BILANTUL SI MANDRIA NECESARA 
Sa nu ne creada cineva... orgoliosi! Credem insa ca, daca noi cei care faptuim cate ceva nu comunicam... atunci cine si de ce, luand in consideratie ca putem starni invidii si dusmanii nu laude.
Anul 2014 a zburat ca o framantare grabita in care se amesteca mari dezamagiri cu eterna speranta. N-am facut parte din planurile Domnului nici in aceasta perioada! Nimeni nu se poate lauda cu bunastare!
Am recitit ,,Bilant si previziuni” din decembrie 2013: 90% am avut dreptate. Inainte de orice, sa spunem ca si pe noi ne-au calcat hotii: cei cu cuvantul inselator si cei cu mana `n averea noastra. Pe primii ii ocolim, pe ceilalti ii apara POLITIA. Din 4 dosare la Politia judeteana, nici unul nu s-a rezolvat, comisarii Carp si Golescu (de la municipiu) par a fi impotriva. Sa nu mai spunem ca am alergat mult de ne-am tocit cauciucurile la autoturisme, adica am vaslit mai zdravan din barca pe vreme de furtuna. Deci:
Realizari:
- Au trecut peste 18 ani de la aparitie (1996) si realizam o publicatie buna cu aparitie tipografica si online: Meridianul. Dar existam cu Unison Radio Barlad (in eter si online) si cu TVV.RO. E de ici, de colo, sa fim singurul grup de presa din judetele Moldovei? Avem o trupa buna, buna in grupul nostru printre care un doctor in stiinte, un doctorand, un scriitor si poet remarcabil, o graficiana remarcabila si multi colaboratori de valoare.
- Am cutezat sa ,,ne lipim” si de o revista: ONYX e pe piata si intra in anul IV cu ambitii noi, adica ne-am intarit cu Ion Mititelu dar si cu multi primari inimosi si valorosi. Speram sa realizam topul primarilor din cele doua judete: Iasi si Vaslui.
- Am organizat si sustinut 14 (paisprezece) simpozioane interjudetene in judetele Bacau, Iasi, Galati, Vaslui unul mai spectaculos decat altul cu cateva mii de persoane asistente. Din ce stim, suntem unici in toata Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania. Dezvoltarea culturii romanesti prin incurajarea scriitorilor si mobilizarea populatiei nu poate fi contestata. Am inceput cu Omagiu Cartii Vasluiene si am continuat cu Romanesti, Iasi, Harlau, Prisacani, Barnova-Iasi, Barlad, Ivesti (Vaslui), Podu Turcului (Bacau), Liceul ,,Gheorghe Vranceanu” - Bacau, Ciortesti, Lungani (Iasi), Liceul ,,Costache Negruzi” Iasi si Tepu - Galati.
Colaboram bine cu Academia Pastorel - Iasi, multumim, coane Mihai si celorlalti.
- In plan personal: prof. dr. D. V. Marin isi mai adauga 5 tiparituri, Val Andreescu alta, Ionut Horeanu alta. Dictionarul personalitatilor bacauane scris de Cornel Galben are pagini consacrate lui D. V. Marin (al 13-lea dictionar cu personalitati) alte volume sau publicatii iesene, bacauane, vasluiene consacra mentiuni si articole ziarului si revistei.
- Un gest unic: 29 mai 2014, la Podul Turcului - Bacau, intalnirea absolventilor din 1959, film, concert, expozitia speciala a pictoritei Letitia Oprisan, cartea ,,Prima clasa.../ Personalitati de pe Valea Zeletinului”. Dintre ei existau 6 mari personalitati ale stiintei si culturii romanesti de pe Valea Zeletinului: Mircea Varvara, Iancu Grama, Ioan Berdan, D.V. Marin, I. Moraru, Gheorghe Popa cu doctorate si opera de valoare nationala ( 32 de absolventi, 22 `n viata).
Tinem sa amintim ca previziunile noastre din editorialul citat s-au adeverit sau se ,,implinesc” si in 2015 (USL s-a destramat, Crin nu e presedinte, nivelul de trai a scazut etc. etc). Sa-l vedem pe Klaus Iohannis, pentru ca Ponta care ,,avea ce nimeni n-avea”, e iarasi pisicut. Asteptam.
Din pacate:
- Interesul pentru carte, pentru presa, pentru invatatura scade in continuare chiar daca se imbunatateste comunicarea online. Ca previziune: e aproape televizorul la locul de munca si prezenta video in mijlocul campului; Pentru ca nu cred ca oamenii vor sa ramana tampiti, cartea (si presa) vor mai exista o vreme.
