CULTURA PARALELA IN ROMANIA (?) 
Cultura de baza adica cea promovata prin limba romana nu mai e catusi de putin, azi, bazata pe vechile bucoavne, pe literatura istorica (Alecsandri, Sadoveanu) pe metafora scanteietoare dupa model eminescian desi isi mentine cultul eminescian si caragialean.
Cultura nationala presupune existenta unor piloni puternici ai unui imens arc de triumf al existentei in timp: 1) creatia populara si 2)cultura si arta culta. Momentul spiritual de acum e insistent atacat de elementele noii culturi existentiale, asa de puternice incat ii afecteaza stabilitatea si permanenta de la o zi la alta.
IDEOLOGIA Ortodoxa este destul de permisiva si prin urmare suportabila. Disciplina este insa cumplita. Tot cinul preotesc trebuie sa respecte canoanele (bisericesti) si sa se roage pentru sanatatea si existenta „stapanilor” lor incepand de la episcop in sus. Ca sa carteasca vreun preot impotriva superiorilor? Nu se afla! Comunicarea se face respectand normele academice.
Vorbind despre structura acestui sistem paralel, el este foarte eficient, foarte unitar si foarte necesar! Perfectionarea sa ar fi mereu de actualitate si are in cel mai inalt grad atuul vechimii. Se considera candva ca existenta unui popor insemna unitatea de limba si traditii, proprietatea teritoriului si se neglija faptul ca fara BISERICA nu era posibila romanitatea noastra. Acum insa, cu globalizarea si biserica isi mai schimba dogmele si chiar modul de existenta.
ADERENTA POPULATIEI la modul de manifestare si propovaduirea ortodoxiei este remarcabila, dar in mare scadere. Pana si preotii, adica slujitorii neconditionati sunt ademeniti de „ochiul dracului” care face legea in capitalismul din ce in ce mai bazat pe castigul material si cu totul ocazional pe cel spiritual (si numai daca aduce profit!). Daca celelalte oranduiri sociale n-au ucis credinta in Dumnezeu, nici biserica, acum un dusman din ce in ce mai periculos (e)... capitalismul.
Cultura paralela impune o limba paralela. Actualmente ambele sunt in destule modificari, fiecare cautandu-si „luntrea” sa reziste in fata englezismelor tehnice (in primul rand), a transformarii ne-simtite, dar inrobitoare! Cine poate ramane in actualitate fara sa stie ceva din ”limba universala” a computerului?
O „ambarcatiune” cu trecut, prezent si mai putin clar viitor, limba romana isi ia in sprijin limba vechilor ceasloave dar si arsenalul muzicii populare care nici el nu se simte prea bine.
Constienti sau nu cantaretii, interpretii sunt ca aripi unduitoare in sprijinul limbii, literaturii, poeziei, exprimarilor „etnografice”.
Costumul popular are si el un rol mic in pastrarea identitatii nationale: salutara sarbatoarea iiei romanesti din zilele trecute, de Sanziene. (iie, nu ie)
Dar nici cantecul popular, nici portul, nici arheologia din partea ei spectaculoasa, comerciala si cu atat mai mult in intregimea ei cultura scrisa (cu scriitori contemporani de mare valoare) nu pot ramane in acelasi pas cu modificarile din limba care hotarasc perimarea limbii nationale si inclusiv a culturii traditional-istorice.
Batalia pentru limba romana se afla astazi la rascruce sub ciocanele necrutatoare ale globalizarii ca latura a istoriei lumii!


[ 2 comments ] ( 61 views )
RAPORT DE CONSILIER La Sedinta festiva a Consiliului Judetean Vaslui 
O voce sagalnica de secretara ne-a invitat pentru vineri 23 iunie 2017 „sa ne distram” cu ocazia reunirii fostilor si actualilor consilieri judeteni, intr-o sedinta festiva, incepand cu ora 14.00.
Ar fi de adunat aproape 150 de persoane care includ si functionarii publici convocati.
Printre aceste persoane Dumitru V. Marin n-a fost niciodata „gluga de coceni” adica fara opinii si fara actiuni concrete, palpabile. Ba, am avut influenta prin scoala de presa (cca 500 persoane) prin cuvantul constructiv, chiar daca singular, uneori! Numai si numai prin munca si priceperea personala, in batalie tot cu cei mai destepti oameni ai judetului si printre cei mai valorosi jurnalisti ai tarii. 5 mandate de consilier judetean, 2 de consilier local, cu 234 de consilieri locali ai Federatiei Ecologiste din Romania ,,la un moment dat, locul 1, 11% din efectivul national, ca a IV-a formatiune politica din judetul Vaslui, drept care am facut parte din Delegatia Permanenta si diverse comisii!
