15 ; 24 ; 30 
Nu va asteptati la masuri pentru corpuri perfecte ci, la datele importante ale lunii ianuarie. Poate, peste 30 de ani va fi si 26, adica ziua lui Ceausescu, cel impuscat de Craciun, 1989.
15 ianuarie 1850 vine Mihai Eminescu, in viata pamanteasca. Si dupa 161 de ani tot a mai facut o minune: a determinat oficiala adoptare a Zilei Culturii romanesti. Daca ne gandim la ce poate face cineva pentru un popor, cred, ca, pastrarea limbii intr-o forma (mereu) noua si-nteleapta intr-o opera ce poate strabate secole (cu framantari mari), ca depozitar al genialitatii nationale i-ar conferi poetului nepereche rangul necesar de reprezentare ! Anul acesta Barladul a dobandit "Centrul Mihai Eminescu", adica un alt loc de pioasa recunostinta. Asa ca si "adormind de armonia/ Codrului batut de ganduri ..." il putem urma pe luceafar in aventura comunicarii.
Mai avem, insa, mult prea multe de facut pentru pastrarea limbii supusa unui atentat continuu si distrugator, mult mai grav decat pana la el (prin mijloacele mass-media).
24 ianuarie 1859 Ziua oficiala a "micii" Uniri cu nominalizarea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor. Inca din 1840, Mihail Kogalniceanu (sfetnic al lui Cuza) scria ca politica provoaca ne-unire, iar in 2011, s-a vazut si la Iasi si la Focsani cat de contestat este presedintele tarii, Traian Basescu, maine - poimaine acuzat de tradare nationala. Am scris in cartea TVV - 15, ca personalitatile fac istoria, si ramane sa vedem daca fostul deputat de Vaslui e acela care poate, ar sti, sau numai vrea.
Importanta actului Unirii este dincolo de intelegerea noastra (astazi), mai ales cand se recompune Europa fara frontiere interne. Ca sa fim astazi cu un cuvant (slab) de spus, acolo sus TREBUIA si 24 ianuarie 1859 si 1 decembrie 1918.
Mai marii Statelor Unite Europene trebuie sa ne aduca si mai mult la ascultare si nefiinta (ca si pe indienii amerindieni) si nu pot decat jubila la neintelegeri si huiduieli, ca mai ieri !
Pe de alta parte nici asa de saraci si prapaditi, ca anul acesta, ca anul trecut si ca de cand ne stim, niciodata n-am fost. ~n 2011 Ziua Unirii a fost a ne-unirii !!! E vinovat doar Basescu ?
30 ianuarie, 1852, la Haimanale tipa alt bot cu ochi si cu geniu: I.L. Caragiale.
Daca POETUL avea studii serioase (in Austria si Germania), avea zestrea poeziei in sange, din izvorul curat ca lamura al creatiei noastre populare, greco - romanul de langa Ploiesti a gasit cuvantul care exprima si adevarul zilelor noastre si mai ales "a lasat" o lume asa de vie, incat noi nu mai putem iesi din ea. Daca Eminescu exprima sufletul cu aspiratiile sale, Caragiale e TRUPUL cu poftele, batalia pentru viata a fiecaruia si a tuturora la un loc. Avem straiul de purpura si aur al poetului dar si tarana cea grea, inclusiv, noroiul greu al strazii in proza si dramaturgia recunoscutului si mereu actualului Cronicar ... social !
Cine stie daca-l vom sarbatori vreodata cum se cuvine pe I.L. Caragiale, cel cu putine clase dar cu opera reprezentativa, caracterizanta pentru 3 secole, mereu redescoperit in ce ne propunem si facem.
Gandurile ne-ar putea duce si la alte personalitati (ce placuta e desfatarea sufletului !) dar zboara repede la preturile din magazine, la munca prost platita si la ajutoarele ... sociale (adica, mai pentru toata populatia, deci, si prin APIA) si la fisc ! Ca de fisc si de moarte nu ne scapa nimeni !
Oameni fiind, ne preocupam mai ales de acestea din urma. Dar, daca tot am ajuns fiecare o cifra intr-un calculator, de ce sa nu meditam, totusi, si la ce-ar insemna 15 - 24 - 30 ... ?


