ALERGATURA VERII SI hartoagele timpului 
D.M.H. (directia miscarii hartiilor) e cea mai infloritoare activitate contemporana, ca amplificare nebanuita acum cativa ani, cand mai toti ne plangeam de hartogaria necesara unor intreprinderi. Si avem si calculatorul care trebuie sa inregistreze cam totul, dar tot purtam un brat de hartii: acte de proprietate, adeverinte, vize, adrese, aprobari, certificate.
Sa detaliem:
Mai toti cetatenii Moldovei au trecut pe la APIA, institutia romaneasca autorizata si platita „sa vanda” secretele pamantului national; cum s-ar putea usor constata fiecare colt sau suprafata mai mare productiva, e inregistrata si raportata undeva acolo, la Bruxelles. Asta pentru ca noul stat european (ce se cladeste cu migala si stiinta) trebuie sa stie, la centimetru, ce resurse agricole are, cate vaci, cate gaini, cate albine etc., etc.
E o preluare metodico-stiintifica a unui teritoriu pana mai ieri national, deja incalecat, subordonat, exploatat de marii Europei, fara sa traga vreun foc de arma. Ba, ce mult ne milogim sa ne primeasca, sa fie stapani, sa ne mai dea vreun firfiric, sa ne ajute sa facem vreo investitie mai ca lumea care... sa le serveasca tot lor. E vreunul dintre noi sa creada ca acestia-s cuprinsi cumva de mila si ne dau ceva de pomana?
Asa ca „hai, la acte!”, sa vedem ce impozite practicati, sa vedem daca nu-i prea mare alocatia copiilor, sa vedem ce faramituri va scapam printre degete... si asa ajungem la ajutoarele pentru agricultura (si nu numai).
Cozi mari, timp de asteptare (pentru... calculator), mii de acte (an de an, ca sa se confirme proprietatea!), nervi, sperante ca romanul mai ia un ban sa reuseasca in efortul sau.
Foarte putini isi dau seama de invartelile sumelor ca pana la urma castigul sa fie de partea investitorilor, a mai marilor din U.E.
Totul e pe acte. Multe pe alergatura si timp pentru „donatie”, productie superioara (concurenta), stres si... faliment. S-a interesat cineva sa vada cate intreprinderi, familii, oameni falimenteaza lunar? Mai au rost acum cand nimic nu misca in investitii, in industrie iar in agricultura ne intoarcem la ceapa si alte verdeturi, de altfel, dintotdeauna sanatoase, ieftine, la indemana. Cine poate, oase roade, deci are masina, mananca mai bine.
Destui mananca si ei ceva din ajutoarele statului, drept pentru care refuza dreptul la munca. Vor bani multi doar ca sa stea degeaba.
Dar sa revin la hartogarie.
Dvs. stiti cam ce-i trebuie unui apicultor cu 10 stupi sa mearga in pastoral? N-as garanta ca ce scriu e de ajuns: carnet de stupina (cu bani, cu stiinta completarii, cu vize, cu analize etc.), ordin de transport, ba al primariei, ba al asociatiei apicultorilor (cotizatie, plati diverse etc.), analize la Directia Sanitar Veterinara (albine + faguri, recoltate de medic veterinar, deci ceva bani si pentru el si pentru deplasari), dovezi de proprietatea familiilor etc.
Abia de acum transport, paza (ca se fura in draci), alte munci (cu masca pe figura), recoltare si... valorificare pe nimic. Rezista, daca poti.
Niste tampiti ar putea crede ca respectand intru totul legea, poti avea profit in vreo ramura agricola. Daca nu ploua, e tare bun borsul cu stir.
Hartogareala e o racila contemporana care schimonoseste viata celor care muncesc. Cum o majoritate... nu... e de discutat mult!
Grav e ca acum e de munca, nu de hartii (ca taxele au fost incasate de mult). Cum sa scapi de atatea datorii, de atata miscare a hartiilor, de atatia agenti pusi pe recuperari de datorii...?
