Purtatoare de folclor viu si pastratoare de traditii sunt Rapsodia Vasluiului si Trandafir de la Moldova (Husi); dar judetul Vaslui s-a bucurat de statornicia lui Gigi Ilascu, un impatimit al jocului popular moldav pe care l-a promovat, ca instructor, din Novosibisk (Rusia) si pana la Londra cu diverse ansambluri artistice din judet si din Moldova.
VIATA ca un joc, (editura Sfera, Barlad, 2008), cuprind memoriile unui haiduc pe scena si e un binemeritat omagiu pentru o fire prietenoasa, calda, creativa. Perechea lui artistica este Prof. Nicolae Balan... alta viata inchinata folclorului si artei. Daca Gigi Ilascu a implinit 70 de ani (cand il vezi are... 50 !) un alt prieten al nostru sculptorul Cristi Pantea a implinit de curand 60. Cartea – album Pasiune si Destin, (editura Panfilius, Iasi, 2007) ilustreaza alta valoare de Dictionar al artistilor plastici. Sculptorul cu autoportret in ipsos (1964), maternitate in marmura (1968), Alexandru Ioan Cuza, ciment patinat (2006), Mihai Eminescu (ciment alb, 1997), Mihail Sadoveanu (2002) si mai ales {tefan cel Mare (2004) este... exceptional !
Daca dansul lui Ilascu antreneaza multimi, din pacate, opera oricat de valoroasa a lui Cristi (care mi-a facut si mie bustul si un basorelief) este doar pentru initiati !
Mi-a facut onoarea sa ma viziteze la redactie Nastasa Fortu, un tip mare si la propriu si la figurat, artist plastic recunoscut in tara si peste hotare, autor a numeroase expozitii, ultima vernisata la Iasi in luna iunie, un pictor exceptional de actualitate si mare interes. Jurnal de atelier (Editura Printco, Iasi, 2009) sintetizeaza o complicata viata de artist inca in evolutie si pictura revolutionara.
La un alt nivel se situeaza unii dintre cei cu atributiile functiei de indrumare a creatiei populare si incurajarea traditiilor ca Lucian Onciu, tanar actor dar si tanar la Centrul Judetean de Creatie, speranta pentru viitor. Pe langa casele de cultura sunt diversi indrumatori care sustin sau instruiesc formatii (Ionel Rosu - Balada din Barlad) dar fara indoiala directorii caselor de cultura sunt animatori autorizati si importanti (i-au amintit pe Emil Rascanu din Vaslui si Virgil Giusca din Barlad, adaug pe Sergiu Gaina din Husi) si pe cei de pe langa cluburile elevilor.
Pe alt palier ar putea fi "presarii" adica ziaristii locali de toate soiurile care reprezinta macar un "sector spiritual" dat fiind ca si in presa locala putem vorbi de tabloidizare si alergatura dupa... scandal !
Daca segmentul nu reprezinta nicicum factorul cultural, el este insa principalul vector informational. Cu impliniri si rateuri, dar cu indeplinirea unui rol necesar unei societati, romanesti, inca nesituata in normalitate !
Ne intrebam iarasi: dintre sute de... ziaristi, cati vor ajunge vectori culturali, cati poarta pe umeri responsabilitatile liderului – animator ? Adica o capacitate de a mobiliza si pe altii, de a-i indruma, sau, macar, influenta ?!
Revenim la palierul superior: dintre sutele de nume afirmate deja, CARE are influenta in mediul cultural vasluian ?
Mai intai, dintre cei "plecati".
a) Diaspora. Colegii de la Biblioteca Judeteana lucreaza la o biobibliografie cu aproximativ 200 de nume. Care, oare, comunica intr-atat cu familiile si cu prietenii sa determine vreo reactie locala ? Cand a revenit Anghel Rugina dupa ani si ani, chiar a existat o inviorare, inclusiv in presa vasluiana. Din cand in cand mai comunica si Constantin Clisu din Canada. O valoare ca tanarul medic chirurg, Marius Titi Moruzi, din Paris, acum nu poate face mai mult decat sa-si construiasca o cariera. Altii cu alte cateva reveniri, sporadice si... atat !
b) Stabiliti in alte orase, vasluieni se afirma in toate marile orase. Se pare insa ca fara prea multe foloase pentru noi si pentru ai nostri. Artistul plastic Nicolae Suciu este presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Maramures. Noi, doar, abia am auzit de el... Marta Miclescu (nascuta la Gugesti, 1926) are o bogata "prezenta tipografica", respectiv volume de proza, poezie, aforisme, in ultimii ani de viata. Prezenta in comuna ? Petru Cimpoesu e, se zice, mare si respectat scriitor in judetul Bacau. Cat beneficiaza cei din Puscasi (unde s-a nascut, in 1952) de valoarea lui ? Macar, un spectacol cu Teatrul de animatie, Bacau, cat a fost director, a organizat in comuna natala ? Dar, cei din Tg. Mures, Cluj, Timisoara, Giurgiu, Constanta ce legaturi mai pastreaza cu judetul Vaslui ? Informatia afirmativa ne lipseste.
O rapida evaluare impune atentiei zeci de nume, fapt ce demonstreaza integrarea noastra cultural – informationala in peisajul national. Cei din Iasi sunt chiar activi si influenti. Vasile Arhire, redactor la TVR – Romania. Transmite meciuri de la Vaslui dar participa si la evenimente culturale; Mircea Ciubotaru, negrestean ramane lipit de conjudetenii lui; Vasilian Dobos, (n. 1953), mare artist plastic si poet este un fel de "Dumnezeu in Direct" (Iasi, 1999) inclusiv prin editura lui; C. Parfene (m. 2004) era un excelent animator cultural si comunicator respectat; Elvira Sorohan (tot prof. univ. dr. nascuta in 1934) a participat la intalniri si bacalaureate in judet, a indrumat competent numerosi studenti,; Cassian Maria Spiridon (n. 1950, la Negresti) e o prezenta activa si stimulativa si ca sef al Uniunii Scriitorilor; Lucian Vasiliu cel molcom, tare placut la vorba si la vedere (n. 1954, Puiesti) e un sufletist de exceptie; Laurentiu {oitu (n. 1945, {uletea) e un adevarat model de patriotism local recunoscut pentru valoarea sa in mediile aca-demice straine; Titus Raveica (n. 1935, Scheia), fost presedinte CNA intruchipeaza "Umanismul Renasterii" (2001) si ne ramane, ca si ceilalti, prieten de suflet. L-as detasa putin pe Ioan N. Oprea (n. 1932) care scrie carti despre Vaslui si e un impatimit de cultura judetului.
Dar tot la Bucuresti sunt cei mai multi stabiliti dintre marile valori vasluiene, "emigranti". As enumera pe Valentin Silvestru (n. 1924), un reper imposibil de egalat pentru ce poate face pentru ai lui un fost vasluian, Marin Aiftinca (n. 1940), Ion Mungeanu, Mircea Colosenco (felicitari pentru dinamism si realizari), Mihai Ogrinji (n. la Brodoc, 1954) si dupa cum am scris se afirma Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Catalin Lenta s.a.
Intrebare "de final". Putem cuantifica si stratifica ori determina contributiile majore ale localnicilor ?
[ add comment ] ( 42 views )