[ 1 comment ] ( 56 views )
AR FI USOR 

DACA:
- Am putea trai cu "poezia vietii" sau macar, sa ne bucuram de adevarata bucata din painea si sarea pamantului care inseamna (si) pace si intelegere. Din pacate, deceniile de vrajba se inmultesc si tot se inmultesc datorita si guvernantilor, despre care nu-mi face nici o placere sa scriu. Caragiale scria ca daca n-ai pe cine injura, injuri guvernul, dar noi toti avem de ce injura un asemenea presedinte si pe guvernul lui.
Si nu pensiile militarilor sunt cauza principala, pentru ca astia sunt putini (dar cu pensii mari, mari …) ci scaderea generala a nivelului de trai datorata politicii defectuoase impusa din afara si ne-muncii la care ne-a invatat "statul social …".
- Daca am avea "sufletul usor" (Sadoveanu) sa suportam necazurile inerente pentru asemenea timp. Reiau ideea lui Calistrat Hogas, care constata ca omul e cand sub vremi, cand vremurile peste om …
- Am deveni mai buni, mai umani daca ne-am putea bucura de creatia, inclusiv poetica, a celor de dinaintea noastra.
Am participat saptamana trecuta la Ziua Culturii Nationale, la sarbatorirea lui Eminescu (161 de ani) si impreuna cu Mircea Radu Iacoban si Dionisie Vitcu (Iasi) am petrecut cu vorbe impreuna cu colegii activi de la Scoala nr. 6 si din municipiu, "clipe de intelectualitate", cum rar se intampla (Felicitari, directorilor Victor Ailioaie si Pavelina Taune pentru "Zilele scolii Mihai Eminescu").
La Liceul "Anghel Rugina", alta manifestare completa sub autoritatea doamnei Mihaela Cosovanu si a directoarei Zarnescu, “compliniti” si prin prezenta elevilor de la Scoala nr. 6. Am retrait vraja poeziei dar si a cantecului Denisei Ciobanu, cu o voce deosebita, o adevarata valoare locala de interes national. Stradania tuturor merita evidentiata si laudata, fie si pentru ca multe minute am iesit din stresul realitatilor.
Eminescu este ACTUAL si reprezentantul necesar in suma valorilor universale, iar in locul fumului, mirosului de alcool, de la carciuma ori a porcografiilor TV, reface si energizeaza. Apropo, nici o televiziune n-a acordat spatiu lui Eminescu …
E greu, TOTUSI:
… pentru ca prostia (si dusmania) nu doare, inca nu se plateste si atunci tinde sa ne includa pe toti !
… ca cei mai buni de munca si de "productie cerebrala" trebuie sa plece in lume (dupa legea stomacului), dupa ce ani buni, Romania a fost un pamant al fagaduintei.
… pentru ca la necazurile facute de altii, destui ne mai batem cuie in talpa …
… pentru ca noi insine, nu gasim solutii si … "cum am fost, asa ramanem …"
Ar fi usor de trait … daca n-ar fi asa greu (!)


[ add comment ] ( 32 views )
ACTUALUL … EMINESCU ! 