Cum nici noi n-avem solutii, descurcati-va fratilor!


[ add comment ] ( 29 views )
REFUGIUL SARACIEI: 1. In cultura 2. In... Arsenie Boca! 
Constatare: se intāmpla astazi ca nivelul de cultura, respectiv nivelul de folosire a limbii romane, scade considerabil (atacul la limba romana e substantial, energic si de neinlaturat) si ca multimi de oameni cauta izbavire in gogosi de tipul Arsenie Boca (adica si putinta de a se impaca cu Dumnezeu si ceva zile mai sanatoase). Mai este o recunoastere a hotiei ca stare fireasca, respectiv ca o latura a concurentei pentru realizarea in viata (asta e pe toata scara sociala, necunoscuta si neblamata. Nici in carcotelile de pe la colturi nu mai exista onoare, cinste, corectitudine, cuvant. Cuvantul de ordine e „fura si fugi!”).
Scaderea nivelului general de cultura are un efect paradoxal: generatia veche tot scrie si tot publica, tineretul nu se prea vede. In comparatie cu creatorii varstnici care asalteaza redactiile, tineretul e NESEMNIFICATIV.
Oare, peste destui ani, tot asa se va intampla, adica mai batranii se vor revarsa in literatura, cu noua limba romana?
Cum ROMANIA CULTURALA de azi e parte insignifianta a spiritualitatii, se creeaza momentul celor mai saraci cu duhul, acela patronat de un preot cu har, un fel de sfant creat, dar nu un facator de minuni, care preot, ba apare intr-o icoana plangacioasa la Puscasi - Vaslui (ce atitudine superba a avut primarul Nicolae Ignat!) sau nu stiu prin ce colturi de tara (inclusiv cu profanarea mormantului), cand un fel de fanatici povestesc despre minunile... Chevron! Cam aceleasi caracteristici ale „miscarii”.
Interesanta e reactia bisericii: „lasa-i pe oameni sa creada ce vor” si pare a nu se amesteca, desi sunt oarecari foloase. Legenda cuviosului e in folosul ortodoxiei, a cresterii autoritatii bisericesti si pana la caderea ei, totul e normal, mai ales la vanzarea lumanarilor, iconitelor, altor produse proprii. Cand pe la televizor mai apare cate un propovaduitor cu fata de Scaraotchi (ca zilele acestea la Antena 3), cred ca tot norodul e multumit.
Pana la manipularea „poporului” de jos e mai putin de un pas.
In realitatea spirituala romaneasca mai exista destui „fosti” care-s creatori adevarati, iar in generatia 40 - 50 de ani devin niste uitati care se ingramadesc aprig pe net.
Noi, care vrem sa descoperim talente, aproape n-avem pe cine, iar puntea dintre seniori si tineri este extrem de subtire! Asa ca m-am bucurat indestul cand am descoperit batausii cu metafore ca Gabriela Ana Balan (comuna Alexandru Vlahuta - Vaslui) sau Lucian Iliescu (Iasi). Or mai fi dar nu-i prea stim!
Si una si alta dintre aceste manifestari social - intelectuale sunt generate de SARACIE si neputinta, urmate de lehamitea nationala in viata politica.
Si una si alta se vor topi intr-un val de proteste sau macar intr-o agitatie interna controlata de partidele care vor tot arunca faramituri pentru demonstranti. Sau vor trimite scutierii care sa vegheze democratia pumnului!
Atat cat putem noi observa, mai rau si mai greu ca in aceasta perioada nu a fost de la Revolutie incoace! Debuseul in cultura (idealism, curat) sau in cultul lui Arsenie Boca este benefic social pentru tot felul de hoti nationali si de mincinosi electorali!
