ca intre timp oamenii se satura de inghitit porcarii si nu mai cumpara! Consumam zilnic pesticide in cele mai variate forme prin caise, prune, pepeni, porumb sau oricare alt aliment.
Grijile noastre sunt insa legate de eficienta muncii, deci sumele care ne permit sa existam. Dupa cum stiti, radio exista, ziar exista, revista exista si… uitati-va pe TVV.ro!
Dar:
Suntem nevoiti sa ne judecam cu niste hoti pe care un procuror de la Parchetul Barlad se straduie de peste 4 ani sa-i scoata basma curata! Astia au furat peste 5 (cinci) miliarde de lei vechi (530.000 lei), cam 5 apartamente si ,,mesterul cu legea” le da cate 1.000 de lei amenda si-i face scapati.
Se sperie gandul, cum un om al legii poate face asa ceva dupa amanari si amanari (4 ani!). Drept care am facut plangerea necesara. Dar mai ales publicam si sub forma de scrisoare deschisa aceasta plangere oficiala.
Am mai scris despre ,,ghemul de interese de la Barlad” in Meridianul de joi 26 noiembrie 2015, observand ca Mugurica Rotaru introducea intr-o hotarare fara cale de atac, o fraza referitoare la armele de foc. Prevedea… terorismul, saraca!
Deci avem de lupta chiar cu cei care aplica sau interpreteaza Legea !
Mai avem un proces cu UPFR-ul la Tribunalul Bucuresti. N-o sa dam publicitatii continutul cererii de apel. Dar tot cam asa se petrec si acolo niste lucruri: judecatorii asculta doar o parte stiind ca sunt inamovibili. Oare cat se va mentine anomalia asta ca cel care judeca prost, partinitor sau incompetent, sa nu raspunda legal?
Si oamenii astia au niste salarii… uriase, cu totul nesimtite!
Mai avem proces cu Consiliul Judetean Vaslui.
Am participat la un concurs de proiecte si oamenii lui Buzatu au gasit calea sa nu ne sprijine revista INTERNATIONALA MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC. Cum sunt incurcate caile Domnului si in judetul Vaslui, nu credem ca vom primi curand „aprobarea legala”, adica o constatare ca indeplinim conditiile de participare.
Ne place la nebunie bataia de joc a Comisiei care a analizat cererea si proiectul: ,,speram… ca veti mai participa la asemenea concursuri”. Da, la anul si la multi ani!
Asadar, ne luptam cu seceta, cu rautatile omenesti, cu neputintele noastre si ale altora!
*
Pe 26 septembrie 2016 se implinesc 20 de ani de la aparitia ziarului MERIDIANUL Iasi - Vaslui - Bacau.
*
Pregatim nr. 7 din Meridianul Cultural Romanesc.


[ add comment ] ( 24 views )
SECETA? ESTE! 
N-a ucis inca „orice boare de vant, n-a ramas cerul fierbinte și gol”, dar soarele fierbe pamantul, usuca recoltele, imbolnaveste oameni. Singura cultura scapata in castigatoare este cea a paioaselor, respectiv graul, care s-a facut normal, orzul, orzoaica, acceptabil ca si ovazul. Miristile s-au golit de paie, stranse de agricultori cu noua ate.
Dar:
De aproape o luna in Moldova secetei din 1946, n-a cazut vreun strop de ploaie, vremea a fost insorita si foarte calda. N-au venit nici ploile de Sf. Ilie, sarbatorit fara stiuleti fierti, deoarece seceta instalata a oprit dezvoltarea papusilor de porumb, cresterea lucernei si cresterea legumelor. Fructele sunt gata, cad, sunt viermanoase si… raman nestranse, deci tuica va fi si ea putina. Viile vor avea productie acceptabila si… tare, adica vin bun.
Desi seceta in a doua parte a verii, nu chiar ca in poezia lui Nicolae Labis, din care am citat, cu speranta ca va fi totusi destul pentru viata tuturor prin ce s-a facut, inclusiv in zootehnie, pentru care iarba s-a uscat repede.
Sa nu uit apicultura: an tare greu! La salcam mai nimeni nu a realizat ceva, desi aceasta (mierea de salcam) e cea mai sigura productie. Nadejdea a fost pe tei si unii au prins o productie de 10-12 kilograme pe familie (nu si pe unde a plouat si apoi a aparut soarele). si cu asta… ce-am facut?
a) Mai nimic, pentru ca se ofera 10 - 11 lei pe kilogram;
b) Nu mai exista un alt cules, floarea-soarelui fiind mutata genetic.
Odinioara erau urmatoarele culesuri: pomi fructiferi, salcam, tei, floarea-soarelui, mana (cine putea, se ducea si in delta).
Apicultura nu se poate face doar pe baza unui cules! Deci e jale, iar viitorul e compromis oricat s-ar afirma altceva.
Productia din 2015 a scazut cu 6,6%, in agricultura fata de 2014. De asteptat ca 2016 sa fie si mai slab, mai ales ca APIA n-a acordat ajutoarele respective nici pana in prezent.
In aceste conditii viata noastra economico-sociala (si celelalte!) poate sa sufere imbunatatiri? De unde si din ce?
Vai de… soarele nostru!
*
A aparut M.C.R. nr. 6. Multumim pentru pentru felicitarile, pentru calitate, primite din toate colturile lumii.
Pregatim deci numarul 7.
Pe 26 septembrie 2016 Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau implineste 20 de ani!
Apreciati dumneavoastra daca e o performanta si cat de mare!


