M.C.R.!!! 
Un eveniment exceptional, la care va invitam sa luati parte: PRIMA REVISTA INTERNATIONALIZATA, de cultura, din Vaslui!
86 de condeieri, cu opera in spate, cu fantezie debordanta cu talent afirmat, va propun sa asistati la deschiderea unui nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA!
O revista trimestiala (deocamdata), care, tiparita si online (ca donatie), va pleca in 4 continente, circa 20 de capitale europene, in multe localitati din tara si mai ales... spre sufletele dumneavoastra! Ale tuturor care comunicati in Limba Romāna, visati in aceeasi limba si sperati intr-un viitor mai frumos.
Intre granitele Limbii Romāne, adica pretutindeni in lume! 86 de oameni intr-un altfel de asalt pentru limba noastra aparata de localnici si de Diaspora, de europeni si de pe alte continente: Africa, Australia, America de Nord...
Pornim un drum greu, tare greu, dar cu vointa nemarginita si creativitate neobosita!
Va avem alaturi?

*
M.C.R.
O revista mai altfel cu:
- Studii si Istorie Literara;
- Poezie;
- Proza
- Teatru
- Interviuri
- Eseuri
- Stiinta si Educatie
- Aforisme si Panseuri
- Comentarii politice
- ,,Pastorel” (cenaclul) are cuvāntul! Ridente dicere verum!
- Istorie
- Tinere condeie
- Pagini din lupta anticomunista
- Opinii, fise de autori etc.

Un segment (moment) din batalia pentru Limba Romāna cu arma cuvāntului si sensibilitati omenesti.
86 de semnatari pentru METAFORA - IDEE - INTELEPCIUNE - UMOR, altfel spus, pentru istorie, pentru viata!
CITITI
DIFUZATI
SCRIETI


[ add comment ] ( 19 views )
MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC (An I, nr. 1/ 2015) 
O revista cu unic grad de universalitate pleaca in martie 2015 de la Vaslui, sediul grupului de presa care sustine TVV.RO, Unison Radio Barlad - eter si online, ziarul Meridianul - tipografic si online. Acum si revista de cultura cu titlul de mai sus care, insa, este administrata de societatea nonprofit UJPI ECOMAR Vaslui.
Zestrea intelectuala: 3 academicieni, 18 profesori doctori, 60 de colaboratori cu opera in spate, multa vointa si fantezie.
Aparitie: trimestriala. Deja sunt materiale pentru trimestrul II.
Difuzare: 4 continente (Europa, Africa, Australia, America) peste 20 de mari orase ale lumii (Montreal, New York, Sidney, Ierusalim, Paris, Geneva, Stuttgart, Roma etc) colaboratori romani si straini.
Componente: Poezie, proza, eseuri, pictura, viata spirituala, stiinta, umor (capitol... PASTOREL), informatie la zi etc.
Particularitate: vine dinspre jurnalismul cultural, deci nerv si comentarii. Revista... mai altfel!!!
Deschidere: Catre orice creator dintre granitele limbii romane, adica de pretutindeni. Vom avea grija si de noi posibile talente.


