Fotbal, regionalizare si necazuri ! 
Caldura prea mare ! Norocul e ca ce s-a plamadit in trupul plantelor s-a cam implinit, si porumbul ori strugurii trebuie sa se coaca la soare !
Recolta se strange cu problemele de rigoare. Oricum, agricultura e curata pierdere (grau 0,6 – 0,7 lei per kg, floarea soarelui aproximativ 1 leu, celelalte... nu-s) !
Din presa centrala reiese ca se cam amana atat Revizuirea Constitutiei, cat si regionalizarea.
REGIONALIZAREA ar fi tema actuala si necesara!
Argumentul ca noii stapani ai Europei ne cer faramitarea unui teritoriu adunat astfel de sute si sute de ani ca sa ne dea bani, adica sa mai returneze ceva din ceea ce platim noi ca pret al capitularii – e un argument pernicios si neadevarat.
Ca s-ar guverna mai bine e si mai neadevarat. S-ar mari aparatul birocratic si administrativ, s-ar cheltui fonduri suplimentare (ca si in cazul ,,micsorarii” parlamentului dupa alegeri), ,,s-ar ingrasa” alti burtosi care fac parte din lantul oficial! Ar creste aparatul de opresiune si mai ales CORUPTIA.
Ceea ce e si mai grav, s-ar clatina apartenenta la un neam prin dezavuarea provinciilor istorice (observati propunerile lui Dragnea, nu mai includ denumirile traditionale). Nu se face altceva decat jocul strainilor pe care cu greu ii mai putem inlocui sau izgoni. Cine nu vede statutul de tara ocupata a Romaniei, ori e orb, ori un sarlatan.
Constiinta de neam e aproape desfiintata si presa sapa serios infatisandu-i pe cei care neaga apartenenta. Or fi ducand-o prea bine pe acolo unde-si fac matul gros. N-am auzit sa vina si cu vreo carte sau alte elemente de cultivare spirituala.
Cum ne putem opune valului?
a) Pastrand limba romana si pamanturile pentru noi si ai nostri. Cu mari greutati, cu plus de instructie, educatie, profesionalism si... vointa!
b) Incurajand inteligenta romaneasca! 500 de lei nu e egal cu 500 de euro, dar atenti, cu leii romanesti, putem realiza ceva mai mult decat cu valuta. Voi reveni!
c) Invocand istoria si trecutul familiei! Nu e usor in conditiile in care principalul vector cultural, televiziunea, darama tot ce inseamna traditie, onoare, adevar. Toti hotii de pe lume-s mediatizati cu insistenta si devin modele de viata.
d) ,,Eu imi apar saracia si nevoile si neamul...”, in diversele forme posibile. Cineva ar zice ca stapanirea turceasca, fanariota, ruseasca nu ne-au desfiintat. Da, dar comunicarea atunci, permitea acest lucru. Unificarea educationala, informatizarea cu tot felul de neologisme e nivelatoare si pagubitoare.
De ce Regionalizare? Romanilor, din ce in ce mai putini, oricum nu le foloseste!
FOTBALUL ne-a adus lunea trecuta o mare satisfactie. Cele cateva mii de oameni de pe stadion au vazut cel mai frumos meci al echipei favorite.
Indiferent cine ar fi in fruntea clubului, Adrian Porumboiu are tot meritul! I-l recunoastem si-l sfatuim sa continue!
Necazurile de care voiam sa ma plang se reduc la 2 elemente: parca nimic nu misca in tara (oricum, investitiile-s lipsa) si in judet si lipsa banilor de consum, de la vladica pana la opinca!
Cum naiba sa mai faci ceva daca darile se inmultesc si se diversifica?
E clar, am intrat intr-un deceniu gata sa ne desfiinteze, ca oameni, cu tot cu idealurile noastre!
Totusi, trebuie sa rezistam, trebuie!

[ add comment ] ( 33 views )
Proiecte de vara 
Altfel spus, proiecte vechi, pentru ca vara e pe sfarsite desi august a fost foarte calduros in ultimele decenii! Oricum, dupa Schimbarea la fata (6 august) vremea se mai schimba. Dupa cum se vede, prognozele ultime nu prea s-au adeverit. Deci... sperante.
