25 - TV.V. (4) NISTE... 
Momentul in care scriu aceste randuri e bulversant: o discutie cu un individ care crede ca cei 25 de ani de activitate jurnalistica ar fi de domeniul obisnuitului, neuitand „sa observe” ca televiziune la Vaslui nu exista, asa acum s-a dus pe calea ne-nturnata si radio Vaslui, cele doua unitati de presa carora le-am dat viata in 1990 (5 decembrie) si 1993. Ca acestea n-au avut nici o importanta pentru judetul in care traim...
M-am plans unui prieten care a izbucnit: „NISTE TAMPITI”, ramasi analfabeti indiferent de functia pe care o au...” sau, nu vor...
Alt preopinent din aceasta zi de miercuri mi-a reprosat ca, chiar in carti scriu prea mult despre Dumitru V. Marin, ca cititorii il considera un orgolios”. N-am avut decat raspunsul: „daca aceasta am facut... cum pot zice ca altul ar fi autorul? Si apoi daca nu mai sunt oameni de o asemenea calitate, cu un asemenea volum de munca si cu realizari de-a dreptul unice, sa nu-l nominalizam pe cel care le are, sub motiv ca lumea (proasta) ar carcoti sau barfi pe aceasta tema?”
Un altul, care zice ca-i si ziarist, spune senin: „ce sa citesc, doar cum va laudati Dvs.?”
Mi-am adus aminte de expresia cu tampitii: adica luand la cunostinta de zbaterea de un sfert de secol al unui jurnalist adevarat, retin numai ca asta s-ar lauda, sau elementele de educatie, cultura, turism, invataturile pe care s-a straduit sa le transmita ca si alte experiente de viata?!
Nu cumva selectand astfel, dovedesti mica intindere intelectuala, invidie, incultura, prostie? Sa zicem ca alpinistul pe Himalaya isi prezinta eforturile, batalia pentru performanta, uita pericolele. Deci, se lauda?
Sa intram in drepturi:
Daca nu stim ca s-au infaptuit realizari deosebite, ele nu exista?
NOI:
Constatam, de regula, fapte certe:
- Interviuri cu 9 presedinti de stat (englezul David Frost - doar 7);
- Prima televiziune privata din tara, autorizata: Licenta 001/TV;
- Primul Grup de presa (pana acum si singurul) din Moldova;
- Primul roman din istoria prozei vasluiene si alte 19 intaietati in judet.
Sunt argumente sa privim activitatea de un sfert de secol cu toata deferenta?
A nu sti, o intreaga generatie este cumva de lauda?
Incercam sa nu-i condamnam pe cei care nu stiu ce fac!
Dar nu putem sa nu incercam sa trezim la viata nu numai generatia pe care o reprezentam, ci si pe cea care vine in conditiile re-formarii nationale (cum o fi... ea?) a atacului criminal asupra Limbii Romane care nu pare a mai avea multe sanse sa reziste la „invazia” limbii unice? Am urmarit o perioada radioul national: muzica romaneasca e pe sponci, muzica populara pe cale de disparitie in programe.
Filmul romanesc e tare rar prezentat; pana si emisiunea TV a Iulianei Tudor („O data in viata”) are melodii si interpreti straini, ca sa nu mai zicem de „Vocea Romaniei” si alte emisiuni mai de Doamne ajuta cu frecvente atacuri la Limba Romana si la tara unde-si castiga painea: orice rau semnalat de ei „doar in Romania se poate petrece!” Patrihotii!!!
S-au implinit cei 25 de ani de televiziune la Vaslui, in tara, in Europa. Ei, si, vor exclama... niste tampiti...
Iata de ce manifestarile initiate de noi pentru evidentierea rolului jucat de organizarea aceasta intr-un sfert de secol, vor continua. Generatia prezenta ARE DREPTUL sa cunoasca realizarile deosebite in domeniul social, cultural, stiintific, jurnalistic ale unui grup mic, tare mic, dar cu efecte „de patrimoniu” pentru o multime impresionanta.
Macar ultima carte „25 - TV.V.” daca nu si altele demonstreaza prezenta vasluienilor in lume, pe spitele din roata istoriei.
Ce, nu mai semanam malai, pentru ca ni-l mananca pasarile?
M.C.R. este o dovada certa de mondializarea noastra intr-un proces pe care muritorii de rand nu-l pot opri.
Dar, mai suntem si noi aici cu armele noastre in slujba Limbii Romane!


