T.V. Vaslui - 20 (III) 


2 DECENII de televiziune in Vaslui inseamna 3 perioade destul de bine conturate ca valoare, adica densitatea si consistenta activitatii, audienta la public si plusul de autoritate fata de celelalte mijloace mass-media. Acestea se determina tinandu-se cont si de masurile luate de guverne si de evolutia societatii romanesti spre capitalism. Dar, dincolo de orice alta considerenta - aportul in viata spirituala a comunitatii, cea mai importanta contributie fiind in domeniul culturii, dar si a vietii sociale si economiei.
I: INCEPUTURILE (5 decembrie 1990 - iunie 1994)
Initierea si materializarea initiativei s-au consumat doar in cateva zile (5 - 24 dec.) cu o hotarare rara, efect unic.
Prima emisiune din Ajunul Craciunului (ora 6:45 - 7:45) a fost pe emitatoarele statului pornite special pentru noi (care nu trebuia sa dea impresia ca avem vreo legatura cu TVR, ci ca suntem chiriasi pur si simplu), si a starnit curiozitatea foarte multor vasluieni desi se emitea in toata Moldova (reactii imediate si de la Barlad). Caseta 0 (zero) s-a difuzat de la antena DRTV Iasi de la statia de la Caprioara, de langa Barlad, afara fiind un pospai de zapada. Abia la a sasea emisiune s-a putut transmite de la Vaslui - Caprioara - pe canalele V si IX dar in toata Moldova, adica 14 statii, dintr-un circuit astfel construit, ca un intreg.
Obtinerea Licentei (sept. 1992) 001/ TV (eliberata pe 6 ian. 1993) a limitat aria de transmisie intrucat emitatorul propriu de 100 W asigura o raza de emisie de circa 58 km.
BAIKONUR - la Vaslui ! Asa putem interpreta faptul ca emitatorul de la TV.V. a fost componenta a statiilor de urmarire si legatura a satelitilor sovietici de la cosmodromul Baikonur. Firma care ne-a adus aceste "utilaje" a avut actele necesare, pe baza carora am obtinut autorizatia tehnica. Si antena era de o constructie curioasa: niste coarne din fier beton si aluminiu in zig-zag; ba, aveam si ceva asemanator cu o lopata imensa (2 m) ca rezerva. Inspectoarea Talmaciu, venita la autorizare (foarte severa), razand ca alcatuirea noastra scotea pu-terea si calitatea ceruta, exclama: "daca-mi dati semnalul care trebuie, puteti emite si cu matura".
Multe intamplari legate de autorizare si … tehnica. Dar conta ce receptionau oamenii pe antene si ceva mai tarziu pe telecablu: semnal si continut. In legatura cu semnalul: totdeauna am avut sabotaje, chiar si cand am cumparat emitatorul italian modern cu antena performanta, am fost "suntati" macar pe anumite sectoare din oras.
Continutul a fost preocuparea de baza: textieri buni si foarte buni, la tehnic Luminita Lazarescu, sufletista de exceptie si rezultate pe masura.
Personalul, mereu cu probleme: au lucrat in TV.V. pana la 66 de persoane in acelasi timp, mai toate necalificate (nici n-aveam de unde), destui cu pretentii, multi cu democratia in cap, vorbind de rau patronul, pe sefi si propria activitate !
Ca reactie s-a ivit postul Antena 1 - Benone Helfoeur si Lili Trifu, obtinand infiintarea statiei locale apartinatoare de Bucuresti, cu avantaje considerabile (asta dupa 8 ani !, Decizie autorizatie, 1998). De curand s-a mai "nascut" Total TV (doar pe telecablu), intre ele fiind studioul (numai pe telecablu, Impact TV al familiei Popa Mara si Mircea, care au lucrat la TV.V.).
II: VARFUL, aceeasi perioada de AUTORITATE: 1994 - 2007, aproape 15 ani.
Cu iunie 1994 - inaugurarea oficiala a postului Unison Radio (desi, s-a emis inca din decembrie 1993, de sarbatori) se afirma si mai mult activitatea cultural - sociala si economica a intregului Grup prin completare cu transmisiile radio, iar din 1996, cu consemnarea in ziarul Meridian Vaslui - Barlad (din martie 2000, bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, bisaptamanal, saptamanal), (vezi "MERIDIANUL - Axa culturala", 2009).
Constatari succinte:
- N-a existat eveniment cat de cat important in viata judetului, fara a nu fi fost consemnat. Presedintii de stat, ministri, ambasadori, regele (in 3 randuri), oameni de afaceri, politicieni, intrigantii locali, personalitati cultural - artistice, festivaluri, concerte etc. dar si viata simpla a locuitorilor, toate si-au gasit reflectarea in aceste mijloace de presa.
- Deplasarile in strainatate (numai si numai prin mijloace proprii) au conferit un plus de sentiment al apartenentei la comunitatea europeana. Conducerea Grupului a transmis (de regula, si in direct) din 17 tari europene.
- Perspectiva unei meserii cerute si moderne, jurnalistica, a determinat afluenta de tineret catre TV.V. in special, desi, unii stateau rau, rau cu gramatica. Aproape tot ce exista pe profil in judetul Vaslui a trecut pe aici, la TV.V., noi spunem ca peste 500 (care se pot nominaliza) dar au fost mult mai multi. Se sustine astfel afirmatia: SCOALA de PRES| !
- Actiune culturala de apostolat chiar pentru ca incurajarea talentelor locale a fost litera de evanghelie. Poate si datorita profilului sefului (profesor de limba romana) poate creatorilor in domeniu. Ziarul Meridianul este doar marturia scrisa ca majoritatea dintre cei peste 150 de autori au fost descoperiti sau incurajati, prin popularizarea operelor lor.
E greu de crezut ca fara acest aport s-ar putea vorbi de Curentul Cultural - Informational Vasluian, ca fapt indubitabil !.
III: 2008 - 2010, DECLINUL.
N-am gasit o formula definitorie pentru criza de existenta a Grupului S.C. CVINTET TE-RA S.R.L., in decembrie 2009 renuntand la TV.V. si Unison Radio Vaslui, ramanand cu TV.V.-online, Unison Radio Barlad si ziarul Meridianul. Cum tot sistemul social - cultural romanesc este in mare suferinta, nici aceste mijloace de presa nu fac exceptie !
Importanta de exceptie a televiziunii Vaslui si a intregului grup de presa Cvintet Te-Ra, nu se poate insa, nega nicicum !


[ add comment ] ( 42 views )

<<First <Back | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | Next> Last>>