MESAJ 
O carte pentru un Curent cultural-informational unic (si care, cred ca, va ramane unicat) care are ca axa un ziar cu peripetiile lui, MERIDIANUL, ca o cronica vie si scrisa a momentului (de decenii) rezumand ce s-a difuzat ca imagine in Studioul TV. Vaslui si ca sunet in posturile UNISON Radio (Vaslui si Barlad) intr-un MEDIU putin favorabil prin traditie si conditii (in-telectuale)..., o opera care sa ofere argumente ca si in judetul Vaslui e... explozie de creativitate.
Daca "galaxia Guttemberg" isi arata li-mitele (oare, sfarsitul ?), cartea (text^pagina^grafica...) trecand in editie electronica, iar ziarul fiind cel mai ieftin pe net, putem crede intr-o miraculoasa dezvoltare mintala numai informatizata ? Ar insemna ca putem trai numai cu pastile !
Scriam in TVV – 15... explozia... ca omul trebuie sa invete si asta inseamna text, oricum ar fi, trebuie sa comunice si asta inseamna cuvant vorbit, scris sau subinteles, sa viseze, deci imagine din natura sau... creata, artistica !
A comunica despre momentele dezvoltarii noastre pe aceste locuri inseamna a lua martor presa.
Mergem in cautarea identitatii de sine, mereu "trimitandu-ne" creierele prin alte parti. Vasluiul ca judet si municipiu poate demonstra greu, greu ca are valoare in context national si numai prin operele celor plecati. Aproape toate marile "capacitati locale" s-au afirmat uneori cu mult prea departe, sa nu mai stim de ele.
Nu multi si ne-prosti, cei ramasi au rea-lizat ce-au putut: posturi de radio, tv, ziare si reviste, cele mai multe efemere, formatii artistice (Fantasia, Rotaria, Rapsodia Vasluiului, excursii, spectacole etc.). Aproximativ 150 de persoane au incercat... carti ! Vreo 300 de volume, (unele, doar pagini), stau marturie pentru acesti 20 de ani, cu colaborari la aproximativ 60 de publicatii.
Am considerat, pe baza valorii si continuitatii ca TV.V., Unison Vaslui si Unison Barlad sustinute de Meridianul au fost principalele voci ale cetatii in aceasta efervescenta unica si irepetabila. Alte posturi TV, de azi, (filiala Antena 1, Impact TV-telecablu si de curand Total TV), alte posturi radio care se aud aici (program local non-stop nu au decat cei de la Unison Radio), destule reviste scolare sau cateva aparitii mature sporadice fac dovada dezbaterii in urbe si in judet fie creatie, fie REAC}IE la ce-am propus noi.
Spiritul veacului (G. Ibraileanu) tinde catre munca fizica prea putina (inclusiv ore de educatie fizica in scoli) si lene intelectuala... cat cuprinde ! Homo videns inseamna vizionare... nesfarsita, cu rare emotii la violente si la sex ! Si acesta e inceputul !


[ add comment ] ( 11 views )
DIN NICOSIA, pentru Dvs ! 
Am insotit echipa noastra, FC Vaslui, la meciul cu Omonia Nikosia. Adrian Porumboiu a asigurat jucatorilor si invitatilor conditiile cele mai bune posibile: avion charter, cazare la hotel Hilton (unde lucreaza 15 romani, printre care Orzan de la Cretesti).
Selectez dintre impresii:
- Insula Cypru este cam de marimea judetului Suceava, unii spun cu 800.000 locuitori, altii cu peste 2 milioane. Adevarul nu-l stiu nici cipriotii impartiti in Ciprul turcesc si cel grecesc. Important e ca aici lucreaza aproximativ 45.000 de romani, printre ei, soferul fostului sef al politiei (Lupu), bucatar ferice la un hotel din Limasol, unde am poposit in excursie.
- Am aterizat la Larnaca, aeroport care "intra in marea Mediterana", am mers cu autobuzul pana la Nicosia, a doua zi am facut turul insulei prin Limasol si alte cateva orase, dar mai ales peste pamantul sterp al insulei (de ce s-o fi numit insula Afroditei... la saracia locurilor ?), doar usor inverzit spre mijloc datorita unor munti asemanatori cu Macinul din Dobrogea.