[ add comment ] ( 8 views )
25 - TV.V. (3) - Ceasul lumii bate si la Vaslui 
La scara istoriei umane, Vasluiul este o picatura anonima dintr-un ocean.
In istoria nationala ar reprezenta inventariabil destul de putine fapte istorice (Batalia de la Vaslui) si personalitati de talie internationala (Emil Racovita, Guguianu, Vranceanu s.a.)
In momentul in care V. Alecsandri asemuieste eroismul national cu curcanii de la Vaslui, adica „noua si cu sergentul zece”, la 1877, dintre care pare ca numai unul se intoarce „pe drumul de costise ce duce la Vaslui” pretuit cum se cuvine de mandrul corp de oaste imparateasca (ruseasca), e vorba de eroismul taranilor care, insa, trebuiau sa treaca si in carti...
Infiintarea scolii tinutale (1841), a gimnaziului (1890), aparitia primelor ziare si reviste (in aceste locuri, ma gandesc la aria acestui judet), 1870, 1873, 1875, potentau afirmari ceva mai timide (desi speologul Emil Racovita impresiona o lume intreaga cu contributii stiintifice in plan national si mondial).
Arealul acesta a ramas mai mereu slab afirmat desi Cuza ajunge domnitor, Gheorghe Gheorghiu Dej - prim secretar PCR, alti cativa prim - ministri, ceva mai multi, ministri (de mai mare suprafata Constantin Anghelescu).
Momentul 1890 - 1920 e al afirmarii barladenilor care si-au luat embleme pe Gh. Rosca Codreanu, Iacov Antonovici, Tudor Pamfile, George Tutoveanu s.a.
Aproape in tot decursul secolului al XX-lea husenii au avut reprezentanti putini in Europa, dar destul de multi in viata social-cultural-politica si sportiva din tara.
Model educativ perpetuu M. Kogalniceanu, apoi Corneliu Zelea Codreanu a facut istorie (asta, poate, candva re-vazuta), ca si Mihai Ralea, sociolog, politician, om de mare cultura care s-a mandrit sa fie husean.
Oricat am incerca noi, ASTAZI, nume foarte mari, deosebit de impunatoare in vreun segment al evolutiei istoriei nationale par a fi greu de gasit. Este si acum greu de identificat genii locale, decat ca plecati de pe aceste locuri si productivi in centre importante ale lumii, cu folos redus pentru localnici.
Totusi, gasim ca momentul de afirmare a unor personalitati vizibile ramane ultimul deceniu al mileniului trecut si acest unul si jumatate din secolul al XXI-lea, care coincide cu afirmarea Curentului Cultural - Informational Vasluian, cu existenta unui post TV, a catorva posturi de radio, a ziarului Meridianul si altor catorva efemeride locale.
Revistele nesustinute corespunzator de oficialitati n-au adancimea, durata si valoarea necesara pentru a fi inregistrate in patrimoniul cultural national. Nici macar Acta Meridionalis a Muzeului de istorie „{tefan cel Mare” nu are atributele perenitatii prin circulatie nationala si cerinte internationale.
Pare curajos sa afirmam ca imprejurul mijloacelor de presa ale Grupului de presa Cvintet Te-Ra cu TV.V. - purtator de flamura, s-au adunat marile valori ale acestui judet?
Vom incerca sa argumentam si acum, desi de ani de zile publicam materiale despre Curentul Cultural - Informational Vasluian.
Lucrarea de fata nominalizeaza 50 - 60 de nume, din diverse domenii care au sau pot avea pretuire nationala. Nu sunt toti nici de o marime, nici de o varsta, nici de un interes egal. Dar, la un loc reprezinta efervescenta intelectuala dintr-o portiune de tara unde nu se intampla nimic, voci ale unui cor din care doar dirijorul poate alege pe cele reprezentative. Oricat de emotionala ar fi alegerea, numele unui critic si istoric literar si cel al celui mai mare jurnalist al acestor meleaguri, nu pot lipsi. Vorba lui A. D. Tudosie: turnurile Gemini ale judetului Vaslui raman Theodor Codreanu si Dumitru V. Marin.
Ar trebui argumentatii pentru cineva cu 47 de carti, profesor si recunoscut eminescolog?
Ar mai trebui subliniata importanta singurului grup de presa (TV - radio - ziar - revista) din Moldova, activitatea de scriitor, etnolog, jurnalist a celui de al doilea?
