SECETA? ESTE! 
N-a ucis inca „orice boare de vant, n-a ramas cerul fierbinte și gol”, dar soarele fierbe pamantul, usuca recoltele, imbolnaveste oameni. Singura cultura scapata in castigatoare este cea a paioaselor, respectiv graul, care s-a facut normal, orzul, orzoaica, acceptabil ca si ovazul. Miristile s-au golit de paie, stranse de agricultori cu noua ate.
Dar:
De aproape o luna in Moldova secetei din 1946, n-a cazut vreun strop de ploaie, vremea a fost insorita si foarte calda. N-au venit nici ploile de Sf. Ilie, sarbatorit fara stiuleti fierti, deoarece seceta instalata a oprit dezvoltarea papusilor de porumb, cresterea lucernei si cresterea legumelor. Fructele sunt gata, cad, sunt viermanoase si… raman nestranse, deci tuica va fi si ea putina. Viile vor avea productie acceptabila si… tare, adica vin bun.
Desi seceta in a doua parte a verii, nu chiar ca in poezia lui Nicolae Labis, din care am citat, cu speranta ca va fi totusi destul pentru viata tuturor prin ce s-a facut, inclusiv in zootehnie, pentru care iarba s-a uscat repede.
Sa nu uit apicultura: an tare greu! La salcam mai nimeni nu a realizat ceva, desi aceasta (mierea de salcam) e cea mai sigura productie. Nadejdea a fost pe tei si unii au prins o productie de 10-12 kilograme pe familie (nu si pe unde a plouat si apoi a aparut soarele). si cu asta… ce-am facut?
a) Mai nimic, pentru ca se ofera 10 - 11 lei pe kilogram;
b) Nu mai exista un alt cules, floarea-soarelui fiind mutata genetic.
Odinioara erau urmatoarele culesuri: pomi fructiferi, salcam, tei, floarea-soarelui, mana (cine putea, se ducea si in delta).
Apicultura nu se poate face doar pe baza unui cules! Deci e jale, iar viitorul e compromis oricat s-ar afirma altceva.
Productia din 2015 a scazut cu 6,6%, in agricultura fata de 2014. De asteptat ca 2016 sa fie si mai slab, mai ales ca APIA n-a acordat ajutoarele respective nici pana in prezent.
In aceste conditii viata noastra economico-sociala (si celelalte!) poate sa sufere imbunatatiri? De unde si din ce?
Vai de… soarele nostru!
*
A aparut M.C.R. nr. 6. Multumim pentru pentru felicitarile, pentru calitate, primite din toate colturile lumii.
Pregatim deci numarul 7.
Pe 26 septembrie 2016 Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau implineste 20 de ani!
Apreciati dumneavoastra daca e o performanta si cat de mare!


[ add comment ] ( 23 views )
Parisul cel frumos = de zi, cel urat = de noapte 
Desi ar putea fi si invers, deoarece seara si noaptea e alergatura dupa placerile carnale si bautura. Daca ziua nu-i vezi, noaptea ies la vedere negri, mulatri si romani. Dar mai ales, ies niste curve frumoase încat si sfintii de la Notre Dame s-ar da repede jos.
Capitala lumii culturale si, pentru 2016 a fotbalului, e poluata si ziua si noaptea si in restul timpului, de milioane de masini, printre care se strecoara motociclete si biciclete, de milioane de oameni care nu prea baga de seama nici la cele mai durabile monumente arhitectonice, la carti sau la concertele date de formatii (uneori 20 - 30 de persoane) sau de artisti insingurati care canta si canta pentru 1 euro cu care sa-si astampere foamea.
Imprejurimea de la Notre Dame e de pe la 10:00 la ora 1:00 aglomerata de grupuri de excursionisti care nu poposesc si in cele cateva librarii mari unde nu se ingramadesc cumparatorii. Anticarii si buchinistii de pe Sena sunt prezenti sa-si vanda cateva carti pe zi.
In raport cu traficul de carne vie, cel cu cartea inseamna vreo sutime. „Frumoasele parizience” sunt romance, ucrainience, cehoaice, nordice si negrese (sculptate, nu alta) si mulatre din diverse tari ale globului, toate preocupate de ale trupului si nu de ale mintii.