Si cred ca acestia nu se vor schimba si nici nu vor face gesturi impotriva parlamentarilor hoti (nici macar ca eticheta!), care-si voteaza pensii nesimtite! Saracii nu pot vota impotriva hotilor, pentru ca hotia ar fi azi stare normala!
Refugiul in cultura pe net, in credinta mincinoasa ca icoanele plang avan, sau convingerea ca hotia nu mai e vreun pacat, asigura linistea si pacea sociala actuala! Sa speram ca nu definitiv!


[ add comment ] ( 25 views )
DE VARA; DESPRE SECETA 
Drumurile noastre duc prin aproape 300 de primarii din cele 4 judete ale Moldovei, Vaslui - Iasi - Bacau - Galati si ne permit sa observam ce se intampla cu agricultura zonei, sursa noastra de hrana, ocupatia care ne mentine.
In Moldova e seceta. Inca nu e jalea cea mare, dar e din ce in ce mai rau si mai greu. Graul care parea a scapa in castigator ca si alte paioase, se hucheste, adica bobul ramane mic si cam sec.
Porumbul rasarit frumos in primavara, si-a plecat frunzele in raport cu starea de vegetatie in care se afla. Floarea soarelui este inca vioaie, pasunile sunt aproape galbene in loc de verzi, iar pamantul are crapaturi de cate un lat de palma (unde-si pot rupe animalele picioarele). Culesul la salcam s-a incheiat repede pentru albine, iar la tei inca nu e nici pentru intretinere.
Cu vitele e cea mai mare problema: s-au ieftinit (o vaca si vitel, 1.500 lei) si se prefigureaza o criza a nutretului. Asta chiar ar fi saracie daca fondul animalier ar fi decimat, dat fiind ca din „averea” taranilor nu lipseste casa, vaca sau calul, cele cateva gaini. Grav e ca a scazut optimismul si increderea in reusita a omului.
Efectele in lant duc la incetinirea oricaror alte activitati, de orice alt tip, mai ales ca si elevii sunt in vacanta.
Temperaturile de peste 30 de grade sunt demolatoare. Lipsa de initiativa a prea multor oameni e mult prea daunatoare.
Am schitat o realitate dintr-o provincie unde a-5-a parte a tarii se simte parasita de Dumnezeu si de autoritati.
SOLUTII?
- Sa recuperam fiecare pai, fiecare fir de nutret. Am luat legatura cu prieteni din alte parti ale tarii sa le strangem noi paiele. „Sa nu va mire daca vom strange si frunzele de prin paduri. Am mai trecut prin asta candva si asa ne-am salvat”. (ing. Neculai Ignat, Puscasi - Vaslui).
- „Am intervenit si la prefect si in alte parti sa se pompeze apa din Prut in albia Jijiei. Aceasta a secat fiind oprita inainte de Moreni - Prisacani. Nu se gasesc fondurile pentru curent electric si noi murim cu sistemul de irigatii care poate functiona!!” Iritat si revoltat, dr. ing. Constantin Chirila - Prisacani - Iasi.
- „Am mai udat cu cana la radacina porumbului. N-au fost rezultate spectaculoase dar n-am murit de foame. Sa valorifici cam orice sursa de apa”. (ec. Costica Sacaleanu, }utora - Iasi)
- Desigur, toata lumea asteapta ploaia. „La noi au iesit preotii cu icoanele” (Ionel Munteanu, Ciocani - Vaslui). Ruga la Domnul nu ajunge si norocosii care au apa pe aproape, s-o foloseaca! TRECEM NOI, SI PESTE ASTA! Constienti ca daca mancare nu e, nimic nu e!
Vara asta e totusi si moment al unor visuri de viitor: poeta Gabriela Balan vrea sa scoata un alt volum, noi cei din Redactie vrem sa scoatem pe piata numarul 2 din M.C.R. As zice ca sunt si forte ale raului ca niste gandaci de balegar in frunte cu Timofticiuc si Tanasuc care n-au subiecte si-i starnesc pe oamenii prosti. Penalii astia putrezi depasesc orice limita umana sau de deontologie. Merita altceva decat dispretul nostru?