- Temperatura este de aproximativ 50 de grade Celsius la umbra, ziua, 35 noaptea. Vegetatie corespunzatoare, adica saraca si numai unde este apa; si nu este. Cipriotii desalinizeaza apa de mare (incredibil de limpede) si n-o beau ! E apa menajera, de baut importa.
- N-am vazut oameni pe strada nici ziua, nici noaptea. Filmul meu e fara personaje, pentru ca doar cei de prin magazine, baruri, respira si... spera sa le calce excursionistii pragul. Amabili si... atat ! Unde-or fi traind, ca nici la ferestre n-am vazut lumini.
- Toate blocurile si casele au rezervoare/ schimbatoare de caldura, perdele si bunastare, venitul pe cap de locuitor fiind de aproximativ 1000 euro pe luna; ai nostri castiga intre 500 – 800, rar, mai mult, si sunt slugi, tacute si disciplinate.
- Infrastructura (drumurile) exceptionala. Se cunoaste ca tot ce inseamna civilizatie moderna li se datoreaza americanilor care au implantat cele doua baze militare/ NATO; alte natii decat ciprioti si excursionisti nu prea exista.
- Traiesc din turism, cel prin aer (deci scump si banos) si chiar nu pot intelege de ce turismul e asa de dezvoltat... decat daca ma gandesc la pozitia geo – strategica ! In orase cresc tuia, un fel de chiparosi, platani, rar palmieri, s.a. Dar in copaci exista un fel de cosasi (lacuste) de-ai nostri care fac un zgomot asurzitor, ca pompele care stropesc iarba, obositor. Ma intreb cum pot lighioanele sa inceteze brusc, toate, zgomotul, si tot asa sa-l reia.
- Baietii nostri au jucat ce trebuia. Dupa golul lui Wesley, publicul si-a incurajat intens echipa, dar fara greseala lui Kuciak, mai puteam sta o saptamana fara gol.
Ce-am invatat ?
• Ca viata e frumoasa cand au si altii interes. Nu cumva daca ramaneam tara neutra ne ajuta si estul si vestul ?
• Ca turismul e sursa de bani: cipriotii aproape n-au ce vinde, Nicosia este un oras cumplit de plictisitor si gri, grecii vand legende, cehii vand istorie, noi ... ?
• Ca sportul face mai mult decat orice pentru re-cunoasterea noastra. Am vazut acolo cel mai tampit consul de ambasada, ca si batalia romanilor cu viata si... cu autoritatile romane.
• La caldura care-i acolo, e greu sa-ti mai lucreze mintea ...
• Nicosia, de la capatul lumii, e placa turnanta pentru Europa.
• ...
Urmeaza dubla cu AEK Atena !
Hai, Vasluiul !


[ add comment ] ( 11 views )
Was–ley / sau ... Porumboiu al nostru ! 
Vasluiul tinde sa aiba ca emblema sportiva pe brazilianul Wesley, mijlocasul formatiei care aduce faima europeana. In meciul retur de la Nicosia a reusit golul care a linistit atmosfera, fierbinte si la propriu si la figurat. Baietii nostri au iesit la constructie in cea de-a doua repriza si fara greseala lui Kuciak, mai puteau juca o saptamana fara sa primeasca gol. Mai tot meciul, Wesley nu s-a prea vazut (marcat sever) dar a strecurat mingea in plasa dintr-o lovitura libera din afara careului si... gata calificarea !
Remarc patru jucatori: Gabi Canu, un sufletist destept, stapanul careului, cu mare devotament pentru echipa, Bogdan Buhus, iute, decis, cu joc inteligent si pase la meserie, pe Silviu Balace, in vana, istet si bataios cu zvacniri ofensive. Va rog sa tineti cont de valoarea ridicata a adversarilor la fiecare !
Cel de-al patrulea este Lucica Burdujan, un atacant pur sange, dar trimis undeva pe dreapta, unde a fost adesea "fluturas", adica sarea la minge in dorul lelii, doar sa se faca de bafta sau... sa se uite aparatorii la el. Doar cateva zvacniri i-au aratat clasa. Daca-i iesea driblingul si lui Gerlem, in careu, il saltam in slavi.