Sa ramanem in campul Dvs. vizual si afectiv. Dupa cum se observa, si in editiile on-line si in cele tipografice suntem cat putem de actuali si vrem sa va fim alaturi in incercarea fierbinte-fierbinte a acestui an cu macar un pas mai departe de saracie. Ne ajuta si Cel de sus cu o recolta buna in acest an la mai toate culturile. Si daca mamaliga e, aproape toate sunt!
Seceta din presa, am vrea noi, sa nu ne afecteze. Dupa cum se vede, avem reteaua on-line binisor pusa la punct si e destul un click sa aveti stirile si sufletul nostru in palma. Numai ca ziarul, cu mirosul sau tipografic si materialitatea lui e diferit ca si vizionarea unui meci la televizor sau pe stadion.
IMPOTRIVA REGIONALIZARII ne vom exprima constant! Suntem cam impotriva curentului care ne deznationalizeaza (ce de emigranti avem!) si ne desfiinteaza ca forta si stat national. Statele unite ale Europei au nevoie de o constitutie ,,federativa”, drept care unii se agita, urla chiar, sprijiniti de afara dupa principiul ,,probleme noastre - victoria lor”. Cat mai putem sa mentinem statul, limba si traditiile? Nimeni nu stie, dar pericol mai mare pentru romanism decat e acum, n-a mai existat vreodata.

Trece sezonul APICOL. Depun marturie pentru acum si pentru mai tarziu ca ,,politica” europeana ne distruge familiile de albine. Nu se permite tratamentul pentru bolile grave si, mai mult, nu se furnizeaza informatii despre noua boala de origine afro-asiatica in plina expansiune. Cum 4 decenii, ,,am trait” cu albinele, sper ca stiu exact ce spun. Stapanii astia nu stiau, oare, pentru ce ne dau bani sa crestem albine?
SPORT, deci afacerea numita fotbal. I-am vazut pe ai nostri cu Dinamo! Poate fi si o eclipsa de moment, dar unii dintre jucatori sunt clar, de dat afara! Ilie Stan face ce poate, dar astia se tot menajeaza pentru... altii! Oare nu exista niste clauze contractuale specifice obiectului muncii?
Totusi: Hai Vaslui !, Hai Iasiul !

[ add comment ] ( 33 views )
TVV - Vaslui - Romania - Europa (VI); Localismul creator 
Cu iunie 1994 - inaugurarea cu fast a postului Unison Radio (desi, s-a emis inca din decembrie 1993, de sarbatori) se afirma si mai mult activitatea cultural - sociala si economica a intregului Grup prin completare cu transmisiile radio, iar din 1996, cu consemnarea evenimentelor in ziarul Meridian Vaslui - Barlad (din martie 2000, bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, bisaptamanal, saptamanal), (vezi „MERIDIANUL - Axa culturala...”,2009, 416 pag.).
Constatari succinte:
- N-a existat eveniment cat de cat important in viata judetului, fara a nu fi fost consemnat. Presedintii de stat, ministri, ambasadori, regele (in 3 randuri), oameni de afaceri, politicieni, intrigantii locali, personalitati cultural - artistice, festivaluri, concerte etc. dar si viata simpla a locuitorilor, toate si-au gasit reflectarea in aceste mijloace de presa.
- Deplasarile in strainatate (numai si numai prin mijloace proprii) au conferit un plus de sentiment al apartenentei la comunitatea europeana. Conducerea Grupului a transmis (de regula, si in direct) din 17 tari europene.
- Perspectiva unei meserii cerute si moderne, jurnalistica, a determinat afluenta de tineret catre TV.V. in special, desi, unii stateau rau, rau cu gramatica. Aproape tot ce exista pe profil in judetul Vaslui a trecut pe aici, la TV.V., noi spunem ca peste 500 (care se pot nominaliza) dar au fost mult mai multi. Se sustine astfel afirmatia: SCOALA de PRESA !
- Actiune culturala de apostolat chiar pentru ca incurajarea talentelor locale a fost litera de evanghelie. Poate si datorita profilului sefului (profesor de limba romana) poate creatorilor in domeniu. Ziarul Meridianul este doar marturia scrisa ca majoritatea dintre cei peste 150 de autori au fost descoperiti sau incurajati, prin popularizarea operelor lor.
