Am fost desemnat sa organizez acest FESTIVAL, unic in tara, in cadrul caruia am mobilizat 14 formatii cu un fel de jurizare dintr-un donjon rotund cu banci vechi din lemn. Locul I a fost adjudecat de fanfara din Gherghesti Manoiu, care era foarte numeroasa si bine armonizata; aprigul Manolea se impunea cu mare forta. Veneam dupa inregistrari la Toflea - Brahasesti pentru Radio Iasi asa ca stiam ce era de facut, inclusiv in cazul in care tiganii se ciomageau intre ei, ca la Cretesti.
Primele 3 editii le-am organizat eu, la Vaslui, Paiu - Vaslui si Brodoc. Duminica am descoperit (la Ivanesti) un supravietuitor din fanfara laureata atunci.
Festival inseamna participare (chiar si in dorul lelii), concurs - competitie - intrare libera. Asa ca am combinat termenii sa le putem da interpretilor macar un pachet si o indemnizatie.
In acesti ani FESTIVALUL, ca atare, si-a intrerupt de cateva ori desfasurarea, asa ca "s-a descoperit America", adica au luat-o de la "prima editie" alti cativa oficiali (noi) de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (cu diverse alte nume si persoane) fapt, de altfel, pozitiv si, care ar fi acum la a VI-a editie, de fapt 3 + 4 + 7, adica al 14-lea moment in derularea unei incercari de a tine in viata, nu pe tigani sau alti interpreti, ci formatii competitive peste tot in lume.
Mai toti au auzit de 10 PRAJINI, de TOFLEA (mai au foarte putini muzicanti), de VALEA MARE, de COZMESTI si pe ici pe colo de cate o alcatuire care moare cu zile: la a II -a editie am avut 21 de formatii !!!
Ultima editie a FESTIVALULUI FANFARELOR de la Ivanesti a reunit 11 grupuri, doua din Valea Mare (grozav bazin de interpreti), cu multi "integrati" in alte formatii, cu cate 7 pana la 23 de actanti, si bineinteles destui puradei primprejur. Fara indoiala e o mai mare reusita decat la Husi (doar 7 formatii) cu ecouri in toate satele de pe Valea Racovei (Garceni - Slobozia s-a prezentat bine, cu Mircea Scutelnicu, primarul !), desi s-au adunat doar 9000 lei pentru premii, din sponsorizari (!).
Marele premiu a fost obtinut de Gherghesti, surpriza placuta cei din Cozmesti (care cantau de parca unii bausera vin si altii tuica !), Rotaria s.a.
Observ usor ca existenta fanfarelor e la mare cumpana.
Muzicanti adevarati, repertoriu autentic si tineret sa preia, aproape nu mai exista !
Asa ca fie o editie proasta, e mai buna decat nimic. In conditii de accentuare a crizei, curajul doctorului - primar Vasile Novac e demn de toata lauda ca si a slujitorilor culturii locale in frunte cu neobositul Dan Ravaru, Lucian Onciu si familia Iacob. O nota speciala pentru vesnicul tanar prof. Nicolae Baban (tare drag mie) presedintele juriului (pe viata, Nicule ?).
In decursul anilor numele meu se leaga, printre altele, de Festivalul Fanfarelor, Festivalul Umorului (prima editie in 1970) si Cenaclul judetean (doua perioade).
Cum as putea sa nu laud activitatea continuatorilor mei ?
[ add comment ] ( 16 views )