Ca sa obtin asemenea forta am avut: 1) tovarasi de valoare si loiali: ing. Neculai Panzaru, Dan Albescu, Costache Marcuta; b) ziaristi priceputi atat la TVV cat si la radio Unison si ziar (din care unii ca un oarecare Sorin sau Tanasuc m-au vandut sistematic!); tot ce inseamna ziarist in judet fiind descoperiri ale mele. Si valori nationale ca Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Aurina Petrea tot de aici au plecat.
Dreptatea e a fiecaruia dar ADEVARUL e unul singur, cautat adesea prin justitia mereu cu hibe, influentabila si corupta, DREPTATEA n-a existat vreodata si nici nu va exista! Nici EGALITATEA: cum sa fie egal vacarul cu primarul? Sau copilul nascut in saracie cu cel din palate?
Argumentez astfel ca si in Consiliul Judetean s-au strans tot felul de „consilieri” pusi de seful de partid sa-l sustina si sa castige un ban. Deci sa nu miste in front. Era unul Juverdeanu, liberal, „in opozitie”, care n-a facut alt joc decat al PSD care a avut mereu in frunte oameni (nu personalitati) remarcabili: prof. Constantin Alexandru care a pus cate bete in roate a putut TVV cu judecati si decizii, dar care a trecut de la comunism la ceva democratie, ing. Ion Manole, prins de administratie, Ion a fost abil si activ, dar a cazut ca Grindeanu in fata lui Dragnea, adica in fata prof. Dumitru Buzatu intre ei existand fie Vasile Mihalache, fie Corneliu Bichinet. Despre acesta din urma ar merita multa analiza dar acum e vorba despre ce a realizat Dumitru V. Marin in mandatele sale si anume:
1) Cel mai important: prin opozitia sa, singura, permanenta, a oprit derapajele grave ale presedintilor si PSD care s-au simtit supravegheati si chiar daca au smenuit terenuri, case, fonduri, iata-i deocamdata fara DNA pe cap.
2) Prezenta omului, jurnalistul, cu cel mai mare grup de presa (unic in Moldova si astazi), scriitorul (cu 27 de carti), militantul pentru adevar, dreptate, egalitate, cinste, onoare, loialitate, bataios de-a lungul acestui sfert de secol (recunoscut si respectat, criticat de ciracii sefilor vasluieni) ca om al acestui moment istoric cu dusmaniile si adversitatile de rigoare.
3) Batalie pentru democratie si pentru limba romana, in cei peste 25 de ani desi cu finalitate INCERTA, pentru ca nici democratia reala nu exista. O dovedesc mijloacele de presa, TVV, Unison Radio (Vaslui, Barlad), Ziarul Meridianul de Iasi – Vaslui – Bacau, Revista internationala Meridianul Cultural Romanesc. Se cunosc cele 2 recorduri mondiale reusite, 4 nationale, cele 19 intaietati din judet, actiunile de mare amploare din judetele Moldovei.
Cat conteaza acest raport intr-o batalie a tuturor timpurilor pentru egalitate (care nu exista), libertate (relativa) bunastare care nu va fi concretizata curand? Ca, iata am fost printre reprezentantii unui timp si al unui mediu intr-un esantion de viata romaneasca… judetul Vaslui!
Dumneavoastra, tuturor sanatate si noroc!


[ add comment ] ( 51 views )
Primarii - STAPANI intr-o lume marunta 
Despre rolul primarilor in comunitatea pe care o reprezinta am mai scris. In unele dintre localitatile comunelor ei nu sunt deloc luati in seama, recunoscuti sau luati ca model social. Nu exista pentru ca cetatenii retrasi in nevoile lor, in cochilia saraciei, nu sunt interesati de politica ori administratie si o dispretuiesc.
Se explica astfel, de ce un primar e ales de 8% din populatia comunei, altfel spus ajung niste tampiti sa reprezinte o comunitate chiar cu valori de luat in seama! Asa se mai ajunge ca un astfel de om sa aiba un salariu de circa 60 de milioane de lei vechi, masina la scara, sofer, slugi la primarie, slugi acasa dintre cei de la 416. Adica ii pune Dumnezeu mana in cap: viata cam de 100 de milioane pe luna in timp ce pensionarii agricoli au cam 4 milioane (cand, au!!!) iar personalul din primarie devine aparatul de executii al primarului”, ca la Raducaneni-Iasi unde un ipochimen de militian ii terorizeaza ca-i lasa fara paine. Credeti ca chiscuie careva?