EMINESCU este MODELUL unei natiuni pe cale sa-si piarda traditii, limba, teritoriu. Mai precis, ar trebui sa fie, deoarece, dintotdeauna, orice natie isi are reprezentantul sau in lumea mare, Pericle, Ginghis Han, Byron, Shakespeare, Victor Hugo, Goethe, Puskin etc. etc. La noi ar fi modelul istoric Stefan si cel creativ, Eminescu.
La Casa Corpului Didactic am asistat (vreo 30 de oameni) la o dezbatere de inalta intelectualitate cu protagonistii Curentului Cultural - Informational vasluian, Teodor Codreanu si Teodor Pracsiu "insotiti" de Gheorghe Sarac si Gheorghe Alupoaie (Felicitari).
La unele unitati scolare si la unele biblioteci se organizeaza in aceste zile cate ceva legat de aniversare, fara a se sti ca 15 ianuarie este Ziua Culturii Nationale si este macar, momentul NECESAR sa ne gandim la cel care reprezinta puterea cuvantului si sensibilitatii romanesti in "concertul mondial".
Am speriat 5 directori si am bucurat pe cei de la Scoala Generala nr. 6 "Mihai Eminescu" din Vaslui cand am anuntat ca Grupul de Presa pe care-l reprezint e dispus sa conferentieze in aceste zile, in aceste scoli. Ce fuga de raspundere a fost, chiar de neinchipuit … ! Un director de liceu, ca el vrea o "treaba asezata" (dar pana acum de ce n-a asezat-o ?), de la doua scoli generale, ca "nu poate umili pe profesorul scolii, invitand din afara", pentru ca "fiecare coleg poate avea grija", la o alta generala, directoarea nu stia nimic.
Doar Pavelina Taune si Victor Ailioaei, care au organizat zilele scolii (cu un program … adevarat), in desfasurare, de altfel, s-au bucurat si chiar, mi-au demonstrat o excelenta organizare cu oaspeti ca Dionisie Vitcu si Mircea Radu Iacoban.
Sa intelegem ca: porcaria de dezbatere de la un post central TV, in care niste zmangalitori din presa s-au distrat copios pe seama unui consilier local din Orsova, care a reusit ceva romanesc si foarte rar: o hotarare a Consiliului Local de sarbatorire a Poetului, nu serveste in nici un fel educatiei patriotice NECESARE.
Sa intelegem ca: Ziua Culturii Nationale e inspirat plasata acum, cand ne lasam gandul sa zboare catre frumos.
Intelegeti, oameni, ca avem mult prea multa nevoie de bucata noastra de suflet, de individualitatea noastra creatoare ilustrata de Eminescu intr-o limba veche si inteleapta … ?
Observam ca in alergatura pentru stomac "numai de Eminescu al vostru n-am eu nevoie" cum s-a exprimat un urat al timpului, care vrea sa ramana aidoma dobitoacelor si lighioanelor.
Intuim deci, rolul educatorilor de pe toate palierele, care trebuie sa indrepte tineretul spre cea mai inalta expresie a simtirii romanesti - opera eminesciana.
Astazi, cand nivelul de cultura coboara (chiar si in scoli !), cand atentatul asupra limbii romane e foarte prezent, literatura si arta e un pilon de rezistenta prin lupta cu cuvantul (Tudor Arghezi), tristetea bacoviana, filosofia lui Lucian Blaga, "greutatea" prozei lui Liviu Rebreanu, istoria (eroica) a lui Mihail Sadoveanu, dar mai ales prin varietatea de teme, modalitatile de ilustrare si caracterul formalizat al creatiilor eminesciene.
Poetul e MODELUL de care avem nevoie, in furtuna momentului, tocmai pentru supravietuirea noastra.
Pentru ca e mereu actual.