- Criza bancilor va continua, deci vor lipsi investitiile care sa dea impuls vietii social - economice.
- Va continua aprigul atac asupra limbii romane, a istoriei neamului, a fiintei nationale, vedeti cum si emisiunile de pe TVR (toate) sunt infectate? Celelalte si mai si !
Trist pentru ce ne asteapta, trebuie, si raman totusi, optimist!
*
Va dorim, noi toti, tuturor sanatate si minte !
Sa trecem de greutati !


[ add comment ] ( 19 views )
22 … la noi! 
Am depus coroana din partea Partidului Verde la Monumentul Eroilor (de langa mausoleul lui Pene[ Curcanul) in cimintirul vasluian. Arareori mi s-a intamplat sa fie pe placul meu o asemenea comemorare, adica un ,,tipic”, simplu insotit de cuvinte bine simtite. Coroanele oficialitatilor si partidelor au fost dovezi materiale, legate de existenta umana efemera iar cuvintele rostite de putinii alesi au patruns in sufletele celor prezenti. Bravo profesorului Paul Munteanu, profesorului Dumitru Buzatu, prefectului Andrei Puica pentru ca au transmis ce au simtit.
Scurt si bine punctat.
Revolutia la Vaslui a fost un fel de petrecere pe acordurile Imnului national, pentru ca in balconul Prefecturii s-au perindat feluri de fiinte care au intretinut fiorul patriotic al momentului. Dupa ora 12:50 al zilei de 22 cine a intrat in fata era neaparat un curajos, din ordin sau din chemarea interioara. Paul Munteanu, Miluta Moga erau la dispozitia unei doctorite turnatoare, iar Marian Enache a conferit aparenta juridica de legalitate. Dupa 10 ianuarie 1990 au venit acei care stiau ce au de facut. In judet nu au fost impuscaturi sau pierderi de vieti omenesti.
Mortii sunt insa ai nostri! Au cazut pe oriunde (in tara aceasta) a fost nevoie de ei: peste 20! Au fost jertfele dictate de altii, dar tot eroi raman pentru ca si lor li se datoreaza ceea ce avem astazi, cat si cum suntem. Acela si atunci a fost rolul lor istoric, de 25 de ani curgand pe numele lor din ce in ce mai multa uitare si… nedreptate! Interpretari? Oricate, oriunde!
Jertfele pentru o alta viata au fost dintotdeauna, sunt si astazi!
Credeti ca iesenii, bacauanii sau alti moldoveni s-au gandit la sacrificiu acum un sfert de secol? In aceasta parte a tarii a fost liniste dar reprezentantii - eroi au fost intre cei impuscati si (sau) martirizati in locurile fierbinti.
Pe mormintele atator stramosi, deci si ale lor se inalta speranta unei altfel de vieti, poate doar in carti realizata. Numai ca:
- Fiinta noastra nationala este in mare pericol! La ce ne mai trebuie tara numita Romania, daca e (inca), greu si pe oriunde in lume o ducem mai bine?
- Componenta de baza a romanismului, limba e alterata, uzurpata, schimbata, neglijata. Nu e nevoie sa se trezeasca Stefan cel Mare, nici Mihail Sadoveanu ci doar vreun bunic al nostru sa vedem ca doar noi il intelegem, dar el pe noi, nu! Ce cruci si-ar face Bunul sa se vada pe facebook!
- Traditiile si obiceiurile, cele mai fidele insotitoare ale FIINTEI NATIONALE incep sa ramana mult in urma si cu un continut schimbat, mult uniformizat! Globalizarea va domina, sigur si repede forta de creatie a popoarelor inspre o alta cultura.
O alta ISTORIE se faureste si se poate scrie acum! Rupta de cea veche !
Noi putem face: a) Bilantul dupa 25 de ani de la Revolutie; b) Bilantul de sarbatori ca sa vedem mai constienti calea de urmat; c) Urarile firesti la o alta sarbatoare a crestinatatii, a neamului nostru, a noastra, a noastra. Nu-i asa ca ne simtim bine intr-o familie?
... La noi, pe 22, e liniste, pace, speranta, credinta; o noua nadejde.
Si viata !
Sa nu uitam ca viata e acel moment mi-nunat pe care-l descoperim mereu prea tarziu! Fara sa uitam ca in ‘89 a existat un decembrie 22!
*
La multi ani de Sarbatori, la multe impliniri si la nestirbite sperante si in 2015.


[ add comment ] ( 25 views )
ISTORIA ? Care istorie?! 