Santajul e cheia. Sa fie ascultat, chiar daca chiar e redus mintal, invata repede cum sa-si faca o echipa, adica niste fiinte supuse gata sa-i duca oala de noapte, si sa n-aiba nicio personalitate.
Ideea de stapani ai locului izvoraste de multi ani, si cu cat primarul e mai vechi, e mai stapan- jupan- pentru ca a invatat repede cel mai simplu procedeu comunist... cu care sa-si desfiinteze opozitia. Sa-l fereasca Dumnezeu pe cel care i se pune pata!
Si asta e valabil la cel mai inalt nivel: lui Dragnea i s-a pus pata ca Grindeanu ar putea sa-l detroneze. Sa n-aiba timp... il da afara sau il aduce la ordinul sau. Sa-l scape pe el de puscarie! Viitorul lui Grindeanu e tare negru pentru ca n-a reusit sa-si faca destui aliati!
Primarii alesi, realesi sau abia intrati in functii au salarii infricosator de mari si... vor fi si mai mari! Ca sa nu turbeze vreunul si sa-i supuna ideologic, faptic si chiar fizic, mai ceva ca in oranduiala bisericeasca.
Constiinta de stapan ii duce si la greseli si la fapte penale si la suficienta si la prostie: au ajuns fruntasi si niste idioti care ar ar da mai bine cu mopul pe jos... Pentru salariile astea asa de mari cum sa nu innebuneasca?
Lumea marunta e data de intreaga comunitate, si mai ales cei de la Legea 416 deveniti vectori electorali de nadejde si cu permanenta. Deh, intelegerea, ca altfel, zboara!
Cam acasta e „lumea” primarilor actuali unde gasesti pe degete cate unul cu dragoste de propria localitate, de cultura ei, de viata sociala, de agricultura ei. Sunt mult prea multe neimpliniri pentru a le enumera aici!
Lumea redevine... a stapanilor (analfabeti?).


[ add comment ] ( 14 views )
STRATURI CULTURAL-EXISTENTIALE CONTEMPORANE 
Am scris de curand despre cultura paralela in limba romana pe care o promoveaza biserica. Am scris de mai multe ori despre noua cultura existentiala a poporului roman (ca si a altor popoare). Am calatorit mult in lume, am predat aproape 40 de ani la catedra, am observant indelung transformarile profunde si ireversibile in viata sociala si in domeniul comunicarii ca intemeietor de mijloace mass-media.
Gandurile pe care le-am avut in timpul unei slujbe festive la o biserica noua, din Chicerea-Tomesti-Iasi, invitat de fostul primar Ion Oprica, si, nu de vreun preot desi soborul era format de 14 in odajdii si 3 in sutana, si acestea mi-au permis urmatoarele consideratii:
- In Romania, ca peste tot in lume se faureste un nou fel de cultura existentiala care ar insemna ansamblu de reguli (noi) de comunicare, comportament, munca, gandire. Este epoca istorica a computerului care ofera solutii surpriza, creaza noi valori, provoaca noi tendinte. Epoca fierului a insemnat schimbare majora, cautari, inventii (pana la tanc si rachete). Galaxia Gutenberg a insemnat revolutia culturala bazata pe cultura si genii in stiinta. Cele cateva sute de ani par putine fata de importanta civilizatiei fierului. Scurta perioada, dar cea mai scurta este aceasta din urma a informatizarii si schimbarii conceptionale si materiale. Nici macar razboaiele propriu zise nu se mai desfasoara fara calculatorul care permite utilizarea spatiului cosmic si cucerirea planetelor.
E o perioada dura de cateva DECENII dar in care globa-lizarea devine efectiva, comunicarea se uniformizeaza, limbajul tehnico-literar se impune, dirijarea computerizata a populatiei apare ca reala si imposibil de inlaturat.
- Noua cultura existentiala are componente deocamdata neantagomice dar diferite. Paradoxul: nu sustinatorii educatiei si culturii traditionale sunt pe val ci invers iar acestia devin anacronici. Pe cale de consecinta cultul cartii din epoca Gutenberg deci tipar si lectura este inlocuit de lectura pe micul ecran, videocultura deocamdata de valoare indoielnica deoarece se bazeaza pe sex, violenta, limbaj unificator (mondial).
- Ziua limbajului codificat e aproape: ori inveti sa folosesti computerul ori esti in afara! Ce traditii, ce cult al stramosilor sau cartii, ce metafora? Ochiul dracului pentru matul gros cum imi spune poetul Filip din Montreal!
