FESTIVALUL UMORULUI 
(serial)

Lumea moare si festivalul se piaptana ! Adica in zilele acestea "cultura" (ca institutie) fierbe programul pentru noua editie a Festivalului Umorului "Constantin Tanase" Vaslui, din octombrie 2010.
S-au implinit 40 de ani de la prima editie a acestei "initiative" pe care am botezat-o (chiar eu) cu numele lui "Constantin Tanase" (la aniversare 90 de ani).
Pe 3 - 4 - 5 iulie 1970, pe scena de lemn a cinematografului Traian (unde-i blocul Elvila, azi), cu balcon si scartaieli infioratoare au evoluat artisti de frunte ai tarii si multi amatori. Se desprinsese cultura (C.J.C.A.) de Inspectoratul Scolar, eu fiind singurul inspector, promovat pe 3 martie, ceilalti avand functii politice. Numele si primul proiect s-au vehiculat la sfarsitul lunii aprilie, aprobarea programului de catre Biroul Judetean de partid cam pe 20 iunie, Oficiosul PCR, Vremea Noua l-a publicat pe 24 iunie 1970 amintind si cativa dintre invitati. Pentru ca eram singurul cu titlu stiintific presedintele Balauta si secretarul Tolescu m-au intins in toata tara dupa invitati, interpreti, formatii.
Pe fiii lui Tanase (unul n-avea voce dar semana izbitor cu tatal) si sotia Virginia i-am convins (in strada Plopii fara sot, nr. 10 - 12) sa vina la Vaslui si am fost foarte bucuros ca l-au adus pe Nicolae Stroe si Aurel Storin. N-a venit nici Nicolae Dinescu (directorul teatrului de revista), nici Radu Beligan (vicepresedinte al Uniunii artistilor din lume), nici Valentin Silvestru, care avea la radio Unda vesela. Teatrul bucurestean a editat un programel intitulat "Salut" si a trimis 3 balerine si cativa artisti in voga, dar n-au venit macar cu spectacolul anuntat "La gradina Carabus" pentru ca nu era sala de spectacole.
Am mobilizat atunci cu Gheorghe Stoian mai multe brigazi artistice, cea de la Laza fiind premiata (instructor Victor Ailoaie, azi director la Scoala generala nr. 6 si Alexandru Guzu, profesor Laza).
Concluziile din oficios (V.N. 19 iulie). Ecouri la Festivalul "Constantin Tanase" si cateva inadvertente (pag. 2) ne erau favorabile pana la urma, desi calul de bataie era "cultura" care sa educe omul nou socialist, iar eu, executantul, nu existam in competitie cu "linia partidului". La cateva luni a fost vestita plenara a P.C.R. cu directive pentru cultura si omul nou.
De altfel, in acele momente, pe plan judetean (judetul Vaslui a fost infiintat datorita lui Virgil Trofin, la reforma administrativa din 1968) se discuta "pe plansa". Adica se prevedea sistematizarea orasului Vaslui in raport de actualul sediu al Politiei judetene, respectiv constructia Palatului administrativ (actual), constructia postei (azi, parasita), hotelului (azi, Racova), a Casei de Cultura si … blocuri, orasul fiind de case, care se daramau masiv.
Dintre alte evenimente: Serbarea populara de la Movila Lui Burcel pe 21 iunie (integral organizata de subsemnatul, care a vorbit pentru prima data, la portavoce, la cca. 5000 de persoane), un succes (vezi Vremea Noua, miercuri 24 iunie 1970, pag. 2), Fanfara Valea Mare, locul I la Piatra Neamt; se vorbea despre "telefon fara cablu", greu de 230 gr. care sa poata permite deplasarea prin camera sau alaturi.
El Mundialul, din Mexico era comentat la radio si vazut in jurnalul dinaintea filmelor la cinematograf sau la putinele televizoare din oras.
Asa ca in saracia si inapoierea de la Vaslui, bucurestenii nu se ingramadeau de loc, iar cei care veneau din tara descopereau un targ prapadit. Castigatorul concursului de umor, Ion Dobra din Oradea nu s-a mandrit de loc cu titlul de aici, unde, in sport, Recolta Laza castiga campionatul judetean in batalie cu Metalul.
Totusi, ideea a prins, patronul Constantin Tanase acceptat, cosmetizat, comunizat, actorul Alexandru Giugaru impamantenit, festivalul popularizat in mai multe publicatii si orase: Pitesti, Bucuresti, Craiova, Iasi.
Lui Valentin Silvestru i-a parut rau ca n-a venit dar de la editia a II-a a fost presedinte multi ani.
Editia din 1972 care a avut in plus sectia de pantomima (pe langa brigazi artistice si interpreti), s-a desfasurat pe 23 - 24 - 25 iunie 1972, cu 23 de judete participante (cu concurs de filme satirice in noua casa de cultura terminata cu 2 luni inainte si cu aport substantial al lui Valentin Silvestru).
Vremea Noua din 24 iunie consemneaza ca la deschidere au luat cuvantul primul secretar Tanase, Radu Beligan, Constantin Chiper, Silvestru, Ioan Massoff.
Alergatoristul de serviciu - recunoscut si de dusmanii din presa, Dumitru V. MARIN.
(va urma)


