In ultima perioada am fost bucuros sa particip si sa scriu despre Ziua comunei, din judetele Iasi sau Vaslui. Nu voi inceta sa-i laud pe acei indrazneti care-si indeamna concetatenii la o zi de descatusare psihica, socializare ori petrecere: cu forte artistice locale sau formatii platite (greu!).
O zi sau mai multe, cu primarul (doar) sau alti invitati, cu manifestari de suflet sau numai de distractie, la asemenea (putine) manifestari, participa sute sau mii de oameni din comunitatea locala sau imprejurimi. Cum sa nu remarcam Festivalul de 3 zile (!!!) de la Prisacani, organizat de unul dintre cei mai valorosi primari din Moldova, dr. ing. Constantin Chirila, cum sa nu observam eforturile lui Vasile Astefanei din Baltati - Iasi, Mircea Scutelnicu de la Garceni - Vaslui, Costica Stupu de la Gagesti - Vaslui sau Ion Dorobantu de la Bogdanesti - Vaslui, Petrica Chiriac de la Duda - Epureni - Vaslui, Costel Moraru din Puiesti - Vaslui. Mai sunt si altii la fel de merituosi.
Am apreciat deosebit organizarea momentului pentru minte, inima si literatura, adica simpozioane cu tema istorica sau literara deoarece ofera si hrana spirituala (macar catorva) si nu se opresc la cele ale trupului, sarmale si bautura, dansuri si jocuri de artificii. Educatia culturala actuala e in mare, mare suferinta: organizatorii, adica primarii trebuie sa-si castige aprecierea cu sarmale, cozonaci si vin. Asta e traditia prezentei populatiei. Asa ca momentul intelectual e mai putin in atentie, organizat superficial.
Observand calitatea limbii romane de comunicare, vedem ca manelizarea `si face loc si aici, deoarece e o minima solicitare mentala a oamenilor. Drept care, personalitatile locale nu sunt luate in seama mandria locala e data de calitatea sarmalelor si nu a oamenilor reprezentativi. E o stare de fapt. Dar un exemplu: la Bacani, programul Zilelor Toamnei, a inclus in ultimul moment si o intalnire cu scriitori din judet: Val Andreescu, Dumitru V. Marin, Gabriela Balan, Vasile Fanaru, Lacramioara Ivan. Total 12 minute, dense si apreciate.
O batrana si urata ziarista nebagata in seama (BBC de Barlad) jigneste pe participantii de pe scena si lauda pe cei care s-au repezit la sarmale. Animalul asta cu pix inghitea zdravan mancarea pusa pentru musafiri dar n-aremarcat (n-are minte) nici calitatea poetilor, nici eforturile lui Fanaru, nici intentia primarului pentru realizarea acestui moment de suflet.
Cum s-ar zice, cateii de pe margine (o catea in acest caz) zmangalesc articole patimase in scopul deprecierii unor initiative bune sau foarte bune. Am observat asta si la alte publicatii.
Norocul cetatenilor e ca au primari care pot fi criticati (ca vor cateii) dar imping cultura locala, incurajeaza traditii, pun bine artistii in miscare. Cateii latra caravana condusa de primar... ramane in istoria localitatii. ACTIUNEA e totul !
*
In curand M.C.R. nr. 3 !
[ add comment ] ( 23 views )
Implinim 19 ani de la prima aparitie, sambata - 26 septembrie 2015, plecam deci, pe 20 de ani!
Doua decenii de prezenta, in istoria presei romanesti, un adevarat record national (vezi Istoria jurnalismului, Buc., 2011). De altfel, tindem sa fim recunoscuti si recordmeni mondiali prin cele 9 interviuri cu presedinti de sat si cu siguranta senatori de drept in tara prin cele 14 interviuri cu prim-ministri, sute de ministri si parlamentari, precum si cu cele mai importante fete bisericesti din acest ultim sfert de secol: papa Ioan Paul al-II-lea (Krakovia), P.F. Teoctist, P.F. Daniel, I.P.S.: Cassian (Montreal - Canada), Streza, Mitrofan, P.S. Corneliu si foarte multi altii.