Apropo de visuri: sa ne incurajam unii pe altii acum! Ca daca ploua, tot cu totii ne vom bucura!
Vara secetoasa are notele lui N. Labis: „A ramas cerul fierbinte si gol/ Ciuturile scot din fantana namol”, dar nu e cazul sa pornim vanatoarea foametei in muntii Carpati, desi foarte multi pleaca la munci in strainatate. Tot fuga e.
Pentru mamaliga noastra cea de toate zilele, noi ramanem aici !

[ add comment ] ( 25 views )
MOMENT ... apicol ! 
De 4 decenii ma ocup si cu apicultura, deci nu sunt vreun necunoscator. Subiectul merita atentie pentru ca albinaritul romanesc are acum, dupa salcam, momentul sau de eficienta. Dupa aceea e jale!
Sa detaliem:
- Uniunea Europeana a alocat niste bani pentru apicultura īn Romania, vazand ce s-a intamplat in vestul chimizat, eficientizat, civilizat, alterat; albina fiind si un simbol al sanatatii si puritatii. Chimicalele inca n-au distrus-o!! Asa ca multi romani s-au repezit la fonduri uitand ca, dupa salcam, nu mai au alt cules natural. Cu „zaharul sa traiasca”, nu prea iese miere adevarata!
- De secole apicultura a ramas simbolul preocuparii oamenilor bogati. Daca ma uit la zecile de mii de stupi, la sutele de intreprinzatori, cu tot felul de utilaje, cu motostivuitoare si camioane grele, gata sa capteze nectarul din salcamariile patriei, chiar e impresionant. E munca si speranta... La Dragomiresti - Vaslui erau cam 20.000 de stupi.
Rezultatele acestui an sunt mediocre. Exceptandu-i pe cei care mint de-ngheata apele, hranind artificial familiile de albine, cultivatorii normali, au obtinut cam 1/2 din ce a fost anul trecut. Deci, nu-si scot cheltuielile. Ramane teiul cu hachitele lui, ca floarea soarelui e cu mare cantec! Transmutata genetic si boli incorporate!
Marturisire:
* Am ingrijit cat se putea de bine efectivul initial acum 2 ani de 234 de familii. Am ramas cu 36 dintre care 12 cu 2 rame si matci bolnave! Au tot murit din toamna pana-n primavara iar acum unele nu-si mai revin.
* Acum 2 ani am contractat, la Braila, la floarea soarelui, o boala pe care n-o gaseste nimeni, nici la DSV Barlad, nici la ACA Bucuresti. De fapt, nu vor s-o gaseasca!
* Acum un an am alergat la Tg. Bujor unde mai erau peste 20.000 de familii, cu sute de stupine. Am cumparat 17 familii din Dobrogea. N-am vazut semne de vreo boala. Va inchipuiti ca din 66 de stupi, n-a scapat niciunul?! Am semnalat la DSV Barlad, a venit o comisie (cu multi si paraponisiti), n-a gasit boala, n-a gasit varooza. Dar familiile au tot murit! Medicatie, nu stiu, alte tratamente, nu, ca nu trebuie sa le facem rau. Si ele, minunatele tot mor.
Bataie de joc a acestor lucratori in sanatatea... albinelor, sau creasa incompetenta.
Bataie de joc pentru apicultura romaneasca, care nu se bucura de nici un sprijin de nicaieri. Dintr-o informatie neoficiala in judetul Vaslui a murit cam 1/2 din efectiv. Acum se va reface, drept care e mare nevoie de matci!
Cine are de vanzare, ii publicam gratuit anuntul. E treaba de vreo 2 saptamani.
Ce urmeaza?
- Hranire artificiala pentru intarirea noilor familii.
