VORBEA LA... TABACHERA ! 
Pentru cine nu stie, tabachera era un accesoriu al elegantei, aproximativ de marimea si grosimea unui terminal de telefon, simplu numit celular.
Si asa odinioara, de griji sau de boala, unii cetateni vorbeau singuri, invocand divinitatea, injurandu-si vecinii sau dusmanii, batjocorindu-si nevestele vinovate de toate relele de pe pamant. Sa ne inchipuim doar o clipa ca acei oameni ar fi putut comunica, intocmai ca astazi prin cutiile lor purtatoare de... tutun sau tigari. Pentru tutun prost era punga cu mahorca, pentru ,,tigarete”, tutun si foite din care sa-si faca tigari dupa care sa tuseasca zdravan... Deh, moda timpului, fara cafea, inghetata sau alte produse de cofetarie la punga. Vinul negru de la cepul butoiului era ,,cafeul” celor mai multi si mai normali locuitori ai plaiurilor moldave!
- Ai vazut, fa, ala vorbea la tabachera ceea, ii zicea un batranel cu mustata, simpatic de altfel, insotitoarei lui. Ca omul n-ar fi auzit de celularul modern, ma indoiesc.
- Explozia cultural - informationala de dupa 1989 este usor vizibila in viata de zi cu zi, dar nu si pentru tineretul care de la 2 ani butoneaza telefonul portabil, de pe la vreo 4 ani sta la calculator, de pe la 6 ani stie de facebook si repede invata sa-si filmeze (sa spioneze) apropiatii pentru a-i infatisa lumii pe retelele de socializare.
Pana la urma, vorbitul la tabachera moderna e o caracteristica a vietii moderne, cu implicatii mari in modificarea limbii nationale, in modul de comportament social, in lupta contra bolilor, in deplasarea in lume si punctual, in relatia de familie. Comportamental se submineaza ideea de viata conjugala si statornicie in dragoste si prietenie. Altfel spus, si comunicarea in exces are hibele ei.
Ar fi interesant sa presupunem ce se poate intampla in continuare din cauza calculatorului. Cine banuia acum 30 - 40 de ani cat se va dezvolta comunicatia?
Am un angajat care s-a tuns ca un fotbalist negru - negru din Brazilia si n-are nicicum preocupare pentru treaba pe care s-o rezolve ci sa tot butoneze ,,tabachera”. El e analfabet, e dezordonat cat incape, mananca bine - bine, n-are preocupari intelectuale defel, dar stie ca ridice imagini pe youtube sau aiurea, stie cu telefonul... Oare va afla, cu ajutorul lui cum poate manca fara sa munceasca?
Tabachera care deschide calea catre lume nu mai are nici foita, nici tutun, nici bricheta... dar deschide lumea cu toate cele rele si cele bune, din care bine-ar fi ca cineva sa selecteze ce-i prieste cel mai mult dar si sa priceapa ca omul are libertatea de a gandi mereu insotita de obligatia de a se hrani, stiind ca si hotia e o munca. Se poate sa mananci fara sa muncesti?


[ add comment ] ( 28 views )

<<First <Back | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | Next> Last>>