Ziarul acesta, fost cotidian, bisaptamanal si acum saptamanal online si tipografic, este o arhiva vie si pentru tvv.ro si Unison Radio si, mai ales, pentru devenirea societatii romanesti inspre economia de piata. Este martorul corect al acestor vremuri.
Performante: interviurile cu marile personalitati al lumii (amintite), batalia pentru adevar si ceva dreptate, lupta pentru limba romana: a mentine in toti acesti ani pagina cultural e, chiar, alta performanta; colaborari cu mari personalitati ale tarii e un aspect unic.
Dinspre jurnalismul cultural s-a ivit de aproape un an Meridianul Cultural Romanesc difuzat in 4 continente, 23 de capitale, peste 100 de localitati din Romania, cu mari personalitati prezente in cele 150 de pagini.
Subliniez ca fie si numai existenta de 19 ani e o performanta nationala. Au publicat aici academicieni, profesori universitari, scriitori, poeti (romani si straini) si multi ziaristi adevarati. Fara a avea in cuprins fata goala de la pagina 5 sau rubrici de scandal, ziarul nostru este mandru de realizarile sale, pretuite si de Uniunea Ziaristilor Profesionisti. Viata reala cu problematica ei a fost, este si va fi prezenta in paginile publicatiei.
Ne dorim destul ca sa ramanem alaturi de voi, pentru ca sa nu se implineasca!
De sambata... mergem pe 20!
[ add comment ] ( 19 views )
Am stat pe ganduri daca din punctul dumneavoastra de vedere, merita sa ma ocup de aniversarea a 40 (patruzeci) de ani de la infiintarea unui ansamblu folcloric, frumos botezat: Privighetorile Zeletinului.
Cred ca merita:
1) Un ansamblu infiintat de un impatimit intr-o comuna cam de la marginea pamantului, e subiect de interes si... de urmat. Problema e ca nu prea mai vin apucati ca managerul si omul Nicolae Popa din Podu Turcului.
La sarbatoare, i-am daruit o fotografie din octombrie 1981, ca document istoric afirmativ pentru participarea formatiei sale la Sarbatoarea satului Giurgioana si intalnirea fiilor satului, organizata de Dumitru V. Marin. Scena de atunci, platforma fara obloane a unui autocamion, scoala de atunci nu mai exista astazi, satul imbatranit de azi mai are doar vreo 40 de familii (101 locuitori - vezi monografia).
2) In Caminul cultural din Podu Turcului s-a savarsit un fapt rar de cultura, cu destui invitati (majoritatea n-au mai venit) si cu putini cetateni ai targului. Au lipsit profesorii liceului, in frunte cu directoarea Mirela Balan, au absentat o buna parte din consilierii locali, n-a fost nimeni de la biblioteci. Cele vreo 40 de persoane prezente, au putut admira si o expozitie de pictura a inimoasei Letitia Oprisan, proaspat Cetatean de Onoare.
3) Programul gandit de Nicolae Popa a fost la inaltimea experientei sale. S-a vazut inca o data lipsa de sprijin dimprejur si cat se zbate Nicolae Popa sa mentina un ansamblu unic in toata Moldova.
4) Prima clasa.../ Personalitati de pe Valea Zeletinului (Ed. PIM, 2014) a devenit cartea de capatai pentru informatiile legate de cultura si realizarile spirituale de pe o arie de 7.200 km patrati.
Pe drept cuvant, Nicolae Popa si Privighetorile Zeletinului sunt printre varfurile locului, spre meritul intregii zone.
Suntem martori la eforturile celor de la Prisacani - Iasi, Baltati - Iasi, Ivesti - Vaslui, Focuri - Iasi si alte cateva localitati din Moldova sa initieze ori sa formeze o traditie culturala. La Podu Turcului exista traditia de peste 40 de ani.