- Deplasarea la... tei. Pastoralul acolo poate cu noroc sau nu. Teiul e pretentios!
- Pastoralul la floarea soarelui. Atentie de la axa Barlad - Galati `ncolo la ce boli se pot contracta. La cat ne-am prajit cu pastoralele, mult mai sigur e acasa: fara miere dar si fara boli.
In orice caz, fiecare va face precum ii va fi voia.
*
MCR va iesi saptamana viitoare. Am asteptat ceva nume care n-au expediat materialele. Mai asteptam si pe altii!
Dupa succesul extraordinar al primului numar, speram la „repetitio” cu numarul 2/ trim. II - 2015.
Va asteptam !



[ 1 comment ] ( 26 views )
DESTIN - CARACTER - CHEMARE  
A lucrat, pana acum cateva zile, la unitatea pe care o conduc, un tanar care parea ca vrea sa-mi sarute mainile pentru perspectiva de viata pe care i-am deschis-o. Avea salariu (cu tot cu dari) īn jur de 2.000 lei, masina la scara, mancare gatita la usa, program pe care si-l alegea. Mi s-a parut sufletist si de oarecare perspectiva, desi n-avea decat 10 clase. Catva timp a fost tare muncitor. Nu l-am pus niciodata la nimic fara sa-l intreb daca vrea sa faca.
A zis ca pleaca in Spania... si a varsat veninul tot la o fituica a gandacilor de balegar fara sa pomeneasca ceva despre ce a furat: telefon, chei, bani, produse. Aspectul n-are nimic a face decat cu destinul sau. L-a tras ata la borfasi, cand avea absolut tot ce-i trebuia aici, pentru ca toti ceilalti l-au primit cu bunavointa, mai putin, Emil Lupu, care a zis ca „asta e un borfas de duzina, si nici nu-l primesc la radio”.
Baiatul asta de 25 de ani mi-a fost drag si am investit sufletul in el, bunavointa, incredere, desi avea unele scapari psihice si era tare pagubos.
DESTINUL lui e sa ramana un ciocanar, pentru ca nu-i place sa citeasca, sa `nvete si nu poate ramane loial cuiva, n-are caracter.
CHEMAREA omului catre viata adevarata cu rezultate si sacrificii, nu cred ca exista, pentru ca cine vinde mereu pe altii, nu poate deveni de incredere!
De ce-l exemplific pe ACEST, sa-i zic Andrei ?
Destinul multora din generatia fara scoala depinde de bunavointa altora, care au nevoie de oameni, nu de betegi la cap! Destinul se influenteaza in raport cu nasterea, ca ori te-ai nascut intr-o familie cu stare (si tot tragi la jug) ori ai norocul de o grupare cu care sa iesi invingator. Nicicum fara munca nu se poate, iar cu tradarea tot afara din rand ramai.
CARACTERUL ca si talentul - exista sau nu. Cum sa ceri unui ne-educat sa aiba si ce lipseste atator si atator cetateni din generatia tanara.
Daca unul alege sa fie jigodie... ce sa-i faci. Il lasi in plata Domnului! E alegerea lui.
CHEMAREA vietii e o alta realitate. Sa crezi ca fara carte si fara munca reusesti... e posibil doar la puscariasi.
Astazi imi iau adio de la un posibil apicultor, un tractorist, un fermier, un redactor si mai ales, de la ce-am vrut eu sa fie: om de suflet. CINEVA! Nu ca m-am pacalit de multe ori, ci pentru ca am crezut ca se mai afla si dintre astia printre noi.
Am exemplificat cu UNUL dar sunt prea multi snapani printre noi. Din ce stiu, astia chiar daca le-ai salvat viata ca lui Tanasuc, tot nu reusesc sa fie oameni.
*
MCR iese la inceputul lunii iunie.
Mai asteptam materiale.


[ add comment ] ( 27 views )

<<First <Back | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | Next> Last>>