1 DECEMBRIE, de azi! 
Ziua Nationala trebuie sa fie de sarbatoare, de mare sarbatoare sufleteasca pentru orice cetatean al acestei tari.
Ar trebui, dar:
- 3 milioane (sigur, aproximativ) din cei 18 (cat mai avem) sunt plecati in roza strainatate pentru o paine mai buna. Putini, insa, sunt invingatori si acolo pentru ca destui absolventi de facultati din Romania (aproape dodoloata) sunt servitori sau cu ocupatii mizerabile si nu cu drepturi si salarii corespunzatoare !
- Sunt atatia pensionari (cam 1/3 dintre locuitori) care-s mereu nemultumiti de pensiile prea mici (si sunt... mici!) si carora statul nu le poate asigura mai mult, nu le poate, nu ca n-ar vrea !
- Industria... care ?
- Agricultura e intr-un incendiu urias din care mai scapa cine poate! Am vazut un tampit (se numeste Rusu!) care crede ca aici e evaziunea fiscala cea mare. Nataraul asta n-a calcat pe o tarla, n-a ranit la vaci, nu l-a impuns vreo vita sau o capra. Totusi, e batut rau in cap: cum sa crezi ca e evaziune fiscala la 30-40 de bani kg de grau, la 0,50 lei porumbul, adica atunci cand pe un singur litru de motorina dai intre 12 si 15 kg de produs agricol. De unde atatea tone sa asiguri o productie corespunzatoare? Si cu ce traiesti, daca munca in agricultura nu aduce profit? M-am racorit, gata cu nataraii !
Un singur termen de comparatie: Daca nu om cu minte si indraznet ca Porumboiu e amenintat cu falimentul... ceilalti cum sunt ?
- Educatia si cultura sunt oful cel mare, „ca nu-s parale”: pentru salarii si burse, pentru plata directorilor de camin (din peste 300 or mai fi vreo zece) sau bibliotecarilor care fac si (mereu) pentru primarii. Bibliotecile-s in cea mai mare parte depozite de carte veche si scaune rupte !
La 1918 cum era, nu tot asa? Agricultura si exploatarea miniera se intretineau atunci. Se misca inteligentia ardeleana !
La Alba Iulia s-au reunit cateva mii de persoane sa sustina Marea Unire. Duminica in Republica Moldova, va fi la fel ?
Va reamintesc faptul ca imediat dupa Revolutie s-a organizat un val de oameni catre orasul Unirii. Am fost printre cei care au semnat CREDENTIONALUL, acolo unde si trebuia. Pentru cine nu stie, Unirea s-a votat si aprobat de catre niste delegati alesi de comunitati care au primit in scris un CREDENTIONAL, adica o legitimatie de imputernicit al poporului.
Cei vreo 40 de delegati ai judetului Vaslui au semnat si ei si au intarit cu stiinta, vointa si puterea lor acest moment romanesc. Re-unirea de atunci se disperseaza astazi! Din atmosfera patriotica de atunci nu prea mai e nimic astazi, desi luni, pe 1 Decembrie statul organizeaza depuneri de coroane, ceva festivitati. As zice ca e bine fie si macar asa pentru ca patriotismul e proasta, foarte proasta marfa astazi !
Pentru ca aproape o treime din populatie depinde de vestul bogat. Cum sa ne vrea astia mari patrioti? De slugi au nevoie !
Ma gandeam sa scriu cum falfaie in vant tricolorul, ce atmosfera fastuoasa si prietenoasa, ce dezlantuire sufleteasca... ar fi. Ar fi ca un balsam peste ranile acestui pamant.
Si, iarasi, va fi neamtul Iohannis, cel care poate reinvia un neam, o tara, o idee nationala, o speranta de bunastare prin munca noastra ?
Dupa uriasul nivel de asteptare si incredere ar trebui sa poata face !
Vad ca prima „facere” e vizita pentru alegeri in Basarabia, unde rusii (ca si dracul) si-au bagat coada! Unde esti tu Aldea Teodorovici cu Eminescu al tau si al nostru? Agitatorule !
Pe 1 decembrie sa imbracam strai de sarbatoare dar mai ales sa ne intrebam sufletul cat mai suntem romani adevarati, roman verde, cum s-ar spune... Zau ca avem mult si de munca si de lupta !
*
Vineri, la Ivanesti si la Casa de Cultura Barlad, sper ca vom avea atmosfera patriotica necesara intampinarii momentului NATIONAL iar luni vom participa la Festivitatile necesare si la Vaslui, ca pretutindeni !
HAI ROMANIA !


[ add comment ] ( 28 views )

<<First <Back | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | Next> Last>>