[ add comment ] ( 23 views )
Parisul cel frumos = de zi, cel urat = de noapte 
Desi ar putea fi si invers, deoarece seara si noaptea e alergatura dupa placerile carnale si bautura. Daca ziua nu-i vezi, noaptea ies la vedere negri, mulatri si romani. Dar mai ales, ies niste curve frumoase încat si sfintii de la Notre Dame s-ar da repede jos.
Capitala lumii culturale si, pentru 2016 a fotbalului, e poluata si ziua si noaptea si in restul timpului, de milioane de masini, printre care se strecoara motociclete si biciclete, de milioane de oameni care nu prea baga de seama nici la cele mai durabile monumente arhitectonice, la carti sau la concertele date de formatii (uneori 20 - 30 de persoane) sau de artisti insingurati care canta si canta pentru 1 euro cu care sa-si astampere foamea.
Imprejurimea de la Notre Dame e de pe la 10:00 la ora 1:00 aglomerata de grupuri de excursionisti care nu poposesc si in cele cateva librarii mari unde nu se ingramadesc cumparatorii. Anticarii si buchinistii de pe Sena sunt prezenti sa-si vanda cateva carti pe zi.
In raport cu traficul de carne vie, cel cu cartea inseamna vreo sutime. „Frumoasele parizience” sunt romance, ucrainience, cehoaice, nordice si negrese (sculptate, nu alta) si mulatre din diverse tari ale globului, toate preocupate de ale trupului si nu de ale mintii.
Romancele sunt din poporul slugilor de tot felul, pentru ca noaptea se face curatenie pe strazi sau mai functioneaza baruri; romanii, la impins tomberoane sau la maturat!
Parisul cel frumos e plin de grupuri de excursionisti (astia-s cu ceva bani), e fastuos, spectaculos si mereu interesant, sub obladuirea unui simbolic Tour D’Eiffel. Desi e vorba de sfinti, tot pe pamant e Catedrala, halele, castelele, podurile, salile de tot felul, iar sub pamant Metroul. Mii de kilometri, Garre du Nord e IMENSA: incape in el Vasluiul cu catel si purcel; o agitatie naucitoare.
Pe Stade de France, zeci de mii de oameni au strigat, scandat, aplaudat, incurajat echipele si pe jucatorii la meciul Franta - Romania de deschidere a Campionatului European de fotbal, pe 10 iunie incepand cu ora 21:00, respectiv 22:00 la noi. Am fost acolo, am fost patruns de patriotismul francezilor, m-am integrat in cel al romanilor.
Stade de France - Saint Denis e o bijuterie arhitectonica si un simbol ca o ciuperca, lasand doar deasupra ierbii spatiul de aerisire. Are o acustica perfecta, gazon asisderea, camera tv mobila, organizare ireprosabila. Ne-a parut rau ca am luat golul victoriei lor cu 3 minute inainte de un rezultat de exceptie. N-am ragusit degeaba pentru ca ai nostri au jucat bine contra prognozatei campioane europene. si am sperat...
Spectacolul de dinaintea meciului: o alegorie pentru puritate, pace, intelegere si munca, la secunda pus la punct. Ora oficiala de incepere a meciului a fost respectata desi pe iarba s-a intins un covor imens, si pe el erau peste 1.000 de copii. Cam 1/5 din tribune a fost ocupata de romanii in galben, cu steaguri, vuvuzele si tot arsenalul suporterilor, cu vocile intacte! si sperante.
Spectacol civilizat si de mare calitate cu exaltarea sentimentelor patriotice, atata cat mai exista. N-a fost nimeni impiedicat sa strige, pazit de osteni inarmati pana-n dinti si de „volontieres”, vreo 3.000 in total!
Subliniez, organizare perfecta, explozie sentimentala specifica, intelegere intre participanti... supravegheati din aer si de pe pamant, ba si in metrou!
O imagine durabila: cei 80.000 de spectatori revarsandu-se spre Tour D’Eiffel! Noapte cu torte!
Parisul si... visul: pana la urma, faimoasa metropola atrage ca un magnet desi viata e foarte scumpa, nesigura, chinuita. Aurul si monumentele durabile sunt la vedere pentru a aduce alti bani, alti turisti, alte sperante. Pentru stralucirea asta vizitatorul nu mai observa fosgairea sobolanilor in parculete sau prin metrou. Distantele se topesc „la talpa” pentru ca circulatia auto e bine dirijata fara ca politia sa se vada dar se aude permanent si continuu, continuu sirenele politiei, salvarilor, pompierilor imprimate in urechi (si in subconstient saptamani intregi). Visul unui Paris „intelectual” si linistit mai exista inlauntrul chateau-rilor, bibliotecilor, in cartile vechi! (vom reveni)


[ add comment ] ( 22 views )

<<First <Back | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | Next> Last>>