Revenind la o scara a istoriei nationale care se bazeaza pe valorile din teritoriu si constatand existenta puternicului grup cu asemenea voci autorizate, putem vorbi de contributii durabile, de patrimoniu, la Pantheonul romanesc?
O expresie hilara care se foloseste: istoria va decide.
In contextul in care insasi viata se schimba, limba romana este supusa unor modificari substantiale (criminale, chiar), tinand cont de deznationalizarea acestui candva vrednic popor (deci, globalizarea accentuata) si depopularea Romaniei, tinand cont de mutatia valorilor estetice catre cultura video si de internet, ca si de multe alte considerente, expresia „istoria va decide” este mincinoasa si termenul superfluu.
Numai ca istoria culturala a popoarelor va trebui sa atraga cumva spre studiu, macar ca cea mai frumoasa poveste, si atunci analiza unui segment din devenirea unor locuri (ca si a unei natii) e nevoie, subliniem, e nevoie sa dea certitudini ca si aici s-a facut ceva.
Lucrarea asta, recunoscuta sau nu, (dar) va fi „ceva” la indemana oamenilor de atunci, cu o alta conceptie, cu o alta viziune. Productia intelectuala de astazi va fi vatra mai mult sau mai putin fierbinte, dar BAZA DE PLECARE.


[ add comment ] ( 10 views )
NUMAI 25 TV.V. 
O sarbatoare de rang national.
Cum poate fi implinirea celor 25 (douazeci si cinci!) de ani a unui mijloc de presa dat fiind ca asemenea varste in media sunt rare, tare rare! Asa cum si plecarea pe 20 de ani ai ziarului Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau - Galati incepe sa fie UNICAT.
Reamintim ca:
- Pe 5 decembrie: 2015 se implinesc 25 de ani de cand s-a infiintat Televizuinea Vaslui, cu prima ei emisiune in eter pe 24 decembrie 1990. ~n plan national au disparut aproape toate studiourile locale, iar la Vaslui, dupa ce am vandut licenta la TV.V. si Unison Radio, acestea au disparut impreuna cu studioul familiei Popa, si ce a incercat Carmen Plesu si bucata din Antena 1 convinsa de Lili Trifu si... Est 1 din Barlad si...
Licenta 001/TV s-a topit, s-a dus pe o cale ne-nturnata!
TV.V.ro exista insa ca televiziune on-line inca de pe cand era TV.V. in eter deci imaginea moldovenilor (cateva sute de inregistrari) circula in toata lumea.
Grupul nostru de presa, in pofida „pupaciosilor”, se dezvolta, chiar la modul impresionant: M.C.R. se difuzeaza in 4 continente !
Nu inseamna ca o ducem usor pentru ca nimeni nu pune nici suflet, nici bani, unii ne denigreaza... mai ales ca-s gata sa dispara...
Rolul activ al Studioului de radio si televiziune Vaslui, importanta sa in dezvoltarea culturala a judetului, in care putem vorbi de Explozia CULTURAL - INFORMATIONALA, afirmarea sa in context national si chiar peste hotare e iarasi fapt de recunoscut.
Acum 25 de ani, abia sarbatorisem centenarul Liceului „Mihail Kogalniceanu” si tiparisem monografia acestuia! Cine sa se gandeasca la televiziune si cu ce?
Pe 5 decembrie ne-am reunit 12 persoane si apoi am trecut la treaba.
Pe 24, prima emisiune, 45 minute, redifuzata pe 25, de Craciun, dimineata intre orele 7:00-7:45. N-am exagerat cand am afirmat ca foarte multi dintre vasluieni s-au trezit cu noaptea-n cap sa ne urmareasca!
Vom scrie si alta data despre autoritatea, rolul si rezultatele obtinute de TV Vaslui. Acum semnalam o aparitia:
25 TV.V., cartea monografica, consacrata acestui moment important din istoria vasluiana despre care nici rauvoitorii nu vor evita sa scrie. Capitolele cartii de peste 300 de paginii reconstituie un trecut (social-cultural) care a impus Vasluiul cu valorile sale si cu studioul ei unic, printre apreciati, cautati, invidiati...
Alt studio tv local a aparut dupa 8 ani (aici) dupa 2 ani, la Iasi.
Aici s-au publicat interviuri cu 9 presedinti, 14 prim-ministri si sute de ministri si parlamentari, precum si mii de cazuri ale celor mai necajiti si mai nedreptatiti.