Romancele sunt din poporul slugilor de tot felul, pentru ca noaptea se face curatenie pe strazi sau mai functioneaza baruri; romanii, la impins tomberoane sau la maturat!
Parisul cel frumos e plin de grupuri de excursionisti (astia-s cu ceva bani), e fastuos, spectaculos si mereu interesant, sub obladuirea unui simbolic Tour D’Eiffel. Desi e vorba de sfinti, tot pe pamant e Catedrala, halele, castelele, podurile, salile de tot felul, iar sub pamant Metroul. Mii de kilometri, Garre du Nord e IMENSA: incape in el Vasluiul cu catel si purcel; o agitatie naucitoare.
Pe Stade de France, zeci de mii de oameni au strigat, scandat, aplaudat, incurajat echipele si pe jucatorii la meciul Franta - Romania de deschidere a Campionatului European de fotbal, pe 10 iunie incepand cu ora 21:00, respectiv 22:00 la noi. Am fost acolo, am fost patruns de patriotismul francezilor, m-am integrat in cel al romanilor.
Stade de France - Saint Denis e o bijuterie arhitectonica si un simbol ca o ciuperca, lasand doar deasupra ierbii spatiul de aerisire. Are o acustica perfecta, gazon asisderea, camera tv mobila, organizare ireprosabila. Ne-a parut rau ca am luat golul victoriei lor cu 3 minute inainte de un rezultat de exceptie. N-am ragusit degeaba pentru ca ai nostri au jucat bine contra prognozatei campioane europene. si am sperat...
Spectacolul de dinaintea meciului: o alegorie pentru puritate, pace, intelegere si munca, la secunda pus la punct. Ora oficiala de incepere a meciului a fost respectata desi pe iarba s-a intins un covor imens, si pe el erau peste 1.000 de copii. Cam 1/5 din tribune a fost ocupata de romanii in galben, cu steaguri, vuvuzele si tot arsenalul suporterilor, cu vocile intacte! si sperante.
Spectacol civilizat si de mare calitate cu exaltarea sentimentelor patriotice, atata cat mai exista. N-a fost nimeni impiedicat sa strige, pazit de osteni inarmati pana-n dinti si de „volontieres”, vreo 3.000 in total!
Subliniez, organizare perfecta, explozie sentimentala specifica, intelegere intre participanti... supravegheati din aer si de pe pamant, ba si in metrou!
O imagine durabila: cei 80.000 de spectatori revarsandu-se spre Tour D’Eiffel! Noapte cu torte!
Parisul si... visul: pana la urma, faimoasa metropola atrage ca un magnet desi viata e foarte scumpa, nesigura, chinuita. Aurul si monumentele durabile sunt la vedere pentru a aduce alti bani, alti turisti, alte sperante. Pentru stralucirea asta vizitatorul nu mai observa fosgairea sobolanilor in parculete sau prin metrou. Distantele se topesc „la talpa” pentru ca circulatia auto e bine dirijata fara ca politia sa se vada dar se aude permanent si continuu, continuu sirenele politiei, salvarilor, pompierilor imprimate in urechi (si in subconstient saptamani intregi). Visul unui Paris „intelectual” si linistit mai exista inlauntrul chateau-rilor, bibliotecilor, in cartile vechi! (vom reveni)


[ add comment ] ( 22 views )
Ganduri... la Europene, 2016 
Exista o mare legatura intre fotbal si noua cultura existentiala.
Oricat de tacticizat, oricat de organizat, jocul pe teren este al unor gladiatori moderni care-si frang oasele izbindu-se unul de altul cu chip ca invinge cel mai puternic sau isi rup picioarele unul altuia in efortul disperat de a lovi - recupera - trimite altundeva balonul cu „puteri magice” care aduna milioane de oameni ca spectatori. Se cunoaste destul de bine ca fotbalistii nu-s cei mai destepti oameni de pe gazon sau dimprejur. Nu comentez acum aceasta realitate rezumata sub sloganul „arta/ sportul cere sacrificii” care inseamna un mai mic volum de timp pentru cunoastere...
Cine stie daca vreodata se va vorbi de un geniu in... orice sport, ci doar de talent (aplecare, aptitudini) si nu de genii cu capetele sparte.
