PRIMARII … de azi ! 
In consideratiile urmatoare nu intra nici acei primari nascuti suparati, nici cei care ar putea fi monumente de... neputinta ca sa nu zic prostie (putini, dar...e!). Din cei 3.187din tara si aproape 200 `n cele 2 judete (Iasi si Vaslui) marea majoritate se incadreaza in limitele pe care le accept pentru includerea intr-un context semnificativ.
De mai multa vreme scriu despre RETEAUA NATIONALA de educatie cetateneasca alcatuita din televiziune – bar – crasma - scoala - administratie respectiv primarii si functionarii locali ca exemple aplicate de conduita... vizibile. Cred ca din ce in ce mai mult institutia primariei trebuie sa devina activ factor educational, drept care un pilon stabil ar fi primarul!
Sa nu cread ca careva ca-s topit dupa acei alesi ai pacatosilor de oameni, uneori pentru un leu, o galeata, un carnat, pe baza asta ei devenind niste ingamfati, cu dispret pentru simplul cetatean, deci fatarnici (ca-i mint) si constienti de valoarea lor sociala. Nu ma preocupa decat oamenii cu valoare de simbol, deja dobandit! Cei cu mai multe mandate, cei cu opera, cei cu realizari impunatoare, cei cu ingeniozitate, aplicatie, constienta la munca administrativa devenita profesiune, hobby, chemare.
Din amalgamul asta rezulta primarii adevarati care ,,acopera” consideratiile mele care nu pot fi nicicum laude ci constatari care sugereaza mediul si momentul in bransa.
Desigur ca am si eu febletele mele exprimate deja in interviurile facute care:
- Sunt realizate ,,la cald”, fara pregatiri, instruiri, inspiratii suplimentare. De aici si inadvertentele pe care le-am lasat asa, sa comunica emotia timpului si locului, chiar autenticul.
- Fara personalitati locale nu putem face educatie. Sunt si dintre cei care sapa vreo groapa cu acul, dar multi sunt ilustratii vii de demnitate, comportament, arta, personalitate: C. Sacaleanu, Gh. Pricopie, L. Teodorescu, C. Cernescu, Al. Ivanuca, Gh. Cazacu, V. Buzatu, D. Prigoreanu, D. Nita, C. Chirila, Gh. Hritcu, Gh. Rotaru s.a. Urmati de mai tinerii I. Vatamanu, C. Lupu, V. Baeanu, G. Istrate, D. Pantazi, D. Rotaru, C. Zamfirache, V. Parlog s.a.
Desigur, sunt si cativa, cu totul depasiti de timp la care voi reveni !
Sa scriu despre Tomesti, Ion Neculce, Ruginoasa, Mironeasa s.a. unde, practic, nu exista primari, pentru ca niciodata nu i-am gasit?
- O carte de interviuri (,,nepieptanate”), un dialog despre realitatile comunelor si oraselor se infatiseaza ca UN DOCUMENT absolut REAL, pentru astazi si pentru viitor. N-am ce sa fac daca vreunul nu are capacitatea de a intelege.
M-am straduit sa asigur si componenta educativa a unor asemenea materiale de presa, care, in carte cu mii de exemplare, dobandesc ceva din VESNICIA ... DE AZI, adica infatiseaza omul reprezentativ, starea comunitatii, visurile de viitor si... omenescul cotidian.
- Veti observa ca fatalmente, intrebarile se repeta dar raspunsurile (si) prin continutul lor – niciodata. Ba, chiar va invit sa observati cat de ascutiti la minte sunt unii primari, pentru ca am inregistrat si pe cativa cu care nu-s mandru sa-i cunosc.
Document sociologic, ilustratie a framantarilor sociale si omenesti, cartea pe care v-o oferim poate fi si criticata: n-am reusit mai mult.
Dar, toti EXISTAM!
Ca o picatura din VESNICIA... DE AZI!


[ add comment ] ( 39 views )

<<First <Back | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Next> Last>>