Una peste alta, flacaii nostri, mai albi sau mai de culoare, au respectat sarcinile de joc ale lui Cristi Dulca, un tanar antrenor de mare perspectiva pe care l-am vazut nedormit si framantat. Bravo, Adriene, ca ti-ai selectat sufletisti ca baiatul asta !
Eroul nostru e insa Adrian Porumboiu. Incapatanatul acesta face pentru imaginea pozitiva a Romaniei, mai mult decat alti ambasadori, delegati la congrese, politicieni si multi alti calatori pe banii statului, la un loc.
Auzind de atatia romani in Cipru (circa 45.000! care au si un ziar al lor) m-am infiintat la ambasada. Nu prea binevoitor, consulul Traian Plescan si "consulita" Cristina Zamfirache, n-au stiut nimic, n-au spus nimic, decat sa ne trimita la site-ul Ministerului de Externe. De fapt astia nu stiu nimic si se poarta cu romanii ca niste oameni de nimic. Rar mi-a fost dat sa vad asa tampiti, sau, care voiau sa para astfel, ca la aceasta ambasada ! La iesire am filmat romance care i-au spurcat rau, rau ! Daca astia ne reprezinta, vai de voi si de noi !
Ma intorc la Vaslui > Waslui > Wasley > Wos-ley (prima atestare de la 1375, Wassiulach), adica la brazilianul care ajuta Vasluiul sa aiba fata in lume, descoperit de finantatorul echipei, care cheltuieste enorm pentru iesirea in Europa a Vasluiului. In Cipru era mai cunoscut el decat judetul !
Calificarea aceasta m-a entuziasmat si pe mine ca si pe toti membrii delegatiei, practic toata crema judetului si lucratori merituosi de la firmele lui Adrian. (Ca o paranteza, rar mi s-a intamplat sa ascult atatea glume reusite, decente ca in acest cerc: capelmaistri Fanica Coser si Vasile Popa). S-a vazut astfel si sustinerea (sper nu numai verbala) care se poate materializa din partea oficialitatilor.
Se va realiza, oare, vreodata ca selectia noastra in lume, adica pe langa academicieni (Viorel Barbu, Constantin Toma) savanti si alte mari spirite IN LUME, Porumboiu da acesteia bune sau marunte de peste tot... suflet romanesc ?
Sa nu-si inchipuie cineva ca-l flatez pe fostul mare arbitru international. Dar sa nu scriu despre rolul ACTUAL in plan economic si sportiv al acestuia, mi se pare o nedreptate !
Dupa 1 – 1 la Nicosia, oastea sarbo-braziliano-moldoveana a lui Adrian mai are destule de spus in fotbal.
Succes, baieti !


[ 1 comment ] ( 14 views )
Romanii din Cipru reclama autoritatile ... romane ! 
Aproximativ 45.000 de romani se afla in Cipru, insula Afroditei care ar numara circa 800.000 de locuitori. Deci, peste 4% sunt slugi romane (mai multi decat tigani la noi) ajunse dupa un castig mai bun, acolo unde se bat interesele strategice ale marilor puteri.
Altminteri insula e un loc preponderent stancos si neproductiv, Nicosia e un oras cu totul obositor prin lipsa unor monumente ... de legenda. Daca nu luam de vestigii banda de blocuri distruse de bombardamente reciproce din razboiul greco-turc, nelocuite azi.
Consulul Traian Plescan n-a reusit sa comunice mai nimic desi, am vorbit vreo 40 de minute. Izolarea in care s-a situat personalul (gripa porcina !), a fost constant reclamata de romanii aflati aici.
Materialul filmat de noi ii arata pe "ambasadorii nostri" inactivi, birocrati si nepregatiti, chiar rauvoitori.
La Limasol am intalnit pe fostul sofer al comandantului de politie Lupu, foarte prosper bucatar, iar la Hilton Park, pe o absolventa de facultate, ospatarita, din Cretestii Vasluiului, fiica lui Vasile Orzan. Ne-a rugat sa le transmitem un mesaj la cei de la Husi si Cretesti. Asteptam sa ia legatura cu noi familia Orzan.