Prin natura jurnalismului adevarat strabat Moldova in lung si in lat, dupa ce am avut privilegiul sa transmit oral, video sau in scris din 32 de tari din toata lumea (?!) Cati din lumea asta vie mai pot prezenta un palmares cuprinzand interviuri cu 9 (noua) presedinti de stat, 14 prim-ministri, sute de ministri, parlamentari, fete bisericesti, persoane importante, primari.
Deci, o alergatura care-mi permite sa si stiu cum e in tara si peste, ca vazand la fata locului si scriind ce vad (mare noroc in viata sa consemnez ce-am gandit eu si nu ce-ar fi vrut altii), pot fi de folos celor care citesc ori chiar invata din ce apare in ,,Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau” (de peste 18 ani) ori in cartile mele, eu fiind si jurnalist cu opera. Am inceput asa pentru a da greutatea impusa pentru semnalizarile dureroase pe care le fac.
Saptamana aceasta am fost si in nordul judetului Iasi, deci in Moldova de mijloc, unde abunda nume de localitati istorice, unde-si plaseaza marele romancier M. Sadoveanu ISTORIA sa si a noastra unde Siretul cel (uneori) navalnic aduna atatea paraie, atatea legende, atatea intamplari gata a fi uitate, Pascani, Lespezi, Valea Seaca, Harlau, Heci, Vanatori etc. etc.
Dar, doar la Tatarusi si Harlau am vazut cate ceva legat de maretia neamului si care sa ne intretina, cat de putin, increderea in ziua de maine. Primarii din preajma Pascanilor s-au alarmat cand au auzit ca cel de la Costesti a fost calcat de mascati in cautare de tigari de contrabanda, putini s-au aratat preocupati de festivalurile obiceiurilor de iarna, iar cei mai multi de lipsa banilor cu care sa se arate gazde primitoare.
De la Galati pana la Botosani lipseste preocuparea pentru istoria de odinioara, istoria de azi si de cea viitoare, adica educatia patriotica!
Oarecum pe buna dreptate oamenii se īntreaba cu ce sa iasa īnspre stimularea turismului (tematic) sa-i atraga pe straini cand buna parte din populatie trudeste prin lume, oamenii sunt īncrancenati din cauza lipsurilor, educatia copiilor e undeva, cam departe, prezenta preotilor… lipsa! Sa mai auzi vreun cor bisericesc ori laic, sa mai gasesti formatii de dansuri… ca de teatru nicicum nu mai dai!!!
Apropo de istoria stimulativa, adica de mult trecuta: M-am remontat īn MICA BUCOVINA, a profesorului primar Costel Iosub - Tatarusi, si tatarusii īnvatatorului folclorist Alexandru Vasiliu.
Primarul si vicele s-au desfasurat ca patrioti si pretuitori a valorilor neamului moldovenesc, pregatesc si anul acesta Festivalul interjudetean de mare faima. Ma gandesc si la ing. Constantin Cernescu de la Harlau care, cred ca va aduna vreo 20 de formatii, la locul I fiind abonata formatia din Parcovaci…
Istoria īnsa nu se confunda nici cu elementele traditionale mereu redescoperite de sarbatori, nici cu vreo biserica ori alt monument = muzeu, ca la Ruginoasa si nici cu ce face Constantin Hara de la Helesteni care si poarta o formatie legendara deja prin mai multe judete. Cu atat mai putin istoria (ca mentionare a faptelor si īntamplarilor eroico - istorice) pare ca nu se mai ,,face” astazi decat prin zonele noi si impunatoare ale celor ce īsi pun la adapost castigurile de pe aiurea. Credeti ca ceea ce se realizeaza la }ibanesti (Bravo, domnule Vasile Ipate) pentru pastrarea istoriei social - culturale, pogorate acolo de P.P. Carp, junimistul, poate fi usor de egalat?
Cel mai grav e ca ISTORIA NEAMULUI nu mai intereseaza (mai degraba contrabanda cu tigari…), ca ea se uita mult mai repede ca acum zeci si zeci de ani (prin suprapunerile emigrantilor) ca mai nimic nu pare a sparge timpanul indiferentei. Despre atentatul sustinul la Limba Romana am tot scris, dar cel ucigator asupra Istoriei nici nu se vede, nici nu se descrie. Si īn indoeuropenismul nostru actual pierdem atestatul nostru la noblete! Caci istoria ca certificare nationala se tot sterge īntr-un prezent identificat cu fata goala de la pagina 5, ori scandaluri, betii, omoruri, īntr-o cultura manipulata video, cu rezultat previzibil: ne topim īntr-un trecut care nu mai exista.