[ add comment ] ( 31 views )
AN XIII 

Pentru cine nu stie, un an de aparitie in presa e cel calendaristic, chiar daca a aparut o luna sau o saptamana.
Am considerat an I al aparitiei 1996 si, desi, au aparut cateva numere si in 1997, am trecut anul II, pe 2000, cand MERIDIANUL si-a facut re-aparitia, incepand cu Buna Vestire, 22 - 25 martie. Anul 2011 este al 13-lea de aparitie a acestui saptamanal, fost bisaptamanal si cotidian.
In toti acesti ani, principalul sau merit este acela de document SCRIS, cronica si martor la principalele evenimente ale timpului reflectate mai amplu in TV.V. sau Unison Radio. A fost si este AXA stabila in cadrul Curentului Cultural - Informational din judetul Vaslui de dupa Revolutie.
Ziarul acesta cu circa 1000 de cititori stabili (de ani buni) a publicat tot ce a fost valoros, ba, si nevaloros in cadrul localismului creator din arealul mentionat, incepand cu academicienii Eugen Simion, Mihai Cimpoi, mari oameni de cultura, cercetatori, inventatori etc., ca prof. dr. Mihai Miron, Alexandru Mironov, Sergiu Andon s.a., din judet incepand cu dr. ing. Avram D. Tudosie, prof. dr. Theodor Codreanu, multi alti profesori si cercetatori cu doctorate, ca sa nu ne "racim" condeiul cu politicieni.
Pagina culturala mentinuta tot atatia ani (si prin osardia poetului Val Andreescu) a insemnat "cartografierea" oricarui aspect creativ cultural si incurajarea celor aproximativ 150 de autori cu realizari de peste 300 de volume (si alte vreo 63 de publicatii locale).
Ziarul acesta reprezinta si Uniunea Ziaristilor Profesionisti, care i-a conferit locul I pe tara, doi ani consecutiv (saptamanale), reprezentat in judet de un filolog si etnograf, doctor in stiinte, care, la randul lui a atras colaboratori de mare valoare ca, prof. dr. Nicolae Ionescu, teatrologul Theodor Pracsiu, {tefan Boboc Pungesteanu, poetul Lucian Vasiliu s.a., s.a.
In paginile sale au consemnat cate ceva (de la zero la infinit) multi ziaristi adevarati dar si nulitati in domeniu, care si-au incercat norocul. Poeti ca Mihai Apostu, Adina Huiban, Simion Bogdanescu, Val Andreescu vor tot ramane in istoria culturala a locului.
Sa tot fie peste 500, incepand din 1990 incoace, deci, si la TV.V. ori Unison Radio.
L-am rugat pe Gelu Bichinet sa cerceteze daca a mai existat vreodata pe aici alta publicatie cu acest nume. Mi-a comunicat ca doar la Craiova (1934), la Timisoara (din 2000), la Bucuresti (adica, cel cu care am impartit anii 1996 - 1997, condus de Ion Marin) si Meridianul romanesc (in strainatate) ar mai fi.
Desigur, ca aflarea unui nume potrivit nu e un cine stie ce merit (desi, niste jigodii de balegar spun ca foita lor ar fi fondata in 1910 … ce infractori … !, cand neam de neamul lor nu exista !) Dar nu lipseste meritul de a fi cel mai longeviv saptamanal din istoria presei moldovene ! Consemnat si in Dictionarul presei romanesti din toate timpurile.
Un mare camiloi politic din judet zicea ca aniversam 20 de ani TV.V. sa ne dam mari, asa ca nici cu 13 ani la ziar n-am avea motive de mandrie. Raspuns: Cand cineva vrea cu buna stiinta sa ramana analfabet sau nestiutor, nu-si merita titlu de reprezentant al neamului nostru.
MERIDIANUL, ca si TV.V. (20 !) ca si Unison Radio (acusi, 18, respectiv 17 ani de la infiintare) au fost si raman principalele unitati media si de presa care au ilustrat MEDIUL SI MOMENTUL devenirii unui esantion romanesc intr-o secunda a istoriei !


[ add comment ] ( 31 views )
TOTUSI, 20 - TV.V. 