Romanii nostri de peste ... Mediterana se simt abandonati de autoritatile romanesti din Cipru. Ne mai miram ca le merge faima de neseriosi, cersetori si hoti ?
Pacat de cei care-s "romani buni" cum spun ei, cu lacrimi in ochi, si-s cu dorul de tara in suflet !


[ add comment ] ( 13 views )
BISERICA, adaptata, modernizata, informatizata ! 
Un efect invers al crizei de saracie: inmultirea constructiilor de biserici si dezvoltarea invatamantului teologic. Reinfiintarea Episcopiei Husilor a insemnat revigorarea institutiei spirituale si a ... Seminarului Teologic de la Husi.
De cativa ani buni Prea Sfantul Parinte Corneliu vicar (de pe 29 iunie, episcop) a condus cu autoritate cinul preotesc si pozitionarea clerului in fata comunitatii.
Credem ca Biserica din judet (formula generalizanta) este cea mai profitabila si exacta intreprindere economica (chiar cu elemente de evaziune fiscala). Atatea donatii din partea politicienilor si a enoriasilor s-au concretizat prin drumuri de acces la toate manastirile si bisericile, icoane si podoabe, dar mai ales la construirea a numeroase lacasuri de cult, astfel, ca in prezent nu exista nici un sat fara biserica (sau troita).
Multe dintre ele sunt inzestrate cu aparatura fono si video pentru sustinerea unor slujbe atractive. Preotii au autoturisme si celulare, de fapt sunt oameni moderni cu tipicuri vechi ... Pentru ca nu exista nici un fel de alta institutie (chiar si armata) cu o disciplina mai liber consimtita. Educatia germana a episcopului, de altfel un mare spirit al timpului nostru, desi e tanar, a impus o disciplina pe masura ! Rezultatele se vad !
Catedrala episcopala si Muzeul Episcopiei precum si Seminarul, sunt modele ilustrative pentru saltul calitativ al actului confesional pentru o populatie ortodoxa de circa 96,7%.
Cateva procente din populatie sunt CATOLICI sau adventisti. Dat fiind ca si pastorii sunt persoane de valoare (Vaslui, Eugen Profir - adventist), presa Grupului Cvintet Te-Ra i-a sprijinit, popularizat, incurajat, fara vreun fel de imixtiuni.
Meridianul, TV.V si Unison Radio au transmis in direct manifestari de tip pelerinaj la Braul Maicii Domnului, adus la Vaslui, in piata centrala, vizitele unor inalti ierarhi ca ~nalt Prea Sfintitul Daniel sau Teofan – mitropoliti, prezenta, slujba si interviul special (pentru TV.V.) a Prea Fericitului parinte Patriarh Teoctist, interviuri cu episcopul vicar (si alti episcopi), stareti, protopopi, preoti, fie cu ocazia tarnosirii bisericilor ca cele de la Vinetesti, Feresti, Satu Nou, Munteni de Sus si multor altora, fie la marile sarbatori religioase de peste an. De Pasti TV.V. a transmis total slujba de inviere. Editii speciale au realizat cele 5 mijloace ale Grupului de Presa, cu ocazia instalarii episcopului Corneliu.
Efectul spiritual, cultural, informatic la care se adauga cresterea autoritatii morale a posturilor, nu se pot nicicum nega.
P.S. CORNELIU
Intronizat pe 29 iunie 2009 sub titulatura de mai sus. Corneliu Onila, mireanul s-a nascut in com Albesti si a dovedit de mic aplecare catre cele sfinte. Din 1999 a fost ales si hirotonisit episcop vicar; si-a continuat studiile in Germania (doctorat). A condus si conduce Seminarul de la Husi, devenit important factor de cultura si spiritualitate romaneasca. Seminaristii se intorc anual cu premii judetene si nationale; au un cor exceptional.
Episcopia are cele cinci Protopopiate (Vaslui, Barlad, Husi, Negresti, Falciu) care sunt responsabile pentru cele peste 220 de parohii.
A luat un mare avant construirea de biserici, dotarea si informatizarea lor.
Fara indoiala, P.S. Corneliu, episcopul de Husi si ca mare personalitate, are o influenta majora in indrumarea spirituala a tuturor cetatenilor din judet.


[ add comment ] ( 25 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>