[ add comment ] ( 23 views )
O REVISTA DINSPRE JURNALISMUL CULTURAL 
Ce facem noi !
O REVISTA ca DOVADA SCHIMBARILOR impuse de istoria lumii care influenteaza evolutia limbii.
Este clipa noastra, a celor vii, spre consemnarea stadiului modificarilor īn exprimare - scriere - comportament - aspiratii. Cred ca si zbaterea unui organism viu (care este limba unui neam) nevoit sa lupte pentru ,,limba veche si-nteleapta” subminata din ce in ce mai serios de imprumuturi lingvistice sau tehnice.
Acum 100 de ani, Tudor Pamfile consemna (in cartile si revistele sale) ,,firisoare de aur” din folclorul care nicicum n-ar disparea... dar nu mai este acelasi.
Procesul de modernizare de atunci, globalizarea de astazi impun alte moduri de comunicare deci si alte instrumente lingvistice: o limba din ce in ce mai impusa de conditiile politico - economice, deci, alterata, tehnicizata, foarte sigur alta decat acum un secol, in viitor previzibil alta decat cea de azi! Efortul nostru, poate, nu va fi doar arhiva intr-un ,,joc” al grupului unic de limbi in circulatie.
Meridianul Cultural Romanesc e astazi o oglinda a momentului romanesc intr-un timp al prefacerilor, al creatorilor crescuti eminescian, intr-o societate caragialiana cu aspiratie blagiana in exprimare personala. Talente ale unei culturi romanesti contemporane.
Ce speram:
O revista mai altfel, mai vie (venind din multiculturalitate), cu prezente din toata lumea deci dintre granitele limbii romane. Se observa rolul scazut astazi al Academiei Romane (acum un secol incuraja consemnarea folclorului si infiinta colectia din vieata poporului roman) care nu mai e un for pentru zecile de publicatii si nicidecum pentru miile de ,,lucratori” pe internetul care devine cumplit instrument de modificare. Daca lumea va fi alta, cum sa nu fie si limba de comunicare altceva?
Vom salva si noi ,,firisoare de aur”?
Deschidem, deci, un nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA.
Dumitru V. MARIN


[ add comment ] ( 18 views )
FE - MART ! 
Pentru cine nu stie: ingrozit ca vine cea mai friguroasa luna a anului, un tigan gaseste de cuviinta sa fie mai optimist: martie e luna de primavara mai calduroasa, deci sa nadajduiasca toti ca poate luna iernii depline, odinioara cu zapezi, vifore, greutati... deci, fe... mart! Sperante de odinioara.
Februarie 2015 este, pana azi, blanda si cu temperaturi pozitive. Cam vantoasa dar... linistita. Drept care, in primele zile tractoarele au iesit la arat si s-a mai inviorat atmosfera de munca. Oricum, ce-o fi... tot noi vom trece si de asta! Prin urmare, sa schitam... ceva sperante!
In agricultura sunt mari intarzieri la araturile de toamna, datorita conditiilor grele din 2014 si la insamantatul paioaselor. Cum, daca mamaliga nu e, nimic nu e... Fie painea cat de rea, dar sa fie! Cat se poate, dar, pe deal romanul ara, ca de toamna! Multi spera in subventiile statului, din nou, pentru ca n-au avut de unde (preturi mici) sa puna ban peste ban, sau ceva de-o parte! Si trebuie tot complexul de lucrari, samanta, ingrasamintele si... tot asa! Pana la urma, aceasta, agricultura este principala ramura de productie romaneasca!
Tot la acest inceput e vacanta intersemestriala a elevilor. Cine o tot fi reformand invatamantul romanesc, tare si-a batut joc de el. Luna cea mai buna pentru efort intelectual e cu vacanta, elevi, profesori, se pitesc pe la vreo caldura, undeva, cu ochii in televizor. Ajunsi niste functionari, cei din invatamant nu prea au grija de elevi (cercuri, actiuni sportive etc.) si de aceea nici respectul pentru ei nu-i da afara din casa. Daca n-ai si altceva pentru copii, n-ai de unde sa colectezi autoritate, recunostinta: nu faci, nu ai!
Sa nu credeti cumva ca doar pe ici pe colo e asa. Sunt tot felul de postari pe retele de socializare si ca model, cetateanul - profesor devine un oarecare si, atat!
Sport... care ? E asa de putina miscare fizica romaneasca, ceva de groaza! Fotbalul romanesc nu mai exista nici pe ecran, nici in realitate. N-ar fi fost niciodata de anticipat o asemenea situatie?!
Politica..., da, exista, mai pe toate posturile, ca daca lipseste ,,ea”, sunt pitipoance goale! Cand aflam cat s-a furat din averea tarii, ne ingrozim, chiar ne ingrozim! Ministrii si politicienii fug cu milioanele furate!
O pata de culoare e Elena Udrea! Dezvaluirile ei sunt socante (dar termenul e prea necuprinzator!). Din pacate, multe zile pana s-o termine astia, nu mai are! Chiar trebuie sa ne para rau!
Razboiul din Ucraina, desi pare sa nu ne intereseze, e aproape de Romania, iar batalia dintre rusi si vestici a generat un camp de experiente militare grozav de periculoase. Inarmarile care se preconizeaza vor saraci si mai tare Tara romaneasca. Si cand noi abia am scapat de randuri si randuri... de alegeri! Razboiul de acolo, ca si Cernobalul, poate aprinde o palalaie uriasa pana in Carpati!
NOI, adica cei din jurul ziarului Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau, reusim, sper, inca o performanta. Sa trimitem lumii intregi deschiderea unui front de lupta pentru Limba Romana, dinspre journalism, adica revista MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC care sa apara in pragul primaverii, de Martisor. Avem cam ce ne trebuie pentru aceasta performanta! Nu zicem hop, inainte de a sari santul, asa ca asteptam spre publicare orice credeti ca se nimereste pentru o revista serioasa si valoroasa. Aveti adresa noastra de e-mail, dovediti ca aveti si talent, prin urmare, veti ocupa spatiul in M.C.R.!
Sufletul nostru romanesc, de oriunde in lume, in M.C.R.!