Lumea cea multa care se aduna imprejurul arenelor de fotbal, n-are cine stie ce carte, nicicum nu e geniala. Sportul golanilor de pe maidan se transforma in batalia pentru bani cu mijloace fizic - omenesti si nu cu arme de orice fel. Aici e si partea buna a competitiei, necesara infruntare umana in ecuatie cu un balon... „universalizat”!
La Paris am vazut spectatori de toata mana, dar fotbalisti de mare calitate, performeri cu exacte roluri sociale, ei actori principali, restul traind acceptabil pe o scara de 1 la 100.
In acest iunie, la Paris, am vazut lume vie si lume putreda, am observat capitala lumii culturale, frumoasa ziua, urata noaptea, poluata „multiplu”, aglomerata, foarte zgomotoasa, nemiloasa.
Parisul de zi e bogat, cel de noapte sarac, cu hoti, curve, sange.
„Ochiul dracului” domneste printre catedrale (multe), prin miscarea de la suprafata, dar si sub pamantul unde „zburda” metroul.
Ca si New York-ul, e absolut impresionant cat de mult e sapat si circulat in adancime!!! Pana si Sena cea maiestuoasa, e subtraversata! Noile catacombe ale Parisului completeaza pe cele descrise de Victor Hugo!
Traim existenta unei noi forme de comunicare intre oameni si intram vertiginos in sfera unei noi culturi existentiale.
Cum mai e cu „proletari din toate tarile, uniti-va”? (?!)
Cum mai gandim... cultura nationala?


[ add comment ] ( 23 views )
ALEGERI 2016 
A trecut acest prim val de cheltuieli nationale, moment de manifestare a democratiei romanesti. Localele ar fi trebuit sa tulbure apele in fiecare oras, fiecare comuna sau satuc, ca modalitate de descoperire a scanteilor productive dintr-un mediu la acest moment. Ar fi fost momentul analizei numirii alesilor de acum 4 ani. Ar mai fi trebuit ca evaluarea „electorala” sa le mai taie din nasul mincinos al celor care se cred vesnici in frunte.
CONSTATARI fugare:
A fost cea mai linistita campanie electorala. Asta in care foarte multi oameni cu mari calitati morale si intelectuale n-au putut sa miste in front din cauza restrictiilor legale. Cei 5% independenti arata ca n-a existat destul curaj pentru o batalie atat de mare!
Spre deosebire de anii anteriori, au fost putine candidaturi, legea avantajandu-i pe cei in functie. N-am priceput de ce mai multe partide recunoscute prin hotarari judecatoresti, au avut nevoie de liste de sustinere. Aceasta prevedere i-a oprit pe foarte multi pentru ca e un nonsens: daca e recunoscut ca partid, e treaba lui cum sta cu sustinerea, de ce sa aiba liste de sustinere? Iata cum s-a limitat simplu si concret accesul democratic la functii eligibile!
Cele 1 - 5 candidaturi au fost diferentiat sprijinite. Silviana Bahrim din Vutcani era primar din 5 mai - declansarea campaniei - o felicitam. Ceilalti s-au mai zbatut cumva, dar foarte multi erau siguri ca vor iesi din nou primari. Surprize: Tacuta, Calin pierde (cam dureros pentru el, pe un val de simpatie pentru noul primar), Vetrisoaia, Dodesti, Dragomiresti, Pogonesti, Tatarani, tot la mari surprize se incadreaza (foarte buni primari, nevotati corespunzator). Poate cei care au venit, vor putea fi mai buni! Cele mai mari surprize sunt la Barlad (Vaslui) si Prisacani (Iasi).
La Consiliul judetean:
Dumitru Buzatu a fost si este noul presedinte. E si un strateg foarte bun, inconjurat de o echipa tare disciplinata. Profesorul Buzatu va mai fi presedinte vreo 16 ani!
ELECTORATUL:
Ca si in alte campanii, prostimea a ales cu lipsa de discernamant! Sunt atatia penali, cum sa-l preferi pe cel din puscarie? Mari sunt minunile tale, Doamne! E cam acelasi lucru ca atunci cand vecinul, colegul se iubeste cu cineva (imoralitate), dar asta trezeste simpatie si nu reactie negativa, tot asa si cu betivii!