Multumita Meridianului Cultural Romanesc, Ansamblul Privighetorile Zeletinului are si o popularizare internationala, pentru ca revista noastra se difuzeaza in 4 continente, 23 de capitale si peste 100 de localitati din Romania.
Indemnam primarii sa ne instiinteze prin persoane potrivite, si de alte manifestari de rasunet in organizarea Primariilor.
*
In curand, M.C.R. nr. 3/ 2015. Mai asteptam si alte materiale.
[ add comment ] ( 18 views )
Prof. dr. Gheorghe Buzatu scria, spunea, convingea ca cel mai mare patriot al momentului insurectiei armate a fost maresalul Ion Antonescu. Un fost ministru al sau, din Tepu de loc, Ion Mandru, reproducea afirmatia maresalului ca nimeni sa nu creada ca a inchinat Tara Romaneasca lui Hitler, dar a avut de ales daca acela lua totul ca un cotropitor sau tocmai salva tara si averea ei, oferindu-i cat mai putin.
Asta e spus-o in Consiliul de ministri, dupa care a afirmat ca poate lua oricine initiativa de a schimba pozitia Romaniei. El stia de demersurile de la Cairo.
Tocmai un iubitor si aparator al Romaniei mari a fost impuscat de romani din ordin rusesc (dupa prizonierat in Uniunea Sovietica).
Regele Mihai I a actionat exact cand avea succesul asigurat si maresalul stia ca va fi arestat, cand s-a dus la Palat.
Pana de curand, stiam ca marea insurectie armata de la 23 august 1944, ar fi fost infaptuita de Partidul Comunist (cam vreo 1.000 de persoane in toata tara), aspect posibil numai cu participare sovietica; si mai de curand, ca partidele istorice si-au exercitat rolul, iar in ultima perioada, ca regele ar fi declansat (si condus!) actul istoric. Mai e foarte putin si in locul Partidului Comunist va fi regele Mihai, care sa fi declansat insurectia impotriva sa (!!!)
Pana la urma, la un sfert de secol de la Revolutie, tot in ceata istorica ne aflam si tot ciosmolim acte si fapte ipotetice pe spinarea asasinatelor timpului si a miilor de morti pe campurile de lupta, in deportari, in pogromuri si atacuri miselesti. Neamului intreg ii sunt ascunse numeroase fapte patriotice si actiunile directe pentru scurtarea razboiului.
Mai marii lumii `nsa, fac istoria lor luminoasa intunecand pana si cioburile noastre de adevar. Totusi, sa ne bucuram: viitorul va fi si mai intunecat.
Bubuitul tunurilor, infioratorul zbor al bombardierelor, strigatul mortii urmand imediat dupa intoarcerea armelor, ar fi de fapt, rezistenta eroica si glorioasa pentru care eroii romani n-ar trebui uitati. Interludiul de la 1989 face parte dintre valurile istoriei cu efectul negativ de astazi !
Ne intrebam daca 23 august 1944 a insemnat o pagina neagra in istoria Romaniei ?
Stiu ce a urmat, am trait vremurile, am avut contributia generatiei noastre la construirea socialismului. Asa erau vremurile si noi am fost ingenunchiati de val.
Ce putem face azi ?
*
Un impatimit primar face la Prisacani - Iasi, un festival de 3 zile (!) cu cateva sute de invitati, programe educative, sportive, folclorice si intalniri de suflet. Constantin Chirila, doctor inginer agronom, dar mai ales primarul de azi al comunei, se dovedeste, de departe, cel mai bun primar din judetul Iasi.
De 21 - 23 august 2015, pe malul Prutului, nu s-au auzit bubuituri de tunuri, suier de bombe sau vaiete de raniti (desi, au fost momente de reamintire), ci formatii de dansuri, de cantareti, de sportivi, de bunavoie, de viata, dupa cum erau in derulare manifestarile propuse.
Ce-a realizat acest primar inzestrat cu harul de a face, poarta amprenta unicitatii, si mai ales ca odinioara era o comuna cu foarte slabe resurse proprii.