Va infatisam din cuprins:
- Introducerea poetului si scriitorului Petrus Andrei.
- Capitolul I. O istorie; II. Efecte culturale in forma continuata; III. Demostratii si reactii; IV. Dintr-o carte deschisa a acestui sfert de secol; V. Inalte aprecieri; VI. Confluente cultural - sociale; VII. Notele de azi... pentru mai tarziu; VIII. ADDENDA.
Asa ca... provocare: intr-o perioada in care ISTORIA NATIONALA nu mai prezinta destula importanta (globalizare, nu gluma!), istoria unor mijloace de presa si in primul rand a TV.V. ca o componenta esentiala a ISTORIEI CULTURALE a judetului Vaslui si a Moldovei, aceasta istorie va va intoarce in timp, va va stimula si mobiliza. Poate vom mai fi iar ce-am fost si mai mult decat atat!
TVV.ro, Unison Radio, ziarul Meridianul Vaslui - Iasi - Bacau - Galati si revista M.C.R., toate mai pot face istorie.
Sa nu se innece trecutul… cum scriau cronicarii.
*
Noi n-avem posibilitati sa ne sarbatorim la nivel national desi meritam ! Oricum, am fost sau vom mai fi. RAMANEM UNICI in cultura romaneasca.


[ add comment ] ( 44 views )
25 - TV.V. (2) 
Am avut curiozitatea sa caut pe internet ce ziare sau reviste au vechime mare. Pot spune ca nu sunt multe!
Pe 5 decembrie 2015 Studioul de televiziune - Televiziunea Vaslui - tvv.ro implineste 25 - douazeci si cinci de ani. Aproximativ o generatie (in etnologie, o generatie = 30 de ani), pana la urma a traversat „tranzitia”, a insotit populatia acestor meleaguri pe un drum la capatul caruia scrie necazuri, emigratie, exil, plecare din tara.
Ne mangaiem ca „astea sunt vremurile”, ca e alta migratie a popoarelor tot catre vest, adica de pe la noi, dar acum si de prin Africa si Asia. Multi au cautat frumusetea si bogatia acestor locuri (europene) si, iata, de unde bantuie razboaiele si saracia, oamenii se misca, lasand sate pustii si orase fara forta de munca, fara cei care pot impinge mai tare carul vremii. Noroc de optimistii incurabili...
Casetele TVV.RO, cele de la Unison Radio, articolele din Meridianul, ba chiar si materiale din MCR consemneaza sperantele de la capatul rabdarii. Toata activitatea noastra e legata de aceste locuri ale Moldovei tot binecuvantate de Dumnezeu, si ne-am straduit sa ramana o oglinda vie a realitatii. Pana in 2009, adica vreo 20 de ani am avut distributia de imagini in eter, dar pe arie mica, acum avem internetul la dispozitie cu rodul muncii noastre mai putin accesibil publicului fara calculator, dar cu atitudini, chipuri, visuri, sentimente distribuite in toata lumea. Asa se face ca Ben Todica (si alti romani) ne citesc in Australia, Sergius Marin in Montreal - Canada, domnul Anghelescu in New York, domnul Racovitza in Geneva - Elvetia, domnul Barth in Passau - Germania etc., etc.!
Cel din urma rod al muncii noastre, M.C.R. (Meridianul Cultural Romanesc) pare bine ancorat - primit in cele 4 continente. Daca ne gandim la cei noi care ne trimit materiale, mai avem de cucerit destula lume.
Sarbatoarea noastra de pe 5 decembrie 2015 (Simpozion Interjudetean pe 4 decembrie) ar trebui organizata la nivel national fie pentru recordul intervievarii a 9 presedinti de stat, fie pentru Licenta 001/TV, fie pentru pretuirea unui jurnalist - editorialist (ca cel mai vechi), fie pentru pretuirea lucratorilor de pe aici care au indraznit sa zboare LIBER in tara si in lume.
Dar,
Noi nu putem mai mult decat sa facem o manifestare mai aleasa la Vaslui (pe 4 decembrie, reamintim) si poate, alta la Barlad cu sustinerea Unison Radio si a scriitorilor de acolo.
Pana la urma, DE CE ?
Daca uitam de rolul educativ al modelului, suntem orbi; daca nu vrem ca lumea sa ne stie ca suntem aici si sa ne ceara ajutorul, iarasi ar fi rau. Pentru toata lumea !