E greu de crezut ca fara acest aport s-ar putea vorbi de Curentul Cultural - Informational Vasluian, ca fapt indubitabil !.
Presa ca martor al devenirii, adica al trecutului si prezentului, poate sustine sau nu mentinerea acestui CURENT UNIC, dar nu cotidienele care apar azi, mereu opozante.
E dificil de catalogat valoarea catorva jurnalisti si cu oarecare realizari literare si / sau cu functii oficiale. De pilda Prof. Theodor Pracsiu, 20 de ani redactor si sef la Vremea Noua, fost inspector scolar, autor a doua volume de cronici teatrale si alte studii interesante, care a ramas mai tot timpul ca autoritate de referinta cu prezenta in manifestari literare, Gruia Novac, intelectual rasat dar si prezentator de spectacole comuniste, un tip de comunicare deschisa, Dumitru V. Marin, directorul singurului grup de presa din judet, editorialist, deci de decenii in atentia provinciei, asadar mereu expusi analizei publice „in balanta”cu Petru Necula, autor al Dictionarului personalitatilor vasluiene impreuna cu Mihai Ciobanu sau Daniel Grosu, cu o serie de romane. Sau Marina Costea care-si aduna volume de maculatura drept piedestal pentru ... poeta, sau Constantin Jomir,Constantin Slavic care-s oameni la locul lor, meseriasi la ziarul comunist pe care l-au slujit, dar cu talentul in curs de afirmare, ca prozatori, la batranete. Poeta cu adevarat, Daniela Oatu isi face datoria de profesoara si atat; alta poeta mare, Adina Huiban revenita la Vaslui, dupa Bucuresti, acum e redactor TV ... Roxana Vasile,poeta, a disparut, prozatorul si epigramistul Daniel Dragomirescu e un distins profesor de liceu, Stefan Boboc - Pungesteanu e din aceeasi categorie.
Asa ca o principala calitate a studiului de fata va fi, cu alta interpretare tot SEMNALUL, ierarhizarile mai corecte ramanand, poate, pe mai tarziu, datorita criteriilor oarecum volatile relativ la personalitatile locale si valoarea lor pe plan national mai putin cunoscuta.
Mircea Colosenco, autorul unei monografii consacrata lui Ion Barbu, a fost un gazetar de mare merit; mazilit pentru indisciplina fata de partid, nu fata de meseria pe care o stia bine. Director politruc, Vasile Avram a condus ziarul 17 ani. E o ilustrare a autocenzurii pe care si-o propuneau angajatii de la Vremea Noua care-l aveau cu „aprobare”si pe Petru Necula cu „bun de tipar”(vestitul T) in buzunar. Regretatul Ion Al. Anghelus era un poet in toata puterea cuvantului cu care am realizat Cenaclul Judetean (Asociatie a Creatorilor Vasluieni) dar a murit de tanar (a fost si un bun ziarist). Theodor Codreanu,tanar profesor la Sarbi, a ajuns la Husi unde a dat opere fundamentale pentru literatura si critica literara. D. Husanu era un tip activ care-l eclipsa in fata lumii pe Mihail Harea (mare critic de arta), Catalin Ciolca era mare poet si cand scria la ziar, iar Coriolan Paunescu, azi profesor universitar la Galati, era echilibrat si intelegator, dar aspru la condei. Prea multe legaturi cu Vasluiul nu a avut profesorul universitar N. Cretu (n. la Barlad) de la Universitatea „Al. I. Cuza”din Iasi, dar el reprezinta sigur, ca multi altii, o valoare initial locala afirmata in context national.
Buchetul „mandriei provinciale”cu cei reusiti pe podiumul national, dupa Revolutie, include fara indoiala pe acad. C.D. Zeletin - om de stiinta (medic) si autor a 45 de volume cu productie literara, Laurentiu Soitu, ajuns universitar iesean de mare notorietate nationala, pe Marcel Guguianu (sculptor de talie mondiala), peTheodor Codreanu (critic literar recunoscut), Ioan Baban, Dan Ravaru monografist cu prezenta activa la mari manifestatii culturale si literare,Dumitru V. Marin (singurul vasluian in Dictionarul etnologilor romani si in Dictionarul presei romane),Corneliu Bichinet, Cristian Simionescu, Simion Bogdanescu, Avram D. Tudosie s.a.