De la srapnele, la pasi de dans, de la urlete la cantece, de la moarte, la viata, au trecut peste 7 decenii.
Generatia asta care vrea sa zboare, n-ar trebui sa uite zbuciumul de atunci, chiar daca e cu 3 generatii mai inainte: A fost moment de mare cumpana.
Pentru ca avem nevoie de istorie, de eroi, de modele, de noi insine !
Un erou pedepsit al acelui timp a fost maresalul Ion Antonescu, multi eroi ai timpului nostru sunt de aminti doar daca reusesc actiuni ca dr. ing. Constantin Chirila dintr-o prisaca istorica - Prisacani de Iasi. Sau Gheorghe Gurzun, la Ciortesti, sau Ion Dorobantu la Bogdanesti.
Si noi am defilat, iarasi, acolo, de 23 august 2015.
[ add comment ] ( 19 views )
Pana de curand, stiam ca marea insurectie armata de la 23 august 1944, ar fi fost infaptuita de Partidul Comunist (cam vreo 1.000 de persoane in toata tara), aspect posibil numai cu participare sovietica; si mai de curand, ca partidele istorice si-au exercitat rolul, iar in ultima perioada, ca regele ar fi declansat (si condus!) actul istoric. Mai e foarte putin si in locul Partidului Comunist va fi regele Mihai, care sa fi declansat insurectia impotriva sa (!!!)
Pana la urma, la un sfert de secol de la Revolutie, tot in ceata istorica ne aflam si tot ciosmolim acte si fapte ipotetice pe spinarea asasinatelor timpului si a miilor de morti pe campurile de lupta, in deportari, in pogromuri si atacuri miselesti. Neamului intreg ii sunt ascunse numeroase fapte patriotice si actiunile directe pentru scurtarea razboiului.
Mai marii lumii fac istoria lor luminoasa intunecand pana si cioburile noastre de adevar. Totusi, sa ne bucuram: viitorul va fi si mai intunecat.
Bubuitul tunurilor, infioratorul zbor al bombardierelor, strigatul mortii urmand imediat dupa intoarcerea armelor, ar fi de fapt, rezistenta eroica si glorioasa pentru care eroii romani n-ar trebui uitati. Interludiul de la 1989 face parte dintre valurile istoriei cu efectul negativ de astazi !
*
Un impatimit primar face la Prisacani - Iasi, un festival de 3 zile (!) cu cateva sute de invitati, programe educative, sportive, folclorice si intalniri de suflet. Constantin Chirila, doctor inginer agronom, dar mai ales primarul de azi al comunei, se dovedeste, de departe, cel mai bun primar din judetul Iasi.
De 21 - 23 august 2015, pe malul Prutului, nu s-au auzit bubuituri de tunuri, suier de bombe sau vaiete de raniti (desi, au fost momente de reamintire), ci formatii de dansuri, de cantareti, de sportivi, de bunavoie, de viata, dupa cum erau in derulare manifestarile propuse.
Ce-a realizat acest primar inzestrat cu harul de a face, poarta amprenta unicitatii, si mai ales ca odinioara era o comuna cu foarte slabe resurse proprii.
De la srapnele, la pasi de dans, de la urlete la cantece, de la moarte, la viata, au trecut peste 7 decenii.
Generatia asta care vrea sa zboare, n-ar trebui sa uite zbuciumul de atunci, chiar daca e cu 3 generatii mai inainte: A fost moment de mare cumpana.
Pentru ca avem nevoie de istorie, de eroi, de modele, de noi insine !
Un erou pedepsit al acelui timp a fost maresalul Ion Antonescu, multi eroi ai timpului nostru sunt doar daca reusesc actiuni ca dr. ing. Constantin Chirila dintr-o prisaca istorica - Prisacani de Iasi.
Si noi am defilat, iarasi, acolo, de 23 august 2015.
[ add comment ] ( 28 views )