*
Am si uitat: Pe 5 decembrie 1990 a luat fiinta Televiziunea Vaslui. Au trecut peste 24 de ani de atunci. Asta e o istorie recenta si desi mai existam, suntem gata s-o uitam!
Ce ar trebui sa facem, oare, oameni buni!?

[ add comment ] ( 29 views )
CARNATUL ... NATIONAL 
Ca patrioti, nu se cuvine sa glumim de Ziua Nationala. Subiectul nu e sensibil (decat cu sarpele de la san de prin Harghita si Covasna) si nici cel mai serios, daca ne gandim cum l-au tratat atat presedintele (receptie, nu gluma, cu aproximativ 500 de invitati si atat) si mai ales Guvernul titulescului Ponta. Cel mai necorespunzator a fost din partea partidelor politice si mai ales a partidului conducator PSD, brusc disparut din peisaj, dupa infrangerea lui Victor Viorel.
Ca patrioti, nu trebuie sa neglijam Ziua Nationala a unui popor cu traditii, a unei tari pe cale de disparitie, cu Limba Romana in mare suferinta, din ce in ce mai gatuita de globalizare!
Suntem in UE si o data cu exodul in vest, vorbim mai putin limba materna, neglijam pilonii stabili ai unei natiuni cu pretentii: teritoriul (cat o mai fi ,,national”), limba cu insertiile straine ale comunicarii, traditia si obiceiurile gata-gata sa fie uitate, dezavuate (ca desucheate, barbare, nicicum moderne) si mai ales din ce in ce mai putin necesare culturii in schimbare. Am ajuns sa aud ca intr-o comuna, primarul ceva mai patriot nu numai ca nu percepe taxe ca pana acum, ci-i plateste el pe interpretii care nici nu mai sunt primiti cu colindul!
Sa ne intoarcem ,,la tratamentul” alegatorilor de marea sarbatoare.
De regula, primarii se transforma mintenas in slujitorii poporului pensionat sau infometat. Sarmaua, fasolea sau carnatul, la pachet valoric sau farfurie devin convingatoare argumente de partid si mai ales simboluri nationale, mai mult sau mai putin confiscate de partidul aflat la putere (pentru ca acesta administreaza, plateste, organizeaza cantinele populare, adica de acolo-s fondurile). Niste ploiesteni destepti au intors-o ca pe la ei cu mii de tone de carne, doar o tona de piper si alte condimente si au obtinut cel mai lung carnat din lume! Inchipuiti-va kilometri de carnat care le-au conferit ploiestenilor calitatea de recordmeni nationali si internationali. Bine aleasa ziua, frumoasa emblema pentru un popor care n-are alta grija decat sa gateasca alese mancaruri in alese momente ale zilei, in anume zone ale tarii. Priviti cum din 6 televiziuni centrale, 4 au emisiuni speciale cu tot felul de pitipoance care gatesc. Oricum, bravo ploiesteni!
Iesenii nu s-au lasat mai prejos si pe ,,corso” Lapusneanu au fost serviti imediat, in decorul de iarna, mai-mai ca in Rai.
La Bacau - fara pomeni deci, fara... haleala. Daca tot n-au primar. In judetul Vaslui doar la Husi s-au devorat vreo 4000 de portii, s-a asigurat probabil vinisorul si tuica insotitoare. Hora Unirii nu s-a intins, probabil ca poporul n-a fost indestulat. Devenita traditionala de Unirea cea mare vestita hora a lipsit in municipiile Vaslui si Barlad, nu s-au organizat la Negresti si Murgeni (mama, ce foame e pe acolo...!), nici `n comune, pentru ce sa fiarba bucate, ca doar nu sunt alegeri locale!
Cauza pentru care poporul elector, (mare stapan cateodata pe un petic de hartie) nu a mai fost servit, indatoritor, e... supararea PSD. Pai, cum sa le dea de mancare celor care l-au votat pe Iohannis? Ca sa sarbatoreasca infrangerea rasunatoare? Maicuta, ce chiolhaneala era daca Micul Titulescu devenea marele presedinte al Natiunii! Asa ca ,,ia, mai rabdati voi, nerecunoscatorilor!” Mai vedem noi cand mai aruncam carnatul la record mondial!
Se poate inlocui ,,scopul” real cu carnatul national ? Ce ziceti ?


[ add comment ] ( 21 views )
1 DECEMBRIE, de azi! 
Ziua Nationala trebuie sa fie de sarbatoare, de mare sarbatoare sufleteasca pentru orice cetatean al acestei tari.