Aproape fara exceptie toti acestia si-au castigat painea la ziar sau la catedra si si-au pastrat creatiile in sertar, stiind ca fara ode, cui trebuia, nu se putea reusi.
Ar fi fost de mare mirare sa nu fi iesit ca ghioceii (sau alte flori) imediat dupa 1989.
Nu vrem sa provocam un bal al ipocritilor sau o lista a uitarii, ca sa apara fiorosii sa se dea mareti, sau mai modestii, sa se vada ei insisi mai mari. Asteptam reactiile cele mai diverse, totusi. Intelegem sa combinam perceptiile noastre, valoarea, autoritatea, prezenta (nu numai fizica) in batalia intelectualilor.
Pentru presa locala de dupa Revolutie doar o idee: in (cele) peste 63 de publicatii identificate, si, mai ales in MERIDIANUL, se observa avantul curentului cultural-informational ca expresie a localismului creator.
Cartea - document aparuta in 2006, despre care au aparut mai multe cronici, analizeaza ceva mai in detaliu momentul.

[ add comment ] ( 45 views )
NOTE DE VARA ! 
Astazi inregistram numarul 1.000 al ziarului. E o sarbatoare fara indoiala, un prilej de satisfactie si nadejde pentru viitor.
* Dupa cum se vede, abia de cateva zile e... vara, adica au venit caldurile cele mari. Furtunile, ploile, turbulentele extreme, grindina si inundatiile n-au lipsit in judetele noastre. Acum, daca tot omul le vede, ce sa mai zicem noi. Doar ca anul agricol este bun si o buna parte din bucatele campului sunt in hambare. Dupa seceta de anul trecut tare era nevoie de un an agricol astfel. Mai putin apicultura care are meandrele ei. Prea putini ,,au scos” la tei, destui la plantele de camp, acum e batalie pentru floarea soarelui pe tarlalele din apropierea Dobrogei. Mutatia genetica anuleaza culesul de baza la aceasta cultura pentru ca toate suprafetele sunt acoperite cu plante nemelifere. Si inca: cei care au ramas cu albine, ca destui ofteaza dupa ce si-au pierdut efectivele.
Mai spun, poate se aude: NE MOR ALBINELE si nu gasim nici un fel de medicamente, nici macar pentru puietul varos dar-mi-te pentru alte boli care afecteaza familiile de albine. Fara ajutorul omului e greu de crezut ca scapa salvatoarele vietii...
* Manifestarile literare de la Biblioteca judeteana ,,vorbesc” (adica se vorbeste, se afirma, se combate) despre existenta efervescentei culturale necesare unui judet chiar daca cu prea putin staif, ca Vasluiul. Prietenul meu Ioan Baban subtitreaza ,,Pagini despre carti si autori, volumul I, sub Ecoul NUMELOR PROPRII”. N-am inteles titlul, n-am inteles multe componente ale cartii de 320 de pagini dar e bine ca o minte ca a prof. Ioan Baban produce si e incurajata.
Marioara Buraga scoate ,,Confesiuni septuagenare” si mai ales ,,Memoria unui muzeu”: imi doresc mult sa scriu despre acestea ceva mai mult si mai curand. Voi inaugura rubrica Depozitii libere cu note critice la adresa contemporanilor mei din cele doua judete!
O carte incolora si cu dedicatie ziarului (!) ne-a trimis prietenul Ion N. Oprea de la Iasi.
Una peste alta, Curentul Cultural – Informational din judetul Vaslui exista, se manifesta si prin cateva condeie, capata ilustrare nationala. O dovada e ,,Vitrina cu carti” a lui Emilian Marcu, pe care sper sa v-o prezint joia urmatoare.