TVV.RO si toate mijloacele noastre de presa sunt la dispozitia acestor oameni, atat de negativ mediatizati in ultimul timp. Ori, noi nu putem fi decat pozitivi si cu toata speranta neatinsa.
De 25 de ani Televiziunea Vaslui este pentru voi si pentru o lume !


[ add comment ] ( 13 views )
25 - TV.V. 
Prea scurta istorie: 5 decembrie 1990, 12 persoane hotarasc infiintarea Studioului de televiziune si radio Vaslui, 24 decembrie 1990 - prima emisiune in eter pe cele 14 emitatoare ale Directiei de radio si televiziune Iasi care ,,duceau” indrazneala noastra intr-o treime din tara si in Republica Moldova. 20 septembrie 1992 - obtinerea Licentei 001/TV; Interviu cu Francois Mitterand - 18 februarie 1991, apoi Mircea Snegur, Ion Iliescu si cu mult mai apoi cu ceilalti, in total 9 presedinti de stat, capii bisericii, prim-ministri, parlamentari si ministri; Filmari in Franta, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina etc., etc.
In 2009 TV.V. e vandut, ca si Unison; 2013 - disparute. Ramane TVV.RO si Unison Radio Barlad, ziarul Meridianul si din 2015 Revista Meridianul Cultural Romanesc.
Deceniul dusmaniei, manifestare violenta in arealul vasluian cu tot felul de invective, sabotaje, contre, lipsiri financiare. Mentinerea unui nucleu creativ cu profesionalizare in curs, si continut ideatic unitar, insotit insa de crunte defectiuni tehnice, atragerea tineretului ca proces imediat si pregnant evolutiv inspre Unison Radio, a ramas un merit deosebit. Aparitia ziarului Meridianul (26 septembrie 1996) completa registrul de exprimare a misiunii social-culturale si politice a Grupului de presa.
Scoala de presa a ramas UNICA in tara, practica ziaristica fiind punctul de plecare a peste 500 de tineri. Tot ce este mai valoros in judetul Vaslui si varfuri ca Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Mihai Ursu s.a. (ca ziaristi), dar zeci si zeci se exprima ca scriitori. Ca tribuna TV.V., Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad si ziarul raman de departe ca mari autoritati in presa locala. Ies valori pentru Iasi si alte posturi radio din tara (Cluj), dobandesc recunoastere cei amintiti si altii, directorul si patronul.
,,TV. Vaslui - Romania - Europa” (fila de istorie, presa si cultura), Ed. PIM, Iasi, 2011, 256 pag. - este una dintre cele 6 carti consacrate.
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL Vasluian cu prim manifest in „Vlastarul”, revista „Liceul Mihail Kogalniceanu”, precizarea liniilor directoare in „Teleradioeveniment” si mai ales in „Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau”, atmosfera efervescenta si pe lunga durata, isi spune cuvantul. Conducerea (Dumitru V. Marin si Val Andreescu) sustin „Zilele Meridianului” in toata Moldova, se incurajeaza orice fel de aparitie si valoare din zona. Se extinde localismul creator si sunt recenzate sute de carti in pagina culturala a Meridianului, mentinuta in toata durata de aparitie.
Printre localitati: Harlau, Lungani, Deleni, Prisacani - Iasi, Barlad - Vaslui si Bacau (Podu Turcului). La „Omagiu Cartii Vasluiene”, editia I (25 octombrie 2013) au participat 41 de scriitori, cateva sute de alti participanti, expozitie de carte (personala), 183 de volume; la editia a II-a (26 octombrie 2015), tot la Centrul de afaceri, 51 de scriitori cu participarea mai multor personalitati din Bacau - Iasi - Bucuresti. Expozitia de carti, 115 titluri !
Efectul educativ si stimulativ CONSIDERABIL, cifric: peste 150 de scriitori din judetul Vaslui, 63 de publicatii (inclusiv scolare).
Efect pervers la ziarele care mai sunt in judet: „Vremea Noua”, „Monitorul de Vaslui”, „Est News” (care nici n-au participat, desi au fost invitate).
Meridianul Cultural Romanesc: prima revista internationalizata din judetul Vaslui, in curand numarul 4; pana acum 3 numere, 263 de colaboratori, difuzare in 4 continente si pe internet.
25 - TV.V. este cartea care se scrie zilele acestea si se va edita pana pe 4 decembrie, cand avem sarbatoarea de un sfert de secol.
Va invitam la comentarii si completari.



[ add comment ] ( 11 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>