[ add comment ] ( 16 views )
CARAGIALE ... in lumea noastra ! 
Caragiale Ion Luca reprezinta in fata lumii, de vreo 13 decenii, societatea romaneasca mereu actuala si... contemporana, spre deosebire de Eminescu propovaduitorul, lira de aur a aceluiasi neam, modelul expresivitatii poetice. Daca-i adaugam si pe ceilalti mari clasici (Creanga, Slavici), poate intelegem mai usor ca MULTIMEA avand calitatile, defectele si umorul innascut e in opera dramaturgului si scriitorului nascut in apropierea Ploiestiului; o multime de Limba Romaneasca, intr-un segment de timp (istoric) care avea nevoie de un Luceafar pe care sa-l asculte pururi! Dar si de ,,croitorul” care sa le ia masura caracterului.
Redivivus observatorul fidel pentru anii de framantari, redivivus umorul de calitate chiar cand cultura video pare sa intunece vechile orizonturi.
Nascut de ,, Sf. Vasile, Grigore si Ion”, adica la 30 ianuarie, acest Ion (prenume romanesc reprezentativ alaturi de Gheorghe) este cel mai mare dramaturg, in limba nationala (,,O scrisoare pierduta” e mereu regasita, ,,O noapte furtunoasa”, nu e numarul 9, ci, mereu NOUA, celelalte-s bijuterii comice, iar drama ,,Napasta” e mereu adevarata!), e prozator reprezentativ, cel mai mare pentru secolul lui (si nu-i putem nicicum uita nuvelele), iar pentru posterioritate ... MOMENTE SI SCHITE sunt monumente pentru secolul XX si tot modele pentru secolul XXI.
Pare un truism sa afirmi ca opera-i cuprinde mai toate sectoarele vietii sociale intr-un stil fluent si spumos, chiar si cand evoca imprejurari tragice. Tot asa afirmatia ca ,,neica” e mai actual ca niciodata.
Sfantul umorului romanesc tiparit, tipand prima data, de alti trei sfinti (Vasile, Grigore si Ion) indreptandu-si bunavointa catre o natiune mereu bogata si trista (,,la noi sunt codri verzi de brad/ si campuri de matase,/ la noi atatia flutura sunt/ si-atata jale-n casa”, zicea Octavian Goga, un geniu al poeziei despre viata trista a unei natiuni).
Spre deosebire de Eminescu (cel din Doina), marele dramaturg n-a scris nici un rand impotriva vreunei nationalitati si totdeauna e impotriva naravurilor timpurilor; ca prin teatru a satirizat mai acid, aspecte mai multe (,,Prin el naravuri indreptati/ Dati ascutiri de minte” - Iancu Vacarescu) si cu talent desavarsit este, sigur, de atributul geniului. Al sau, al poporului roman...
In ianuarie s-au nascut mai multe genii printre care: cel tutelar (la mijloc), cel reprezentativ in fata secolelor (la sfarsit), de ziua sfintilor intre care vor intra in cele din urma. Pentru ca cei trei sfinti din calendar care nu stiu ce si cand au facut ceva pentru romanism (mai toate biografiile sfintilor fiind legende facute si refacute dupa sute de ani; hm, o discutie foarte lunga!) nu pot concura sfintii literelor, limbii si simtirii romanesti care, iata, exprima si innobileaza viata si astazi. Sa nu uitam vreun moment ca ,,involutia limbii” este inspre pieirea ei in cateva zeci de ani.