Recapituland:
a) Viata spirituala romaneasca se mai bazeaza pe carte adica metafora pentru ca mai exista generatia activa adica varstnici dar aprigi luptatori (constienti sau nu) pentru limba romana. Si revista noastra MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC este in batalia aceasta cu cei 333 de colaboratori din cele patru continente (adica din toata lumea!), 73 din afara Romaniei. Limbajul artistic e in framantari si modificari.
b) Exista o cultura paralela, cea a Bisericii. Aceasta se bazeaza pe preceptele biblice, pe comunicare si satisfactii traditionale si are batranetul in ascultare. Informatizarea e si in biserici (la buton se trag clopotele), si nu inseamna modificarea metalimbajului si nici modernizarea care sa reziste calculatorului. Dar pentru ca EXISTA, are aspecte spirituale benefice. Inca.
c) Viitorul suna bine pentru generatia in transformare dar pe un alt „portativ”, nu cel inca actual, dar noua conceptie (si cultura) despre viata este, clar, existenta. Asta explica ruptura dintre generatii, prezenta pe retelele de socializare, tineretul in conflict cu generatia activa. Ar fi alt strat cultural existential.
d) Se pune problema rezistentei limbii romane, evident si cu sprijinul eminescian (si caragialian) cu opera inca acceptate.
Desigur discutia despre straturile cultural existentiale e mult mai ampla…Dumneavoastra ce credeti?


[ add comment ] ( 14 views )
UMBRA RECUNOSTINTEI... generata de interes! 
Am asistat duminicile trecute la „ziua comunei” dintr-un numar mare de localitati din partile judetelor Iasi-Vaslui-Bacau. Am primit informatii si fotografii, mai toate cu primarul in prim-plan. Am vazut cum merg alesii judetului sa-si primeasca rasplata jertfei patriotice locale inghitind sarmale si carnati si mai ales receptand tot felul de lingusiri si „recunostinte”. N-am lipsit de la multumirile sincere ale cuvantatorilor-cantaciosi de pe scene cu scopul de a se pune bine cu marimile momentului (infatisate mai ceva decat ca pe Arsenie Boca).
Am vazut armate de ziaristi dusi si produsi pentru osanale acolo, gata sa-si reverse obiectivitatea proverbiala. Cum se face ca acestia roiesc imprejurul celor care legal si ilegal ii intretin cu fonduri, bazaind tocmai ca mustele imprejurul starvurilor?
Cum se mai face, oare, ca doar alesii cu bani sunt eroii reportajelor (schite simple cu fotografii multe!) de preamarire?
Si cel mai grav, cum se face ca din toate publicatiile si mij-loacele mas-media au disparut 99% dintre reclamele comerciale?
Desigur:
a) Presa, cat mai este, face astazi eforturi disperate sa reziste. Ziaristii fac multe compromisuri.
b) E o asa saracire a populatiei, a agentilor economici, a primariilor si mai ales a institutiilor de cultura incat toata lumea se inglodeaza in datorii.
c) Daca presa suporta asemenea greutati, ce te mai faci cu sectorul cultura?
Prin urmare:
Marea cucerire a secolului, intrarea in UE ne-a rasucit definitiv si irevocabil: ne-au luat bancile, ne-au terminat agricultura (zootehnia, apicultura, piscicultura spre zero (0), ne-au transformat in consumatori neputinciosi, cu ceva rezerve pentru a-i putea slugari.
Nu e slujba, ci slujire ca in sclavagism pentru mia de euro pe care instrainatul o primeste in vest...
Am laudat intotdeauna pe primarii care reusesc sa faca ziua comunei (satului) pentru petrecerea scurta a unui timp (impreuna) de catre sateni. Aceste „zile” devin din ce in ce mai mult agitatie electorala festiva pentru ca mai toti cantaretii invitati isi fac obliga-toriu numarul de pupincuristi la adresa celui care le da destui bani negri. De la 1000 la 5000 de euro pentru un program de circa o ora. Un exemplu: Ion Suruceanu mi-a placut acum cateva decenii, azi e un profitor cu repertoriul invechit cu palaria care ii acopera chelia, cu laudele exagerate, tare omagiale, si care vine sau pleaca de la 2 - 5 prezente intr-o zi, in comune, cu un superb autoturism strain.
Nu-i asa ca vinovatul e al care plateste?
Recunostem totusi frantura de cultura „inghitita” de prostimea prezenta si de pustimea pregatita de cadrele didactice pentru eveniment. Ca tineri... nu mai prea sunt!
Recunostinta pentru limba romana, pentru patrie, eroi si pentru valorile nationale?
Doar in masura in care serveste interesele organizatorului...


[ add comment ] ( 19 views )

<<First <Back | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | Next> Last>>