* REGIONALIZARE. Hai baietii lui Dragnea! Stricati, stricati si iar stricati ce-au cladit cu atata truda stramosii nostri. De ce sa nu ne pierdem cat mai repede identitatea in acest colos care se cheama Uniunea Europeana. Unii au auzit de Mihai Viteazu, un oltean adevarat, altii de Stefan cel Mare, moldovean, poate si de Eminescu, tot de pe aici, or fi auzit de munteni, dobrogeni, banateni, de ce sa nu-i destareze dupa ce ne-au ingenunchiat acum, facandu-si slugi dintre cei cu mintea mai luminata plecati de acasa!
Rareori putem gasi o ,,problema de rezolvat” mai daunatoare decat aceasta. Limba, fiinta nationala, existenta noastra multimilenara sunt amenintate si noi; adica Dragnea si ai lui vor face tot ce pot pentru pumnul de arginti promis euroregiunilor.
In fata acestui pericol paleste si cel al exploatarii gazelor de sist, adica batalia cu Chevron – care intra si ea in con de umbra. Coltucul de paine ori bucata de mamaliga nu vor ajunge cozonac din cauza americanilor care vor vinde tot noua gazul scos de sub pamanturile noastre. Lucrul dracului american se cheama.
N-am avut linistea necesara sa va spun ce-am vazut la Ierusalim.
Dar nu uitati ca am promis sa... si revin!

[ add comment ] ( 34 views )
MOR ALBINELE! 
Subliniem din nou ca doua teme vor fi sustinute predilect si permanent de ziarul nostru: antiregionalizarea si batalia pentru salvarea albinelor pe pamant romanesc.
* REGIONALIZAREA. E o batalie (pierduta?) sa ne mentinem statul national si unitar? E o hotarare a noastra, a romanilor sau un nou diktat, de la Bruxelles sau de acolo unde se coace noul stat european, o alta UNIUNE care sa se opuna U.S.A.?
De ce n-ar incapea in aceasta noua formatiune de state si ROMANIA cu organizarea ei, forta ei generata de o populatie din ce in ce mai mica dar bazata pe o coeziune istorica?
Un grup de politicieni actuali in functie cu vicele P.S.D. Liviu Dragnea vor sa devina tradatori de tara, sfasiind-o in regiuni fantomatice obligandu-i repede pe multi sa uite de Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Banat, Transilvania. Pur si simplu vor sa stearga conotatiile devenirii istorice, a fortei unui neam revenit in granite legitime dupa secole de batalii cu tot felul de cotropitori.
E drept ca promit multi arginti si Dragnea isi va avea desigur, partea. Dar de ce asa Tradare nationala? Nu se gandeste nimeni la pastrarea identitatii neamului?
* Am scris in alt numar ce se intampla cu apicultura in Romania. Daca se continua actuala politica de stat, foarte curand vom vorbi de specie pe cale de disparitie.
Acum nu se produc si nu se comercializeaza medicamente impotriva unor boli ca loca americana, loca europeana si altele.
Sustin ca deja exista o boala noua, nedeterminata si nedefinita in laboratoare, dar extrem de activa! Ca unul patit, va spun ca e o tragedie sa vezi rame ouate de matca aproape integral, e parasita de albinele care nu mai acopera puietul si se retrag intr-un colt al stupului. Repede, in cateva zile familia moare! Daca specialistii nu pot determina cauzele (nu pot spune), laboratoarele nu dau tratamente (n-au voie), si cercetatorii ridica neputinciosi din umeri...
CE FACEM ?
Pierderile in judetul Vaslui sunt considerabile, dupa informatiile noastre cam 20.000 de familii disparute, in acest an! Boala intrata nu mai poate fi stapanita! E absolut dezolant sa vezi medici renumiti la D.S.V. ridicand din umeri neputinciosi!
CE FACEM, oameni buni, ca ne mor albinele! Nu e de loc de joaca si nici de asteptat. Pozitia de... ,,voia lui Dumnezeu” nu inlatura pierderile nici cele de azi si nici cele de viitor! Statul cu organele sale trebuie sa intervina, ba, chiar sa actioneze nu in favoarea stuparilor care s-au inmultit, ci in favoarea acestei vietuitoare minunate... albina. Pe cine mai putem chema in ajutor?
Ne mor albinele si tragem cuvenitul semnal de alarma!

[ add comment ] ( 28 views )

<<First <Back | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | Next> Last>>