Ca pietre pretioase, monumentele de limba lasate de Eminescu si Caragiale sunt izvoare reintineritoare, autorii fiind BRILIANTELE dintr-un lant al valorilor care trebuie sa fie fara sfarsit. Multimea imensa (omenirea dintre granitele Limbii Romane) a lui Caragiale (care soarbe slovele eminesciene) nu trebuie re-creata, inca, ci doar incurajata sa existe! Cata vreme exista Caragiale, exista limba, simtire, popor, educatie, umanism si ... distractie!
Existam, deci!
Limba Romana va evolua, probabil inspre tehnicism, oamenii robotizati, alergatori aprigi dupa ,,ochiul dracului”, tara inspre o instabilitate (disparitie) asa cum s-a intamplat cu indienii amerindieni, dar spiritul ar trebui sa fie vesnic.
Sa nu creada cineva ca tare plangem acum pentru cei care vor veni si a caror viata va fi cu totul altfel. In 1927 inventatorul roman Tesla proorocea ca in mileniul acesta vom avea centura de transmisie radio libera (si o avem prin telefon, radio, televizor, calculator) iar Pamantul va fi inconjurat de o centura electrica gratuita. George Calinescu ,,vedea” ceva din caracteristicile limbii actuale. L. Blaga vedea prin metaforizare, crestere in expresivitate. Nu stim cat ne-ar intelege vreunul dintre cei amintiti.
Dar:
Atata vreme cat Limba Romana ne exprima felul de a fi (cam pe oriunde in lume), borna de orientare numita ,,opera lui Caragiale” ramane ca o flamura tricolora pe muntii Himalaya. O vor vedea mai putini (in special cei plecati ,,afara”) , dar acolo sus reflexele diamantelor acestei limbi vor ghida eforturile slujitorilor ei.
Caragiale cel de acum un secol si autorul dramatic si scriitorul transpus cinematografic (ce mari servicii face televiziunea nationala cu arhiva sa!!!) ori mereu reluat pentru public, ca adevarat prototip, este idol, mentor sau model fara uzura.
In conditiile de astazi cand televiziunea si computerul substituie cartea pentru inspiratia sau viata dintotdeauna normala, TREBUIE sa ne intoarcem spre dramaturg si prozator. Pentru ca si-a pastrat contemporaneitatea, pentru ca inspira intoarcerea la omenie, umor, pace, el ar trebui preaslavit intre granitele Limbii Romane. Sa speram ca asa va fi si ca sanctificarea sa nu e departe.
Cat mai citim noi, publicul obisnuit, despre sfinti inclusiv despre cei trei?
Caragiale ne-sfantul e viu, ne alina sufletele, simturile, viata. Il citim in carti, il vedem in filme, ne gandim (cand vrem) cu recunostinta: traim de peste un secol in ZODIA CARAGIALE!


[ add comment ] ( 21 views )

<<First <Back | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | Next> Last>>