[ add comment ] ( 26 views )
CE POLITICA … ? 


Paradoxul zilelor noastre: suferim din cauza politicii (adica a dezbaterilor de idei din care sa sara scanteia progresului). Zodia noastra include acest purgatoriu (al tuturor) din care vom iesi curatiti de politica, dictatura fiind, apoi, numai a banului, cu decontari la statul care sa asigure linistea bogatilor si infrastructura.
Nici o oranduire nu e perfecta cu atat mai mult post-tranzitia cand forma de homo-homini-lupus e cu totul exacerbata. CRIZA, ca razboi al acestei generatii, va fi permanenta si mereu sub alte forme.
Presa se repede asupra lui Basescu, acel cap al tuturor relelor (doar are peste 5 ani de guvernare), asupra partidului de la conducere, asupra furtului national prin salarii nesimtite si scandalurilor mondene. Nici macar nu-si plange de mila pentru zilele grele si putine pe care le mai are din lipsa de protectie politica. Desigur vor fi in centrul atentiei din ce in ce mai mult bogatii, in special cei care-si protejeaza imaginea.
Am crezut destula vreme ca PRESA LOCALA din judetul Vaslui trebuie sa se ocupe de realitatile noastre nemijlocite. S-au imbogatit unii, cam nemeritat, au disparut cativa, s-au schimbat politic tot felul de sefi, s-au intarit unii oameni de afaceri s.a.m.d.
Coltul acesta de pagina urmareste din 1996 mediul local si problemele lui. Azi am intrebarea: cum sa-l luam in furculita pe unul sau pe altul cand toti incaruntesc de griji, si nici calea strainatatii nu mai e catusi de putin atractiva.
Si totusi:
Avem pretentia sa anuntam productie record la grau si rapita.
Dorim sa obtinem tonele (din vis) de miere.
Ne infatisam altora cu vite, legume, servicii trasnet.
Astfel facem "politica", nu marketingul necesar, paunului care se vrea mai frumos si impunator intr-o curte cu pasari marunte. Asta pentru cei care vor sa vanda.
Dar:
N-am auzit atatea injuraturi la adresa guvernului si politicienilor de cand ma stiu ! Pentru ca produsele agricole nu-si scot nici pretul de recoltare, pentru ca vitele nu mai au cautare (si preturi de mizerie), pentru ca industria nu mai e, pentru ca serviciile-s in plop etc. Sa adaugam ca bugetarii au in spate cei 25% reducere din salarii, deci cam totul e pe tobogan.
Mai misca prin carciumi cate ceva pentru ca (si) in toiul oricarui razboi bautura, tigarile si bordelurile "merg" normal. Niste oameni pe care i-am avut la strans fanul de lucerna s-au napustit asupra rachiului (furat) mai ceva ca disperatii … saraca lume!
Nu stiu cum e in alte judete dar pe aici se injura grozav, iar nelinistea de care vorbeam randul trecut e mult prea prezenta.
Din nou intrebarea "Ce politica" ne trebuie ?
Realitatea e ca tocmai felul actual de a face politica ne-a nenorocit ! Nu ne trebuie, nu facem politica, dar netrebnicii din ea ne-au nenorocit.
Cum sa facem sa fie bine ?