Astazi, de Ajun, la ora 7:00 s-au implinit exact 20 de ani de la PRIMA EMISIUNE TV locala in Vaslui - in judet si in Moldova. Pentru cine n-are nimic sfant, sau nu-i ajunge mintea la evenimentele importante (ce mai e Revolutia azi … ?) sau cocheteaza cu jigodismul, ar fi intrebarea "ei, si ce ?!" pentru cine vede cat e de greu sa faci ceva cu totul deosebit, ramane de-a mirarea, iar cine ia aminte si cugeta, nu poate gandi decat … "bravo lor !"
Din cauza ca fiecare numar de ziar are viata lui (ca si fiecare carte), amintesc data inceputului, 5 decembrie 1990, prima emisiune (doar in 3 saptamani), pe 24 decembrie 1990, Licenta de emisie 001/ CNA, si, urmeaza acele momente stralucitoare, ca briliantele in parul frumoasei. Martora la tot felul de evenimente, majore sau minore, cu oameni in sufletul carora au incaput toate ale lumii, televiziunea locala ca INSTITUTIE a avut un rol multiplu si mai ales de ilustratie vie si imediata a Curentului Cultural - Informational vasluian. Aproape nici unul dintre cei peste 150 de autori (cu peste 300 de carti), niciuna dintre cele peste 60 de publicatii locale n-a lipsit, ca semnal, din pagina de cultura a Meridianului sau TV.V., sau Unison …
Probabil, pana la aparitia cartii 20/ TV Vaslui, Romania - Europa n-o sa mai zic nimic, nici macar de TVV.RO, care misca realitatea locului in toata lumea.
Cartea de mai sus va completa tetralogia despre viata cultural - informationala si nu numai, a acestor locuri, care au infatisat frumosul si normalul dimprejurul nostru spre deosebire de oribilul care se transmite azi pe posturile centrale cu vasluieni violatori, hoti, detracati: NOI CEI DE LA ROATE putem fi mandri ca nici pentru arginti, nici pentru sarmale, covrigi sau alte pomeni n-am injosit imaginea conjudetenilor. Mai mult:
- Am purtat cu demnitate si inteligenta imaginea pozitiva in 17 tari si cu Romania 18. Editorialele, cartile sunt … de la fata locului, ca sa folosim alor nostri, nu sa fim laudarosi.
- Din Tara Romaneasca am prezentat valorile ei pe micul ecran, in ziar, la radio. Din cateva zeci de orase (aproape 60) si localitati am fost pe faza, ca si din Chisinaul cel framantat de comunism.
- In 20 de ani am filmat, transmis, comentat din 321 localitati ale judetului cu eroi principali primari sau cei din urma necajiti …
- Desigur, am facut tot ce am putut omeneste pentru cei de aici.
- Am realizat o SCOALA DE PRESA, de-a lungul acestui timp cu cel putin 500 de cursanti si aproape tot ce-i presar in judet a trecut pe la noi. Avem premianti (vedeti Striblea ce destept e, Parvoiu, Ursu etc.) dar si destui repetenti sau rebuturi umane.
Dar NOI am inceput si ne mandrim sa putem continua.
Despre calitatea si competenta noastra au scris presedinti de stat, jurnalisti avizati ori mai personalitati romanesti si straine.
La aniversare pomenim de realizari: cred ca o mare biruinta este valorificarea materiei cenusii de pe aceste locuri, chiar daca acum produce mai mult in multe alte parti ale lumii.
Acum 20 de ani a inceput o productie spirituala, localism creator unic. Cei care vin, daca au minte, vor folosi ce-am semanat noi. Daca n-au, nu-si vor pretui mama, tatal, familia, n-au sa tina cont nici de istoria locala, nici de cea nationala, se vor abrutiza si vor "consuma" violenta, sex si covrigul zilnic !
Sa speram ca nu apucam manipularea psihica si nici alte rautati ale lumii coapte in laboratoarele stapanitorilor cu banul si nu cu sabia.

Si, dupa 20 de ani, va dorim tuturor sanatate presarata cu fericire, nu numai la anul ci si La Multi Ani ![ add comment ] ( 37 views )

<<First <Back | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | Next> Last>>