Ar trebui, dar:
- 3 milioane (sigur, aproximativ) din cei 18 (cat mai avem) sunt plecati in roza strainatate pentru o paine mai buna. Putini, insa, sunt invingatori si acolo pentru ca destui absolventi de facultati din Romania (aproape dodoloata) sunt servitori sau cu ocupatii mizerabile si nu cu drepturi si salarii corespunzatoare !
- Sunt atatia pensionari (cam 1/3 dintre locuitori) care-s mereu nemultumiti de pensiile prea mici (si sunt... mici!) si carora statul nu le poate asigura mai mult, nu le poate, nu ca n-ar vrea !
- Industria... care ?
- Agricultura e intr-un incendiu urias din care mai scapa cine poate! Am vazut un tampit (se numeste Rusu!) care crede ca aici e evaziunea fiscala cea mare. Nataraul asta n-a calcat pe o tarla, n-a ranit la vaci, nu l-a impuns vreo vita sau o capra. Totusi, e batut rau in cap: cum sa crezi ca e evaziune fiscala la 30-40 de bani kg de grau, la 0,50 lei porumbul, adica atunci cand pe un singur litru de motorina dai intre 12 si 15 kg de produs agricol. De unde atatea tone sa asiguri o productie corespunzatoare? Si cu ce traiesti, daca munca in agricultura nu aduce profit? M-am racorit, gata cu nataraii !
Un singur termen de comparatie: Daca nu om cu minte si indraznet ca Porumboiu e amenintat cu falimentul... ceilalti cum sunt ?
- Educatia si cultura sunt oful cel mare, „ca nu-s parale”: pentru salarii si burse, pentru plata directorilor de camin (din peste 300 or mai fi vreo zece) sau bibliotecarilor care fac si (mereu) pentru primarii. Bibliotecile-s in cea mai mare parte depozite de carte veche si scaune rupte !
La 1918 cum era, nu tot asa? Agricultura si exploatarea miniera se intretineau atunci. Se misca inteligentia ardeleana !
La Alba Iulia s-au reunit cateva mii de persoane sa sustina Marea Unire. Duminica in Republica Moldova, va fi la fel ?
Va reamintesc faptul ca imediat dupa Revolutie s-a organizat un val de oameni catre orasul Unirii. Am fost printre cei care au semnat CREDENTIONALUL, acolo unde si trebuia. Pentru cine nu stie, Unirea s-a votat si aprobat de catre niste delegati alesi de comunitati care au primit in scris un CREDENTIONAL, adica o legitimatie de imputernicit al poporului.
Cei vreo 40 de delegati ai judetului Vaslui au semnat si ei si au intarit cu stiinta, vointa si puterea lor acest moment romanesc. Re-unirea de atunci se disperseaza astazi! Din atmosfera patriotica de atunci nu prea mai e nimic astazi, desi luni, pe 1 Decembrie statul organizeaza depuneri de coroane, ceva festivitati. As zice ca e bine fie si macar asa pentru ca patriotismul e proasta, foarte proasta marfa astazi !
Pentru ca aproape o treime din populatie depinde de vestul bogat. Cum sa ne vrea astia mari patrioti? De slugi au nevoie !
Ma gandeam sa scriu cum falfaie in vant tricolorul, ce atmosfera fastuoasa si prietenoasa, ce dezlantuire sufleteasca... ar fi. Ar fi ca un balsam peste ranile acestui pamant.
Si, iarasi, va fi neamtul Iohannis, cel care poate reinvia un neam, o tara, o idee nationala, o speranta de bunastare prin munca noastra ?
Dupa uriasul nivel de asteptare si incredere ar trebui sa poata face !
Vad ca prima „facere” e vizita pentru alegeri in Basarabia, unde rusii (ca si dracul) si-au bagat coada! Unde esti tu Aldea Teodorovici cu Eminescu al tau si al nostru? Agitatorule !
Pe 1 decembrie sa imbracam strai de sarbatoare dar mai ales sa ne intrebam sufletul cat mai suntem romani adevarati, roman verde, cum s-ar spune... Zau ca avem mult si de munca si de lupta !
*
Vineri, la Ivanesti si la Casa de Cultura Barlad, sper ca vom avea atmosfera patriotica necesara intampinarii momentului NATIONAL iar luni vom participa la Festivitatile necesare si la Vaslui, ca pretutindeni !
HAI ROMANIA !


[ add comment ] ( 28 views )

<<First <Back | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | Next> Last>>