[ add comment ] ( 16 views )
CEAUSESCU, prin judet (Vaslui) 
Dezhumarea lui Ceausescu (maicuta, cate legende si povestiri pentru istorie … !) e un act nesurprinzator, dar neasteptat, fara tam-tam-ul "emergent" operatiunii. Dintr-odat' subiectul a trasnit in presa (ca tot apar, acum, ploile din senin) si exista un sistem de dezbateri care de care mai … stalinist ! L-am re-auzit pe cantaretul epocii de aur, Adrian Paunescu ridicand osanale intr-o asa zisa "analiza contemporana". O jigodie de om atunci, un pupincurist acum, un poet mare al tarii pe care-l respect pentru literatura lui, ce e ca poet si pentru ca a sustinut cauza Basarabiei in care nu mai crede. Reabilitarea lui Ceausescu (doar dupa 20 de ani de cand l-au impuscat) nu e departe.
O mare personalitate anihileaza pe numeroase altele (pe cati a scurtat de cap Stefan cel Mare, sa domneasca 47 de ani …) si Nicolae cizmarul nu face exceptie. Era temut, respectat, adulat si pretuit iar ordinul lui (soptit, dar si in Congrese) era lege !
In cei 25 de ani de domnie geniul din Carpati a avut esential o zi de revolta, in 1968, semnal contra expansiunii armate comuniste.
Era titlu de mare glorie sa fie adus mai ales la inaugurari si evenimente propagandistice, deci si in judetul Vaslui, mai in toate orasele, in special centrul administrativ. Era un aparat propagandistic (din care am facut parte ca inspector la cultura) bine pus la punct cu teroristi vocali (vestitii aplaudaci) care creau atmosfera de euforie si … lirism.
Eu eram tare mandru ca am dat de cateva ori mana cu el, cu degetele molatice, usor inclinate spre pamant care produceau efectul de supunere si entuziasm: "am dat mana cu Ceausescu" era ca o binecuvantare la Muntele Athos (nu se vorbea nicicum de asta) sau a vreunui sfant de prin calendar. Totul, dar absolut totul, era organizat cu entuziasm socialist si popular. A coborat, chipurile neanuntat, din elicopter, la Ghergheleu - Codaesti: seceta, tarani (locali) si agricultori (cu ochi albastri) cam vreo 30 la cei 10 localnici de pe camp. Tiva la Vaslui, unde urlam la elicopterul in care se afla, sa stie cat e de iubit !
A inaugurat scoli si fabrici la Barlad, Husi, Negresti, Vaslui si in cateva comune. Putea cobori pe stadion dar era primit pe platforma industriala, astfel: el intai apoi cei 2 caini special dresati pentru atentatori, la deplasarea sa in urale prin multime. Cei din primul rand se scapau pe ei de asteptare, frica de cei doi caini premergatori alaiului, emotia de a strange mana moale a conducatorului iubit. Urale, urale, lozinci de recunostinta, atasament.
Muzeul din Vaslui e "opera directa" a lui Ceausescu. Sediul Consiliului Judetean era in cel al Politiei judetene, incepuse sa se construiasca mare magazin alimentar, urma sa se construiasca Palatul administrativ.
Dupa ce i-a luat la rost pe seful politiei (tare "demn" dar ud in pantaloni) si pe primul secretar, a avut aproximativ urmatoarea remarca: "centrul civic e loc serios, nu cu betivi la cumparaturi, tovarase arhitect, sa formulati propuneri" … N-a spus ce, s-a ales Muzeu, s-a re-ncarcat cu actualele coloane toata cladirea care e extrem de friguroasa !
Statuia de la Bacaoani, inclusiv cu inaltarea locului, e aprobata special de seful statului. Am alergat la Iftimie Barleanu si i-am dus in camion deschis copia, am ridicat si slefuit, am sustinut (pregatit, chiar de sculptor in atelier) forma actuala si credibilitatea istorica, la "Casa Scanteii". Dupa expunere mi-a intins mana (singurului din toata multimea) si a zis "bine", dupa care a trecut la ansamblul din centrul Sucevei, apoi la Targoviste. Erau insa, altii, destui, experti care mi-au trasat sarcini inclusiv la Uniunea Artistilor Plastici !
Sa precizam: se crea atmosfera patriotica; se utiliza imaginea izbavitorului cu dexteritate; se pedepsea imediat si aspru nesupunerea. Stia de cozi, stia de nemultumirile populatiei, de minciunile administratiei, cu planul cincinal si oricat de putred, monumentul sau nu si-l putea refuza.
Pot si eu sa fiu mandru ca ne-am strans mainile cu presedintii Nicolae Ceausescu, Francois Mitterand (Franta), Mircea Snegur, Petru Lucinschi (Republica Moldova), Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu sau Regele Mihai I.
Cam cati au mai reusit asta ?