Nu avem electorat corespunzator care sa-i impuna pe cei cu valoare ridicata! Prostii nostri ne voteaza! Destui tampiti aplica stampila aiurea, crezandu-se tare puternici.
Nu-l prefera pe cel cu mintea stralucitoare ci pe acel cu mintea mai apropiata de nivelul lor, care nu va fi niciodata capabil sa obtina pentru comunitate rezultate de exceptie. E cazul celor de la Prisacani (Iasi) care au renuntat la un om de mare exceptie!
Minciuna electorala e la mare cautare inca. Minte-ma frumos si te aleg!
Procentual s-a adeverit ce-am prognozat, dar prin renuntarea vechilor primari s-a depasit numarul celor schimbati, din 2016.
Ar fi de asteptat un pas inainte in viata sociala dupa aceste alegeri locale. Nu tin cu nici un partid, cu nici un personaj. Dar cand vezi ca 90% il voteaza pe Mihai Moraru (Stefan cel Mare) sau peste 70% PSD (la Vaslui), faptul merita nominalizat.
Dar ramane intrebarea: INCOTRO, oameni buni?


[ add comment ] ( 16 views )
DE FINAL... electoral! 
Tot hartia suporta... ambitiile diverselor personaje care se cred indreptatite sa castige in alegeri.
Forta petecutului de hartie numit buletin de vot, ca singur vot e neglijabila, ca picatura in ocean. Numai ca bucatelele astea se aduna, se impart si hotarasc cine se afla in frunte si cu cat se aleg din cascaval, ceilalti.
Unele publicatii au acumulat averi prin pacea platita in aceasta campanie, care, legal ii platesc pe cei care i-au tot criticat.
Cum mai toti ziaristii sunt cu foamea-n glanda, ar fi gura de oxigen, macar pentru o perioada. Pana la aparitia unei legi a presei care sa ofere un statut de independenta prin masuri sociale, harabrambureala actuala avantajeaza... pe candidatii care vor cumpara - indirect - bunavointe si autoritate si pot influenta populatia inspre un vot favorabil.
Mai spun o data ca se va mentine status quo-ul actual ! Cele 10% modificari sunt previzibile si fara alegerile atat de costisitoare. (Mai ales ca anul acesta avem 2 randuri de alegeri !) La alegerile de acum vor participa intre 40 - 50% dintre votanti; la toamna circa 30%, cu lehamitea cunoscuta !
- Cascada minciunilor menite sa-i mobilizeze pe oameni n-a fost prea impetuoasa.
- Liderii nationali se zbat, se zbat si se tot zbat sa-si promoveze partidele pe baza comentariilor la comentarii si nu pe platforme. L-am vazut intr-o seara pe Tariceanu. Ca liberal omul acesta m-a sprijinit direct in campania electorala venind special pentru mine la Vaslui, nestiind ce jigodie e Dan Marian. Acum si el e penibil, adica sa fie „liberal” sustinand P.S.D. si pe prietenul sau Ponta. Are un partid doar cu un lider: el!
- Avalansa penalilor ! Pana la urma fenomen infricosator pentru ca multi vor fi condamnati dar dureaza ani si ani, ei beneficiaza de salarii grase si pedepse mici! Doar e coruptie, nu ?
- Din pacate, „cursul social” se va mentine si in toamna !
- Banii negri nu lipsesc de loc, ba, dimpotriva. S-au organizat zilele localitatilor, petreceri aniversative ,,personale” cu bauturi si stimulente!
- Multi candidati au fentat Legea intr-o sumedenie de forme. Cum lumea e flamanda, nemultumita, descurajata, si cam infeudata (sa nu spunem proasta !), inca se face o politica de carciuma !
- La talpa !, adica se merge cu mana-ntinsa dupa voturi. Ar fi cea mai corecta activitate electorala ! Ca oamenii sa-i cunoasca pe cei interesati sa-i conduca. Si asa nu-i vede decat la 4 ani, fiecare afirmand mincinos ca „las faptele sa vorbeasca”. Aiureala ! Cei mai multi n-au decat vreo infractiune „sa vorbeasca” !


[ add comment ] ( 16 views )

<<First <Back | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | Next> Last>>