[ add comment ] ( 17 views )
NE - LINISTE ! 

Soare, cald, cald, zapuseala si … dupa cateva minute, tunete, ploaie, vijelie, calamitate ! Si unii, saracii, au gheata in spate desi n-a plouat cu gheata, dar apa le-a luat avutul ! Si din cauza fenomenelor meteorologice neasteptate, destui din judetul Vaslui nu pot dormi linistiti.
Cum sa doarma profund ala care obtine la rapita 3 - 4 sute de kg in loc de 3 tone ? De unde sa acopere paguba, ca, "asigurarile" dau doar cate putin si cu foarte mare greutate, iar guvernul acesta (Doamne, cati tampiti s-au strecurat si acolo, ca si in parlament !) nu poate, repet, nu poate, sa ajute ca n-are pe ce pune mana. Decat pe 25% din salarii (hm, hai bugetarii !) si pe impozitul pe pensii. O goana mai mare dupa bani a unui guvern e greu sa existe.
Nu e calm nici cultivatorul de grau sau alte cereale: ploile prea dese pagubesc pe toti. Ar fi usor sa strangi, paioasele, dar trebuie sa intri in teren.
Alerta in vii. Eu am scapat mana, dar am doar 2,5 ha. Ce fac cei cu suprafete mari, cu cheltuieli si mai mari, cu marfa in stoc (oare, vinul, azi mai ieftin ca berea si apa minerala, va mai avea cautare ? si cand ?), loviti acum si de bolile culturilor ! Cu pomii e acelasi lucru: stropiti la timp, dar fructele crapa, cad crude, nu folosesc.
Deci, mergem, ca de cativa ani incoace, pe PAGUBA !
APICULTURA e in jale mare, mare. Ne mai scapa el, zaharul, la "poliflora", dar de care, pentru ca la tei nimic, la salcam nimic, la floarea soarelui nimic. Precizez ca am peste 100 de stupi si marti la 63 de stupi, zburau 64 de albine ! In fata lor, 200 ha cu floare.
N-am vazut vreodata (sunt apicultor din 1975) an mai prost, cu rezultate mai proaste, cu pierderi in efectiv mai mari.
In presa e mare panica. Am pus afis ca angajez muncitori necalificati. Puzderie de telefoane si oameni dupa slujbe, cu salariu minim pe economie !! Se mai schimba ceva, cand ii chem la agricultura (si nici acolo nu e loc !). Asta cu slujba, nu e neliniste, e disperare pentru ca oamenii trebuie sa manance, sa se imbrace, etc.
S-a incheiat ciclul scolar pentru unii care au devenit studenti. Felicitari colaboratoarelor noastre care si-au pus galoanele inteligentei pe umarul reusitilor. Dar nu prea au loc la camine iar sutele de euro la gazde lipsesc. Desi sunt cam inconstienti ca abia au terminat viata fara griji (liceul) dar pot fi linistiti ?
Invatasem candva ca e jale in tara atunci cand e razboi. Pot constata ca generatia aceasta este ca intr-un razboi cu numele criza, ca ea e peste tot, ca noi nu putem strange decat din dinti si sa ne bucuram ca nu ne mor cei dragi, chiar daca pleaca in strainatatea neagra. Cei plecati tot ne-linistiti sunt.
Mi-a reprosat cineva, ca nu dau nume, nu sunt mai aspru cu jigodiile inconjuratoare.
Imi fac datoria de observator pentru vremurile pe care le parcurgem, cand nici macar ploile nu ne ajuta ! Ca sa nu mai amintesc de cele 36 - 37 grade, caldura !!!
Sunt, acestea, vremuri de LINISTE ?


[ add comment ] ( 17 views )
FESTIVALUL FANFARELOR 
40 DE ANI au trecut de la I-a editie a Festivalului Fanfarelor din judetul Vaslui desfasurat la Vaslui in cinstea zilei de 1 Mai. Ploua si totusi defilarea fanfarelor a adus in Copou cateva mii de oameni care, ca de obicei, se tineau dupa fiecare formatie, ca dupa urs.
Am fost desemnat sa organizez acest FESTIVAL, unic in tara, in cadrul caruia am mobilizat 14 formatii cu un fel de jurizare dintr-un donjon rotund cu banci vechi din lemn. Locul I a fost adjudecat de fanfara din Gherghesti Manoiu, care era foarte numeroasa si bine armonizata; aprigul Manolea se impunea cu mare forta. Veneam dupa inregistrari la Toflea - Brahasesti pentru Radio Iasi asa ca stiam ce era de facut, inclusiv in cazul in care tiganii se ciomageau intre ei, ca la Cretesti.
Primele 3 editii le-am organizat eu, la Vaslui, Paiu - Vaslui si Brodoc. Duminica am descoperit (la Ivanesti) un supravietuitor din fanfara laureata atunci.
Festival inseamna participare (chiar si in dorul lelii), concurs - competitie - intrare libera. Asa ca am combinat termenii sa le putem da interpretilor macar un pachet si o indemnizatie.
In acesti ani FESTIVALUL, ca atare, si-a intrerupt de cateva ori desfasurarea, asa ca "s-a descoperit America", adica au luat-o de la "prima editie" alti cativa oficiali (noi) de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (cu diverse alte nume si persoane) fapt, de altfel, pozitiv si, care ar fi acum la a VI-a editie, de fapt 3 + 4 + 7, adica al 14-lea moment in derularea unei incercari de a tine in viata, nu pe tigani sau alti interpreti, ci formatii competitive peste tot in lume.
Mai toti au auzit de 10 PRAJINI, de TOFLEA (mai au foarte putini muzicanti), de VALEA MARE, de COZMESTI si pe ici pe colo de cate o alcatuire care moare cu zile: la a II -a editie am avut 21 de formatii !!!
Ultima editie a FESTIVALULUI FANFARELOR de la Ivanesti a reunit 11 grupuri, doua din Valea Mare (grozav bazin de interpreti), cu multi "integrati" in alte formatii, cu cate 7 pana la 23 de actanti, si bineinteles destui puradei primprejur. Fara indoiala e o mai mare reusita decat la Husi (doar 7 formatii) cu ecouri in toate satele de pe Valea Racovei (Garceni - Slobozia s-a prezentat bine, cu Mircea Scutelnicu, primarul !), desi s-au adunat doar 9000 lei pentru premii, din sponsorizari (!).
Marele premiu a fost obtinut de Gherghesti, surpriza placuta cei din Cozmesti (care cantau de parca unii bausera vin si altii tuica !), Rotaria s.a.
Observ usor ca existenta fanfarelor e la mare cumpana.
Muzicanti adevarati, repertoriu autentic si tineret sa preia, aproape nu mai exista !
Asa ca fie o editie proasta, e mai buna decat nimic. In conditii de accentuare a crizei, curajul doctorului - primar Vasile Novac e demn de toata lauda ca si a slujitorilor culturii locale in frunte cu neobositul Dan Ravaru, Lucian Onciu si familia Iacob. O nota speciala pentru vesnicul tanar prof. Nicolae Baban (tare drag mie) presedintele juriului (pe viata, Nicule ?).
In decursul anilor numele meu se leaga, printre altele, de Festivalul Fanfarelor, Festivalul Umorului (prima editie in 1970) si Cenaclul judetean (doua perioade).
Cum as putea sa nu laud activitatea continuatorilor mei ?


[ add comment ] ( 16 views )

<<First <Back | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | Next> Last>>